БОНУСИ ЩЕ СЕ РАЗДАВАТ 4 ПЪТИ В ГОДИНАТА В БА. КОМИСИИ ЩЕ ГИ ОПРЕДЕЛЯТ - ДО 80 НА СТО ОТ ГОДИШНАТА ЗАПЛАТА НА ВОЕННИТЕ

Pan.bg 13 яну 2016 | 00:46 views (13774) commentaries(32)
img Допълнително възнаграждение на военни и цивилни - до 80 на сто от годишната им заплата
Комисии ще определят по петобалната система кой във Въоръжените сили заслужава бонусът. Парите ще се изплащат четири пъти в годината, т.е. на тримесечие.

Спирдон Спирдонов
otbrana.com


Размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност, което отделен военнослужещ/цивилен служител може да получи за година, не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни месечни възнаграждения. Това е регламентирано в Наредба №15 от 11 декември 2015 г. на МО за за условията и реда за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност от военнослужещите и от цивилните служители в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, публикувана в последния брой на Държавен вестник.

image

Парите, които ще се облагат с данък и съответните осигуровки, пише в документа, може да се изплащат четири пъти годишно – през април, юли и октомври за текущата година и през януари – за предходната. Условието е да има икономия от средства за персонал в бюджета на Министерството на отбраната. И второто – задачата да е поставена ясно и точно. Разчетено е, че разходите за допълнителни възнаграждения са в размер не повече от 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски по бюджета на Министерството на отбраната.

Комисии ще оценяват кой как е изпълнил поставената задача, за да му се даде допълнително възнаграждение. Те ще подпомагат съответния командир или началник. Уточнено е, че оценяването на индивидуалния принос ще се извършва по петстепенна скала от 1 до 5 в низходящ ред. „Оценка „1“ – когато изпълнението на длъжностните задължения, свързани с реализирането на задачите/дейностите, в повечето случаи надвишава изискванията; оценка „2“ – когато изпълнението на длъжностните задължения, свързани с реализирането на задачите/дейностите, в отделни случаи надвишава изискванията; оценка „3“ – когато изпълнението на длъжностните задължения, свързани с реализирането на задачите/дейностите, е в рамките на изискванията, без да ги надвишава; оценка „4“ – когато изпълнението на длъжностните задължения, свързани с реализирането на задачите/дейностите, е с частични пропуски и в определена степен отговаря, но не покрива изцяло изискванията; оценка „5“ – когато изпълнението на длъжностните задължения, свързани с реализирането на задачите/дейностите, е със системни пропуски и не отговаря на изискванията.“

Според МО, изплащането на допълнително възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност е инструмент за подобряване на ефективността и ефикасността при изпълнение на основните задачи и дейности, повишаване на удовлетвореността и мотивацията на военнослужещите и цивилните служители от службата/работата. Остава да видим, за да се убедим.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 32

 1. #1
  yan 13 яну 2016, 04:44
   
  19
   
  3

  Towa e mnogo hubawo, samo da ne stane taka, kato s poslednite bonusi, dawane na dowerenite lica, Trqbwa da se pomisli nqkakyw druf na4in...........

 2. #2
  ПОП 13 яну 2016, 07:44
   
  42
   
  2

  То пари за заплати няма в бюджета предвидени (за целия щат), те бонуси щели да раздават.

 3. #3
  хипнотик 13 яну 2016, 08:23
   
  85
   
  2

  ще вземат боноси връзкарите и доносницте подмазвачите

 4. #4
  военен 13 яну 2016, 09:07
   
  42
   
  0

  Дано тази наредба не отменя Наредба Н-15 0т 2010 г., защото там има едни 15% за държавна служба("цоневките"). А предвидените тук "бонуси" не могат да компенсират онези суми.

 5. #5
  Teraflop 13 яну 2016, 09:20
   
  57
   
  1

  Ще взимат кинти приближените на командира.Иначе казано.

 6. #6
  Roni 13 яну 2016, 10:24
   
  22
   
  0

  Тези, които са измислили това не познават народопсихологията на българина. Освен това не знаят а и не ги интересува какво е финансовото осигуряване изобщо на системата като цяло.

 7. #7
  СТАРШИНАТА 13 яну 2016, 10:33
   
  34
   
  1

  Ако командирът е умен и си уважава подчинените ще си раздели хората на четири и ще раздаде на всички през различни периоди на годината.

 8. #8
  bai hui 13 яну 2016, 11:34
   
  25
   
  0

  това е поредната пародия в тази държава...

 9. #9
  независим 13 яну 2016, 11:58
   
  38
   
  1

  То вече умни командири в БА няма!!! Де толкова ум, че да направят такъв разчет!!! Бонусите ще отиват в подмазвачи, нагаждачи, лентяи приятели на шефа, имитатори на заетост и висока ангажираност към службата и т.н ...

 10. #10
  независим 13 яну 2016, 12:03
   
  38
   
  2

  а, пропуснах най-важното!!! Тези, които работят пак ще бъдат хокани, нагрубявани, наказвани, ще им се случва това, което се е случвало винаги с такива хора в БА!!!

 11. #11
  ВМБ-Бургас 13 яну 2016, 13:01
   
  28
   
  1

  При нас бонусите се раздадоха на тези,който вършат частната работа на командирите.Ако вършиш само държавна работа-няма бонуси !

 12. #12
  Първи 13 яну 2016, 13:53
   
  16
   
  0

  Ще има бонуси само за наши и ваши,както навсякъде в тази корумпирана държава.

 13. #13
  ТКЗС 13 яну 2016, 14:52
   
  9
   
  0

  Поредния ТКЗС-арски предизборен балон пуснат от послушният плешив верен, услужлив, но глупав министър. Още е под еуфорията от возенето на въздушното тракторче - МиГ-29.

 14. #14
  опозиция 13 яну 2016, 16:53
   
  11
   
  0

  ПАРИ НЯМАТ ЗА ЗАПЛАТИ ,ВИЕ ЧАКАТЕ боноси

 15. #15
  Прасчо 13 яну 2016, 17:18
   
  7
   
  2

  С това искат да ни приспят преди да резнат 20-те заплати, даже и на тези постъпили на служба преди 2006 г. (дядо Йоцо да не скача да пише, че няма как да стане, а само да има търпение и ще види как ще го направят-малко остана).

 16. #16
  дядо Йоцо 13 яну 2016, 18:15
   
  5
   
  0

  до 15
  Няма да пиша за 20-те заплати, защото вече съм си казал мнението.
  Ще направя един подробен коментар на наредбата от вчерашния ДВ.
  Прочетох я внимателно тази Наредба 15 за доп. възнаграждение за постигнати резултати в службата и се чудя, да се смея ли да плача ли.
  Министърът трябва да вземе да ги уволни всичките юристи и други специалисти, които са изготвили тази наредба. „Изготвили” е силна дума защото явно си личи, че наредбата е копирана от друга подобна наредба с малки изменения. А именно тези изменения са объркали цялата иначе хубава идея на наредбата.
  Ще изброя някои основни недостатъци на наредбата:
  1. Наредбата е издадена на основание чл. 214, ал. 1, т. 5 и чл. 296, ал. 1, т. 6 от ЗОВС. Но в тези членове изрично се посочва, че това доп. възнаграждение е за „постигнати ВИСОКИ резултати в служебната дейност”. Но в наредбата умишлено е премахната думата „ВИСОКИ” и по този начин се допуска уравниловка, т.е. всички, с изключение на най-калпавите (с оценка 5 и с по-големите наказания) да вземат доп. възнаграждение, примерно по 5-6 лева, колкото беше средният размер на „бонусите” миналата година. А думата „ВИСОКИ” в текстовете на ЗОВС-а предполага, че това възнаграждение ще е като награда само за най-добрите. От юридическа гледна точка, на практика се променят смисъла и изискванията на закона, чрез текстове в подзаконовия нормативен акт, което е недопустимо и прави акта атакуем.
  Въпреки че някой добре се е постарал да премахне думата „високи”, все пак не си е свършил добре работата и в заглавието на раздел Втори и в чл. 21 от наредбата е оставен текста „за постигнати ВИСОКИ резултати в служебната дейност”, което пък от своя страна води до вътрешна противоречивост и двусмислие на наредбата.
  2. В наредбата е посочено, че възнаграждението ще се изплаща само при наличие на икономия от средства за персонал, което на практика означава, че ще се плаща ако останат пари от заплатите за вакантните длъжности и след изплащане на всички обезщетения. Тоест парите ще са малко и в бъдеще непрекъснато ще намаляват с постъпването на нови хора.
  3. В наредбата е посочено, че през януари ще се изплащат икономиите за изминалата година, но това е безсмислено, защото през януари сме вече с бюджета за новата финансова година и икономиите от предишната година безвъзвратно са загубени. Логично е последното плащане за годината по наредбата да е през декември, както беше в добрите стари времена, когато се даваше 13-та заплата (ех, че се размечтах :) ).
  4. В параграф втори на Заключителните разпоредби на наредбата е регламентирано безсмислено, по мое мнение изискване за класифицираност по ЗЗКИ, по принципа „необходимост да се знае”.
  5. Проектът на наредбата не беше представен за обществено обсъждане на сайта на МО-то, което я прави още веднъж атакуема за нищожност.

  Има и други по-дребни слабости, но стига за сега, че се уморих да пиша... :)
  Ще очакваме в скоро време да се публикува в ДВ коригираща наредба :) .

 17. #17
  CSM 13 яну 2016, 18:32
   
  9
   
  1

  На това му се вика" Трай, Коньо за зелена трева!". Много сме лъгани, много "кирливи ризи" сме видели, много сме понесли на гърбовете си и много сме отвратени от това, което се случва в БА през последните години. Генералитета ни е смачкан до неузнаваемост, безгласни букви са за това, какво трябва да се случи, за да се подобрят ужасните условия в БА, вербувани са от политически сили и месец след като "хвърлят шапката" се появяват в листите на противоконституционни партии. Работим с техника и въоръжение с отдавна изтекъл ресурс, да не говорим за това колко годишна е тази техника и как с пари от джоба си я поддържаме, за да я има изобщо. Копуваме си канцеларските консумативи, дарявяме си старите домашни компютри и принтери, за да не се връщаме 30 години назад и да пишем на ръка... Какви бонуси, какви пет лева!? Тези бонуси ние отдавна сме ги дали "в полза Родино" само ще внесат допълнително разделение в и без това супер негативната обстановка, защото шуробаджанащината е всеобща и всеобхватна!

 18. #18
  бонус 13 яну 2016, 19:04
   
  14
   
  0

  раздаването на коледните бонуси беше показателно как ще работи тази система. а именно във всяко формирование по различен начин. на повечето места ги разпределиха и покриха с тях текущи нужди но чувам че в някои формирования гъзоблизците са си прибрали парите и са се направили на ударени. някои може да формулира какво означава кашика да си изпълни задълженията в степен по-висока от очакванията или пилота които няма самолет? иначе съм сигурен че тези в МО1 и МО2 ще си ги изпълняват много над очакванията. с тази глупост ще се стимулира само доносниците и ще се появи разделение в колективите. а може и това да се цели

 19. #19
  военен 13 яну 2016, 20:25
   
  3
   
  5

  Пълни Глупости!!! Ако "евентуално", в което много се съмнявам има бонуси то така наречените "Бонуси" ще отидат при.....офицерите!!!!Да си оправят "мизерните" условия при които се дават особенно нарядите,където помещенията са от преди 50г.СМЕШНИЦИ!!!!!

 20. #20
  цивилен 13 яну 2016, 20:28
   
  4
   
  12

  То пак се прави за военните.
  Тяхните задължения са ясни , 24 часа дремене на място и си вземат тлъстата заплата. Какво допълнително да ги стимулират.
  По скоро е правилно да вземат от военните и да ги дават на цивилните , поне малко да се получи баланс.

 21. #21
  Celsius 13 яну 2016, 20:37
   
  7
   
  1

  Вече неможем да се гледаме след последните "бонуси",а остава и 4 пъти по толкова.Дори и офицерите пенсионери взеха по 60лв.и няколко войника и нито един сержант.Защо?

 22. #22
  niakoi 13 яну 2016, 21:47
   
  3
   
  0

  nai posle MO da si uzakonat bonosite prez godinata, a za voennite.....te nesi izpalniavat zadaljeniata i za teh niama da ima bonosi.

 23. #23
  подлизурко 13 яну 2016, 21:48
   
  7
   
  0

  г-н Началник вашите чорапи най-хубаво миришат и хоп готово с бонуса

 24. #24
  KNIGOFOND 13 яну 2016, 22:01
   
  1
   
  0

  НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ! НОРМАТИВНО ВСИЧКО МОЖЕ И ДА Е О.К. НО НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ. В БЮДЖЕТА НЕ СЕ ПРЕДВИЖДАТ НАКИВА ЧУЗЕСА, ОСВЕН ПРИ ДРАСТИЧНИ СЪКРАЩУЕНИЯ!
  ИОЩЕ НЕЩО, ЖАЛНА И МАЙКА БЪЛГАРИЯ С ТАКИВА ПРОДАЖНИ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ ГАДОВЕ!
  ЗАТРИХА АРМИЯТА, ПОЛИЦИЯТА И СЛУЖБИТЕ...
  ПО-ДОБРЕ ДА НИ БЯХА ПОРОБИЛИ, ОТКОЛКОТО ДА НИ ПРЕДАВАТ БЪЛГАРИ... ЯРОСТ МЕ Е... ОБХВАНАЛА

 25. #25
  Милен 13 яну 2016, 23:24
   
  2
   
  0

  Това ник8га няма да стане те ако има чалъм да ни затрият напълно.Гладна кокошка просо сънувала.Такава гавра направиха с бонусите за коледа че съм обиден жестоко.

 26. #26
  до дядо Йоцо 14 яну 2016, 09:02
   
  0
   
  0

  дядо Йоцо не трябва да те учудва никое малоумие родено под "мъдрото" ръководство на един тлъст овен роден в Банкя.
  А ето и какви простотии са заложени в закона за МВР:
  Чл. 85. (1) При изпълнение на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо при:
  1..............................................................
  2./ Отменя се / задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган.

 27. #27
  напуснал кораба 14 яну 2016, 11:48
   
  0
   
  0

  невярвайте а бягайте дикато сте млади работа колкото щеш и подобре заплатена

 28. #28
  ст.серж. 14 яну 2016, 12:37
   
  0
   
  0

  "Те ще подпомагат съответния командир или началник". Къде остана грижата за войника, за ратайчетата, без които ще се държим за палците на краката? Това прелюдия към намаляването на месечните възнаграждения ли е, или на 20-те заплати? Не е лоша идеята, стига да се променят условията и начина, разбирай прозрачността. Мисля, че умниците предложили това нямат подчинени войници.

 29. #29
  ст.серж. 14 яну 2016, 12:47
   
  0
   
  0

  П.С. Защо не се коментира масовото напускане на войници? Дали пък тези бонуси няма да ги "стимулират" да "останат" да служат още? Или "умната" министерска глава, ще каже, че това е стимул за израстване във службата?

 30. #30
  до ст.серж. 14 яну 2016, 14:56
   
  2
   
  0

  С бонуси няма да стимулираш никой, а с добра заплата и добри условия на труд. Но както е тръгнало в БА войска вече няма, а останаха само щабове, които само глупости измислят.

 31. #31
  възмутен 14 яну 2016, 18:42
   
  2
   
  1

  до тук чухме как бонусите ще се отразят на офицерите чухме и за войниците а за сержантския състав някои няма ли да каже нещо? някои няма ли да коментира колко е разликата между заплатата на войника и сержанта? какъв е стимула най-добрите войници да станат сержанти? сега стават най-приближените смятам няма спор по този въпрос. до кога сержантския състав ще бъде пренебрегван от цялата система?

 32. #32
  до възмутен 14 яну 2016, 22:58
   
  0
   
  1

  Като те гледам, колко неграмотно пишеш, знам колко ти е умствения багаж, но не знам, защо те търпят все още в армията, та и претенции имал, милия.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка