КОРУПЦИОНЕН СКАНДАЛ В АРМИЯТА: НЕНЧЕВ БЪРЗА И ПРАВИ КОНКУРС ЗА 41 МИЛИОНА С ЯСЕН ПОБЕДИТЕЛ И НЕПРИГОДНИ БОЙНИ МАШИНИ!!!

Pan.bg 25 ное 2015 | 22:48 views (11272) commentaries(29)
img
Когато на 1 октомври командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев подаде рапорт за уволнение и премиерът Бойко Борисов го разкандърдиса с обещания да даде мило и драго за отбрана, военните зачакаха от небето да се изръси манна небесна. След дни обаче военният министър Николай Ненчев обяви, че за тази година ще се намерят едва към 80 млн. лева. Само за новите изтребители трябва над милиард, а четвърт милиард е нужен за модулните кораби, пише ОффНюз.

Тогава изневиделица се появи и тихичко се промъкна проект за над 41 млн. лева, с който да се купят бронирани бойни машини за Сухопътни войски. Журналистите от ресора зачакаха скандал заради неизбежна далавера. Не чакаха дълго.

На 11 ноември 2015 г. на сайта на МО бе обявена процедура за възлагане на обществена поръчка за покупка на 13 новопроизведени бойни бронирани колесни машини. Прогнозната стойност на поръчката е закована на 41 167 430 лв. без ДДС.

Машината трябва да е многофункционална с 4х4 или 6х6 схема на задвижване. В техническата спецификация се казва, че е предназначена за изпълнение на: бойни действия, включително и в населени места; патрулиране и охрана на обекти; конвоиране; участие в хуманитарни и аварийно-спасителни операции и бойно търсене и спасяване. Освен това от машината се иска да има възможност да изпълнява още допълнителни задачи: разузнаване; десантиране и евакуация на групи от силите за Специални операции; осигуряване управлението на войските и силите.
image
Към бойната машина са предявени изисквания да осигурява балистична и противоминна защита, да е въоръжена с 12,7-mm картечница и 40-mm гранатомет (разположени на общ въртящ се купол), да има оптикоелектронна система за наблюдение денем и нощем, да е преносима по въздуха от транспортен самолет C-130 Hercules и още нещо изключително важно - машината да се намира в серийно производство в момента, като в последните пет години да е доставяна на минимум трима клиенти, а доставчикът да е изпълнявал гаранционно обслужване на доставените машини в район на мисии на НАТО.

Документи за участие ще се приемат до 11 декември 2015 г. На тяхна база ще се извърши предварителен подбор на кандидатите, които ще бъдат поканени за пряко договаряне с тръжна комисия. На това договаряне трябва да се изяснят цените, сроковете за доставка и гаранцията, които са упоменати в подадените заявления за предварителен подбор. Комисията извършва класиране и на тази база се избира победител, с който се сключва договор.

Опитът от процедурите за обществени поръчки в Министерството на отбраната сочи, че стремежът е обикновено те да се организират на принципа „надбягване на трамваи по един коловоз”. Някакво изключение например направи процедурата за покупка на 27 броя от израелските бронирани машини „Пустинна котка” на военната полиция, но уникалните случаи в МО обикновено възникнат само поради пропуск в системата да се приложат традиционните порочни практики. Още повече, че договорът по стойност е под прага за одобряване от Народното събрание и неговото сключване и изпълнение е оставено изцяло на морала на военния министър.

Истина е, че Сухопътни войски имат остра нужда от нови бойни бронирани машини, защото гонят по полигоните издъхващото вече наследството от презряното тоталитарно минало. Затова първото допускане бе, че тази доставка ще бъде в рамките на приетата съвсем наскоро „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020”. Там е записано, че ще се работи за реализиране на приоритетния за Сухопътни войски проект „Изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните бригади“. Част от него е и превъоръжаването с ново семейство от бойни машини на пехотата (БМП), които трябва да решават широк кръг задачи и да подобрят маневреността, огневата мощ и мобилността на българската пехота.

В цитираната по-горе Програма е записано на първо време превъоръжаването с тези машини на три батальонни бойни групи, което значи 100-120 машини с разнообразно предназначение. Цената на този проект ще доближи вероятно половин милиард лева.

В публикуваната документация за конкурса обаче ясно е записано, че „колесната бойна бронирана машина е предназначена за окомплектоване на формированията от Сухопътни войски с бойни бронирани колесни машини и за подготовка на военнослужещи, участващи в мисии зад граница”. Мисии зад граница? (Господ, Аллах и Буда да дарят Бойко Борисов със здрав разум и мъдрост да не ходим повече на такива екскурзии!).

Да, машината е предназначена изключително за мисии зад граница, но в нито един документ на МО вече не се предвижда такъв предстоящ вид дейност. Тенденцията е НАТО още в обозримо бъдеще да свие дейността си в своите географски граници и да се пази като от огън от авантюри като в Афганистан и Ирак, а ще се ограничава с въздушни удари като в Югославия, Либия и Сирия.

В тръжната документация естествено няма и дума за използването на тези бронемашини в рамките на батальонните бойни групи, защото те са непригодни за целта. Самият клас БМП предполага много по-тежко въоръжение от малокалибрени автоматични оръдия и управляеми ракети, по-голяма маса, по-добра защита, по-голям десант, а съвременните тенденции изискват да са с колесна схема 8х8 или в краен случай с вериги.

Казано ясно, МО иска да купи бойна техника, която не се вписва в концепцията за превъоръжаване на Сухопътни войски. По-скоро техническите изисквания прилягат практически перфектно към една точно определена бронемашина - американската Textron M1117 Guardian (това е възприето означение в Армията на САЩ, иначе се предлага под търговското название Commando), с каквито нашите Сухопътни войски вече разполагат.

Към допускането за далавера насочва и изискването новата бронирана машина да е въоръжена с 12,7-мм картечница и 40-мм гранатомет, които да са в общ купол. Неговите параметри обаче конкретно сочат купол, който се ползва единствено при M1117 и носи означение UGWS.

В спецификацията е заложено изискването трима души екипаж, плюс четирима души десант. Това също е характеристика на семейството Commando, където екипажът се състои от командир, стрелец и водач.

Както и да се гледат изискванията, няма нещо, което да не се покрива от М1117, а в повечето случаи те почти точно вписват характеристиката на американската машина, например за габарити, преодоляване на водни препятствия и гарантирана максимална скорост.

Положени са неимоверни усилия серията Commando на Textron да е единствената, отговаряща точно на изисквания на българското военно министерство. Казано простичко: на Textron е осигурено място да е челен трамвай в състезанието, а на публиката е отредено да наблюдава тяхната честна надпревара и да аплодира първенеца.

Може би наистина има някаква логика МО да иска да купи още бойни машини от модел, който е бил избран още през 2007 г., заради усвоеното използване и техническо обслужване, методиката за обучение и установените канали за сервиза. Само че не е този начинът! Уместно е да се припомни, че първите 7 машини бяха купени някога в явно и нагло опорочен конкурс. Сега отново се предопределя победителят в уж открита процедура, като това обстоятелство предполага допускането на много смели хипотези относно причините и движещите сили, при това нито една от тях не прави чест на военния министър.

Съвсем коректно е към министър Ненчев да бъдат отправени поне два въпроса с понижена трудност: Има ли други бронирани машини в света освен Textron M1117, които отговарят на всички изисквания на тази конкурсната документация? Каква е концепцията за използването им после в бойните подразделения, след като самият производител Textron ги определя не като бойно средство, а като Armored Security Vehicle, сиреч Бронирана охранителна машина?

Необходима ретроспекция: Предишният конкурс за Guardian

В началото на 2007 г. в МО се заговаря за покупка на нова бойна машина за пехотата. Първоначално зам.-министър Соня Янкулова настоява за по-високи характеристики, но в последствие изискванията еволюират в по-лека машина, предназначена основно за патрулиране на контингента в Афганистан, който има спешна такава необходимост.

Започва пренаписване на техническите спецификации и в края на август тогавашният министър на отбраната Веселин Близнаков дава начало на подготовката за търг за покупката на 7 бронирани машини с проектобюджет от 14 млн. лева и опция за още 53 от същия тип. Окончателната техническа спецификация е изготвена месец по-късно, а през 2008 г. наследилият Близнаков на поста военен министър Николай Цонев директно обявява, че спецификациите са били променяни цели четири пъти, докато най-сетне се нагодят към точно определения модел бронемашина.

Самият търг стартира в средата на октомври 2007 г. при крайно орязани срокове за реализация. Министър Близнаков бърза, защото заделеният бюджет за бронемашините трябва да се похарчи ударно до края на календарната година.

От 11 компании, които купуват тръжна документация, реални оферти предават осем, но шест от тях са дисквалифицирани по различни причини. До пряко договаряне са допуснати две компании – американската Textron със своя M1117 и турската FNSS с извънредно оригиналната си бронираната машина Pars.

На 15 ноември са проведени преки преговори с двете компании, но след 16 часа те са прекратени, без да се стигне до отваряне на ценовите оферти. Няколко дни по-късно е съобщено, че турската компания е дисквалифицирана и победата „служебно” се присъжда на М1117. Според медийни публикации от онова време М1117 не е отговаряла точно на зададените характеристики, въпреки многократните опити за нагаждането им към нея. FNSS решава да обжалва решението във ВАС, но в последствие, в името на бъдещия си бизнес у нас, демонстрира добра воля и оттегля иска си.

Договорът за седемте М1117 е подписан в първите дни на декември 2007 г., а първата доставена машина е показана на парада за Гергьовден на 6 май 2008 г. Междувременно заради забавените доставки са удържани близо 400 000 лв. неустойки. Шест от машините все още са на разположение на контингента ни в Афганистан, а една се ползва за обучение в България.

През 2014 г. САЩ ни дарява още 10 броя усъвършенствани бойни машини от същото семейство, носещи името Commando Select.

BNEWS.BG
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 29

 1. #1
  SUH 25 ное 2015, 23:37
   
  22
   
  0

  В предишната тема по въпроса казах ли, казах.
  Всичко е за далаверата, на СВ таквиз бронирани джипки не им трябват, трябват истински БМП

 2. #2
  Geocom 25 ное 2015, 23:57
   
  23
   
  0

  Далаверата е важна - те всички държавни поръчки в милата ни родина за последните 26 години така се правят - даже понякога се поставят абсурдни условия само за да спечели нашия човек - в случая някоя американска фирма.

  Колко пъти да повтарям че ни управляват продажници които не ги интересува България.

 3. #3
  Ъц 26 ное 2015, 00:07
   
  18
   
  0

  Сега, хайде да направим една бърза и груба сметка!
  13 машини на стойност 41 милиона лева, т.е.
  цената на 1 машина е равна на около 3,1 милиона на машина или 1,6 милиона €.

  Но, характеристиките на колесните бойни машини, които ще копуваме по 3,1 милиона лева на бройка, повече подхождат за нуждите на жандармерията, а не на армията!

 4. #4
  Teraflop 26 ное 2015, 07:25
   
  7
   
  0

  "бойни действия, включително и в населени места" Като гледам изискванията към машината,що не я назначат за щеф на армията ,например?

 5. #5
  Teraflop 26 ное 2015, 07:34
   
  0
   
  0

  Шеф

 6. #6
  old very old major 26 ное 2015, 08:16
   
  13
   
  0

  Ако прегледате сайта на МО в частта "Профил на купувача" ще забележите нещо много много интересно.
  На 11.11.2015 е публикувана обществената поръчка за доставка на бронирана машина (с ясно описани характеристики на Гардиана).
  На 23.11.2015 е публикувана ОП за "разработване на документация ..." за въпросната машина (идеен и работен проект).
  В МО пак някой е впрегнал каруцата пред коня.
  Няма да говоря за десетките докладни записки от контингенти (които включително и ние сме правили) и в които се казва "... на нас такава машина с 3-ма човека екипаж и с характеристиките на ГАрдиан, не ни върши работа нито за СВ нито за ББГ..." ...
  Но ... "генерал" самандов (малката буква е умишлена) и Берета трейдинг (чийто шеф отдавна трябваше да е в затвора след случая "Петолъчката") си искат Гардиана и кой знае на кого и какво са обещавали ...

 7. #7
  Anto 26 ное 2015, 08:40
   
  3
   
  0

  Кой е поръчал тази машина?
  Тя не е за ББГ!

 8. #8
  Разбиращ 26 ное 2015, 08:41
   
  3
   
  0

  Просто искат да съберат по вече еднотипни машини
  /все пак тук имаме 10-11 броя/ за следващия парад. Изискването е да не са верижни, да харчат по малко нафта и да возят конфортно.
  Дано да не съм прав!

 9. #9
  Smarty 26 ное 2015, 09:16
   
  8
   
  1

  Много е вероятно корупцията в БГ-армията да бъде победена 10-тина години след като загине последния български войник.

 10. #10
  bivsh 26 ное 2015, 10:51
   
  4
   
  2

  Пан.бг прави сте, че модела на гардиан Командо отговаря на спецификацията, но има и други машини които съответстват на изискванията-например Пустинната котка Транспортер на военна полиция. Не това е проблема, защото с тази поръчка ще бъдат създадени някакви способности на армията, проблема е, че ако прегледате профилите на купувачите на всички разпоредители с бюджети в МО ще видите потресаващи факти. Едва 5 % от парите които се харчат създават някакви способности на войската, всичко друго се краде под някаква форма. Ето и крещящи примери - Ненчев защо не попита какви способности ще придобие военна полиция със 7 копирни машини за над 70 000 лева или с два леки автомобила КИА също за толкова пари. Отговора е прост ще станат печатарска фирма и ще возят задниците на уникалните директори. Военните прокурори спят или са некадърни да направят анализи на рисковете и да предприемат някакви действия. Това е валидно за всички структури на МО и БА. А дали ДЕЛЕВ от Берета трейдинг ще спечели питайте генерал Сертов той има ясновидски способности и ще ви каже дали Командо или Транспортер е фаворита, той и уникалния са в час щом става дума за екскурзии и крадене. А на войската и данъкоплатците честито им нови котки!

 11. #11
  Йово 26 ное 2015, 11:34
   
  5
   
  0

  Колега bivsh, тая Пустинна котка има ли трима души екипаж и четирима души десант? Няма.
  Всичко е писано за Текстрона.
  А статията оригинално я четох в Офнюз, да се отдаде почит на журналюгите дето са набарали далаверата на Перукар и компания.

 12. #12
  Диков 26 ное 2015, 11:37
   
  7
   
  0

  Предлагам, тези 41 000 000, да се приспаднат от "субсидията" на онази политическа партия, при чийто управленски мандат се приватизира Комбината "БЕТА" в Червен бряг. Произведените навремето там БМП, още са страшилище за прозападните армии по света.

 13. #13
  румен стоянов 26 ное 2015, 11:48
   
  6
   
  0

  Приятели,

  БЪЛГАРИЯ НЯМА ВЕЧНИ УПРАВНИЦИ И ПРИЯТЕЛИ, А ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ…!!!

  - Дори журналиста “E да, ама – не” и натовеца Паси поумняха…
  (Остават само соросоида Офшорналиев и полит-дебилите Ненчев и Митов…)

  Журналиста Петко Бочаров смята, че… "Навремето цар Борис каза – може с германците, но никога против Русия. Аз казвам – може с руснаците, но никога против Турция. Това е районна супер сила. Ако влезем в конфликт с турците, ще ни направят на кайма за по-малко от седмица”

  ХА-ХА-ХА… Кратко и ясно - няма ЕС, няма НАТО… Сами сме…!!!

  Политиката “на щрауса” и сега, както в 1941г. не ще ни помогне… Време е да преодолеем Ньойските комплекси на победена и окупирана държава… и да си възстановим армията…!

  Великият Български Народ е казал…:
  - “Който не иска мира – нему секира”
  (само, че тя трябва винаги да ти е под ръка…)
  и още…:
  - ”Силните ги уважават, слабите ги бият и е…”
  (…като се започва с “малките” приятели, които никога нищо не отказват на “батковците”…)

  Време е да преодолеем Ньойските си комплекси на победена държава…
  - Армията ни безусловно ТРЯБВА да се възстанови…! Независимо кой ще е врага ни, за да пазим суверенитета си след сключване на ОФСЕТНИ сделки, с които в България ще се строят цивилни заводи за милиарди…, са ни необходими:
  (Това са стандартни сделки за умни държавници-родолюбци със 100 – 110% обратни инвестиции във ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНИ цивилни заводи и фабрики, в които могат да се разкрият поне 50 000 основни работни места и натоварят други 200 000, а високите технологии ще предизвикат Виокотехнологична Революция в примитивната ни икономика.)

  ЗА ТЕХНИКА “ВТОРА” И “ТРЕТА” РЪКА ОФСЕТ НЕ СЕ ПРЕДЛАГА – ТОВА СА ПАРИ ХВЪРЛЕНИ НА ВЯТЪРА, КАКТО Е НАПРАВИЛА ГЪРЦИЯ…!!!

  Според разчетите ми безусловния минимум, който трябва да имаме, е:
  - Военна академия и три военни училища (СПВ, ВВС, ВМС).
  - Три механизирани корпуса със 75 000 бойци в мирно време (София, Варна и Бургаз)
  - Отделна бригада за “Въздушно-земни-морски” специални операции (Пловдив) от 7 500 универсални професионалисти.
  - 1 800 оръдия и миномета над 100мм., 1 200 БМП, 600 танка.
  - 72Ббр. НОВОПРОИЗВЕДЕНИ бойни всецелеви самолета “Грипен-NG ”, шведска система за ДРЛО (каквато има Гърция)…в комплект с Център за “Въздушно-земно-морски суверенинет”, 36 бойни и 36 транспортни вертолета (с еднакви двигатели и основни системи), 12 транспортни самолета “Спартан” (три въоръжени за помощни/специални операции).
  - 12 корвета с водоизместване 800 – 1 000 БРТ (с увеличена автономност и възможнасти за борба със земни и плаващи цели до 3 000км., подводни и въздушни цели до 30км.), 6 подводници -“ловци” с автономност от поне 120 дни, трални сили, бригада брегова охрана с ПКР с далечина от поне 100км..
  - “Инженерен корпус” за незавършилите средно образование и алтернативна служба без оръжие…!!!
  - “Смесен” принцип на комплектоване… (професионален, договорен и наборен)

  - Само така ще имаме малка, но боеспособна армия – Щит на България…!!!

  Великият Български Народ е казал…:
  - “Който не иска мира – нему секира”
  (само, че тя трябва винаги да ти е под ръка…)

  Това е истината – друга няма...! Иначе ще ни управляват главорезите от ИДИЛ…!!!

  .

 14. #14
  само говорим и нищо не пр 26 ное 2015, 13:38
   
  1
   
  0

  само говорим и нищо не правим

 15. #15
  Teraflop 26 ное 2015, 13:55
   
  0
   
  0

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135881

 16. #16
  лаик 26 ное 2015, 14:10
   
  0
   
  0

  Я просветените да ме светнат - кое ще издържи на хелфайъра или на ИВУ - МТЛБ или М1117, или която и да е друга БМП?!

 17. #17
  Чичо Ото 26 ное 2015, 14:12
   
  1
   
  2

  Леле преставителите на конспиратологията тука са страшни.
  1. По компоновка в това ТС влиза само и единствено Гардиън. Е може и още една или две фирми но с оглед сключването на меморандума за съвместно производство на машината между Текстрон и Терем това е хроника на една предизвестена смърт. Някой пак са проспали новината.
  2. Представител на Текстрон за България са и винаги са били "ТЕКНОЛОДЖИ МЕНИДЖМЕНТ ЕНД ИНТЕЛИДЖЪНС СЪРВИСИС"ООД с управител Емил Дерменджиев - ква Берета , къв Делев кви пет лева.
  3. Котките са абсолютно различен клас машина и са именно "бронирани машини с повишена проходимост с алистическа и противоминна защита". Демек за това за което американците ползват МРАП и М-АТВ.
  4. Хубавое да се чете повече а по- малко да се говорят глупости.

 18. #18
  Чичо Ото 26 ное 2015, 14:36
   
  0
   
  1

  Барем този сайт дето пишете почнете да го четете ....
  http://www.pan.bg/view_article-3-29669-ShtE-PRAVIM-SYVMESTNO-SYS-SASht-BTR-I.html

 19. #19
  Йово 26 ное 2015, 14:55
   
  1
   
  0

  Колега Ото, нещо бъркате нещата.
  Меморандумът е парче хартия, в което някой записва добрите си пожелания за крупносерийно производство някога в бъдещето. Ама на кво и те не знаят. Прочие, ТТЗ-то на БМП-то за ББГ е на светлинни години от това, което Текстрон произвежда. Но и там какво ли пренаписване ще падне...
  Тука имаме конкурсче-далаверка за 40 милиона лева. Целта е да се усвоят едни пари и да се купят още 13 текстрона, щото си имаме вече 17 и тъй да станат 30 за по-кръгло. Или пък да оборудваме една ББГ с тях, казва ли ти някой.
  Причие, на Дерменджиев човека в МО беше Налбантов. Него го изхвърлиха, но конкурсчето е бетонирано, а и има достатъчно чантаджии на които им е обещано каквото трябва.

 20. #20
  bivsh 26 ное 2015, 15:05
   
  0
   
  0

  До Йово и чичо Ото
  1. Пустинната котка модел Транспортер е предназначена за екипаж от 7 човека;
  2. Чичо Ото по "компоновка" в утвърдената техническа спецификация т. 3.8 е записано ББМ да бъдат нови, неупотребявани, да са в серийно производство и да са произведени до 24 месеца от датата на доставката. Какъв ТЕРЕМ, какво съвместно производство на ТЕРЕМ и ТЕКСТРОН, какви 5 лева.

 21. #21
  Йово 26 ное 2015, 15:21
   
  1
   
  0

  Каква е тази Пустинна котка за седем човека, че и с купол за 12,7 и 40 мм гранатомет? Дай линк нещо

 22. #22
  Чичо Ото 26 ное 2015, 15:59
   
  0
   
  0

  До Йово.
  ТТЗ то и аз не знам колко пъти е сменяно вече. Последно тръгна това дето си е за М 1117 едно към едно. То не беше 6х6, 8х8 и накрая 4х4.
  За Sand Cat - в своя си клас той си е много прилична (да не кажем най- приличната на въоръжение у нас), но ТС то си е за М1117 и туй то. Да не говорим и че котката е в пъти по- евтина от Гардиана. А иначе има транспортни версии с до 9 човека екипаж, но определено не влизат в това ТС. .

 23. #23
  Йово 26 ное 2015, 16:02
   
  1
   
  0

  ТТЗ-ро за БМП-то за ББГ го има някъде качено от сайтовете на МО. Вътре е записано 6х6 или 8х8. Плюс 30-мм оръдие, ПТУР и кво ли още не.

 24. #24
  Чичо Ото 26 ное 2015, 16:07
   
  0
   
  0

  До Йово,

  За имане го има ама в парите които са си придвидили тая няма да стане. Това което го искат струва минимум едни 3.5 милиона Евро на машина. Долна граница и без много екстри.

 25. #25
  Ода 26 ное 2015, 17:25
   
  1
   
  1

  Самандов...

 26. #26
  Обама 26 ное 2015, 21:06
   
  0
   
  1

  кражбите и измамите в армията никога не са спирали. Интересното е че никой не разследва, сигурно щото са комбини

 27. #27
  иван борисов 27 ное 2015, 00:10
   
  1
   
  1

  Косачки ли пооръчваш, що ли ?!!??
  Какви са тези селски изисквания бре ?!?!
  А и тези бракми ли ще осигуряват националната отбрана българска !?!?!? Те и за жандармерия не стават днес!!! Освен около банкя и няколко богаташки махалички покрай софето да ги наредиш, да пази родните избраници от скъпите им избиратели .... за друго няма да е това пладнешко разхищение.
  Още не можете да се налапате от разпродажбите на парче на армейските имоти, Как не ви е срам да се наричате българи при това продажничество!!!!!!

 28. #28
  Йово 27 ное 2015, 11:44
   
  0
   
  0

  Търтеите в Офчъ Мисъл веднага се хвърлиха да си защитават работодателя
  http://armymedia.bg/archives/41219

 29. #29
  За Админа 27 ное 2015, 12:25
   
  0
   
  0

  Търтеите в "Офчъ мисъл" газ пикаят от яд, че ПАН им иззе функциите. Натовското "издание" тип гъз-пейпър, бадева яде парите на министерството и на данъкоплатеца.

  "Ерго, вестник „Българска армия“ е натовско издание.
  Политиката е всеобхватно понятие, прекалено широко за вдянати умове. Всичко, което ни заобикаля, е политика – от цената на хляба до свободата на изразяване и на протести. Следователно няма медия, която не се занимава с политика. ПАНонимникът явно не прави разлика между партизация и политика.
  Вестник „Българска армия” е департизиран, както и трябва да бъде, но той провежда и ще продължи да провежда политиката на съюзниците в НАТО. Така е честно и така е редно.
  Колкото до претенциите на Краснознаменния на „непобедимата Червена армия сайт „ПАН“, че е „Българският военен сайт, съдейки по съдържанието му, смятаме, че би било и честно, и редно да смени домейна „bg“ с „ru“.
  Апропо, вчера към 15 ч. с изненада открихме, че от нашия IP адрес не ни допускат в pan.bg. Защо ли?"


  http://armymedia.bg/archives/39989

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка