ЗАПЛАХА НОМЕР ЕДНО ЗА БЪЛГАРИЯ: ИСЛЯМСКАТА ДЪГА ОТ ТУРЦИЯ, МЕСТАН И ЕРДОГАН!

Pan.bg 06 яну 2016 | 20:17 views (4963) commentaries(6)
img
/КРОСС/ С Местан Ердоган за втори път се опита да отстрани Доган от ДПС, казва исткорикът академик Георги Марков в интервю за "Стандарт"

- Академик Марков, какво ви накара от името на дружество "Родина" да излезете с открито писмо в подкрепа на речта на Ахмед Доган?

- Това,което стана в ДПС не беше толкова изненадващо. Защото от доста време Реджеб Ердоган се опитва да отстрани Ахмед Доган като лидер на ДПС. Опита отначало с Касим Дал и неговата партия, а после с Лютви Местан.Така че Доган е прав в тезата си че Анкара, компрометира ДПС, наричайки го "нашата турска партия".Защото самият Доган винаги е защитавал тезата, че това една българска партия, която не може и не бива да бъде някаква пета или шеста колона на Турция. Той винаги се е стремял, разбира се, да защитава своите партийни интереси и тези на електората си, но и националните интереси. И винаги е поставял националните интереси да надделяват над партийните. И да елиминира, до колкото може, чуждите влияния. В този смисъл, имаше пълни основания да се противопостави на водената от Лютви Местан политика. Не може един български политик да кани външния министър на Турция на частно посещение и да се укрива в турското посолство. Така някога го е направил през 1945 година Георги М. Димитров, който се укрива в американското посолство. Но това е една друга история в едно друго време.

- В публичното пространство отдавна се коментират нещата, които Доган каза - и за многополюсния свят, и за слабоста на ЕС и НАТО, и за новата роля на Русия. Но Доган е единственият политик, който го каза публично. Прав ли е?

- Безусловно. Много наблюдатели - и наши, и чужди говорят за тези неща.Защото видяхме как Евросъюзът се оказа беззащитен пред новите заплахи. Либералната демокрация, която той изповядва, се оказа уязвима и безпомощна пред исламския тероризъм. ЕС е икономически гигант, но военно джудже. А НАТО е нищо без САЩ, които поемат три четвърти от всички военни разходи на Алианса. Всъщност цялата отбрана на НАТО е американска.

- Защо се получи така? Не разглезиха ли във военно отношение самите амариканци Западна Европа по време на Студената война?

- Има нещо такова. Мога да твърдя това от личните си впечатления от Германия. Образно казано, немските младежи бяха отучени да маршируват. И сега най-мощната в икономическо отношение европеейска страна изпраща срещу ИДИЛ цифром словом... два самолета! И то разузнавателни.Защото самата германска конституция,както и тази на Япония, забранява изпращането на военни части зад граница.

- Обединението на Германия и новите реалности в света не промениха ли това?

- Не. Малко преди тържественото обединение на Германия, което стана на 3 октомври 1990 г.,на 12 септември същата година в Москва страните-победителки във Втората световна война се съгласиха на това, но при условие да се запазят куп военни ограничения: никакво оръжие за масово поразяване, определен брой самолети и танкове, не по голяма от 350 000 души армия, и то с резерва, и т.н. А военният бюджет да не надхвърля 2 процента от БВП. И така Германия си остана зависима от САЩ във военно отношение. Не случайно там останаха, макар и редуцирани, американски военни бази.

- А доколко има и икономическа зависимост между ЕС и САЩ ?

- Свидители сме на преговорите между САЩ и ЕС за свободната търговия. Вашингтон настоява американските корпорации да не могат да бъдат съдени от европейските правителства. Това е глобализъм в най-висша степен - интернационалните интереси да стоят над националните. Държавните граници просто им пречат. Тази цел бе поставена още от президента Бил Клинтън, който обяви САЩ за световен лидер.

- Днес обаче светът е доста по различен от 90-те години...

- Така е. Не може да игнорираш Русия, Китай, Индия, дори Бразилия. Това са огромни държави и няма как те да бъдат подчинени на Америка.

- Днес виждаме как английски и френски самолети атакуват заедно с руснаците позициите на Ислямска държава. Как се стигна до тази на пръв поглед абсурдна ситуация?

- Проблемът се изостри до там, че наистина се получи такава временна коалиция. Но всичко започна с разпада на Ирак след свалянето на Саддам Хюсеин. САЩ се опитаха да наложат западната демокрация в арабския свят, но това е невъзможно. И те създадоха предпоставката да се роди Ислямска държава. А тя се оказа удобна за Анкара, която пое по пътя на неоосманизма с претенции именно към Ирак и Сирия, които се смятат за част от османското наследство. И не е никаква тайна, че ИДИЛ се финансира от Турция, че през нея минаха контрабандния петрол.

- Това ли доведе до сблъсъка на Турция с Русия?

- Беше неизбежно. В съветската епоха Москва имаше съюзници и бази в цялото Средиземноморие и Близкия Изток. Сега обаче има остана само Сирия. Притиснаха руснаците до стената и те не могат повече да отстъпват. Това беше грешка и на САЩ, а донякъде и на Турция. Не може да унизяваш така една велика сила, победила Наполеон и Хитлер. Никой на Запад явно не чете Достоевски, който казва: "Колкото повече унизяваш руснаците, толкова повече те се стягат!"

- Нито Сун-цзъ, който препоръчва да се оставя вратичка за отстъпление на притиснатия противник...

- Да, така е. Но проблемът в случая е, че и САЩ имат интерес от съществуването на ИДИЛ. Защото в този конфликт ЕС е зависим от Турция. Тя директно изнудва - дайте ни 3 милиарда долара, за да задържим бежанците, иначе ще ги пуснем да залеят Европа. Така че кризата ще продължи. Тъкмо широката коалиция срещу ИДИЛ беше оформена, и свалиха преднамерено руският самолет Су-24.

- Наистина ли това беше провакация?

- Разбира се - турските изтребители са го чакали, както се казва, "на гюме".
Включително и с тв екип, който да заснеме свалянето му. Но сбъркаха жестоко. Не може да удряш такъв публичен шамар на една велика сила. На всичко отгоре и пилотът бе разстрелян от тюркмените, които също са въоръжени от Турция.

- Къде в този сложен геополитически пъзел е мястото на кюрдския проблем?

- Кюрдите наистина са вече незаобиколим фактор в Близкия Изток. До скоро Вашингтон се пазеше да заема някаква по-конкретна позиция по въпроса, но сега вече са принудени да ползват като кюрдските милиции като въоръжена сухопътна сила против ИДИЛ. В случая американците са прави - турска зона в Северен Ирак не бива да се допуска.

- Как се вписва в схемата ролята на Израел ?

- Това беше също голяма грешка на Анкара -влошаването на отношенията с Тел Авив. Така че кюрдският въпрос вече наистина зрее. Става дума за 25 милиона кюрди само в Турция, отделно още толкова в Иран, Ирак и Сирия. А има и прецедент - през 1920 година Севърският договор с разгромената Османска империя предвижда създаването на кюрдска държава.

Но Кемалистката революция променя нещата. Англия отцепва южната част от Кюрдистан, където е петролът и го присъединява към мандатната си зона Месопотамия - днешен Ирак. Но тук вече трябва да се има предвид и политиката на Техеран. Ако турските войски влязат в Иракски Кюрдистан, Иран няма да остане безучастен.

- Създаването на независим Кюрдистан няма ли да накара Анкара да търси компенсации за наша и гръцка сметка?

- Такива настроения и визии винаги е имало. Доктрината за "Ислямската дъга" на Балканите, освен Босна, Косово, Санджака, Албания и Македония включва и Източните Родопи, дори и Лудогорието. Подобни карти са се печатали още преди Втората световна война и са се разпространявали в България от турската организация "Туран". Не случайно през 1934 г. правителството на "Звено" начело с Кимон Георгиев я разтуря и преименува цялата останала турска топонимия на различните селища и географски обекти. Така че независимо от това, че сме съюзници с Турция по линия на НАТО, трябва да внимаваме по въпроса.

- Няма ли опасност да станем пак бойно поле между Русия и Турция?

- Настина има имперско мислене, и в Москва, и в Анкара. Защото Турция има претенции дори по отношение на Крим. Затова трябва да мислим повече за наша отбрана.

- Според непотвърдени засега информации, се говори за пряка китайска намеса в конфликта ?

- Все още всички страдаме от евроцентризъм - все едно, че останалият свят не съществува.И забравяме, че Китай е велика сила и голям потребител на петрол. Така че не може да остане безучастен, още повече че Пекин има проблеми с ислямските фундаменталисти, действащи сред уйгурите и другите мюсюлмани в западните си провинции. За разлика от Германия и Япония, ръцете му са развързани в това отношение, защото също е от страните победителки във Второта световна война и като такъв - постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Ivan Petrov(Vankata_820) 07 яну 2016, 01:25
   
  3
   
  14

  ГЛУПОСТИ!!!

  ДОГАН ИЗМАМИ ВСИЧКИ, СЕГА ВСИЧКИ ЩЕ МУ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА, КАТО НА КАПО ДИ ТУТТИ КАПИ, ВСЪЩНОСТ, ТОЧНО ТОВА И ИСКАХА ОТ ПРЕЗИДЕНСТВО, ПРЕЗИДЕНТСКИ СЪВЕТНИЦИ НА БАЙ ТОШО, ВОЕННО КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ, И ДАНС - КАПАНЪТ ЩРАКНА, НЕСЛУЧАЙНО БЕШЕ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС И ВСИЧКИЯТ ТОЗИ 25 ГОДИШЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ЦИРК!!!

  ЕРДОГАН НЕ ВИ Е ВИНОВЕН, САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ, ПРОФЕСОРЕ - ПОЗДРАВИ НА ЕФИРНАТА БАБА КЕВОРКЯНА И ВСИЧКИТЕ ВИ ПАЖОВЕ!!!

  НЕ СЛИЗАЙТЕ ОТ МАНЕЖА, ПРОФЕСОРЕ, ЩЕ Е СКУЧНО БЕЗ 'ЙЕРУДИТИ, КАТО ВАС, КОИТО ДА НИ ВРЪЩАТ В КАЗАНА, А МИНАХА САМО 70 ГОДИНИ...:) :) :)

  АМИН, ДРУГАРИ - ПРОСТ НАРОД, СЛАБА ДЪРЖАВА!!!:) :) :)

 2. #2
  Ivan Petrov(Vankata_820) 07 яну 2016, 01:33
   
  2
   
  4

  Когато запея тази песен един ден в България, Професоре, място под Слънцето няма да си намерите и не ви заплашвам(никога не заплашвам) Аз просто ще я пея гордо с НАРОДА СИ, Рамо до Рамо, а вас ще ви търсят по гори и чукаци, в гори тилилейски:

  "Хубава си, моя горо,

  миришеш на младост,

  но вселяваш в сърцата ни

  само скръб и жалост:  който веднъж те погледне,

  той вечно жалее,

  че не може под твоите

  сенки да изтлее,  а комуто стане нужда

  веч да те остави,

  той не може, дорде е жив,

  да те заборави.  Хубава си, моя горо,

  миришеш на младост,

  но вселяваш в сърцата ни

  само скръб и жалост,  твойте буки и дъбове,

  твойте шуми гъсти

  и цветята, и водите,

  агнетата тлъсти,  и божурът, и тревите,

  и твойта прохлада,

  всичко, казвам, понякогаш

  като куршум пада  на сърцето, което е

  всякогаш готово

  да поплаче, кога види

  в природата ново,  кога види как пролетта

  старостта изпраща

  и под студът, и под снегьт

  живот се захваща."

 3. #3
  Анализаторина 07 яну 2016, 18:08
   
  7
   
  0

  Какво го залюбиха всички Доган?!?! Той преди години занесе списъка на българските разузнавачи в турското посолство та ги изловина като пилци.....Много лесно забравяме!

 4. #4
  Tabula Raza 07 яну 2016, 22:39
   
  0
   
  1

  Местан, Доган, Хер-доан, безспир се върти медийната пералня.

  защо Борисов даде разрешение за "ТИКА"? Хер-доан знае нещо много неприолично за него явно за да го е хванал така здраво за дрънкалките?

  Това:

  http://www.liveleak.com/view?i=e2a_1450647275

  ??


  Или това:
  Подсъдимият по делото „Килърите” Васил Костов – Кеца проговори за връзките на Бойко Борисов с групировката СИК. Това стана по време на частичните обяснения, който той даде във връзка с показания на свидетели днес.

  Костов, който е бил охрана на Милчо Бонев – Бай Миле, заяви, че разрешителните за повечето оръжия на охраната са били регистрирани на фирма „Ипон”. Освен това Костов е присъствал на среща, състояла се във Виенската градина на паметника на Васил Левски в столицата, в която са участвали Бай Миле, Сретен Йосич, Бойко Борисов, Стоил Славов и евентуално Венцислав Стефанов. На нея босовете са обсъждали как да съберат пари, за да стане Бойко Борисов главен секретар на МВР.

  Костов е бил и на друга среща на босове на СИК, веднага след убийството на Поли Пантев, на която те са се карали за неговото наследство от 80-100 млн. долара. Тогава Женята и братя Пехливанови не са давали повече от 10 млн., но се разбрало, че Бойко Борисов има бригада, която да окаже натиск върху тях. Васил Костов – Кеца заяви още, че Бойко Борисов е отговарял за канала за хероин от Турция към България и за каптагон и синтетична дрога в обратна посока. Във връзка с този канал трябвало да се реши някакъв проблем с Косьо Самоковеца, както и с Мето Илиенски, за когото по неизвестна причина Борисов се застъпил. За потвърждение на думите си Костов каза, че по онова време Бойко Борисов е излизал с човек от Червен бряг.

  Днешният трети, последен ден от петото заседание по делото „Килърите” продължи близо 12 часа. Шестото заседание е насрочено за периода 30 ноември – 2 декември.

  Или това че за последната година ако влезнеш да търсиш информация за каптагон или определени марки оръжие за военни операции непременно се натъкваш на името на Борисов?


  Или това:

  Bush's Bulgarian Partner in the Terror War Has Mob History, Investigators Say

  By Jeff Stein, CQ National Security Editor

  The most powerful politician in Bulgaria, Washington's newest ally in the global war on terror, is a close associate of known mobsters and linked to almost 30 unsolved murders in the Black Sea republic, according to a confidential risk-analysis investigation of of the country commissioned by a private bank.

  The U.S. partnership with Boyko Borisov, 48, a popular former interior minister now poised to capture Bulgaria's presidency, is the latest example of the political trade-offs involved in the Bush administration's global war on terrorism, which has put the Pentagon, CIA and FBI in bed with some of the world's most corrupt and thuggish leaders.

  ...

  But according to a 3-inch thick confidential dossier compiled by a team of former top U.S. law enforcement officials on behalf of a Swiss financial house, Borissov is also considered "a business partner and former associate of some of the biggest mobsters in Bulgaria."


  ...


  Close to U.S. Intelligence

  "Boyko Borisov is a flamboyant character who appears frequently in the Bulgarian press characterizing himself as Bulgaria's eyes and ears of the U.S. Federal Bureau of Investigation and the U.S. Secret Service," said the private investigators' report. "The Bulgarian public are said to pay Borissov great deference because he is reported to be close to the FBI, Secret Service and Interpol."
  Borissov's May 2006 visit to Washington, where he met with senior CIA and State Department officials, seemed to confirm that.
  John McLaughlin, a former CIA deputy director who was involved in the new security arrangements with Bulgaria, said he did not remember meeting specifically with Borissov, but counseled patience with the former Soviet bloc state.

  "They are interesting people, who want to be helpful - and they are," McLaughlin said in an interview. "They are still finding their way in the world after decades of subordination to the old USSR. It will take a while longer."


  Views on BG | March 8, 2007, Thursday // 00:00

  ( na bg nqma! obache)

 5. #5
  TAbula Raza 07 яну 2016, 22:57
   
  0
   
  1

  За пояснение:

  [CQ] означава Конгрешънъл Куортърли, или това е библиотеката на американския конгрес.

  Когато човек затърси в Гугъл информация за Каптагон и Борисов излизат само сайтове на турски език.

  Това означава че в Турция това че Борисов е замесен в разни делавери покрай войната в Сирия не е тайна дори за децата.

  КАкво е ТИКА?

  Ал Джазира пише за Хакан Фидан, шефа на секретните служби в Турция следното:

  [Profile: Turkey's 'secret-keeper' Hakan Fidan
  22 Mar 2013 06:35 GMT | Politics, Europe, US & Canada, Germany, Iran
  ...
  Fidan, 45, was appointed to the top spy seat by close ally Recep Tayyip Erdogan, the Turkish Prime Minister, in May 2010.

  "He is my secret-keeper, he is the state's secret-keeper"
  - Recep Tayyip Erdogan

  ...

  Gulen links'

  Details about Fidan's life are largely confidential because of his role at the top of Turkey's National Intelligence Organisation (MIT).

  According to a brief resume on the MIT's official website, Fidan served in the Turkish Armed Forces as a non-commissioned officer. He also worked at NATO's Germany-based Allied Rapid Reaction Corps.

  The married father-of-three has a bachelor's degree in political science and government from the University of Maryland University College.

  He also earned a master's and a doctoral degree at Ankara's private Bilkent University.

  Fidan headed a public agency for development known as TIKA, which is active in the Turkic states and Africa but also in other Muslim countries where Turkey has been trying to gain a foothold as part of its strategy to become a regional power.

  Local media have reported that he fostered ties with an influential Islamic movement headed by Fethullah Gulen, who lives in exile in the US, during his four-year tenure at TIKA.

  The Gulen movement, which has dozens of schools abroad, is considered close to Erdogan's Islamic-rooted Justice and Development Party, in power since 2002.

  Before he was appointed the new head of MIT, Fidan worked in Erdogan's office as a deputy undersecretary. He is also known to have worked closely with Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu.

  ]
  или
  [CIA chief in Turkey

  David Petraeus, head of the US Central Intelligence Agency, met Recep Tayyip Erdogan, the Turkish prime minister, on Tuesday for closed-door talks focusing on the crisis across the border in Syria.

  TJ Grubisha, spokesperson US embassy, said Petraeus met with Erdogan and Hakan Fidan, head of the Turkish National Intelligence Organisation and "discussed areas of mutual concern, including regional security issues and counter-terrorism co-operation".

  "They foresee even closer and more fruitful co-operation on the region's most pressing issues in the coming months," he said
  14 Mar 2012 06:03 GMT | Politics, Middle East, China, Russia, Syria]

 6. #6
  Ум Белия Делфин 08 яну 2016, 19:21
   
  0
   
  0

  Симеонов,Местан ли те покани за депутат от ДПС?
  Хехехехеххххххх
  Мале,мале,много бързо забравяте:-))))

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка