НА ТАЙНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА МС РЕШИЛИ: НАМАЛЯВАТ ЛИЧНИЯ СЪСТАВ НА ВВС, МАХАТ МИГ-29 И СУ-25 ЗА СМЕТКА НА НОВИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ

Pan.bg 07 яну 2016 | 19:18 views (10326) commentaries(89)
img Придобиването на нов изтребител ще доведе до намаляването на личния състав на ВВС
otbrana.com

Създаването на условия за реализация на основните проекти за модернизация - „Нов тип основен многофункционален боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка” и „Нови трикоординатни (3D) радари“ се определят, като изключително важни за развитието на ВВС.

Посочено е още, че при придобиване на нов тип боен самолет ще продължи носенето на бойно дежурство с част от основния състав на МиГ-29, а в същото време другата част ще се обучава на новия самолет, което цели избягването на „вакуум” в способностите на ВВС. И още от плана: „Придобиването на нов тип боен самолет на практика ще замени трите вида използвани сега самолети – МиГ-21, МиГ-29 и Су-25, което ще доведе до намаляване на личния състав на ВВС и необходимите финансови средства за поддръжка на цялата бойна авиация на страната при значително увеличаване на оперативните способности. Ще се реши и проблемът с освобождаване на честотния спектър, както и ще се постигне информационна и оперативна съвместимост с въоръжените сили на страните - членки на НАТО и ЕС, и ще се преодолее дефицитът от способности.


Организационната структура на ВВС към 2020 г. ще включва Командване на ВВС, авиационни бази, зенитно-ракетна база и бази за бойно осигуряване, поддръжка и подготовка, като ще бъде отчетено освобождаването от излишно въоръжение, техника и редуциране на личния състав след реализиране на основните инвестиционни проекти за ВВС.

image

-------------------
ВВС с 29 бойни, 8 транспортни и 17 учебни самолета, 6 бойнии, 18 транспортни и 6 учебни вертолета; 17 зенитон-ракетни комплекси, 20 радиолокационни системи и една безпилотна летателна система, който включва 4 безпилотни летателни апарата (БЛА)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 89

 1. #1
  познавач 07 яну 2016, 19:28
   
  44
   
  41

  А сега господа незаменими, всички които са пенсионери - Вън !

 2. #2
  от 16-работещ пенсионер 07 яну 2016, 19:34
   
  45
   
  13

  ЩЕ СИ ХОДИМ ЕСТЕСТВЕНО--СЛЕД НЯКОЯ ИДРУГА ГОДИНА

 3. #3
  от 16-работещ пенсионер 07 яну 2016, 19:49
   
  48
   
  10

  ПОЗНАВАЧ-усещам някаква злоба у теб. Някои от работещите пенсионери са само на по 45 години.

 4. #4
  Ужас 07 яну 2016, 19:57
   
  21
   
  23

  това го четох. ма не моем да го повервам - верно ли има пенсии у Графа дет си служат още .....Вие ше ме пукнете от смех ....ше го разкажа на всички ...как у армията работат пенсии ....Ицка, ми къде си бре ...кажи ми верно ли е туй ..на теб ти вервам ...!!!

 5. #5
  до ужас 07 яну 2016, 20:03
   
  23
   
  2

  Не че ме касае но Ужас изглежда не е в БГ или е спал дълъг сън.Интересувайте се, бъдете в час и тогава коментирайте.Някои закони все пак щат не щат ги съгласуваха с европейското законодателство.

 6. #6
  дядо Йоцо 07 яну 2016, 20:09
   
  37
   
  13

  до 4
  Верно е, разбира се, и не само в Графа, а в цялата армия. И аз съм един от тези. Щом законът го позволява, какъв е проблема.

 7. #7
  По-УЖАС 07 яну 2016, 20:09
   
  16
   
  17

  Ужасе, ще ти кажа нещо още по-ужасно. Работещите пенсии ще си бачкат по още няколко години, защото за техните места няма мераклии, те не са много стари (не се напикават все още), знаещи и що годе можещи са все още, а и сега е момента да правят пачка, защото пък им отпадат 20-те брутки за финала.

 8. #8
  blog siridon 07 яну 2016, 20:09
   
  3
   
  2

  Проектът за нов изтребител: Министър Ненчев не изпълни дадената дума

  “За 2016 година са заложени суми, които ще ни дадат възможност да направим първата вноска за придобиване на нов самолет”, обясни Ненчев. През юни м.г. кабинетът му даде мандат да почне преговори за покупката на нов изтребител, но сам премиерът Борисов я остави на заден план, като обяви: “Първо пенсиите, после изтребителите!”

  80-100 млн. лв. е най-ниската цена за нов изтребител. В бюджета за 2016 г. са предвидени 80 млн. лв. за ВВС.

  Държава да купува ЕДИН самолет !
  Даже Албания купува поне-по два .

  На 21 май 2015 г. той заяви: „До 30 юни, взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване.“ До днес това не се е случило.
  На 18 декември трябваше да пристигнат двата полски двигателя за МиГ-29. Така бе записано в ратифицираното от Народното събрание споразумение между двете правителства за логистичната поддръжка на изтребителите ни. По неофициална информация ги очакваме в дните между Коледа и Нова година.

  Парламентът излезе в дълга ваканция и най-активният по темата депутат от БСП Атанас Зафиров не дочака отговор от министъра на отбраната. На 18 декември той внесе в Народното събрание въпрос: „Доставени ли са тези двигатели, на коя дата и отговорят ли на заложените в договора технически параметри?“ Ако има отговор, той ще бъде, според разпореждането на председателя на парламената Цецка Цачева, на 15 януари. До тогава ще чакаме.

  Крайно време е обаче да дочакаме друг депутатски въпрос към министъра на отбраната. Някой народен представител трябва да попита какво става с проекта за придобиване на нов тип боен самолет за нашите ВВС. И защо министърът упорито бави този процес, с което, както казват някои експерти, е на път да приземи българската бойна авиация. И най-важното: „Защо не държи на министерската си дума?“

  Ще припомим думата на министър Ненчев от 21 май т.г., т.е. от преди седем месеца. Тогава се проведе Съвет по отбрана, а непосредствено след него министърът участва в заседание на Комисията по отбрана. Тогава той беше категоричен: „До 30 юни, взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване.“

  Николай Ненчев, министър на отбраната, 21 май 2015 г.: „Днес имахме Съвет по отбрана, който продължи приблизително три часа, а може би и повече. Изключително подборно и последователно бяха обсъдени всички въпроси, свързани с авиацията. Бих искал да съобщя, че ние сами, с наличните ресурси ще охраняваме въздушното пространство до средата на следващата година. Имаме тази възможност. До 30 юни, взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване.”

  Това е министерската дума. Все още не е изпълнена. Не е изпълнено решението на Съвета по отбрана. Няма внесен проект в Министерския съвет. Дори и да се случи, смятат експертите, закъснението е почти фатално за бъдещето на изтребителната ни авиация. Обикновено хоризонтът на мисленето на политиците е до края на мандата им. Ако Николай Ненчев е със същата нагласа или ако изпълни министерската си дума с година закъснение, ще излязат прави тези, които пророкуват края на способностите ни сами да охраняваме въздушното си пространство.

  Депутатският въпрос трябва да акцентира най-вече върху отговорността. И върху практиката да се дават празни обещания. Защото има и друг пример. Още през май Командването на ВВС пое отговорността за удължаване на ресурса на двигателите на самолет МиГ-29, изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никакви финансови средства на МО. В противен случай имаше риск за бойното дежурство. Оставаше Министерството на отбраната и другите институции да поемат своята отговорност. Все още не са го сторили.

  Тогава, на 21 май 2015 г., командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев каза: „Спор няма, единственият начин за решаване на проблемите с въздушния суверенитет и дeжурството по Air Policing, е незабавното стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Това е изходът и с това нещо, и МО и ръководството на Щаба на отбраната, и Комисията по отбрана се ангажираха в най-кратки срокове, до края на юни т.г., проектът да бъде внесен. Това обаче не означава, че догодина ще имаме самолет. От хода на този проект ще зависи какво трябва да се прави с МиГ-29. Минимум три години, това е ясно. В какви параметри ще се експлоатира този самолет. Ние сме представили много ясно какви финансови параметри на нас ни трябват и тази година, и за следващата.“

  Единствено с инициативата на командването на Военновъздушните сили и поемането на огромна отговорност от инженерно-техническия състав бе удължен ресурсът на самолети МиГ-21 и МиГ-29. Така до средата на следващата година бе осигурен ресурс за носене на дежурство и минимална летателна дейност. Това обаче е крайно рискова мярка и тя има краткосрочен ефект. И една от причините да се случи нещо почти непознато в близката ни военна история. Командирът на ВВС подаде оставка на 1 октомври Последва среща с премиера Бойко Борисов, повторно запознаване с истинската ситуация в авиацията, защото, очевидно, той не е бил добре информиран, и обещание за отпускане на 80 млн. лв., които бяха заложени в централния бюджет. Тук се очертава друг момент от депутатското питане. Ще бъдат ли загубени тези 80 милиона, като първа вноска за придобиване на нов изтребител, след като министър Ненчев упорито не внася проекта в Министерския съвет? Според запознати ще се случи точно това, което е и една от причините тези средства да не бъдат заложени в бюджета на МО. Изглежда финансовият министър Владислав Горанов добре познава ситуацията и не разчита на доверие в аванс. А министър Ненчев може би разчита, че Командването на ВВС отново ще си сложи главата в торбата и за пореден път ще поеме риска със свои сили да удъжи ресурса на МиГ-29.

  Поради всичко това не ни учудва разпространената в медиите информация за т.нар. кърваво писмо до министъра на отбраната. Бойната ни авиация е в колапс и на практика е приземена, пише командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев. Военен пилот номер 1 категорично заявява, че през лятото на 2016 г. спираме да охраняваме небето си поради липса на изправни самолети. Според него, причината за аварийното състояние на изтребителната авиация е бездействието на военния министър и неговото обкръжение. Не са взети никакви мерки, поискани от командването на ВВС в куп докладни записки и рапорти. Министерството умишлено е провалило действащо рамково споразумение, а след това министър Ненчев не е взел мерки за излизане от тежката ситуация. „Учудващо е, че от тази пролет министърът упорито отказва да обяви обществена поръчка за доставка на части и агрегати за МиГ-29. Той умишлено не внася и готовия проект за нов изтребител в Министерски съвет”, пише още генералът. Според него, при тази ситуация и през 2016 г. няма да бъде сключен договор за покупка на нов боен самолет и отпуснатите 80 милиона лева за целта няма да бъдат усвоени.

  Така става, след като министрите не си държат на думата. Николай Ненчев хвърли всички сили за реализиране на полската връзка за ремонт на МиГ-29 и забрави за решението на Съвета по отбрана от преди седем месеца, което сам обяви. 2015 година изтича. Факт е, че в Министерския съвет няма проект за придобиване на нов тип боен самолет. А процедурата е минимум десет месеца. Освен, ако министър Ненчев не е решил да сложи подписа си под междуправителствен договор за покупка на изтребител, който той е избрал. Едва ли обаче е реално да очакваме такава степен на отговорност!

 9. #9
  Дедo-пенсионер 07 яну 2016, 20:12
   
  34
   
  28

  И аз съм работещ пенсионер с пагон - ще стоя до дупка, защото с 910 лв. пенсия и 1700 лв. заплата взимам повече от генерал. И не знам защо младите се сърдят на нас - не е луд който изяжда три зелника, а които му ги дава.

 10. #10
  Абе 07 яну 2016, 20:12
   
  9
   
  22

  аз съм се интересувал ..не се коси ....имам некой съмнения - скоро да не съгласувате некой закони с Турското законодателство ...Ми пенсиите кви норми на физическа подготовка имате ...бегате ли, скачате ли....Голем майтап сте ....та викате пенсионерската армиика ше защитава България ..Ма вие си седите офицери , например ....

  Подполковник инженер пенсионер Нач на некво си отделение ....Напираме на смех...!!! Сериозно ...И кво сеа , пенсиите чакате Радев ...Радев купи им нови самолетчета, да си играйкат ...оффффф!

 11. #11
  piknews 07 яну 2016, 20:16
   
  5
   
  2

  Коментарът е цензуриран, заради обиди /нецензурни изрази/ груб тон/ разпространяване на неверни твърдения/ не е по темата. Admin

 12. #12
  дядо Йоцо 07 яну 2016, 20:21
   
  19
   
  8

  до 9
  Абе те, младите имат основания да се сърдят, но си прав, не сме виновни ние. Дано дойде и тяхното време...

 13. #13
  bulgariautrenews 07 яну 2016, 20:22
   
  1
   
  1

  Не е по темата. АДМИН.

 14. #14
  ИшиАС 07 яну 2016, 20:22
   
  37
   
  15

  "работещ пенсионер" в сегашния му вид е също толкова логично, колкото "бременна баба"!!!
  Не че е невъзможно, но е някак си извратено.
  Тази срамна практика трябва да бъде прекратена.
  Или си военнослужещ с пагон на длъжност или си ОЗ ц.сл. на длъжност за цивилен служител. Другото е извращение.
  Това земеделско магаре наистина обърна остатъците от армията в социална хранилка с елементи на ол инклузив.
  Срамна работа. Не трябва да е така. Това влияе отрицателно на мотивацията както на "пенсионерстващите", така и на "неудостоените" с тази манна армейска. Защото едните казват - аз съм вече пенсионер, оправяйте се, а другите това ги обезкуражава.

 15. #15
  former 07 яну 2016, 20:23
   
  8
   
  6

  Няма да мога да заспя докато не чуя Дадо Йоци какво мисли. Направо си гриза ноктите от любопитство!

 16. #16
  ицо 07 яну 2016, 20:26
   
  13
   
  2

  Значи 2 ескадрили трябва да купят ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ щом махат МИГ 29 и СУ 25

 17. #17
  дядо Йоцо 07 яну 2016, 20:29
   
  16
   
  3

  до 15
  По коя от многото теми те интерисува какво мисля. че тук се засегнаха няколко теми.
  И вземи си изрежи ноктите, не е красиво така да ги гризеш...:) Момите няма да те харесат...:)

 18. #18
  piknews 07 яну 2016, 20:30
   
  2
   
  1

  Не е по темата. АДМИН.

 19. #19
  kaloian 07 яну 2016, 20:32
   
  4
   
  1

  kato tolko mn razbirate q kajete kak edin , dva samoleta moje da zamenat desetina ili 20 boini edenici kak e po dobre da se za6titava stranata ot 1-2 mesta ili ot 10-20 aaaa .... !!!!!!!!! verno 4e i ekstrite sa ot zna4enie no i po vajno e da moje da se za6titava ot pove4e varianti i mesta za6toto 1-2 samoleta e po4ti nevazmojno da za6titat ataka nad stranata ni na nekolko mesta !!!!!!!!!!! ............

 20. #20
  Искат вероятно 07 яну 2016, 20:34
   
  1
   
  0

  да са курдисват с белгииските Ф-16, по мой данни холандските са доста използвани ..та теа от Белгия са неква алтернатива ...те обаче май ше започнат да сменят парка от 2023 според некой инфота ..ма кой знае ....при нивото на планиране в Белгия - до 30 самолета навън ...ше е трудно да изкопчим нещо ...преди 2023 ...ма кой знае ...

 21. #21
  bulgariautrenews 07 яну 2016, 20:35
   
  0
   
  1

  Не е по темата. АДМИН.

 22. #22
  дядо Йоцо 07 яну 2016, 20:36
   
  7
   
  0

  до 19
  Че кой е казал, че ще са само 1-2. Идеята е да са цяла ескадрила.

 23. #23
  емигрант 07 яну 2016, 20:40
   
  11
   
  4

  От много време пиша че ВВС са ги обрекли.
  Горната статия ще предизвика оргазъм в Американските блюдолизци, но покажете първо фактие ,не локуми на хартия.Казвам това не защото злобея ,а защото за 26 години доказахте че можете само да крадете и продавате. Какво странно и лошо има че хора щели да отидат в пенсия,да му мислят тия къде останат кога ще видят самолет.

 24. #24
  ISO Group 07 яну 2016, 20:41
   
  0
   
  1

  Коментарът е цензуриран, заради обиди /нецензурни изрази/ груб тон/ разпространяване на неверни твърдения/ не е по темата. Admin

 25. #25
  дядо Йоцо 07 яну 2016, 20:43
   
  17
   
  2

  до 20
  Дано все пак изберат Грипен, а не стари ефове.
  Новото си е ново...И пенсионерите предпочитаме по младо да е :)

 26. #26
  Иоцка 07 яну 2016, 20:45
   
  5
   
  1

  и кога ше разпишете договора ...не бе само питам ...и кога ше спрете МиГ-29 ..ше додемм да си купим един ...?

 27. #27
  ISO Group 07 яну 2016, 20:51
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди /нецензурни изрази/ груб тон/ разпространяване на неверни твърдения/ не е по темата. Admin

 28. #28
  Да не забравите 07 яну 2016, 20:51
   
  4
   
  1

  да му земете ракетки за Грипона ...пък и за другите ....шото те едни летат без тех ...не са ги договорирали и май земат оборотни га одат у Латвия ...демек оборотни ракетки ....га са на дежурство ....кеф а ....те пенсиите знаят за ково говорим ...

 29. #29
  дядо Йоцо 07 яну 2016, 20:56
   
  12
   
  2

  до 26
  Договорът ще го разпишем след като нашият любим министър (да се свети името Му) внесе проекта в Министерския съвет, след това се внесе и се приеме от Народното събрание, т.е. най оптимистичния сценарий е към края на тази година.
  Така че цяла България и цялото ВВС министъра гледа с надежда и любов. Той трябва да направи първата крачка по този дълъг път...
  А за миговете трябва да почакаш доста. Докато новите самолети не започнат да носят БД, 29-ките ще ни трябват. Това означава поне 3-4 години.

 30. #30
  Иоцка 07 яну 2016, 21:02
   
  3
   
  0

  теа работи не ми ги говори - чували сме ги ....Радев през 2003 искаше да купува Ф-18 ....некой му беше вкарал теа бръмбари ...и ти Иоцка , радетеля на закона ...ми де е дедовото открития и велик конкурс ...той Радев шо презантации метна досега до Марс дасме опишли ....ма некастане ...нека ..аз най- накрая ше си отдъхна ....нали знаеш ...не обичан гнусливци да пипат работи дето не са техни ....!!!

 31. #31
  дядо Йоцо 07 яну 2016, 21:03
   
  9
   
  1

  до 26
  Забравих да добавя, че не се знае колко време лобитата за различните варианти на самолети ще си мерят пишките. Това може значително да удължи процеса, а може и да го провали. Предстои да видим кое лоби ще го изкара по-голям...
  Аз съм за Грипен (с ракетки накичен, разбира се)...

 32. #32
  ISO Group 07 яну 2016, 21:04
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди /нецензурни изрази/ груб тон/ разпространяване на неверни твърдения/ не е по темата. Admin

 33. #33
  WIFE 07 яну 2016, 21:06
   
  6
   
  3

  Каква лавина от постове за толкова малко време...вие задминахте и изнасилена Германия по реакции.
  Не се косете пенсионери....пробват ви, а вие не издържахте теста.

 34. #34
  Нека 07 яну 2016, 21:09
   
  2
   
  2

  нека им купи нови самолетчета , чичко Радев ....на пенсионерчетата ,,,,!!3948

 35. #35
  дядо Йоцо 07 яну 2016, 21:09
   
  5
   
  0

  до 30
  Много си се разбързал за конкурса...
  Конкурсът може да почне чак след като НС одобри проекта...Така че има време...А и за военна техника, особено когато се купува от държави не се прави баш открит конкурс...

 36. #36
  mincho 07 яну 2016, 21:10
   
  5
   
  2

  Духов оркестър ще има ли?

 37. #37
  WIFE 07 яну 2016, 21:13
   
  6
   
  5

  ....и още нещо. Нищо от това, което е написано в статията, няма да се сбъдне......дерзайте.

 38. #38
  MICCAVIONICS 07 яну 2016, 21:14
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди /нецензурни изрази/ груб тон/ разпространяване на неверни твърдения/ не е по темата. Admin

 39. #39
  nikolaev87 07 яну 2016, 22:06
   
  15
   
  9

  До Дядо Йоцо... Не мога да повярвам, че в нашата блага Армия има такова чудо "Работещ-пенсионер". Кажете ми господа какъв стимул има един млад офицер примерно капитан дето едвам взема 1300лв и и един капитан "пенсионер" дето взема заплата поне 1400 лв и още 800лв пенсия и вече му е през оная работа за армията.. Кажете ми господа има ли справедливост според вас :( Според мен всяка жаба трябва да си знае гьола или или....

 40. #40
  Geocom 07 яну 2016, 22:16
   
  6
   
  1

  Едни други преди време ни обещаваха светлото бъдеще - гледам и сегашния министър е почнал големи работи да обещава.

  Пък цялата работа е май да се хванат баламите че ще има нещо ново защото старото май няма да го има (Миг-29)

 41. #41
  ata50 07 яну 2016, 22:47
   
  2
   
  0

  http://fortruss.blogspot.it/2016/01/bulgaria-unloading-soviet-military-gear.html

 42. #42
  Тони 07 яну 2016, 23:04
   
  5
   
  3

  Браво на ген. Радев! :)
  Правим нещо 8 години след като го направиха в Румъния! :)
  Още веднъж, браво на ген. Радев! :)

 43. #43
  nboxnews 08 яну 2016, 05:38
   
  5
   
  2


  Русия тушира САЩ – извади хиперзвуково оръжие
  Няма с какво да му се противопоставим, пише „Вашингтон Таймс“


  Русия тушира САЩ във вечната надпревара кой е по-по-най във въоръжаването. Москва вече изпитва хиперзвуковия летателен апарат Ю-71 (Yu-71), който 10 пъти превишава скоростта на звука и е способен да носи ядрени бойни заряди, пише „Вашингтон Фрий Бекън“ (ВФБ) с позоваване на доклад на военноанализаторския център „Джейнс информейшън груп“.

  Според информацията на ВФБ Русия разработва този летателен апарат от няколко години, а първите изпитания са проведени през февруари 2015 г. Машината е част от руския секретен проект 4202, свързан с ракетната програма. Според авторите на доклада, Москва реализира проекта в опит да преодолее американската противоракетна отбрана, която е създавана за поразяване на атакуващи балистични цели, движещи се по разчетни траектории.

  Хиперзвуковите маневриращи апарати, като създаваните в Русия, е крайно сложно да се проследи и свали, тъй като не се движи по разчетна траектория, а скоростта на движение достига 11 200 км/час.

  Ю-71 прилича на неотдавна тествания китайски WU-14. Както отбелязва „Вашингтон Таймс“, Русия възнамерява през 2020-2025 г. да базира 24 хиперзвукови летателни апарата с ядрени бойни глави недалеч от селището Домбаровски. Хиперзвуковата система предвижда както стратегическа, така и обикновена модификация, съобщава „Вашингтон Таймс“. Към това време Москва ще разполага с нова междуконтинентална балистична ракета, способна да носи Ю-71.

  Според вестника Русия възнамерява да използва хиперзвуковия военен проект като инструмент за натиск по време на преговорите със САЩ по контрол на въоръженията, тъй като системата съществено ще ограничи ефективността на американската ПРО.

 44. #44
  пенсия 08 яну 2016, 07:38
   
  14
   
  1

  Пичове, Ненчев прави това което му нареди тиквата Бойко, няма какво да се лъжем. на оня изкуркуригал пожарникар за никой не му дреме

 45. #45
  Велко Велков 08 яну 2016, 08:08
   
  28
   
  4

  то пък като гледам младите офицери каква работа вършат. Да, вярно е, че знаят английски и си скубят веждите, но това не помага на техниката. Там се иска разбиране, а не плямпане и фейсбук. Сори майна, ама е вярно!

 46. #46
  Най-после... 08 яну 2016, 13:59
   
  9
   
  3

  ... идва края на лапането на летателни бонуси от летящите "куфари" !!!

 47. #47
  Генерал Куков 08 яну 2016, 14:26
   
  4
   
  5

  И все пак ВВС ще се "приземят"...определено ще вземат раздрънкани Ф-16-ки! Същата простотия като с "Кугарите"!

 48. #48
  ъц 08 яну 2016, 14:48
   
  7
   
  3

  На тайно заседание на МС на РБг бе взето решение за закриването на ВС на БГ - единствения гарант за териториалната цялост и независимост на страната ни!
  Какво още да очакваме от предателите на Бг и българския народ, какво ни готвят?????

 49. #49
  Незнайко 08 яну 2016, 15:38
   
  1
   
  1

  Не знам какво ще вземат ВВС, ама всичко май е прах в очите. Как ще докарат 29 "бойни" (някакво ново понятие, досега спореха многофункционални ли са или многоцелеви) самолета без Mig-29 и Су-25, не виждам. Освен да се оглеждат за нещо като Super Tucano или някаква подобна екзотика, нещо от типа на оная карикатура - подтичващ Бойко с крила, щото по 80 млн. на самолет и нагоре в другия случай, всеки сам може да си сметне, колко пари трябват (даже и с дупе не става).

 50. #50
  Генерал Куков 08 яну 2016, 17:18
   
  2
   
  0

  Абе нищо няма да купят...или по-точно мислят да купуват с парите на войниците! Както писах и в другата тема....оня ден по новините споменаха за момент, че "разходите за заплати трябвало да паднат с около 20%...а разходите за модернизация с около12-13%(цифрите може да не са напълно точни, но са в този диапазон!)"! И след като догодина бюджета пак ще е по-малък от тазгодишният...вие как си мислите, че ще намалят разходите за заплати?

 51. #51
  Генерал Куков 08 яну 2016, 17:26
   
  0
   
  0

  п.п....а разходите за модернизация ДА СЕ ПОВИШАТ с около12-13%...!

 52. #52
  военен 08 яну 2016, 18:20
   
  8
   
  5

  ДО КОГА?????? ДО КОГА "НЯКОИ" ЩЕ ВЗИМАТ ПО 2000-3000ХИЛ.ЛВ. А ДРУГИ ЩЕ РАБОТЯТ ЗА МИЖАВИ 700-800ЛВ???? НАЛИ СА МНОГО ОТВОРЕНИ ОТ КОМАНДВАНЕТО,ЗАЩО ТЕЗИ КОИТО СА СЕ ПЕНСИОНИРАЛИ НА СИ ЗАМИНАВАТ???? ЗАЩОТО НЯМАТ ЛИЧЕН СЪСТАВ,А ЗАЩО НЯМАТ??!!!

 53. #53
  дядо Йоцо 08 яну 2016, 19:11
   
  7
   
  2

  до 52
  На теб какво ти пречат пенсионерите. Като направиш и ти години за пенсия и ти ще вземаш пенсия и заплата. Стига с тая злоба...

 54. #54
  WIFE 08 яну 2016, 21:03
   
  1
   
  1

  Военният министър Ненчев разписал нова крупна сума за фирма от обръча на Маджо
  А вие си се карайте за глупости.

 55. #55
  УВО-то 08 яну 2016, 21:50
   
  9
   
  3

  Всички стари и никому не нужни полковници, натискащи столовете, проспали последните 5 години е време да бъдат наритани в дебелите увиснали задници. Армията няма нужда от мързеливи, страхливи, мижитурки чакащи поредната заплата.

 56. #56
  Специалист 08 яну 2016, 22:19
   
  7
   
  4

  Уникално само у нас:
  полковник дърта пърдуха пенсионер с пагони, на заплата и пенсия
  Не сте за завиждане Йоцо.....само за съжаление и презрение..
  колко глупост има по тоя свят ....

 57. #57
  Teraflop 08 яну 2016, 22:39
   
  0
   
  0

  „Нов тип основен многофункционален боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка” и „Нови трикоординатни (3D) радари“ се определят, като изключително важни за развитието на ВВС." Кога пък купиха самолетите и радарите,та и личен състав взеха да съкращават?Мале,колко бързо лети времето Ненчево!Свръхзвуково.

 58. #58
  военен 08 яну 2016, 23:33
   
  3
   
  3

  До 53 ,Брачед как ще изкоментираш колегите които са писали след мен??!! Май не само аз мисля така??? Злоба??? Не просто мисля РЕАЛИСТИЧНО,до кога тази Бедна Държава ще бъде "влачена"????

 59. #59
  Офицер от бившите 09 яну 2016, 01:22
   
  6
   
  6

  Струва ми се почти невероятно, но ако наистина има такива служещи... на заплата и пенсия, то с какво те са по добри от Цеко Минев, Цв Василев и другите мутри? С това, че размера на узаконената им кражба е по малък? Срамота, господа, това е наистина ограбване, изтупване на брашнения чувал... И сигурно си мислите, че понятието ОФИЦЕРСКА ЧЕСТ по някаква ирония на съдбата е свързано и със вас??? Не чест, а позор, преди 9/ти септември един офицер не можеше да си позволи дори да носи мрежичка с продукти, а вие алчни и гладни цицате ли цицате... Не офицери, а тюфлеци сте вие, които сте на пенсия и на заплата.

 60. #60
  друг дядо 09 яну 2016, 01:25
   
  5
   
  5

  Макар и "дядовци", на по 45-6-7-8 г., не сме чак за изхвърляне. Един добре поддържан мъж на тази възраст, може да сложи в джоба много от сегашните кекави младежи. По нормативите за физическа годност от единния армейски тест, като "дядо" от шеста възрастова група (от 42 до 46 г.), спокойно покривам норматива за четвърта възрастова група (от 32 до 36 г.). Айде стига ревахте срещу полковниците, далеч не всички са торби с увиснали задници. В чуждата паничка, особено в на старшия, не е редно да се наднича. Всеки келеш един хубав ден ще се осъмне като "дядка", ако има такъв късмет...

 61. #61
  Иоцка 09 яну 2016, 02:02
   
  0
   
  0

  относно конкурса - организацията на доставката, като тенологичен процес е работа на изпълнителнта власт, а легитимацията на законодателната ....т.е конкурса в първо приближение, не се нуждае от парламентарно одобрение ....Не съм се занимавал в детайли с вашата CALS система ,,,то си има натовски стандарт за това ...знам че се правеха некой на интересни, дори по време на мойта служба с акцентното изговаряне на думата acquisition...като думата изговаряна от некой пенсионер - полковници изглеждаше като accusing with tion на края включително и акко се не лъжа и от пилота на съветски самолет и шоу- мен ..което понякога предизвикваше лекинго eyebrow growing effect ...!!!...no offence ....!! Както винаги съм казвал ваше право е да решите кво да КУПИТЕ и това е важно - ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И НЕОТКЛОННО ДА ПЛАЩАТЕ .....маумун- номерата си ги запазете за друг път ....ше плащате като попове за сико - ток, газ, бензин , самолети и сичко квото имате, на цена квато ви се даде и пойска .....специално при Грипен ше мажат ските така като никой не го е правил....!!По отношение на въоръжението имам известни съмнения, че ше нуждаете от втори договор или анекс към основния ....но трябвада ти кажа моето мнение, че Америка ше ви орежат много яко ...по отношение наракетки и бомбички.....Успех..!!! Аз много се надявам сагата с МиГ-29 в България да приключи и го казвам с тъга(това издевателство трябва да приключи!!!!) ....пътът към печистването е дълъг и вие ше требе да си го минете....лично мое мнение ...!!

 62. #62
  дядо Йоцо 09 яну 2016, 08:09
   
  6
   
  1

  до 58 и 59
  Офицерската чест не е свързана с това колко пари получаваш. Или си истински офицер, или не си, независимо дали си пенсионер или ходиш вече с бастуни или си застанал пред строя...

 63. #63
  дядо Йоцо 09 яну 2016, 08:40
   
  7
   
  1

  до 58 и 59 (продължение)
  Не е вярно и твърдението, че пенсионерите военни пречат на развитието на младите. Ограничението е пределната възраст, а не дали вземаш пенсия. Напълно естествено е на високите длъжности да се стои до пределна възраст, първо защото са високи и нагоре няма накъде и второ защото се заемат сравнително по късно. В последно време се вижда от регистрите, че в София е пълно с вакантни високи длъжности, но не се забелязва голям наплив от млади кадри от страната.
  Смешно и жалко е да се твъри, че получаването на пенсия и заплата е узаконена кражба и че се влачи от държавата...Аз вече съм писал, че по този начин и държавата печели, а този който започне да взема сега пенсия губи в дългосрочен план, и затова не искам да се повтарям и да обяснявам пак, защото е много дълго...

 64. #64
  дядо Йоцо 09 яну 2016, 08:53
   
  4
   
  2

  до 61
  Явно че отдавна си скъсал пъпната връв с България и затова пишеш така. Прочети нашите закони (ЗОВС, ЗОП и други) и ще видиш. че за големи военни доставки на практика няма открита процедура, а става реално с покани за участие...
  В белите държави явно също е така, защото не съм чул руска фирма да се състезавала с Локхийд или Боинф в САЩ.
  А за задължителната санкция на парламента е писано в ЗОВС-а.

 65. #65
  мнение 09 яну 2016, 09:27
   
  8
   
  0

  На входа на един гробищен парк пише и ,,И ние бяхме като Вас, но и Вие ще дойдете при нас!" Пиша го това, защото тези който напират срещу пенсионерите просто забравят, че живота тече много бързо, днес си на 20 , утре на 40 и докато се обърнеш вече си пенсионер. Така, че млади колеги върнете се в началото и прочетете още веднъж надписа в началото. Бъдете всички живи и здрави!

 66. #66
  Иоцка 09 яну 2016, 09:45
   
  1
   
  2

  грешиш , нищо не съм скъсал ...Процедурата си е ваша...искам да кажа друго и ти много добре го знаеш ....Процедурите тук са добре известни ...!!! Относно откритостта - ти не фана ли иронията или се правиш на леко отвят ....и накрая ,,,много хора тук искат да кажат следното - с добре подготвена кариеристично ориентирана и управлчвана ПЕНСИОНЕРСКА армиика , нищо добро не я чакла България...!!

 67. #67
  И Иоци 09 яну 2016, 09:52
   
  1
   
  0

  ти откъде реши, че аз настоявам за промотиране в конкурса ви на РУСКИ САМОЛЕТ? ...БИ ЛИ БИ ТАКА ДОБЪР ДА ОТГОВОРИШ ....?

 68. #68
  Ненчев_още министър 09 яну 2016, 09:53
   
  1
   
  2

  Седя и си блъскам главата със следните въпроси:
  1. Трябва да вдигна разходите за модернизация с 12-13 %.
  2. Пари в бюджета и догодина няма да има.
  3. Трябва да смъкна парите за заплати с 20%.
  ...уф милата ми Кардажевска си вдигна главата от скута ми и даде идея: Ще уволня пенсионерите в армията

 69. #69
  Специалист 09 яну 2016, 10:13
   
  5
   
  5

  Йоцо и другия ДЯДо,
  хайде стига сте се хвалили бе плъхове страхливи. Разберете че е срамно и неморално ПЕНСИОНЕР да носи униформа, да взема и ЗАПЛАТА и ПЕНСИЯ и да раздава заповеди и указания на по-младите.
  Наистина ви се чудя с какви очи ви гледат и с какво "уважение" ви благославят младите офицери .
  Или си офицер или си пенсионер! Или вие сте ПОЛУПЕНСИОНЕРИ - ПИЯВИЦИ. Нещо от сорта ПОЛУЕБАН или ПОЛУПЕДЕРАС.

 70. #70
  курсант 09 яну 2016, 10:49
   
  4
   
  4

  до 9 и Дядо Йоцо
  как да не се сърдим и как да дойде нашето време като вие сте задръстили цялата система , а ние ще стоим дубльори на дубльорите по 10 години , ама кво ви пука на вас , нали само вие сте си важни ...
  Спокойно, ние ще се оправим , поне имаме нещо в тези кутии на раменете си ;)

 71. #71
  дядо Йоцо 09 яну 2016, 11:16
   
  4
   
  1

  до 66 и 67
  Иронията наистина не я хванах. Мислех, че пишеш сериозно. Ако си иронизирал, ОК...
  И никъде не съм казал, че ти искаш руски самолет. Сам се вкарваш в разни филми...
  Ние сме в НАТО и от това следва, че новия самолет трябва да е западен, това мисля, че е пределно ясно...Другите идеи са ала, бала...

 72. #72
  дядо Йоцо 09 яну 2016, 11:24
   
  4
   
  1

  до 69 и 70
  Никой не ви задръства системата...Никога досега не е имало такава бърза възможност за повишаване в длъжност...Питайте старите колеги колко години се чакаше едно време...
  А курсантът-70 да прочете внимателно постовете на 45, 60 и 65. Тъжно е, но много верни неща са написали старите колеги...

 73. #73
  дядо Йоцо 09 яну 2016, 11:30
   
  4
   
  1

  до 68
  Министре, научи й името на тая дето ти е в скута, че да не вземе тя да уволни теб. Ще си скубеш тогава перчема...

 74. #74
  до 73 09 яну 2016, 11:36
   
  1
   
  0

  Много добре и знам името, но нарочно е променена една буква за да не злепоставям Preslav.

 75. #75
  курсант 09 яну 2016, 11:36
   
  1
   
  2

  Бях забравил , че вашето мнение е закон и вие сте най-великите ! Всичко добро , аз отивам на козметик ...

 76. #76
  дядо Йоцо 09 яну 2016, 11:39
   
  6
   
  1

  до 69
  По мое мнение страх проявяват тези наши колеги, които не упражниха това ЗАКОННО свое право и се поддадоха на внушенията, че работещите пенсионери ще ги уволняват или че няма да ги повишат в длъжност..
  И тук пак ще отбележа, че нашето висше цивилно и военно ръководство не направи никакъв опит да обясни пред всички, ще има ли някакво значение за кариерата на тези, които упражниха правото си на пенсия...Всички мълчаха и продължават да мълчат като б... Не ви прави чест!

 77. #77
  Иоцка 09 яну 2016, 11:39
   
  0
   
  0

  Защо ли си мисля, че си фанал иронията и не само ...Открит конкурс - за кой не е ясно, че след поредица събития, койо не се нуждаят от описание , вие вече вероятно и преговори, предварителни водите ...нема лошо ...чувствителна тема е ...!! ..Филмирането не ми е силна страна, въпреки, че се опитвам, да водя некой скромни опити за екскурзионно пътеводителство, но ти знаеш - питам ли те - значи има причина ...Тук обаче има един важен морален въпрос и той е не е много сложен - докато не си разкарате ръчичките от неща, който не ви принадлежат по право и сте придобили с ОРАНЖЕРИИНИ КРАСТАВИЦИ постоянно обиждайки и подигравайки се скритичко и подлизурски на народа, който ви го е предоставил....аз ще повтарям това непрестанно - като 2+ 2 = .....разкарайте си ръчичките ...и така до края ....!!...Когато си купите новия самолет, повече няма да видиш и дума от мен ....аз знам, после всичко ше е както требе ...да бъде...!!!...Виж колко е просто - пък това за пенсиите в армията ...ми стой те си ....и с вас и без вас се същото ....!!

 78. #78
  Наблюдател 09 яну 2016, 11:41
   
  0
   
  0

  Курсант е неграмотен, а дядо Йоцо си изпуска нервите като Местан след реч на Доган.

 79. #79
  дядо Йоцо 09 яну 2016, 11:42
   
  1
   
  1

  до 74
  ОК
  до 75
  И кажи на козметика, не само веждите, нали...:)

 80. #80
  дядо Йоцо 09 яну 2016, 11:55
   
  0
   
  1

  до 78
  Ха-ха, хубав пример, но в случая не е изобщо точен.
  Подобни разговори за стари и млади се водят и в службата, така че тази тема не се разисква само тук...Свикнал съм с подобни мнения и изказвания...
  до 77
  Пак почна да се изказваш с много недомлъвки и не мога да ти схвана идеята...

 81. #81
  Иоцка 09 яну 2016, 11:59
   
  2
   
  2

  фащаш, фащаш ....увъртъш се и това ти е стар тертип - кат пенсионер-инженер - офицер - полковник - 4та възрастова пред войничка, след козметик ....!!

 82. #82
  Специалист 09 яну 2016, 12:14
   
  2
   
  3

  Йоци,ти стана много смел и нагъл откакто си ПОЛУПЕНСИОНЕР или ПОЛУПЕЕРАСТ, което ти е по-удобно.
  Иначе беше яко близо до задните части на Джуджан и ОСТАВКА, не се самозабравяй, всичко е документирано.

 83. #83
  дядо Йоцо 09 яну 2016, 12:24
   
  5
   
  2

  до 81 и 82
  Минавате вече границата на добрия и конструктивен тон, така че излизам от тази дискусия...

 84. #84
  Стратега от Мировяне 09 яну 2016, 12:59
   
  4
   
  2

  Определено голяма част днешните младши офицерски звания ТВЪРДЕ лесно минават границите на добрия тон, до пълно самозабравяне! Осъзнайте се г-да (офицери)!

  Определено
  армия днес е това, което беше, а трябваше да бъде! Армията не е козметичен салон!

 85. #85
  Стратега от Мировяне 09 яну 2016, 13:05
   
  3
   
  0

  Корекция: "Определено армия днес НЕ е това, което беше, а трябваше да бъде!"

 86. #86
  Марин 09 яну 2016, 16:23
   
  2
   
  0

  Ние нямаме пилоти вие за какво се притеснявате. Армията не зависи само от числата, а от подготовката. И 100 самолета ф35 да вземат те ще са безполезни, когато няма кой да лети на тях.

 87. #87
  Иоцка 09 яну 2016, 17:12
   
  1
   
  2

  аз не съм те обиждал - ти сам каза, че си свикнал на подобни разговори в службата и аз си позволих това фриволно сравнение ...за пенсионера - инженера и т.н ...пък и ако беше толкова обидчив, ти одавна трябваше да напуснеш дискусията ....нали? Или нчкой ти каза да я напуснеш ...!!?...Така с достойнство и висота - какви са лоши другите ...на си ви кукличките дай си ми парцалките ...!!

 88. #88
  За дядо Йоцо 09 яну 2016, 22:19
   
  2
   
  1

  В интерес на истината, ако всички бяха на висотата и положението на г-н полк. дядо Йоцо, дискусиите тук щяха да са много по-ползотворни и дори приятни. Все пак, има общоприети граници в разумността и благоприличието, които не бива да се преминават, особено от офицерите.

  Чест и почитания г-н полковник!

 89. #89
  дядо Йоцо 10 яну 2016, 08:56
   
  3
   
  1

  до 88
  Благодаря за подкрепата.
  Наистина сайтът си е много хубав и полезен, но грубият тон и личните непристойни нападки често тровят атмосферата тук.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка