Третият братовчед на Ботев – Иван Печев: Живот сред боклуци

Pan.bg 06 яну 2016 | 20:10 views (3260) commentaries(1)
img
НАЧАЛО / ЛЮБОПИТНО
Третият братовчед на Ботев – Иван Печев: Живот сред боклуци

06 Януари 2016 | 14:13
Прочетено

2525
Третият братовчед на Ботев – Иван Печев: Живот сред боклуци

/КРОСС/ Иван Печев, сестра му и нейните наследници, са единствените кръвни роднини на даскал Ботьо Петков и сина му - великият български революционер Христо Ботев.

Не търсех сензация в срещата с Печев, макар той самият да виждаше в нея последна въможност да изкрещи пред страната: "Аз съм кръвен наследник на Ботев!" и да изчисти веднъж завинаги (може би за последно) тази кръвна връзка, разказва в Lifebites.bg Вероника Лазарова.

До този момент единственото име, което се свързваше с рода на даскал Ботьо Петков, беше това на Боян Ботйов, наследник на друг от синовете на учителя - Кирил Ботев и основател на Общонародна фондация „Христо Ботйов". Повече за рода на Ботев може да прочетете в текста "Черната прокоба над рода на Христо Ботев".

Историята на 89-годишния Иван Печев е тъжна, някак трогателна и изключително интересна.

Прапрабабата на Печев - Христина е сестра на даскал Ботьо Петков и съответно леля на известния революционер. Тя се жени за прадядото на Иван Печев - Петър, а синът, който им се ражда - Христо, е дядо на Иван Печев и първи братовчед на Христо Ботев. Самият Иван Печев е негов трети братовчед.

Жената, която се грижи за него, не допуска никой да го види. Старецът живее сред купища непотребни вещи, в стая, макар и на пъпа на София, с многогодишни паяжини и планини от боклуци, прикован на легло, сред хлебарки и плесен. Животът не изглежда да е бил особено благосклонен към Иван Печев

Роден в знатно семейство. На 89 години този човек няма почти нищо. Нито имоти, нито семейство или лични вещи. Има сестра, с която е в изключително лоши отношения и която не е виждал от години. Тя пък го видяла на снимката от материала за него в "168 часа" този септември. И запушила с ръка устата си от изненада и ужас в каква мизерия, изоставен и покрит с прах като непотребва вещ, живее днес родният ? брат. Свеж въздух в помещението почти не влиза, тъй като старецът се страхува да не се простуди.

В ужасни условия и мизерия живее в чешкия град Табор и един от братята на Христо Ботев - Стефан. Той заболява от туберколоза и умира едва 36-годишен, когато е директор на областната библиотека в Пловдив.

Въпреки че получава добро образование и след това дълги години е оператор в киното, последната работа на Иван Печев е пазач в Светия синод. След това започва да събира картони по улиците на София. Посещават го малцина познати и почти никакви роднини.

През 2009 г. режисьорът Камен Калев го включва в ленатата си "Източни пиеси". Печев играе себе си. Старец, който събира кашони по улиците на София, макар да е роднина на велик българин. Животът му го среща с Христо - главният герой във филма, който също играе себе си, но за съжаление, не успява да дочаква финализирането на продукцията и умира преди филмът да излезе на екран.

„Този човек, който събира кашони по улиците на София, е много важен за филма", казва в свое интервю Камен Калев, съзрял нещо специално у Печев.

Велик род, който изчезва.

Малцината му останали наследници са разпилени из различни краища на страната. Обидени, засегнати от дребнави постъпки, от желанието да делят - имоти или име, признание и родова чест. Разделени завинаги от материалното, загърбили гена си, историята и идеята му - както на рода, така и на най-известния си роднина - Христо Ботев. И все едно над този род наистина тегне някаква прокоба...

И тази история е разказ не за един род, а за цял един НАрод.

Снимка: Lifebites.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  специалист 08 яну 2016, 14:04
   
  2
   
  1

  Явно психопатологичният ген на емоционална неуравновесеност и клошарски стил на живот се е предал и в братовчеда.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка