ГОРЕЩО: НА 1 ДЕКЕМВРИ РЕШАВАТ ЗА 20-ТЕ ЗАПЛАТИ НА ВОЕННИТЕ И ПОЛИЦАИТЕ!

Pan.bg 27 ное 2015 | 10:55 views (9180) commentaries(26)
img НС ще проведе извънредно заседание на 1 декември
Агенция "Фокус"


НС ще проведе извънредно заседание на 1 декември Снимка: Информационна агенция "Фокус"София. НС ще проведе извънредно заседание на 1 декември. Това стана след като депутатите гласуваха предложението с 108 гласа „за”, 18 „против” и 14 „въздържали се”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Заседанието ще започне от 11.00 часа и ще продължи до 19.00 часа. Първата точка от дневния ред на депутатите ще бъде законопроектът за бюджета на НЗОК за 2016 година. Втора точка ще бъде гласуването на бюджета на ДОО, а трета – на държавния бюджет на България за 2016 година.
Военнослужещите да запазят правото си на т.нар. 20 заплати при уволнение, гласува Народното събрание, приемайки Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 във вторник. Дали обаче същото нещо ще бъде гласувано и в Бюджет 2016 на 1 декември?

Изразено бе несъгласие от реорганизирането на 68-ма бригада „Специални сили” в полк.


Спирдон Спирдонов
отбрана.ком

С гласовете на по-малко от половината депутати Народното събрание прие предложената от правителството Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020. Също толкова, 106 народни представители, определиха, че през следващите пет години общата численост на въоръжените ни сили трябва да бъде не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души. (Б.р. – т.е. не само военнослужещи.)
image
За хората в отбраната е много важен следният текст в програмата, който депутатите гласуваха: „При освобождаване от военна служба военнослужещите да запазят право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от двадесет.” Така проблемът с орязването на тази социална придобивка на военнослужещите, който правителството заложи в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2016 г. и създаде напрежение във войските, би трябвало да е отпаднал, след като законодателят подкрепи този текст.

Дискусия в пленарна зала почти не се получи. Изказалите се осем депутати аргументираха преди всичко актуалността на програмата и необходимостта от нейното приемане, защото, поради изтичане срока на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили в края на миналата година, през настоящата Министерството на отбраната остана без стратегически документ. И второ, задължително е до края на тази година правителството да приеме План за развитие на Въоръжените сили, защото предишният също изтече преди година. Опозицията, в лицето на БСП и Атака, не взе отношение. От ДПС заявиха, че са „за”. За по-малко от час парламентът реши какви да бъдат въоръжените ни сили до 2020 г. Всичко беше толкова спокойно, че министърът на отбраната Николай Ненчев благодари за приемането на програмата преди депутатите да са я гласували.

Самата процедура – приемане на програмата с решение, т.е. отсъствието на двете четения и съответно предложения между тях, направи до известна степен ненужни изказванията. Важно беше гласуването, защото промяна на предложените от правителството текстове, не беше възможна. Все пак депутатите поставиха някои въпроси.

Петър Кадиев от АБВ изрази съжаление, че очакването му 101-ви Алпийски батальон в Смолян да стане полк, не се е сбъднало. Той дори посочи, че неговите колеги искат не само „издигане” на формированието в ранг, но и преименуването му, т.е. в Смолян да има Родопски полк.

Владимир Тошев от ГЕРБ не скри, че по отношение на евентуалното преструктуриране на батальона в Смолян е имало разговори с Министерството на отбраната. Като сухопътчик (той е полковник от запаса), изрази известно недоволство от финансирането на Сухопътни войски, но каза, че това е възможното.

Милен Михов от Патриотичния фронт смята, че прехвърлянето на Специалните сили от Сухопътни войски в Съвместното командване на силите е разумна стъпка. Той обаче не смята, че е добре 68-ма бригада „Специални сили” да бъде реорганизирана в полк, както е записано в програмата. Постави сериозно въпроса за нов подход при набирането и подготовката на резерва и запаса, включително за изграждането на такива формирования, като национална гвардия или народно опълчение. Депутатът отиде по-далеч, като призова за въвеждане на всеобщо военно обучение, дори, каза той, да го наречем казарма.

Христо Гаджев от ГЕРБ подкрепи идеята за по-нататъшно развитие на Силите за специални операции. Той също смята, че трябва да се отдели повече внимание, в т.ч. и на осигуряване на бюджетни средства, за доброволния резерв и военното обучение.

Корман Исмаилов от Реформаторския блок изрази удовлетворение, че с приемането на програмата се спира тенденцията за съкращаване на финансовите средства за отбраната. Това беше и една от тезите на всички депутати, които се изказаха.

Пламен Манушев от ГЕРБ, вицеадмирал от запаса, открои балансираността на програмата. Що се отнася до сегашното състояние, разходите за личен състав, текуща издръжка и капиталови разходи да са в съотношение 73:21:6, той смята, че вината не е в Министерството на отбраната, а в системното недофинансиране. В периода 2020 – 2024 г, е записано в програмата, трябва да се постигне съотношение 60:20:20 на тези разходи.

Янко Янков от ДПС акцентира върху необходимостта от повишаване на мотивацията на личния състав във Въоръжените сили, особено в усложняващата се международна среда за сигурност и некомплекта от 4500 военнослужещи. Според него не бива да се допуска липсата на приемственост при смяната на политическите ръководства, особено в областта на модернизацията на армията.

Валентин Радев от ГЕРБ, който е полковник от запаса и бивш замесктник-министър на отбраната, определи програмата като реалистична. В същото време препоръча разширяване на резерва и запаса и подобряване на неговата подготовка. Той смята, че липсва баланс при заложените инвестиционни проекти за трите вида въоръжени сили. Посочи още, че не е уместно да се вкарва пазарен елемент във военно-образователната ни система.

В доклада на Комисията по отбрана, прочетен от нейния председател генерал от резерва Михо Михов, бе отбелязано бе, че има известно подценяване на изграждането и развитието на отбранителните способности на Сухопътните войски, които са основния вид въоръжени сили на страната, което трябва да се има предвид при разработването на съответните планове за развитие на въоръжените сили и инвестиционния план. Положително в програмата е, че основен източник за финансиране е държавния бюджет, а не т.н „целеви средства", което говори за ангажираност на правителството при изпълнението и.

При обсъждането в комисията народните представители са обърнали внимание на факта, че програмата не визира ясен подход на правителството за повишаване на отбранителните способности на въоръжените сили чрез превъоръжаване или чрез модернизация, което изисква и съответната икономическа и финансова обосновка. Смята се, че връщането към приетите за изпълнение Цели за способности, изпълнението на които се отлага към 2028г. е положително, но липсва градивност, последователност, график и срокове за изпълнение на всяка една от тях. Няма я и необходимата позиция на правителството за поемане на домакинството на Многонационалната бригада за Югоизточна Европа през 2017г., което е във времевия обхват на програмата, е записано още в доклад ана комиисята. Обезпокоително е, че през годините бюджетът за отбрана се обвързва с нивото на 2014г., което не предполага поврат в развитието на отбранителните способности на въоръжените сили.

В хода на реализиране на програмата народните представители препоръчват да се извършат промени в действащото законодателство, чрез които да се създадат условия за реинвестиране в отбраната, модернизация на отбранителните способности на въоръжените сили и за изпълнение на международни договорености, което да намери отражение в плана за развитие на въоръжените сили и в инвестиционния план.
http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_g_8067.jpg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 26

 1. #1
  jmas 27 ное 2015, 12:17
   
  21
   
  2

  Някой иска ли да опъне генерал о.р.? Атлантика Съби Събев се е надупил безобразно, сигурно скоро ще прочетете и в пан.бг, но аз не го харесвам. Наслука!

 2. #2
  дедо Аню 27 ное 2015, 12:27
   
  21
   
  3

  Малък жест на НС към хората с пагони за да имат време за рапорти с 30 дневно предизвестие. Очевидно е, че т. н. заплати няма да са 20.

 3. #3
  Решен 27 ное 2015, 12:48
   
  17
   
  1

  Нещата отиват, както е по закона за държавният служител с до 6 брутки при уво. Който ще бяга да бяга, че после ще загуби 14 заплати на куп. Амин!

 4. #4
  военен 27 ное 2015, 13:53
   
  25
   
  1

  Бягайте навреме...вземайте парата, пък да им служи който иска. Те си прават банкетчета по профилакториуми, където персоналът е повече от посетителите...пък за нас...кучета ни яли...

 5. #5
  шоко 27 ное 2015, 14:45
   
  4
   
  10

  Може да се реже още. Ще им плащат като идат в Сирия да спират бежанците на място. Докато дремят по канцелариите са си обикновени чантаджии.

 6. #6
  бастун 27 ное 2015, 14:57
   
  17
   
  1

  Съби Събев-Сабри Сабриев,български генерал с турско име.Колкото до заплатите,споко пичове,ако излезете на протест и подкрепите полицаите може и да не променят нищо.

 7. #7
  росс 27 ное 2015, 17:03
   
  11
   
  3

  Днес утрепаха ВВС, а на 01.12 ще утрепят армията.
  То като се замисля, после няма да остане нищо за трепане в МО.
  Всъщност ще остане....

 8. #8
  дядо Йоцо 27 ное 2015, 18:30
   
  10
   
  3

  Споко, 20-те заплати ще останат.
  Не ги слушайте паникьорите.

 9. #9
  аз 27 ное 2015, 19:51
   
  5
   
  1

  Принципно на 2-ро четене не се правят големи промени в законопроект, но знаейки устойчивата подлост на герб да променят устройствени закони чрез ДЗР на друг закон, а и ДЗР не се смятат за голяма промяна, то успокоени ще има чак когато бюджета мине през президента и излезе в ДВ.
  Засега вероятността 20-те заплати да паднат са под 20%, но ако това стане - няма да има време рапортът да мине до влизане на новите условия.

 10. #10
  до дядо Йоцо 27 ное 2015, 20:05
   
  4
   
  1

  Да дядо Йоцо, 20-те заплати ще останат и след това ще повишат заплатите до натовските.

 11. #11
  дядо Йоцо 27 ное 2015, 20:42
   
  2
   
  1

  до 10
  Е,няма да е баш така.
  Само ще си останат 20-те български заплати ... :)

 12. #12
  номер 10 27 ное 2015, 20:55
   
  2
   
  0

  дядо Йоцо, готов ли си дори ако заплатите останат 20 да останеш и да служиш в тази кочина?

 13. #13
  полицай 27 ное 2015, 21:05
   
  11
   
  1

  нищо няма да Ви махнат и то е само заради Нас полицайте

 14. #14
  hgv_driver (old_school re 27 ное 2015, 21:20
   
  1
   
  1

  #12, защо задаваш риторичен въпрос на дядото? Отговорът е "Да, дааа, дааа, ами как бееее, дааа..."

 15. #15
  Мима 27 ное 2015, 22:57
   
  2
   
  0

  Е, да ама нали между първо и второ четене трябваше да се внесат предложения за отпадане на параграфите, касаещи отнемането на т. нар. соц. придобивки в сферата на МВР и МО, въпреки гръмките обещания, а второ четене идва и по-лошото - изтича времето за рапорти !!!

 16. #16
  дядо Йоцо 28 ное 2015, 09:27
   
  3
   
  0

  до 12 и 14
  Тя, цялата държава е една кочина, така че нямаме голям избор...
  И в армията и навън е все мръсотия...

 17. #17
  до номер 13 28 ное 2015, 09:35
   
  3
   
  0

  Полицай, не си мисли, че сте ги стреснали с вашите протести. Ще приемат това което са си наумили и въобще не им пука.

 18. #18
  справедливост 28 ное 2015, 10:25
   
  3
   
  0

  Депутатите да бъдат не по-малко от 150 и не повече от 170 души. преди бяхме 8,8 милиона, сега сме 6,5 милиона. СПРАВЕДЛИВО

 19. #19
  Teraflop 28 ное 2015, 10:46
   
  1
   
  1

  Прав е дядката,мръсотията е повсеместна.Но съм съгласен да кажа "Амин!" на прогнозите с отрицателен знак за българските ВВС.То пък какви прогнози,ситуацията е плачевна?!

 20. #20
  Четящ 28 ное 2015, 11:02
   
  5
   
  0

  http://prikachi.com/images/651/8479651T.jpg

  Ако снимката не е фалшива, заплатите ще останат.

 21. #21
  А какво става 28 ное 2015, 18:12
   
  1
   
  0

  А какво става с тези които след 01.01.2016 започнат да навършват пределна възраст по сега действащия ЗОВС, а нямат 27 г. осигурителен стаж?

 22. #22
  ЗАПАСНЯК 28 ное 2015, 18:48
   
  1
   
  1

  Ме какво ще става тогава когато ги навършат .По важното да си вземат 20 те. Така или инак пак щт продължат на трудовия фронт .Места за пазачи и портиери кплкпто щеш.

 23. #23
  седя си и ....... 29 ное 2015, 17:02
   
  0
   
  0

  Седя си и си мисля, ами ако бюджета по някаква причина не се гласува на 01 декември........до кога ще продължи агонията?

 24. #24
  BOKO 29 ное 2015, 18:23
   
  0
   
  0

  Sled 01.01 .2016 g. ste ima li pensii i zaplati za tezi s 27 g. stag, ako izcakat s raportite.

 25. #25
  до номер 24 29 ное 2015, 19:57
   
  0
   
  0

  Да Boko и бонуси на всяко тримесечие и резервни части и акумулатори, а като отидат във военния магазин ще ги посрещат с кафе и бяло сладко и ще им взимат мерки за униформата след което ще им я носят в къщи.

 26. #26
  Анонимен и Явен 30 ное 2015, 21:59
   
  0
   
  0

  Днес са отпаднали проблемните параграфи за сектор Сигурност от проектобюджета, но това още нищо не означава и подводните камъни остават.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка