ХИБРИДНАТА АРМИЯ НА МИНИСТЪР НЕНЧЕВ! И ОЩЕ ЗА НАГЛАСЕНИТЕ И ПРЕДРЕШЕНИ КОНКУРСИ ЗА НОВА ТЕХНИКА...

Pan.bg 28 ное 2015 | 11:54 views (5191) commentaries(17)
img Част от заглавието е на ПАН.БГ

Хибридната армия на министър Ненчев
Диан Моркин, в.Труд


Що е то българско корито, холандска навигация и апаратура и американско въоръжение? Принципно отговорът е много прост и може да бъде даден от министъра на отбраната Николай Ненчев.

Това ще бъде новият патрулен катер за българските военноморски сили. В Министерството на отбраната в момента трескаво подготвят три проекта за модернизация на трите вида въоръжени сили. Летците ще получат самолети, моряците - катери, а кашиците - бронирани машини. И въпреки че тези проекти възлизат на стотици милиони левове, българските експерти от военното ведомство правят всичко възможно, за да избегнат прозрачни конкурси. Желанието им е тези проекти да не влязат и за одобрение от Народното събрание, тъй като по закон всяка покупка на нещо, което е над 100 млн. лв., трябва да мине със санкция на парламента.
Хибридната армия на Ненчев може да получи нов патрулен катер, който да бъде произведен в халетата на варненската корабостроителница „Делфин“. Там ще бъдат направени корпусите на два катера по украински чертежи. Преди 4 години корабостроителницата построи две 2500-тонни фрегати „Бата“ за Екваториална Гвинея със същите тези чертежи. Плавателните съдове трябваше да са 4, но поръчката беше прекратена.
Още в началото на следващата година за корабостроителницата могат да бъдат преведени 80 млн. лв., които са заложени в бюджета на армията за 2016 г. за „модернизация на ВМС“. Ако корпусът бъде готов за две години, след това трябва да се пристъпи към закупуване на двигатели, апаратура, навигация и др. Едва след това ще се мисли и поръчва с какво въоръжение да бъдат оборудвани новите корита - дали ще има противоторпедни системи и какви зенитно-ракетни системи да има. По най-груби сметки един катер ще излезе около 300 млн. лв. Същевременно сегашните ни фрегати нямат почти никакво свястно въоръжение. За толкова години би трябвало да им купят няколко читави ракетни системи. Да има поне с какво да се перчим в Бургаския залив. Това е най-общо светлото бъдеще за българските военни моряци.
Военната авиация също ще се радва съвсем скоро на изтребители, сглобявани в часовете по извънкласни форми. Двигателите на самолетите МиГ-29 ще бъдат изнесени в Полша за ремонт. Оттам обещават да ги направят като нови, дори да ги модернизират. Второто със сигурност ще се случи, тъй като Полша от доста време не може да се снабдява с нови резервни части от Русия за този тип изтребители. Поляците не дават ясен отговор с какви части ще ремонтират нашите двигатели. Тук идва мястото за модернизацията. Колега, който беше поканен да посети авиозаводите в Полша, беше описал как от стар компонент поляците правели същия, но по-малък. И с допълнителна кутия го вкарвали на старото място. Поляците на това може да му викат модернизация, но старите шофьори, които слагаха чорапогащниците на жените си вместо ремък на двигателя на жигулито, му викаха закърпване на положението. За тази модернизация ние ще трябва да си платим по 2 млн. лв. на двигател. Изобщо не става дума каква отговорност ще се носи, ако стане нещо и бъдещите модернизирани МиГ-ове изпопадат в полята около Пловдив. И това не е част от хибридната война, която бушува в главите на президента Плевнелиев и на министър Ненчев. Това е ситуация, за която няма ясни отговори. Заради хибридната война Ненчев отказа на Русия да продължи договора за поддръжка на МиГ-29 и вкара военната ни авиация в кризисна ситуация.
image
Представителят на руската компания РСК-МиГ у нас Александър Александров обяви неотдавна пред „Труд“, че единствено от Русия могат да се купят нови части. И че поляците имат практиката да изкупуват и стари части, и двигатели от Румъния и Украйна, което е черен пазар на военна продукция. В България действа Закон за контрол на външнотърговската дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба. Най-важният документ при търговия с такива стоки е end user, т.е. сертификат за крайния ползвател на даденото изделие. Без съгласието на държателя на end user такива изделия не могат да се препродават легално.
Случаят с корабите „Мистрал“ е най-скорошният пример. Франция ги продава със съгласие и на страна, посочена от Русия, като държател на end user. Няма начин да ги продаде на когото си иска. А Полша и Русия имат договор, съгласно който Полша не може да ползва частите за трети страни. Министър Ненчев се оправда, че можело да се вземат части от Словакия. Словакия обаче е на абонаментно обслужване от РСК МиГ и не се занимава с такива схеми.
Дядо Коледа може да донесе на Сухопътните войски още няколко бронирани машини. За целта Ненчев обяви, че са предвидени около 40 млн. лв. Тук отново експертите на МО ще пробват да избегнат обществена поръчка, както и преговори с потенциален доставчик. Желанието на ръководството на МО е спешно да се дадат парите на американската фирма „Текстрон“, за да достави 12-13 бронирани машини. Сделката ще бъде обвита около нагласен правен казус, че имаме рамково споразумение с тази фирма за доставка на такъв вид техника. Факт е, че през 2008 г. МО купи 7 машини “Гардиън-М117“ за 14 млн. лева. Тогава не беше поеман никакъв ангажимент бригадите на Сухопътните войски да се оборудват само с такива машини. „Текстрон“ плати около 200 000 долара неустойка на МО, тъй като забави с няколко месеца доставката на машините.
Истината е, че военното министерство връща жест, след като САЩ решиха да подарят на рейнджърите ни в Афганистан 10 нови бойни бронирани машини „Командоселект“. Те са собственост на американската компания „Текстрон“ и произведени в щата Луизиана. Дарението е направено по Програма 1206 на американското правителство за Афганистан. Висши военни обясниха, че нито една държава досега, кандидатстваща по тази програма, не е получавала такъв бонус като България. Машините ще останат наша собственост дори след като приключи мисията ни в Афганистан. С пълното си оборудване - въоръжение, боеприпаси и комуникации. Общата им стойност е 25 млн. лв. Девет от тях са бойни, една е линейка. „Командо“ е следващото поколение на „Гардиън-М117“.
Ненчев се похвали, че армията ще има и нови изтребители. За тях също са предвидени 80 млн. лв. за следващата година. Реално преговори не се водят с нито една от компаниите, които досега участваха в десетки конкурси за избор на нов изтребител. Нещата все по-усърдно вървят към купуване на „замразените“ американски F-16. Те са произведени преди 20 години и са предназначени за разконсервиране при военна криза. Специалистите твърдят, че цената им не е и цент по-ниска от новите изтребители, произведени от европейски компании. Но пък може да се поправят лесно - пред блока с чорапогащник в ръце.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 17

 1. #1
  Teraflop 28 ное 2015, 12:16
   
  29
   
  0

  "Ненчев се похвали, че армията ще има и нови изтребители." Като този на снимката ли?

 2. #2
  Питащ!? 28 ное 2015, 12:49
   
  24
   
  0

  ВНИМАНИЕ!
  ДАЛИ цената за ремонта на двигателите на МиГ-29 ще е тази официално обявена за шараните/простолюдието/.ДАЛИ няма да бъде много по-висока! ДАЛИ затова договора бе засекретен!?
  Докога ЗАДКУЛИСИЕТО ще продължава да лъже и мами българския народ?
  Нека оторизираните органи направят обективна и безпристрастна проверка на цената на сделката!
  Долу маската на т.н. "секретност" зад която ДАЛИ не се крият нечисти финансови интереси!?!

 3. #3
  морски експерт 28 ное 2015, 13:13
   
  0
   
  0

  З

 4. #4
  морски експерт 28 ное 2015, 13:21
   
  5
   
  0

  За патрулен караб - 300 млн.лв. или 300 млн.евра !!!

 5. #5
  discovery 28 ное 2015, 15:00
   
  3
   
  0

  колега моркин, ти си на прага на най-голямото откритие - предлагам ти да напишеш част 2 на тази статия, в която да отговориш на въпроса "как украинският център за проектиране на кораби вече се сдоби с чертежите за бъдещите български кораби и после ще ги предостави на "делфин"

 6. #6
  bezobrazie 28 ное 2015, 15:06
   
  5
   
  0

  мене ако питаш по-добре да напише втора статия за това как в началото на следващата година ще бъдат преведени 80 млн. лева без конкурс за строеж на коритото, скандална работа! кога обявиха конкурса за корабите, кога мина, кога обявиха победителя, че вече и пари ще се превеждат, безобразие

 7. #7
  mente 28 ное 2015, 15:11
   
  0
   
  0

  Tova e ukrainsko buro za proekti na korabi, sigurno 6te se
  okaze sustoto mente kato polskia zavod za samoletite, polsko-ukrainskite "megali" idei sa kato grutzkite, baloni,
  baloni, baloni i spukani mechuri

 8. #8
  въпрос 28 ное 2015, 15:19
   
  2
   
  0

  а защо моркин не казва нищо за холандската фирма, навигация и апаратура, той сигурно се хваща за интервюто на манушев, където се споменаваше за холандска фирма, коя всъщност е тая загадъчна холандска фирма

 9. #9
  отличен 6 28 ное 2015, 15:37
   
  2
   
  10

  СЛАБ 2.
  Всичко това, което пишеш са проекти.
  В момента летят заради министъра - 2-3 Кугъра, 4 МиГ-29, 4 Су-25...
  Това бе...
  Другата година приземяваме първо МиГ-21, форевър, и Ан-30...
  Така че министърът получава СЛАБ 2 за пореден път.
  АДМИН.

 10. #10
  Търсещ консултация! 28 ное 2015, 15:55
   
  7
   
  0

  Тръгнах да си търся нова кола.Спрях се на конкретна марка. Видях ги в две автокъщи:
  - в първата офертата бе - 25 хил.лева, гаранция и сервиз 5 години или 100 000 км.!
  - във втората офертта бе - 23 хил.лева, гаранция и сервиз 3 години или 50 000км.!
  Какво бихте ме посъветвали!

 11. #11
  Thunder 28 ное 2015, 16:15
   
  2
   
  0

  #1 -Ви

  Тоя на снимката не е консервиран по правилната технология.

  Правилната поза за съхранение е тази ..

  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/f5/a7/d4/f5a7d41f808e9f8f29365789a961917d.jpg


 12. #12
  flying dutch 28 ное 2015, 17:44
   
  1
   
  0

  тя единствената холандска фирма, с която вече работят флота и ВМС е талес недерланд по рамково споразумение за фрегатите, дали пък в интервюто с манушев и в статията на моркин не се има предвид точно тази фирма и за новите корита на флота

  ето връзка към сайта на агенцията по обществени поръчки за въпросното рамково споразумение

  http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=563762&newver=2

  Наименование и адреси на икономическия оператор, в чиято полза е взето решението за възлагане на поръчката

  Талес Недерланд Б.В., Зойделайке Хафенвех 40, Холандия 7554 RR, Хенгело Ов,

  Сключване на рамково споразумение, за срок от 60 (шестдесет) месеца, за техническа поддръжка на корабни радиолокационни станции на фрегати клас е-71.

  Тука обаче пак възниква въпроса как така предварително без конкурс манушев знае, че някаква загадъчна холандска фирма ще прави оборудването за коритата

  май всичко е предварително ама много предварително изпипано

 13. #13
  ХиХи 28 ное 2015, 18:46
   
  1
   
  0

  Министъра на отбраната се казва Остап Бендер :-).

 14. #14
  румен стоянов 28 ное 2015, 20:39
   
  2
   
  1

  Приятели,

  БЪЛГАРИЯ НЯМА ВЕЧНИ УПРАВНИЦИ И ПРИЯТЕЛИ, А ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ…!!!

  - Дори журналиста “E да, ама – не” и натовеца Паси поумняха…
  (Остават само соросоида Офшорналиев и полит-дебилите Ненчев и Митов…)

  Журналиста Петко Бочаров смята, че… "Навремето цар Борис каза – може с германците, но никога против Русия. Аз казвам – може с руснаците, но никога против Турция. Това е районна супер сила. Ако влезем в конфликт с турците, ще ни направят на кайма за по-малко от седмица”

  ХА-ХА-ХА… Кратко и ясно - няма ЕС, няма НАТО… Сами сме…!!!

  Политиката “на щрауса” и сега, както в 1941г. не ще ни помогне… Време е да преодолеем Ньойските комплекси на победена и окупирана държава… и да си възстановим армията…!

  - ”Силните ги уважават, слабите ги бият и е…”
  (…като се започва с “малките” приятели, които никога нищо не отказват на “батковците”…)

  Време е да преодолеем Ньойските си комплекси на победена държава…
  - Армията ни безусловно ТРЯБВА да се възстанови…! Независимо кой ще е врага ни, за да пазим суверенитета си след сключване на ОФСЕТНИ сделки, с които в България ще се строят цивилни заводи за милиарди…, са ни необходими:
  (Това са стандартни сделки за умни държавници-родолюбци със 100 – 110% обратни инвестиции във ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНИ цивилни заводи и фабрики, в които могат да се разкрият поне 50 000 основни работни места и натоварят други 200 000, а високите технологии ще предизвикат Виокотехнологична Революция в примитивната ни икономика.)

  ЗА ТЕХНИКА “ВТОРА” И “ТРЕТА” РЪКА ОФСЕТ НЕ СЕ ПРЕДЛАГА – ТОВА СА ПАРИ ХВЪРЛЕНИ НА ВЯТЪРА, КАКТО Е НАПРАВИЛА ГЪРЦИЯ…!!!

  Според разчетите ми безусловния минимум, който трябва да имаме, е:
  - Военна академия и три военни училища (СПВ, ВВС, ВМС).
  - Три механизирани корпуса със 75 000 бойци в мирно време (София, Варна и Бургаз)
  - Отделна бригада за “Въздушно-земни-морски” специални операции (Пловдив) от 7 500 универсални професионалисти.
  - 1 800 оръдия и миномета над 100мм., 1 200 БМП, 600 танка.
  - 72Ббр. НОВОПРОИЗВЕДЕНИ бойни всецелеви самолета “Грипен-NG ”, шведска система за ДРЛО (каквато има Гърция)…в комплект с Център за “Въздушно-земно-морски суверенинет”, 36 бойни и 36 транспортни вертолета (с еднакви двигатели и основни системи), 12 транспортни самолета “Спартан” (три въоръжени за помощни/специални операции).
  - 12 корвета с водоизместване 800 – 1 000 БРТ (с увеличена автономност и възможнасти за борба със земни и плаващи цели до 3 000км., подводни и въздушни цели до 30км.), 6 подводници -“ловци” с автономност от поне 120 дни, трални сили, бригада брегова охрана с ПКР с далечина от поне 100км..
  - “Инженерен корпус” за незавършилите средно образование и алтернативна служба без оръжие…!!!
  - “Смесен” принцип на комплектоване… (професионален, договорен и наборен)

  - Само така ще имаме малка, но боеспособна армия – Щит на България…!!!

  Великият Български Народ е казал…:
  - “Който не иска мира – нему секира”
  (само, че тя трябва винаги да ти е под ръка…)

  Това е истината – друга няма...! Иначе ще ни управляват главорезите от ИХИЛ (Ислямски Халифат в Ирак и Левант/Сирия)…!!!

  .

 15. #15
  абвг 28 ное 2015, 21:29
   
  0
   
  1

  Хора, да съберем пари и да наемем два, три билборда из София. Както имаше - Благодарq Ви, доктор Енчев, посланието да бъде - Благодарим Ви, министър Ненчев. Тупето му ще се наелектризира от кеф и с нови сили ще продължи хибридната война.

 16. #16
  Phantom user 29 ное 2015, 02:41
   
  1
   
  0

  gospodin jen4ev panik da kajete na fandukova da smenq vlakovete v metroto 4e sa ruski ili da gi remontira v na m.... vi .utkata

 17. #17
  разбирач 29 ное 2015, 09:42
   
  3
   
  0

  Аз заставам на 100% зад мнението на #14 Румен Стоянов. Само ако имаме силна армия, ще имаме силна икономика. Всичко останало е прах в очите на хората и оправдания за прикриване на некадърност.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка