ПРИ ТЕРОР МВР ДА НЕ РАЗЧИТА НА АРМИЯТА! ЕВРОПА ИЗКАРА СПЕЦИАЛНИТЕ СИЛИ НА ВОЙСКАТА, А У НАС ГИ СЪКРАЩАВАТ!

Pan.bg 22 ное 2015 | 10:44 views (6823) commentaries(64)
img При терор МВР да не разчита на армията
24 часа
Любо Денов


Европа изкара специалните сили на войската по улиците, а у нас ги съкращават

ПРЕДИ 10 месеца - след атентата срещу редакцията на “Шарли ебдо”, изразих личното си мнение, че при аналогична ситуация в България МВР не може да разчита на Специалните сили на армията. Поводът бяха конкретни примери по улиците на Париж и Брюксел, където наред с тъмните униформи на полицаите се появиха и масленозелените на армейските командоси.

Защо тогава мислех така?

Първо, защото в „Програмата за развитие на Въоръжените сили 2020“ Специалните сили на армията бяха подложени на орязване – по инерцията от 25 г. насам. На пловдивската 68-а бригада – една от най-боеспособните единици на армията, бе отредено да се свие до ниво полк, което естествено бе обусловено от мижавия военен бюджет. Но ако това все пак бе разбираемо предвид недостига на финанси в национален мащаб, изобщо не ставаше ясно защо Специалните сили не се реорганизират по натовски образец. Не само в алианса – световна тенденция е напоследък, след като масовите армии се свиват, да се дава приоритет на специалните части и на разузнаването. Безспорна истина е, че техните възможности поне отчасти могат да компенсират загубите на личен състав и въоръжение.
image
Второ – още по-странен бе инатът на висшето военно ръководство да пренебрегва предложението на съюзници от НАТО да поемат изцяло оборудването на Специалните сили с техника и въоръжение, но при едно условие – средствата да отиват директно при тях, а не в бездънния бюджет на Сухопътните войски. Изваждането на бригадата от опеката на пехотата постига и други цели: по-голяма оперативност и бързина при получаване на командите при екстрени ситуации, по-малка вероятност от изтичане на секретна информация по иначе дългия път от София до Пловдив.

Близо половин година Щабът на отбраната бягаше от директния въпрос наистина ли ще принизи Специалните сили от бригада до ниво полк.

На последното заседание на парламентарната комисия по отбрана преди 3 седмици отново бе повдигнат въпросът за Специалните сили. Защо в програмата 2020 те фигурират като полк, а не като бригада?!, попита депутат. За жалост, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов не присъстваше на заседанието. Неговият представител бе пределно лаконичен: “Така се реши”. Ама кой го реши, зашо го реши – мълчание.

Тези дни за командир на пловдивската бригада бе назначен полк. Явор Матеев, който ще получи и званието бригаден генерал! Похвални думи за решението да се издигне един от най-способните армейски офицери, който за разлика от десетки свои колеги има зад гърба си стотици парашутни скокове и който продължава да скача. Какъв е смисълът от това назначение обаче, когато не само Матеев, но и редовите командоси знаят неблагоприятната перспектива – в плановете е заложено орязване на бригадата до ниво полк. Кой ще кандидатства за служба там, след като е наясно, че след година може да го съкратят?!

И всичко това продължава на фона на последните събития в сърцето на Европа, когато по улиците на Париж, Брюксел и Хановер до полицаите неотлъчно дежурят и армейските специални части. Със сигурност те не са чакали с дни заповедта за най-висока степен на бойна готовност да се лашка по коридорите на военното ведомство.

Кому още не е ясно, че Специалните сили са стратегическо оръжие, инструмент за решаване на изключително важни и сложни задачи с мълниеносна бързина и висока степен на секретност?! И ако има такова разбиране, защо няма никакви действия – спешни промени в програмите на бригадата и масирани тренировки въз основа на изводите от атентатите в Париж. Дано да не дойде време да се търси отговорност за забавянето!

Тъй като междувременно се чуха реплики, че армията по конституция действа само извън територията на страната, цитирам чл. 28,ал.4 от Закона за отбраната и въоръжените сили. Той гласи, че “министърът на отбраната по предложение на началника на отбраната разрешава използване на оръжие и средства от военни формирования в други случаи, когато възникне заплаха от терористични действия или заплаха от употреба на оръжие за масово поразяване на територията на Р България”.

Какъв е изводът? При такава тотална заплаха от тероризъм е истинско късогледство да държиш прекрасно обучени командоси само за хипотетични действия в тила на врага в случай на война. Крайно време е висшето военно ръководство да преосмисли ролята и задачите на Специалните ни сили. И ако не постигне съгласие за тяхното разрастване, както сочи световната практика, то поне да се запази досегашното ниво.

Г-да адмирали и генерали, ако все още не е ясно – войната не чука на вратата ни, тя дойде! И колкото по-рано осъзнаем тази жестока истина, толкова човешки животи ще бъдат спасени.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 64

 1. #1
  Специално 22 ное 2015, 10:53
   
  34
   
  0

  Специалните сили си имат свое "специално" място в "съпротивителните сили на организма" на държавата.
  Унищожението или отслабването им е неразделна част от унищожението на държавата.

 2. #2
  аварийно летище 22 ное 2015, 11:10
   
  17
   
  0

  Afera.bg
  Публикувано на 22.11.2015 / 9:41
  МАЛОУМНИТЕ „МЕРКИ“ НА ДЪРЖАВАТА НА ГЕРБ ГРУПИРОВКАТА: „КАЦНАХМЕ В ТЪМНА НИВА, ВСЕ ЕДНО СМЕ В КОНГО, ДВА ЧАСА НЯМА КОЙ ДА ОТВОРИ САМОЛЕТА…“

  Докато МВР-то на „шматката“ Бъчварова, кукла на конци на Бойко Методиев Борисов, пише разни „закони“ за „борба с тероризма“, които всъщност са насочени да се следи и слухти по всички „неправилни“ за управлението им, снощи цъфнаха наглед „мерките“ на държавата на ГЕРБ Групировката, без тероризъм, а заради … вятър:

  Снощи заради силен вятър самолет е бил отклонен към летище Пловдив. Ето какво разказва инж. Антон Маслев пред bTV:
  „Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой. Кацнахме в една тъмна нива, все едно сме в Конго. Няма светлина, няма жив човек, 200 пътника чакат заклещени в самолета, за да може някои да се сети да дойде със стълба да отвори самолета и да си тръгнат хората. Има малки деца, и какво ли още не. В България няма аварийно летище за подобни случаи, това е пълен абсурд. Три часа няма кой да дойде със стълба да свали хората, също като нас“.
  Afera.bg

  Публикувано на 22.11.2015 / 9:51
  МАКСИМ ГЕНЧЕВ: ВСИЧКИ ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕРБ ДА БЪДАТ МОБИЛИЗИРАНИ НА ГРАНИЦАТА И ДА СТРОЯТ ОГРАДИ!
  http://afera.bg/%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%bc-%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%b2%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80.html

  Тази сутрин по Нова тв, режисьорът Максим Генчев изрече нещо фундаментално: „Всички, които са гласували за ГЕРБ на изборите, да бъдат мобилизирани и да започнат да строят огради там!“.

  Не сме фенове на Генчев, но призива му звучи любопитно. Тъкмо ще видим колко са РЕАЛНИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ НА ГЕРБ, А НЕ ШМЕНТИ-КАПЕЛИ ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ.

 3. #3
  Обикновен 22 ное 2015, 11:44
   
  12
   
  29

  Какво им е специалното на пловдивската 68-а бригада? Колко от личния й състав може да скача с парашут? Колко от тези, които са парашутисти, са и специални? С кои ги сравняват, по какъв стандарт? Една раздута бригада в центъра на Пловдив. Една малка част от бригадата е въздушнопреносима. От тези парашутисти може и да има някой със специални умения. Войници, които ги пускат с парашут са просто въздушно преносима войска - airborne. Има много от обикновен парашутизъм до специални сили - командоси, рейнджъри, тюлени и пр. Отделно нещо им се губи логиката относно специални сили и специални операции.

 4. #4
  Мунчо 22 ное 2015, 12:22
   
  5
   
  7

  Е това му е лошото на българина. Мисли си, че от всичко розбира, а всъщност за нищо не става, освен акъл да дава за това, което не знае как се прави. Този Любо Денов има ли въобще представа как се изграждат и управляват въоръжени сили?
  Що се отнася до смисълът от назначението на полк. Явор Матеев, той ще стане ясен по-късно, като се прследи развитието на Матеев. Това обаче не е основание за закриване на основните видове ВС за да се развиват специалните сили.

 5. #5
  Роман Ромов 22 ное 2015, 12:51
   
  31
   
  2

  До Обикновен. Специалните сили са специални, не заради специалното си оборудване (което никога не е излишно), а заради начина си на мислене и от там начина на използване на конвенционалните средства. Още като почнат да ми говорят за "въздушнопреносими" и разбирам, че няма смисъл да се спори с такива. И понеже сред тези, които планираха използването им преди години нямат подобен начин на мислене - в предишните учения охраняваха проходите в тила, осигуряваха буферна зона между враждуващи групировки, а даже бяха развърнати в отбрана на държавна граница срещу танкове. В реални операции се използваха като лека пехота и за ВИП охрана. Естествено това дава основание на лаиците да разсъждават като теб, но ме съмнява, че разполагаш с достатъчно информация, която да ти дава право на подобни оценки. Авторът на статията поне си е направил труда да събере малко повече информация, че много писатели се навъдиха, а четящите са доста малко. Давай, продължавай да си плюеш скрит зад подходящия псевдоним "обикновен"!

 6. #6
  Земледелецът да ги праща 22 ное 2015, 13:50
   
  14
   
  1

  Специалните ни сили никога досега не са използвани в съответствие с трите им основни мисии - "спешъл риконисънс","милитари асистънс" и" дайрект екшънс".Земледелецът Ненчев така и така се е затърчал да участва в Сирия - ами да обявява конкурс и да праща екипи от Специалните сили.

 7. #7
  ДААААААААААААА 22 ное 2015, 13:53
   
  21
   
  0

  ДА, ЕДНО ВРЕМЕ ИМАШЕ И АРМИЯ И СПЕЦИАЛНИ СИЛИ И АВИАЦИЯ И ПЕХОТА И СЛЕД ВСИЧКО ТОВА ИМАШЕ И СТАБИЛНА ДЪРЖАВА. КЪДЕ Е ВСИЧКО ТОВА? ОТГОВОРА Е ЕДИН - НЯМАГО, ИМА САМО ПРОСТОТИЯ, ПРОСТАЦИ В ПАРЛАМЕНТА, ПРОСТАЦИ В ПРЕЗИДЕНСТВОТО, ПРОСТАЦИ В МИНИСТЕРСТВОТО И ЕДИН ОПРОСТАЧЕН НАРОД. МОЖЕ БИ НЕ СЪМ ПРАВ, НО НЯМА ДЪРЖАВА.

 8. #8
  Харалан 22 ное 2015, 14:33
   
  11
   
  17

  Не дай боже да става нещо. Никой няма да рзчита на БА. Там има и свестни момчета, но преобладаващата част са алкохолици и нищо не можещи да вършат мързеливци. Ако им пуснете агитката на ЦСКА или Левски с тях е свършено, а какво да говорим за добре подготвени и въоръжени бойци. Всъщност вие нашата армия даже не може и да я съберете. Едните ще са в болнични, а другите неразположени. Тези хора нямат чувство за дълг. Те са там, защото там се взима заплата без да работиш, а и цял договор може да изкараш в майчинство. С други думи, армията днес е социална служба.

 9. #9
  проста сметка 22 ное 2015, 15:18
   
  8
   
  2

  Проектобюджет 2016 залага по 80 милиона лева за ВВС и ВМС за "първоначални вноски" за придобиване на 8-10 изтребители и 2 катера. Като се има предвид, че тая история ще се проточи няколко години и накрая резултата ще е поредната констатация от тип "царят е импотентен", се пита в задачата с какво ще помогнат на националната сигурност тия хипотетични самолетчета и катерчета, мислейки че правят "страшни" операции по еър-полисинг срещу някой руски Ил или демонстрация на флага на България край гръцките и турски брегове пред погледите на имигрантите?
  При тая изключително сложна обстановка кого ще плашат те освен гаргите и кефала и кого ще впечатляват освен зяпачите по показюхите?
  Отново мисъл на парче.
  Самолетаджиите цял живот пищят за самолети, гемиджиите за гемии и все по 10 години ги проектират и доставят и накрая кой им с..ал в гащите, че не стават за нищо, а пък ония "прости кашици" на сушата да го д....аат.
  А в това време света се превърта по няколко пъти и става все по- хаотичен. В такъв свят спецфорса не е всичко, но е основната истински бойна сила, която може да овладее сигуацията без да се стига до положението, когато цялата държава или съюз е във война. И да напомня на разни големи разбирачи, че съвременният спецфорс разполага и действа с подчинени ескадрили от самолети и хеликоптери и дивизиони с катери и огневи средства. ПОДЧИНЕНИ!!!!!!
  Само с половината от тези 80 милиона пари може да се оборудват и обучат от-до всичките ни сили за специални операции, че дори и да се увеличат и да бъдат основен гарант за мира и сигурността в България от гледна точка на тероризма и т.нар. хибридна война, която между другото е възможно съвсем реално да бъде водена от много по-тъмни сили от руските.
  Простата сметка сочи, че с 80 милиона могат да се постигнат много повече способности по направление на спецсилите, при това изключително важни съобразно обстановката, отколкото да се стартират два проекта, които ще се точат с години, ще изискват поне десетократно повече от 80 милиона в следващите години и накрая пак ще родят способности с неопределен пол.

 10. #10
  Муню 22 ное 2015, 15:39
   
  6
   
  4

  Аба кой жа та напада па тебе уа.Ния прутестарчаата най- умнити, най- красивити и най ентелегентнити отдавна сми решили вапроса . Сложаами на всеки ъгал дюнярджийница и гутову. Никой нема да пусмей да ни нападни. Могу сми умни ейй , па сми и красиви на всичкото отгоре.

 11. #11
  Аз 22 ное 2015, 15:52
   
  7
   
  3

  Мине се, не мине време и отново статия за Специалните сили. Бригада ли да е или полк? Хайде да е бригада и командира и да е генерал. Е вече го направихме. Дали да е полк или бригада няма голямо значение. Тя и сега е с личен състав по-малко и от полк. А дали командирът на бригадата може да скача или трябва да има други умения е друг въпрос. Самите специалисти не могат да се защитят каква структура да имат и къде да се намират. Някои от пишещите много добре знаят колко варианта измислиха и нито един не беше добър. Дано поне хората там да бъдат живи и здрави и всеотдайни. Ха

 12. #12
  учен 22 ное 2015, 16:15
   
  3
   
  5

  Да умееш да скачаш и да си мениджър са различни умения, но....ще се види. Всеки командир да има и гражданско образование, за да не е кон с капаци.

 13. #13
  Главпун баший 22 ное 2015, 17:06
   
  13
   
  0

  Всеки един български войник днес е ценен колкото 100 някогашни, не за друго, а заради дефицита на личен състав. Не всявайте смут, разкол и паникьорство в редиците, защото съвсем скоро това може да доведе до смъртта на всички ни. Ще се бием, обикновени до необикновени, пък каквото сабя покаже и честта юнашка.

 14. #14
  Ъц 22 ное 2015, 17:38
   
  2
   
  1

  Ееее, ама пък ние шъ вдигнем спец частите на "Пенсионер" - "Кирка" и "Мотика"!!!!

 15. #15
  Мунчо 22 ное 2015, 19:18
   
  0
   
  2

  Проста сметка, че си прост е ясно. А от праст човек не се очаква да може да прави сложни сметки, но се очаква да не си демонстрира тъпотията и простотията.

 16. #16
  цивилка 22 ное 2015, 19:37
   
  8
   
  1

  Терористите не са глупави и неподготвени хора това се видя от последните събития в париж и не само. Има нужда от всички видове въоръжени сили но точно в тези времена наистина трябва приоритета да е към развиване способностите на Специалните Сили ножа вече е опрял до кокала .
  При условие че нашата държава е бедна и няма възможност за големи и скъпи проекти защо не вкара малко пари в СС на всички експерти вече е ясно че няма по евтино и ефективно оръжие от ВИДА въоръжени сили Специалните Сили. Въпросът е защо не се прави тази стъпка от нашето правителство и БА отговорете си сами.

 17. #17
  Платец 22 ное 2015, 20:24
   
  4
   
  0

  Гадно е, но при терор народът да не разчита на МВР и МО. Ми кажете тогава на кого да си плащаме данъците, може би ще ни защитават от парламента, защото само те си увеличиха заплатите с 1000лв!

 18. #18
  Капитана 22 ное 2015, 21:28
   
  11
   
  0

  До #5 Роман Ромов

  Ромов, на хора дето са служили кибици в армията и при уволнение крещят пияни У-ВОЛ-НЕ-НИ-ЕЕЕЕ. не можеш нищо да обясниш. Бригадите трябва днес да са две. Дори три. Да се възстанови някогашната 86 ПРБ Мусачево като бригада. Сливенския ПРП също бригада! И НЕ С ЧУЖДИ ПАРИ!!!
  НО.... и на слепия е ясно защо се нулира българската армия и защо се редуцират СС!!! ЗА ДА НЯМА бЪЛГАРИЯ!!!
  Франсетата освен спецчастите на полицията изкараха и над 100 души армейски командоси. Трудовака усилва гранична полиция с 19 души армейци. ФАРС!

 19. #19
  до Капитана 22 ное 2015, 21:54
   
  10
   
  0

  Абсолютно прав си капитане. Целта е да се затрие сектор Сигурност за да не пречи на "демократизирането" след време, което ще се наложи от "умерената българска опозиция" от циганските гета предвождана от Български хелзински комитет.
  А засега освен да разчитаме при кризи на дебелогъзите чиновници от МО1, МО2, СКС и т.н. друг избор няма.

 20. #20
  Вервайте си 22 ное 2015, 22:02
   
  5
   
  7

  С хамериканското притеже Яворчо Матеев не 3,направо 6 бригади ще направите.Вервайте си.А Любчо Денов си е чист пуяк редящ с нищо необосновани дитирамби зя Яворчо.

 21. #21
  Муньо 22 ное 2015, 22:06
   
  2
   
  0

  Ей Муньо, кух си като селска гъдулка, брат. Името ти напълно отразява твоя акъл.

 22. #22
  до капитана 22 ное 2015, 22:30
   
  6
   
  1

  Даа прав си но все пак много скоро ще се наложи да се използват българските специални сили а те не са оборудвани не дофинансирани а дори към този момент са род войска подчинен на СВ това го няма никъде по света. Това им състояние на дали се знае от управляващите а и не ги интересува като стане напечено стягат саковете и при тяхните господари а ние къде да отидем.

 23. #23
  войник 22 ное 2015, 22:37
   
  7
   
  0

  Точно в тия времена е момента да се урежат компенсациите на военни и полицай доста е мотивиращо

 24. #24
  муню 23 ное 2015, 04:30
   
  7
   
  0

  Само ние прутестарчаата със толерастност и дюнерджийници жа пубедим тероризама и социализама по всички земни кълбета. Щот сми най ,най умнити и най красивити .

 25. #25
  Мунчо 23 ное 2015, 06:56
   
  2
   
  0

  Момчета, пак неподготвени коментирете неща от които нищо не разбирате. Образовайте се малко и тогава коментирайте.

 26. #26
  dogan 23 ное 2015, 07:02
   
  0
   
  0

  Поредната глупост на мо.....че има възможности за реорганизация на сс има, ама тези възможности не са за тяхното намаление.....ама и самите военни са си виновни....така се било решило....трябва да се развиват сс и планинските части, а не само да се чудят в коя мисия с командировъчни или схема с комисионни да се включат....

 27. #27
  До пишещия статията 23 ное 2015, 08:34
   
  4
   
  9

  Писна ми от пишещи олигофрени. Поне прочети внимателно тази прословута програма, ако можеш да четеш и ще разбереш, че няма орязване с ното един човек. Стига си лъгал и плещил глупости по медиите. Такива като тебе дето работят против държавата трябва да ги сритат по площади
  те без да казват защо

 28. #28
  до 27 23 ное 2015, 09:37
   
  9
   
  2

  Абе защо пишеш глупости бе ........ , Когато едно формирование от бригада стане полк и ранговката пада, как ще се запазят длъжностите на хората. ЗАПОМНЕТЕ ВСИЧКИ - НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА 68бригада ДА СЕ РЕОРГАНИЗИРА В ПОЛК ЗАЩОТО ТОВА Е НАЙ-БОЕСПОСБНОТО И БОЕГОТОВО ФОРМИРОВАНИЕ В БА, ЕДИНСТВЕНОТО ФОРМИРОВАНИЕ, КОЕТО Е АДЕКВАТНО ДА ВОДИ БОЙНИ ДЕЙСВИЯ В СЪВРЕМЕННИТЕ УСЛОВИЯ. АКО СЕ ДОПУСНЕ БРИГАДАТА ДА СТАНЕ ПОЛК И РАНГОВКАТА ПАДНЕ ЩЕ СЕ НАРУШИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО, УПРАВЛЕНИЕТО И ЩЕ СЕ ВЪЗПРЕПЯТСТВА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА СПЕЦИАЛНИТЕ СИЛИ И АКО ПИТАТЕ ЗАЩО - ПРОЧЕТЕТЕ И СЕ ОГРАМОТЕТЕ ПОНЕ МАЛКО, ПРЕДИ ДА РЪСИТЕ ГЛУПОСТИ.

 29. #29
  До 28 23 ное 2015, 09:52
   
  3
   
  10

  Неграмотнико 28. Ранговката ще падне само на командира, чийто задник сигурно ближеш. Промит мозъко неден, стига си повтарял нескопосани брътвежи. къде беше тази бригада, когато трябваше да се освобождават български заложници и да се защитават интересите на България. Сигурно на някой показ пред грандиозните ни управляващи

 30. #30
  29 ДО 28 ТА ДО 27 23 ное 2015, 12:05
   
  7
   
  1

  ДАЖЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОРИЕНТИРАШ 28 ИЛИ ДО 27 А ИНАЧЕ РАЗБИРАШ МНОГО НАИСТИНА В БЕЛИТЕ СПЕЦИАЛНИ СИЛИ РЪНГОВКАТА Е ЕДНО НА ГОРЕ СЕГА ДА НЕ ОБЯСНЯВАМ ЗАЩО НО ВСЕ ПАК ТОВА Е БА И ЗНАЕМ КАКВО ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ НО КАКТО И ДА Е ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАКВО Е КОГАТО КОМАНДИРА ТИ Е ПОЛКОВНИК И КАКВО КАТО Е ГЕНЕРАЛ ОСОБЕННО ЗА НАШИТЕ СС КОИТО СЕ НАМИРАТ ПОД КАШИШКО РОБСТВО А ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ЗАЛОЖНИЦИ КАКВО СА ВИНОВНИ СС ЧЕ НЕ ИМ РАЗРЕШАВАТ ДА СТАНАТ БЕЛИ СС АЗ МНОГО ДОБРЕ ЗНАМ ЧЕ НЕ ЗАВИСИ ОТ ТЯХ АЙДЕ СТИГА СТЕ ГИ ЗАЯЖДАЛИ ТЕ САМИТЕ КАЗВАТ ЧЕ НЕ СА ИСТИНСКИ СС КАМОЛИ ДА СЕ НАДУВАТ

 31. #31
  До 29 23 ное 2015, 12:09
   
  5
   
  2

  Да, те в 68-ма бригада сами си определят задачите! Защо говориш глупости? Ами като не е никакво орязване, дайте да направят и другите бригади на полкове, за да е ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ!!! Очевидно в БА всички разбират от ВВС, ВМС , СС и най-вече от кашизъм! Ти си поредния разбирач...

 32. #32
  SUH 23 ное 2015, 12:11
   
  3
   
  5

  #28 бъркаш малко нещата, ще падне ранга само на управлението( щаба)
  Командир : от бр.генерал на полковник
  Зам.командир и НЩ от полковник на подполковник
  Началник отделение от подполковник на майор
  По батальоните всичко си остава както до сега
  И в момента бригадата има полкова структура само се води бригада.
  Аз друго не разбирам, защо всички в дадената ситуация гледат все допълнителните задачи на ССО?
  А основните никой не ги коментира.
  Специално разузнаване и наблюдение;
  Директни действия;
  Военно подпомагане
  Да може да се каже че допълнителните задачи към момента са по актуални, но все пак са допълнителни а не основни.

 33. #33
  до SUH 23 ное 2015, 14:16
   
  6
   
  2

  Абе SUH моите уважения, чел си някои неща но не си допрочел. Моля нека ти обясня ако бригадата 68-а стане полк и както казваш падне ранга на щаба това за специалните сили е голям ама голям проблем защото както си чел СС се използват за постигане на оперативни и стратегически цели. Много често използването на специалните сили за разлика от конвенционалните сили е съпроводено с висока степен на физически и политически риск в изолирани райони без поддръжка на собствени сили и всичко зависи от детайлното планиране,разузнаване, осигуряване и т.н.. Та да се върнем към ранговката на щаба, по-горе съм ти драснал ка се използват СС и какъв риск може да възнкне, а сега се сети че тези операции трябва да се планират, кой от щаба на полка ще ги планира като началника на отделението ще бъде майор и в на- добрия случай ще е завършил академия, а неговите помощници ще са капитани назначени от командири на взводове или в най-добрия, ама в айд-обрия случай от командири на роти и това не е всичко нали в шабовете на сухопътния компонент ще трябва да се изпратят групи за планиране както и офицери за свръзка в щабовете на другите компоненти и т.н. Така че ранговката е много важна за СС. По скоро не трябва да се рангова на полк а на Бригада или нещо приравнено на бригада. Така че Сухий не трябва да се подхожда еднозначно и праволинейно. Прочети малко за планиране и използване ССО, задачите си ги разбрал, както и допълнителните но ти липсва още малко инфо, прочети няма лошо. Това е за сега.

 34. #34
  SUH 23 ное 2015, 14:47
   
  1
   
  0

  #33 виж сега аз лично нямам ама нищо против да си остане бригада.
  Мен по скоро ме притеснява втората част на поста ми.
  Весе терористи ловим, най вече това тренираме по учения, ОК актуално е, ама все пак това са допълнителни задачи.
  Доколкото имам спомени в последните учения не са се отработвали задачи по специално разузнаване и наблюдение в полза примерно на сухопътния компонент или на ВВС. Може и да греша, но такива са ми наблюденията, поне доколкото става въпрос за ученията проведени в България

 35. #35
  Стратег Тактиков 23 ное 2015, 15:20
   
  2
   
  8

  Все разбирачи, все маршали, а управленското мислене като на стратегически ефрейтори. И писането с главни букви е признак на ниска култура, ако някой претендира да бъде повече. Отдавна си отиде времето, когато се плащаше за армия на книга. Няма как нещо да бъде с по-висок ранг, след като не е окомплектовано дори до по-ниския, включително и пехотните бригади, които никога няма да бъдат дори попълненни полкове по състав и бюджет, включително флотилията от една и половина бази на ВМФ, която няма как да достигне оперативно ниво, нито две и половината "хвърковати" бази с 3-4 летящи аероплана. Но всичко това съществува днес в транс и летаргия, защото в противен случай НО едва ли би полуил по-високо звание от ГМ, другите надолу да си помислят колко са над нормата, а сега броят на висшите офицери е половин рота....... Освен всичко това, само за миг си представете, че сме във във военно време на днешните военни (раз)формирования се поставят задачи в съответствие с настоящата им ранговка, при което Още предварително командирите им би трябвало дълбоко да се замислят за трибунал?!
  Ето защо самите командири не би следвало и да си помислят да работят в подобна дълбоко измислена среда.

 36. #36
  ДО СУХ 23 ное 2015, 17:00
   
  6
   
  0

  Прав си може да се води наблюдение в интерес на компонент ВВС или сухопътен компонент особенно когато става въпрос за стратегически или оперативни цели много рядко тактически просто в щаба на съответния компонент трябва да се прати група за планиране и управление чрез която да си получават задачите и да съветват командира на съответния компонент как могат да бъдат използвани тези способности и дали може да бъде изпълнена съответната задача или не.Но е възможно и компонент ВВС и сухопътен компонент да изпълняват задачи в интерес на компонент СС.
  А за контратерористичната задача когато се наложи никой няма да пита дали са основни или допълнителни задачи.В МВР има един отряд за контратероризъм всичко на всичко 60 бойни еденици а сега си представете ако станат два атентата в два различни града на страната каква ще я къдрим и ако ССО не са на необходимото ниво тогава кой. Както се видя във Франция Белгия Англия Мали и на всякъде по света в такава ситуация се използват активно именно ССО.Не мога да разбера хората в този сайт които всячески се стремят да противопоставят един вид въоръжени сили на друг можеби за това им се плаща незнам.

 37. #37
  Михаил Попов 23 ное 2015, 18:53
   
  9
   
  0

  Ако на някого му се зловиди, че има генерали от специалните сили - добре. В класификатора на длъжностите има длъжност "командир на бригада"със звание "полковник". Така беше в 68брспс до преди няколко години.Преструктурира се бригадата по този начин и част от проблемите отпадат. Проблемът не е в това с какво звание е командира. Проблемът, както е отбелязано в няколко коментара, е, че се губят способности за планиране и управление в щаба на бригадата. Това е прилично решение но не знам защо няма да го приложат стуктурите, от които зависи това. Може би защото някои родове воиски са по-близо до сърцето от други.

 38. #38
  Стратега от Мировяне 23 ное 2015, 19:27
   
  0
   
  0

  Колегата Стратег Тактиков е абсолютно прав - царя е гол! Немедлено да се обмундирува царя, поне да е по рипсени долни гащета, или поне да му изрисуват такива като камуфлаж! Ако не беше жалко, щеше да е смешно...

 39. #39
  Наблюдател 23 ное 2015, 20:06
   
  6
   
  2

  Оставете 68-ма бригада на мира! Оставете я да си върши работата! Не се занимавайте с неща, които НЕ разбирате! За нея НЕ са нужни милиарди (нужни са, но може и без тях!), а просто да оставите хората да работят на спокойствие! Гледайте си там скъпоструващите проекти за изтребители, катери и машини на пехотата! Ако някой се е почувствал обиден, то е защото си вре носа там, където не му е работа! Уважавайте се един друг, защото ВРАГЪТ (противникът) е съвсем друг! „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“

 40. #40
  ССО 23 ное 2015, 21:38
   
  7
   
  3

  68-ма бригада е уникална защото хората, които служат в в нея са уникални от Командира до последния човек в нея. То тя е бригада която съществува благодарение на ентусиазма на личния състав,благодарение на това, че командирите от 68-ма бригада, войниците/които са подготвени на ниво сержанти/и сержантите /подготвени на ниво офицери/ дават всичко от себе си в името на специалните сили, в името на БА и традициите на своите предци от парашутната дружина. В БА има много много противници на СС, но така е било и по цял свят /Русия, САЩ, Великобритания, Франция и т.н./ не е далеч времето, когато СС на БА отново ще напомнят за себе си в унисон на нарастващите заплахи за страната. Нека спрем да се делим на пехотинци, танкисти, пилоти, моряци, артилеристи, ракетчици, сапьори и т.н ние сме съставна част от БА нека бъдем ЕДИННИ
  В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ

 41. #41
  Велик завет 23 ное 2015, 21:50
   
  4
   
  0

  Един завет

  („Заветът на дедите“)

  Текст: Иван П. Йончев – 1915
  Музика: Георги Шагунов -1919

  Един завет,
  Оставили са нам дедите,
  Велик завет,
  Написан с кървав меч,

  Деца на родний край,
  Пазете си земите,
  Бранете ги,
  От близо и далеч.

  И тоз завет,
  На миналото грял е в дните
  Кат дивен фар
  И вожд той бил е драг,
  На всички тез,
  Кои загинаха в борбите,
  На грешний свят
  Презрели бащин праг.

  И не ли той,
  Под родно знаме днес войските
  Събира пак?
  И не ли тоз свещен завет
  На всички тям
  Съгрявал е душите,
  Без жал да мрат
  За бащин край рожден?

 42. #42
  Мисия невъзможна...засега 24 ное 2015, 00:12
   
  12
   
  5

  Специалните сили без съмнение трябва да са на къса командна верига,но много са причините,които пречат да ви се отвори парашута господа специални силоваци:1.Специални сили,такива каквито бленувате, може да имат великите държави защото са способни да водят самостоятелна политика и поради това,че СС често изпълнават деликатни задачи на границата на политиката и войната,те тия велики сили затова са ги създали.Всички останали действат на принципа - видяла жабата,че подковават коня....2.България не е в състояние да води самостоятелна политика и се пита имало ли е ,има ли,и ще има ли политик и висш военен,който да поеме отговорност да ви постави деликатни задачи в съответствие с трите ви сегашни основни мисии?Знаете,че досега е нямало и няма да имат такъв .Ще кажете ама нали сме в НАТО,в коалиция демек? А що си мислите,че точно на българи.... амерканци и англичани ще поверят специални деликатни мисии?3.Трите ви основни мисии са ургулешки преписани от западни парапатки и априори са неприложими в български условия.Я ми кажете ако земеделеца вземе да ви прати в Сирия на която и да е от основните ви мисии какво ще станe?Считате ли че цялото,в кюп българско разузнаване е в състояние да ви осигури базова предваритална информация за ефективна подготовка за конкретната мисия?А транспорт и инфилтриране?А извеждане?А логистика?Мърцина ще погинете,както погинахте в Кебала.Висшите политико-военни тикви когато разберат същността на мисиите ви изпадат в ужас,защото не си и помислят да поемат такава отговорност.Само не ми запевайте за коалиционност.Тая работа държавите си я вършат всяка коза на свой крак.Не съм чул за коалиционна специална операция.4.Нова парадигма се иска за вас,тоест преосмисляне,премерване,претегляне и ново формулирана на мисиите ви съобразно българските условия и възможностите на българската държава сега..Като навирим гребен някога,пак ще си преформатирате мисиите.Със сигурност много от вас ще ми се разсърдят,но първо си дайте сметка в каква текуща държава живеете,с каква опоскана армия и какви плашепутарни политици очаквате да ви поставят геройски задачи - мисия невъзможна...засега.

 43. #43
  уважаеми 42 24 ное 2015, 07:15
   
  4
   
  5

  Уважаеми 42, по вашата логика излиза, че ВС на България нямат нужда от нищо друго освен най-много от вътрешни войски, защото видите ли ние сме малки и чакаме "големите началници" да се разберат и действат, а ние само да гледаме, стискаме зъби и изпълняваме. В тази линия на мисли ние нямаме нужда, ама никаква, нито от бойни самолети, нито от тежка техника и още по-малко от високотехнологични морски платформи, зощото политиците са плашипутарници и всяка бойна мисия им изправя косите.

 44. #44
  Не е такава 24 ное 2015, 08:08
   
  11
   
  2

  Е,не е такава логиката на 42.Казва се,че не можем да имаме СС с тези грандомански мисии,защото така са обречени на бездействие и то не по тяхна вина а поради политическата импотентност на политико-военното ръководство,независимо от боята муРеално до сега СС само са ползвани в изпълнение на съпътстващите им мисии,т.е. те не се готвеха за това за което ще изпълняват.Така беше в Ирак.Хубавото е,че напоследък тренират по-реални неща,без грандоманщини.

 45. #45
  SUH 24 ное 2015, 09:10
   
  7
   
  3

  #42 абсолютно си прав, България няма нито ресурса нито капацитета сама да планира и да проведе каквато и да е операция на ССО извън пределите на страната, а и май никой не планира да го прави. Вариянта е коалиционен формат съвместно с други ССО, но и това едва ли щенсе случи.
  Както казах по горе, поради актуалноста на допълнителните нзадачи на ССО, по скоро може да се разглежда един такъв хипотетичен сценарий.
  1. Навлизане или активиране на терористични групировки на територията на страната.
  2. Активиране на системата за сигурност(до колкото я има).
  3.Обявяване на извънредно положение ( поне за сега няма друг начин за активиране на армията)
  4. Блокиране на региона от сухопътен компонент в койтобсе намират ТГ
  5. Провеждане на операция на СС по ликвидиране на ТГ
  При такъв вариянт и МВР,СВ,ВВС всъщност ще действат в полза на ССО.
  Но планирането на операцията пак нямада е самостоятелно от ССО.

 46. #46
  до 42 24 ное 2015, 09:18
   
  5
   
  1

  Виж сега надявам се че си написал коментара с добри чуства просто се надявам но аз не мога да се съглася с теб ако сме такава държава каквато казваш значи наистина нямаме нужда от и от модерни кораби и катери и тях по твойта логика нашите политици няма да ги пратят в сирия. Кой ти каза че тези основни задачи не са приложими напротив напълно са приложими както за защитата на страната така и за действия в коалиционен мащаб. Трябва ли сега да обяснявам че хората вече създадоха и действат на терен многонационални тактически групи за специални операции точно от такива малки 'незначителни ''държави като нашата според теб.Сега трябва ли да обяснявам че идин взвод специални сили използван в коалиционен мащаб дава придадена стойност колкото един кашишки батальон стига после ефекта от използването му да бъде използван от политиците и бизнеса.Малките бедни но умни дължави които нямат ресурс развиват най евтиния вид въоржена сила СС примери много просто се огледайте.Аз никъде не видях по улиците на Франция Белгия Германия Англия да не продължавам кораби пехота артилерия бойна авиация "не разбирайте погрешно аз много уважавам тези родове и видове въоръжени сили".А за мисия отбрана точно СС са вида въоръжена сила която може да изравни силите при агресия от по могъща сила но много е дълго да се обяснява тук как става това.Надявам се че коментарите ти са такива защото не знаеш как се използват СС което е нормално.

 47. #47
  До сух 24 ное 2015, 09:37
   
  6
   
  4

  Сух сега пак трябва лекции но не е мястото тук. Предния коментар обясни човека че вече се ползват такива тактически групи в коалиционен мащаб.Също така не е особенно трудна задача да се използват СС самостоятелно извън страната и в страната но това няма да го споделя тук как се прави. Нормално е хората да не знаят и да се дразнят но никоя държава не афишира този начин на използване на СС.Повярвайте използването на СС не изисква много ресурси а ефектите са стратегически просто правилните хора трябва да имат топки за това.

 48. #48
  СС 24 ное 2015, 09:52
   
  5
   
  10

  Американците искаха да оборудват СС от -до само трябваше да се изпълни едно условие СС да станат истински СС тоест да се направи подчинеността такава като на СС по целия свят но някои кръгове отказват твърдо защо ли отговорете си сами !!!

 49. #49
  Не се сещам 24 ное 2015, 16:48
   
  10
   
  5

  Ще ми е много интересно да науча от историята на военното изкуство за някоя коалиционна специална операция?Мусолини си го освободиха само немците,провалената операция по освобождаване на американските заложници в Техеран навремето си беше американска,израелската операция по освобождаването на заложници по Централна Африка си беше чисто тяхна,водача на ПКК турците си го заловиха,Бен Ладен амереканците го утрепаха.Напрягам се ...,но нещо за коалиционна операция на СС не се сещам.

 50. #50
  до 49 24 ное 2015, 17:07
   
  6
   
  8

  няма как да се сетиш вижда се че не се интересуваш мнаго от тези неща питай румънците да ти кажат но се съмнявам тези неща не са за афиширане но няма значение едно си баба знае едно си бае това е

 51. #51
  дамм 24 ное 2015, 17:12
   
  5
   
  3

  защо им обясняваш ако искат ще разберат няма да ги ограмотяваш тези неща не се учат по сайтовете а и не им е работа аз казах хау

 52. #52
  боец 24 ное 2015, 18:45
   
  5
   
  6

  В началото на войната в ирак много от операциите на СС на САЩ бяха съвместни със ГРОМ и това ли не си чул нормално те не са показни и с освобождаването на заложници не се приключват задачите на СС.То пък сега трябва да се разясни какво е ГРОМ.Няма смисъл май то радиоточката не може да се надприказва.

 53. #53
  Мирча Кришан 24 ное 2015, 19:06
   
  9
   
  3

  Четиридест и втория и Сухия правилно ви казват господа,че трябва да си преформатирате мисиите и от там подготовката за такива мисии за каквито страната има някакъв мижав ресурс,а вие като Мирча Кришан си затакате за....краставицата и колко вода има в нея.Где ги на терена многонационалните групи за специални операции?Били им много тайни операциите?Аре де?Сигурно провалите се крият доколкото може и светът не ги знае всичките,но успешните операции веднага се развяват като пропагандно знаме.Иначе неминуемо идва времето когато СС ще трябва да се ползват на територията на България,но и тази неизбежна необходимост не е законово уредена .....,за разлика от Франция и Белгия.

 54. #54
  не се сещам 24 ное 2015, 19:16
   
  4
   
  9

  Не се сещаш,защото не знаеш. А не знаеш, защото не ти е положено да знаеш как НАТО прави специални операции.От друга страна ако погледнеш командните структури на НАТО, които може би отлично познаваш, няма начин да не забележиш,че в тях от няколко години има и компонентно командване на специалните сили. А от този по-ясен показател за това, че НАТО има идея за коалиционно използване на СС здраве му кажи.

 55. #55
  КолО ама друг пат 24 ное 2015, 22:20
   
  7
   
  4

  Идеята НАТО-то да си я завре у газот.Га се похвали с успешна операция на СС ...,тогава.То и тате ми обеща да ми кури колО....ама друг пат.

 56. #56
  Друг път 24 ное 2015, 22:30
   
  9
   
  4

  Специалний боецо,кат си ни запросвещавал за ГРОМ,аре да ни светнеш колко са на брой?Май три пъти по-малко от 68-ма бригада?А какъв чин има шефът им?А под чие пряко командване бяха в Ирак?Съвместна опарация....ама друг път.

 57. #57
  stealth operator 24 ное 2015, 23:26
   
  4
   
  8

  До 56
  Аман от разбирачи!!! Само че освен със специалния отряд "Гром" (около 270 чисти оператора, без обслужващите и поддържащите), командването на ССО на Полша включва и специалните отряди "Агат", "Командос", "Формоза", "Нил", както и една военнотранспортна ескадрила и една ескадра десантни кораби. Цялото командване е около 2500 човека с командир генерал-майор (познавам го лично) и НЩ бригаден генерал. И понеже всички завистливи разбирачи ви знам как разсъждавате, ще ви отговоря и на следващото злобно заяждане - ама те колко голяма държава са, а ние колко сме малки. Само, че и нашия, и полския и американския танкер са еднакво големи!!!

 58. #58
  Оперейтърите, 25 ное 2015, 15:08
   
  9
   
  3

  Можете да разделите полския на българския брутен вътрешен продукт,както и полския военен бюджет на българския и да видите колко пъти са по-голями от нашите.Съветвам ви обаче да видите колко пъти полската армия е по-голяма от нашата,защото при това аритметично действие ще получите най-благоприятното частно за броя на нашите ССО.Иначе според БВП и боенния бюджет нашите ССО ще трябва да се свият до броя на полицейския отряд за контратероризъм.Това са обективни факти и никой,който дава парите няма да ги пренебрегне и не ги пренебрегва.А и не знаех,че сме имали все още танкер - веднга ще го сравня с полския и американския.Тю да се не види какъв обективен критерий съм изпуснал.

 59. #59
  stealth operator 25 ное 2015, 15:40
   
  4
   
  8

  Знаех си, че няма да мирясате злобарите! Това за БВП го обяснявай на роднините на отвлечените български моряци, пилоти или шофьори! Когато се троши народната пара (данаците), за да си "компенсирате" комплексите си идеите си за велики бойни групи (безполезни почти за всичко при съвремените конфликти), вместо да се изграждат адекватни на заплахите ССО, малко е цинично да ми обясняваш какво е БВП и как пропорционално на него да формираш способности на принципа "от всичко по малко". Погледни и съседите - Сърбия - Специална бригада, Румъния - Бригада Специални сили, Македония - полк Специални сили с командир бригаден генерал, Гърция - командване на ССО. За Турция само ще загатна, че пак ше ме караш да деля БВП - Там само в Командването на ССО има три бригади (всяка е само по 750 човека, но с бригаден генерал начело), отделно всяка ПА има бригада "Командос" и всеки АК - полк "Командос". И накрая ще предположа, че твоя GSM примерно едва ли е по-евтин от този на полкския или американския ти колега, нищо че заплатата ти е многократно по-малка!!!

 60. #60
  ей оперейтър 25 ное 2015, 16:04
   
  3
   
  7

  Да не ми сравняваш бюджети на страни които не са разположени до ИДИЛ опа обърках се Турция защото като се сгомняса положението всичките разбирачи ще си заврете главата като щраусите в... ама няма да има ефект защото ще ви шомпулират в и без това разпраните задници. Вие със сигурност сте изградили страхотната си кариера като сте се навеждали на своите началници . Знаете ли че в белите армии задължително ще минете на курс през специалните сили да ви пийнат тока и после няма да ръсите глупости по сайтовете.Войната вече е в нашия двор и хората ще се въоръжават с оръжие а не с химикал и лаптоп.Ако до тогава не сте унищужили и последната рота СС на тяхното рамо ще поплачете историята вече го доказа . А и ще има и по опасни мисии няма дя са само такива каквито ги обичате тоест за почивка кой ще пратите тогава.Хубаво е да ви кажа и една стряскаща истина която най вероятно вие много добре си я знаете - никой в БА освен СС не познава тактиката на малките подразделения което е задължително военно инвалиди такива.Нямам нищо против всички видове и родове въоръжени сили те момчетата с нищо не са виновни вие сте виновни този кръг в МО които не желаят да има истински работещи СС което ще е в интерес на цялата БА и страната.

 61. #61
  stealth operator 25 ное 2015, 18:59
   
  2
   
  1

  До 60
  Абе х.сплескан, да не си на мушката на личния ми арсенал, че ще се молиш в него да има наистина лаптоп или друго по-безопасно "оръжие". Нещо май си се объркал - когато аз съм се занимавал със т.нар. тактика на малките подразделения, ти най-вероятно си знаел само що е самоокопаване. Сега пак ще се справя отлично със тази тактика, но ти сигурно вече няма да можеш да се самоокопаеш. Поне да можеш да си напражиш полева WC! И без да ме познаваш, недей да ме включваш в "онази" групичка, дето не знаела как се създават истински работещи ССО (едва ли си направил и една стотна от това, което аз съм направил за тях)! Както и групата на анал(н)и(ли)заторите явно я познаваш отблизо, но мен няма как да видиш там и затова съм в такава ситуация, в която ти отдавна да си се насрал!!! Баста!

 62. #62
  ей стелт оперейтър 25 ное 2015, 20:33
   
  2
   
  1

  коментара ми беше към оперейтърите 58 не се ядосвай съгласен съм напълно с теб споко човече

 63. #63
  stealth operator 25 ное 2015, 21:55
   
  2
   
  2

  До 62
  Ей пич извинявай много! Понеже оня (58) се писал "оперейтърите", а ти "ей оперейтър" и малко се обърках, че оня същия. Така, че всичко, което съм написал, важи за 58 и всички останали като него. Рядко коментирам, но като става въпрос за ССО и не се сдържам, особено на такива разбирачи. С оня другия SUH преди време пак се бяхме зачекнали. Извиниме още веднъж, разбрах си грешката, но вече бях пуснал коментара!!!

 64. #64
  до стелт оперейтър 25 ное 2015, 22:09
   
  2
   
  3

  Нормално да се объркаш то цялото МО злобее против ССО много са се притеснили да не би да станем като целия свят вид въоръжена сила но то е така като не разбираш нищо от едно нещо даваш всичко от себе си да го съсипеш ноо рано или късно всичко ще си доиде на мястото ДА ЖИВЕЕ ССО а също пожелавам всичко най добро и на другите видове въоръжени сили и родове войски.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка