ПОЛКОВНИК ОГЛАВИ ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ! НО ВРЕМЕННО...

Pan.bg 23 ное 2015 | 08:40 views (5165) commentaries(3)
img Полковник оглави военното разузнаване, но временно
Според експерти в сектор „Сигурност”, неназначаването на титуляр е подценяване на ситуацията в Европа от страна на министъра на отбраната и правителството.
Спирдон Спирдонов
otbrana.com


Полковник Светослав Даскалов е назначен от министъра на отбраната за и.д. директор на Служба „Военна информация”. Заместник-директор остава полковник Павлин Гетов.


На 13 ноември, по случайно съвпадение с деня на атентатите в Париж, Държавен вестник публикува Законът за военното разузнаване, който влезе в сила от 1 ноември т.г. Той бе приеман на два пъти от Народното събрание. Веднъж на 1 октомври и втори път на 5 ноември, когато не бе уважено ветото на президента.

Законът наложи освобождаването на Йордан Бакалов от директор на Служба „Военна информация”, защото не отговаря на записаните от законодателя изисквания. В него е записано „Директор на Службата може да бъде военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание.” Т.е. генерал или адмирал, или полковник или капитан I ранг, който ще получи висше военно звание с назначаването му на длъжността. Например полковник Даскалов, на когото министърът гласува доверие да ръководи военното разузнаване точно в дните, когато Европа се тресе от тероризъм и заплахи от т.нар. Ислямска държава. Впрочем, според експерти в сектор „Сигурност”, неназначаването на титуляр е подценяване на ситуацията от страна на министъра на отбраната и правителството. Законът дава право на правителството да предложи на президента да издаде указ за назначаване на директор на Служба „Военна информация” – МО.
image
Едно от другите изисквания към кандидатите за директор е да притежават 10-годишен професионален стаж в системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили. То е уточнено в Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Там се регламентира, че „системата за защита на националната сигурност се състои от държавни органи и структури, които осъществяват дипломатическа, отбранителна, разузнавателна, контраразузнавателна, оперативно-издирвателна, правоохранителна и охранителна дейност и които са представени в Съвета по сигурността към Министерския съвет”.

Полковник Светослав Даскалов вече е изпълнявал временно длъжността. Това бе от март до май т.г., т.е. след като министър Ненчев уволни Веселин Иванов до назначаването на Йордан Бакалов. Така за половин година министърът на отбраната ще трябва да избира втори шеф на военното разузнаване и то военен. Макар че, не криеше нежеланието си генерал или адмирал да бъде директор на службата. Същата позиция демонстрира и президентът Росен Плевнелиев. Той направи това, както с връщането на закона, така и с публичното си заявление, че генералите не са способни да изпълняват такава длъжност. Сега обаче ще се наложи да се доверят на военнослужещ. Такава е ролята на законодателя, а България е парламентарна република. Колкото по-скоро, службата има титуляр за директор, толкова по-добре. По-добре най-вече за националната ни сигурност. Особено днес!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Гаврилов 23 ное 2015, 11:56
   
  12
   
  0

  Роско, Роско, съвсем си боско....

 2. #2
  Ген. Стефан Тошев 23 ное 2015, 12:08
   
  12
   
  0

  Полковник Светльо Даскалов е супер професионалист и голям пич, ама такива не се харесват на тъпите тиквочи. Другият, споменат в началото на статията, по - известен с партизанското име Бил Гейтс си е отдавна за уволнение.

 3. #3
  атанас димитров 23 ное 2015, 22:01
   
  5
   
  1

  според мен министърът на отбраната трябва да отговаря на същите условия за назначаване на длъжност като тези на директор на сви. за съжеление в българия това няма как да се случи заради такива недоразумения като президент /върховен главнокомандващ/ и министър председател /забравих им имената/

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка