КАК САЩ И ТУРЦИЯ СЪВМЕСТНО ИЗВЪРШИХА ОПЕРАЦИЯТА В ЗАСАДА СРЕЩУ РУСКИЯ СУ-24!

Pan.bg 08 яну 2016 | 14:13 views (7755) commentaries(16)
img Как САЩ и Турция планираха и извършиха операцията срещу руския бомбардировач Су-24
http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=248&aid=22


Руският фронтови бомбардировач Су-24 беше свален, връщайки се на базата след атаки на позициите на "опозицията" в Сирия, с удар в гърба. Ударът беше осъществен от турски изтребители F-16, като планирането и обезпечаването на операцията беше на САЩ и НАТО.

Руският самолет беше очакван в засада от турски прехващачи, на земята бяха разположени диверсионни разузнавателни групи, маскирани като местни тюркмени, предварително бяха подсигурени и телевизионни екипи от CNN и Fox. Но това беше само тактическото подсигуряване на финала.


Самата операция започна много по-рано. През целия период на действие на руския въздушно-космически комплекс разузнаването на страните от НАТО не бездействаше и водеше постоянен мониторинг на руската авиация със средствата на космическото, въздушното и наземно разузнаване. В самото нападение бяха задействани няколко комплекса на разузнаването и целеуказването – като минимум 3, и два F-16 с новите ракети AIM-9X. Как ставаше това?
image
Самолетът на ВВС на САЩ – AWACS, излетя на 24 ноември от авиобазата до Превеза в Гърция. Вторият Е-3А на ВВС на Саудитска Арабия излетя от авиобазата в Риад. Двата самолета изпълняваха обща задача – определяне на точното местоположение на самолетите на Русия. Те избираха жертвата. Американският Е-3А трябваше да определи режима на работа на радиолокационната станция за управление на оръжието на Су-24М2, дали е в състояние на търсене или вече е извършила прехващането и съпровожда целта, изработвайки данни за стрелбата, т.е. да определи доколко беззащитен е руският самолет. Излезе, че е така. Както е известно Су-24 се връщаше от бойна задача и неговият комплекс работеше в режим навигация съвместно с ГЛОНАСС. Той се връщаше на базата и не се готвеше за активни действия. Е-3 през цялото време предаваше подробна информация за Су-24 на двойка турски F-16. /Технически въздушната отбрана на Турция, както и на другите страни-членки от НАТО, е координирана от САОС в Торехос /Испания/. Този самолет специално се прави за Турция. Неговата особеност е наличието на компютър, управляващ нов радар AN/APG-GP, изпълняващ ролята на втори пилот – щурман.

Но тази информация не е достатъчна за "излизане" на високоскоростна цел. Използваше се още нещо, т.е. точността на излизането на изтребителите F-16 допълнително се подсигуряваше от наземните комплекси на ПВО на САЩ разположени в Турция и техните многофункционални радиолокационни системи AN/MP6-53. Зенитно-ракетният комплекс Patriot може да работи с Е-3 и спътниците на радиоелектронно разузнаване Mentor. Не е изключено в спътниковата групировка да е участвал и космически Геосат.

Траекторията на полета на F-16 говори за високоточно излизане на целта с метода на триангулацията: двойка E-3А, плюс зенитно-ракетен комплекс "Patriot", плюс геостационарни спътници Mentor и Геосат.

Това означава, че турските изтребители точно са знаели къде да чакат руския самолет в засада.

Е-3 са давали указания къде е руският самолет във въздуха, определяли са неговия ешалон, скорост, състояние на управление на оръжието, а радиолокационната система на Patriot, заедно със спътника на радиоелектронно разузнаване е обезпечавала телеметрията на движението на Су-24 спрямо повърхността, т.е. дала е точният прогнозиран сектор на появата на руския самолет, спрямо планинската местност. Накрая двойката F-16 е излязла в района на пуска и от разстояние 4-6 км, практически в упор, е пуснала ракета въздух-въздух Sidewinder в задната полусфера на руския бомбардировач. При това, бордната радиолокационна система AN/APG-GP на изстрелялия ракетата изтребител е работела в режим осветяване на целта, включила се е в момента на пуска и се е изключила след това, когато ракетата уверено е прехванала и поразила целта.

Дали руските пилоти са имали възможност да спасят самолета? Не. Шансовете да се избегне поразяването на екипажа на Су-24 бяха равни на нула. Срещу ракетата AIM-9X с новата матрична инфрачервена глава за самонасочване, формираща изображението на целта в инфрачервения диапазон и нечувствителната към топлинни уловки Су-24 няма система за противодействие с неговите средства за противодействие, които не могат да действат срещу новата ракета AIM-9X.

Появява се въпросът – ако имаше съпровождане от изтребители, сега вече има, трагедията можеше да бъде предотвратена от двойка изтребители Су-30 СМ, имащи на въоръжение бордовата система за защита на Хибини-У, същата, която беше използвана срещу кораба "Доналд Кук" в Черно море. Но явно никой не очакваше този удар в гърба. Не става дума за Турция, а преди всичко за американците, на които принадлежат Patriot и AWACS и спътниците, задействани в операцията. Турция няма собствени възможности да подобна подробна и точна работа. Да не забравяме и вторият AWACS приписван на Саудитска Арабия. Целият сценарий беше много скоростен – за секунди.

Но турците все пак допуснаха грешка, заради която не успяха напълно. F-16 излязоха на поражение със закъснение 2 минути, когато Су-24 вече напусна участъка на спорната 68-километрова зона на Северна Сирия. За нейното прелитане се нуждаеше максимум от 1,5 минути. Командата за поражение на F-16 не беше отменена, заради което пускът на ракетата беше направен малко по-далеч от разчетната точка. Това се потвърждава и от факта, че заснемането на падането на Су-24 беше планирано, както от територията на Сирия, така и от територията на Турция, но сирийските кадри бяха по-подробни. Това спаси и руския щурман, който успя да се скрие на земята и да изчака спасителния отряд, в който, както се разбра, решаваща роля изиграха части на иранските стражи на революцията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 16

 1. #1
  СУ-34! 08 яну 2016, 14:27
   
  27
   
  2

  Стряскате с това заглавие, човек би помисли, че са свалили втори самолет!

 2. #2
  емигрант 08 яну 2016, 15:13
   
  6
   
  50

  браво на пичовете

  А БИХА ЛИ ПОВТОРИЛИ ОПЕРАЦИЯТА??????????

 3. #3
  bgbgbg 08 яну 2016, 15:26
   
  26
   
  0

  Пан, като пускате нещо не четете ли какво сте пуснали??? Оправете си заглавието !!! Не СУ-34 а СУ-24!!!

 4. #4
  Rifle 08 яну 2016, 15:49
   
  8
   
  68

  Чак пък такива подготовки,диверсии,ауакси,преоблечени папуаси за един отживял руски самалиот ! А да попитам-шефът на ЦРУ не беше ли там ?
  Гледах по руското ТВ-първи канал,как руския Гиобелс (Киселев някъкъв ) обясняваше как Русия можела да превърне САЩ в радиоактивна пепел за нула време и нещеш ли новина !-Някакви турчета изгърмяли самалиота на суперсилата !

 5. #5
  geovel 08 яну 2016, 15:58
   
  18
   
  5

  Това 34 - 24 няма значение!
  "връщайки се на базата"
  "маскирани като местни тюркмени"
  "тактическото подсигуряване на финала."
  "Те избираха жертвата"
  "изработвайки данни за стрелбата"
  "Излезе, че е така"
  "Той се връщаше на базата"
  "Този самолет специално се прави за Турция"
  "Неговата особеност е наличието на компютър, управляващ нов радар AN/APG-GP, изпълняващ ролята на втори пилот – щурман."
  "Но тази информация не е достатъчна за "излизане" на високоскоростна цел"
  "участвал и космически Геосат"
  "решаваща роля изиграха части на иранските стражи на революцията."


  Защо поне не прочитате какви глупости прекопирате? И се имате за военен сайт-поне така пише на сайта ви?
 6. #6
  емигрант 08 яну 2016, 19:15
   
  32
   
  6

  Ха, виждам че сте ме удостоили с достатъчно червени палци. Това ме кара да си мисля че ГМО - тата които ядете и средствата за информация са ви промили достатъчно мозъците Може да се каже че сте като скопени.,май вече неможете да мислите
  Обичам да се изразявам с малко думи но да казвам много.
  Та с малки букви искам да кажа колко са малки Турция и Американците с подлостта която извършиха, с големите ги подканвам да повторят номера, защото вече ситуацията е друга.. СУ -24 се охраняват и ако някой посегне след броени секунди или минути Турция ще подпуши. Путин даже им каза когато закараха С-400, хайде сега сваляйте
  От когато съм тук винаги съм изразявал определена позиция, но понякога за да бъда разбран ви трябва и чувство за хумор

 7. #7
  Иван Бориславов 2 08 яну 2016, 19:21
   
  23
   
  1

  №5 е прав за стила на превода, но принципът на прехващането на Су-24 е обяснен точно. Непосредствено след инцидента, естествено без такива подробности, обясних схемата на "засадата". Неграмотното (не само в правописа) тролче №4 няма елементарна представа как се осъществява прехват на скоростен самолет, бил той и "отжиял".

 8. #8
  Натото 08 яну 2016, 21:10
   
  20
   
  4

  ТЕ НЕЩАТА СА МНОГО ПРОСТИ .РУСНАЦИТЕ ТРЯБВА ДА ГО ВЪРНАТ НА БАШИБОЗУКА С ЛИХВИТЕ .АКО СУ24 БЕШЕ СЪПРОВОДЕН ОТ СУ30 ГАДНИТЕ КОПЕЛЕТА ОТ ..НАТО ... НЯМАШЕ ДА ПОСМЕЯТ ДА АТАКУВАТ ..ТЕЗИ БОКЛУЦИ МОГАТ САМО КОГАТО СА МНОГО СРЕЩУ ЕДИН .ИНАЧЕ ПРИ РАВЕН С РАВЕН СА КРЪГЛА НУЛА ..СЕГА ВЕЧЕ ЗА ТУРСКИТЕ ..ВВС...ПРОШКА НЯМА ДА ИМА ЗАЩОТО ..С..400 НЕ ПРОЩАВА ....А И САНКЦИЙТЕ СРЕЩУ ТУРЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЖЕСТОКИ

 9. #9
  zalmil 08 яну 2016, 21:19
   
  9
   
  5

  Аз съм сигурен, че руснаците са следели ситуацията. На тях им трябваше да бъде свален техен боен самолет. Единствената грешка е, че не са очаквали башибозуците да обстрелват и да убият парашутист! С всичко останало перфектно изработиха ФАЩ и Турция! Но с два човешки живота! Война!

 10. #10
  Миро миротвореца 08 яну 2016, 21:37
   
  6
   
  2

  До Иван Бориславов 2

  Брато, ти си един от малкото мислещи хора в този сайт , но позволи ми да не се съглася с теб. Защо?
  1. Когато се планира една операция, то тя има своите особености / за операцията на сваления Су-24/.
  1.Кой на кого вярва/1.1 има или няма доверие, 1.2 кой на кого е съюзник и т.н. са въпроси за лаици и политици
  2.Важното е как ти си осигурил операцията.?
  Можеш ли да кажеш как е осигурена /да напишеш/ нещо за прикриването и изтеглянето на групата изпълняващи тази операция.Имало ли е група за наблюдение и ако са имали кой е спал?/дежурен офицер или някой от който е зависело това, си е бъркал в носа?
  Защото повече от 4/ четири часа няма никой който да ги изтегли/Няма вертолети или група за прикритие
  Спасяването на втория руски пилот се дължи само и единствено за спецгрупа от сирийската армия? Факт
  Те са осигурили спасяването на пилота,чрез изтегляне.
  Имам следния въпрос към теб!
  Ти ,да знаеш името на руския офицер дал разрешение за тази операция.?/нещо да си прочел/
  Аз не съм.Може би вече е разжалван или забравен от някого.
  Защото дори и да допуснем инфото на Су-24 с ГЛОНАСС, то 4 часа си е много време.
  Няма никакво значение дали читаците/турците,американците,кюрдите,ДАЕШ или марсианците са свалили СУ-24.Това е провал на командира/щаба планирал операцията и дал разрешение за нейното провеждане.
  Аз не съм чел някъде,пък и не вярвам,че руснаците да са считали читаците/турците или янките при своите операции в Сирия,Ирак,Афганистан или някъде другаде за съюзници.
  Защо не потърсиш и слабости в подготовката и провеждането на операцията?

 11. #11
  Н Лишев 08 яну 2016, 22:17
   
  13
   
  4

  Решението за свалянето на руския Су-24 очевидно е с конкретни политически цели, като повод Русия да бъде обявена за нарушител на чуждо въздушно пространство и последващи от това ответни действия от страна на НАТО .За целта руският самолет задължително трябваше да бъде свален на турска територия, което не беше постигнато, въпреки всичките сили и средства включени в подготовката, което е пълен провал за НАТО-вските щабове. Имайки предвид средствата за самолетоводене и наличието на втори пилот -щурман в руския Су 24, е изключено те да са нарушили дори за секунди турското въздушно пространство, ако това не е планирано. Отчитайки крайния резултат и бързата реакция на руснаците, които не се изненадаха много и предприеха редица явно обмислени предварително действия, с изключение загубата на двама военни, руските плановици спечелиха много голяма тактическа победа.

 12. #12
  Стратега от Мировяне 09 яну 2016, 00:18
   
  10
   
  3

  "За целта руският самолет задължително трябваше да бъде свален на турска територия, което не беше постигнато, въпреки всичките сили и средства включени в подготовката, което е пълен провал за НАТО-вските щабове."

  Н Лишев е прав. Логически точно така се подреждат нещата.

 13. #13
  Американски интереси- 09 яну 2016, 15:02
   
  2
   
  5

  Американските интереси на Украинска и Турска територия, но те са насочени срещу Русия. За САЩ -Русия ще е вечния враг,

 14. #14
  ипм 09 яну 2016, 18:00
   
  6
   
  1

  Какво и кога ще се разбере от Черната Кутия.А това че резаните нарушават Гръцкото небе не нищо особенно.

 15. #15
  ХиХи 10 яну 2016, 14:22
   
  0
   
  0

  В 1919 году Халфорд Маккиндер был назначен британским Верховным комиссаром на юге России (пост верховного комиссара в оккупированной странами Антанты Украине[1]) и послан через Восточную Европу для того, чтобы сообщать о состоянии антибольшевистских сил, возглавляемых генералом Деникиным[2]. Эта миссия позволила Маккиндеру давать свои рекомендации британскому правительству по геополитике в Центральной Азии в духе идей, которые он опубликовал в книге Демократические идеалы и действительность[3]. Маккиндер, участвуя в подготовке Версальского договора после завершения Первой мировой войны, добился того, чтобы в договоре было закреплено появление лимитрофных государств (Польша, Румыния, Чехословакия, Эстония, Латвия, Литва), которые бы разделили германцев и славян[1].

  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80,_%D0%A5%D1%8D%D0%BB%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B4_%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD

  http://www.e-reading.club/chapter.php/20827/3/Dugin_-_Osnovy_geopolitiki.html

  В един момент Ленин схваща в каква посока го тласка Троцки, но за него вече е късно. Виж Сталин му е видял сметката ;-).

  ------------------------

  Хаусхофер разработал особый вариант евразийства — военно-геополитическую доктрину «Континентального блока (союза)» (Kontinentalblocke, «Ось Берлин — Москва — Токио»), который должен был объединить государства Евразии, такие как: Испания, Италия, Франция, Германия, Россия и Япония[2] — будучи Восточным противовесом и альтернативой Западному англосаксонскому миру: Британской империи и США[3].

  Во второй части (опубликованной в 1941 году) своей знаменитой статьи «Континентальный блок: Берлин-Москва-Токио» Карл Хаусхофер писал:

  …Евразию невозможно задушить, пока два самых крупных её народа — немцы и русские — всячески стремятся избежать междоусобного конфликта, подобного Крымской войне или 1914 году: это аксиома европейской политики…[3].

  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D1%83%D1%81%D1%85%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%80,_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB


  Затова ви пиша постоянно , че победителя от Втората Световна Война не е нито Германия, нито Русия. Макар и краткосрочно СССР да изглежда победител, дългосрочно се разпадна.

  Когато германците схванат какво им дудне хер Хаусхофер може и да има напредък. До тогава ще има само имигранти от "Сирия" :-).

 16. #16
  Леля 14 яну 2016, 16:50
   
  0
   
  0

  Към номер 2 емигрант .Не разбрах ,кои пичове са за поздрави?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка