Русия ще оспорва ретификацията на споразумението с Полша за МиГ-29

Pan.bg 28 ное 2015 | 00:57 views (2736) commentaries(3)
img pogled.info


/Поглед.инфо/ Депутатите трябва да гледат Законопроект за ратифициране на Споразумението между правителството на България и на Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолетите МиГ-29, предаде репортер на БГНЕС.

Ратификацията на споразумението за МиГ-овете бе отложена за последния работен ден от седмицата „по технически причини” по думите на военния министър Николай Ненчев. В сряда той заяви, че „няма основание за безпокойство, защото има подкрепа сред депутатите”. В края на октомври правителството одобри споразумението и предложи на Народното събрание да го ратифицира.


Споразумението има текстове, които описват и регламентират правата и задълженията на страните, сроковете за изпълнение, механизма за транспортиране, рисковете, качеството и съответствието, гаранционната отговорност и съответните искове за щети, с което се обезпечава споразумението.

Междуправителственото споразумение с Полша предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от 2 години. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна.

При разглеждането на споразумението в комисията по отбрана на било отбелязано, че възстановения ресурс от по 200 часа на двигател осигурява ограничен период на използване и не решава въпроса с поддръжката или модернизацията на намиращите се на въоръжение в Българските военновъздушни сили самолети.

От РСК МиГ вече заявиха, че Русия няма да обслужва българските изтребители МиГ-29, ако София сключи договор за тяхното обслужване с Полша. Ако българската страна подпише договора с Полша за ремонта на двигателите РД-33, които са инсталирани на МиГ-овете, ние няма да имаме друг изход, освен да откажем по-нататъшна поддръжка и ремонт на МиГ-29 на българските ВВС“, каза генералният директор на РСК „МиГ“ Серегей Коротков. Той уточни, че в такъв случай правомерността на по-нататъшното използване на тези самолети е под въпрос, както и сигурността на летците. „Съжаляваме, че такова решение се взема, като се изхожда единствено и само от политическата конюнктура и най-вероятно е резултат от външен натиск“, заяви Коротков. Генералният директор на корпорацията също така отбеляза, че предложенията на РСК „МиГ“ за България са били доста по-изгодни от икономическа гледна точка. Ценовите параметри, предложени от полската и руската страни за ремонта на двигателите са на практика „идентични“. За пореден път Коротков заяви, че Полша не е получавала лиценз и актуализирана техническа документация за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ. “За посочената сума Русия беше готова да гарантира на България двойно по-голям ресурс, отколкото Полша. Въпреки че този случай предизвиква у нас чувството на дълбоко съжаление, имайки предвид многовековната дружба между Русия и България, ние все пак се надяваме да изградим взаимно изгодно сътрудничество, базиращо се на международното право. В същото време ние смятаме, че е възможно да се оспори правомерността на подготвящото се споразумение заради нарушаването на нашите права като разработчик и производител на самолети“, категоричен е Коротков.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  ник 28 ное 2015, 09:03
   
  24
   
  3

  Американците и НАТО свалиха цялата ни авиация наведнъж!
  А хората които им съдействаха за това се разхождат свободни, живи и безнаказани.
  Това си е чиста измяна и следва да се наказва с най-тежкото наказание.
  Каторга за изменниците гласували този престъпен договор.

 2. #2
  Той 28 ное 2015, 14:13
   
  13
   
  1

  Русия няма смисъл да се напъва, ние упорито копаем дъното на блатото.

 3. #3
  полковникът 28 ное 2015, 15:16
   
  2
   
  4

  РСК "МиГ" не е РФ. Кой, кога, къде и как ще "съди" РБ е второстеп. въпрос. Досега "основният" въпрос беше, ще летят ли бълг. МиГ-29. Сега-кой трябва да ремонтира и кой да вземе комисионните. Мисля, че ПАН.бг не се различава много-много от "манталитета" на ген.м-р С.Събев.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка