ВЕЧЕ ОБСЪЖДАТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА НАМАЛЕНИЕ НА 20-ТЕ ЗАПЛАТИ НА ПОЛИЦАИТЕ. В АРМИЯТА - ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ

Pan.bg 13 яну 2016 | 13:56 views (5562) commentaries(14)
img 10 вместо 20 заплати при пенсия на полицаи, назначени след 2006 г.
в.24 часа, Виктор Иванов


Обезщетението, което получават полицаите и пожарникарите при напускане на МВР, да не е повече от 10 заплати, а не както досега - до 20. Това предвиждат промени в закона за МВР, които днес ще бъдат обсъждани от министерството и полицейските синдикати. За проекта се разбра от становище на единият от синдикатите, разпратено до медиите.

Орязването на обезщетението обаче ще важи за полицаи, които в момента имат по-малко от 10 г. стаж и новопостъпилите. Ако законът бъде приет, през 2016 г. това ще засяга всички полицаи, постъпили на работа след 2006 г.


Полицаите и всички останали държавни служители в МВР ще загубят и начисляването на клас прослужено време към заплатите си. Според становището на Синдикален алианс “Сигурност” в МВР това ще намали заплатите на униформените с 40%. Те обаче са склонни да го приемат, ако в закона бъде записано, че досегашните натрупани добавки ще бъдат включени към основните заплати.

В предложенията е включено и разделяне на привилегиите на полицаите и останалите чиновници, като вторите няма да имат право на ранно пенсиониране. Разписана е идеята за създаване на държавно предприятие, което да поеме издаването на лични карти.

Полицаите, които работят извънредно и на смени, вече да не бъдат компенсирани с допълнителни пари, предвижда друга от промените, които вътрешната министърка е предложила на синдикатите. Вместо това те ще ползват 12 дни допълнителен платен годишен отпуск. Предвижда се обаче за сметка на това основният платен отпуск да бъде намален.

Синдикалистите настояват командироването на служители да е за максимум 60 каледнарни дни годишно. Пратените на границатата полицаи, които да пазят от бежанци, вече са натрупали повече.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 14

 1. #1
  ПОП 13 яну 2016, 14:50
   
  35
   
  2

  Ясно! Тенденцията за прецакване на сектор "Сигурност" се запазва, изменят се само методите.

 2. #2
  Teraflop 13 яну 2016, 15:01
   
  33
   
  2

  Полицаите и всички останали държавни служители в МВР ще загубят и начисляването на клас прослужено време към заплатите си." Щом мечката вършее у съседите,утре ще прескочи оградата и ще дойде при нас.

 3. #3
  Четящ 13 яну 2016, 17:11
   
  19
   
  0

  Махнат ли 20-те заплати (показаха, че имат голям мерак за това), ще има доста напуснали.
  А останалите, след като им мине първоначалната еуфория от "повишаването" ще усетят деб.., опа, доста трудности в службата.
  Лошото, че на никой от върховете не му пука.

 4. #4
  Стига вече! 13 яну 2016, 17:34
   
  1
   
  12

  Румяна Бъчварова: Критиките срещу МВР са посегателство върху националната сигурност
  Стига вече!
  Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова реагира остро на критиките през последните за работата на полицията. Тя ги смята за преднамерени и непрофесионални и е категорична, че докато е министър, няма да позволи друг да взема решения за ведомството. Вицепремиерът декларира, че няма да допусне лични нападки към служители от страна на политици, бизнесмени и бивши кадри на системата. Министърът се обърна към политиците, бившите служители на МВР, журналистите и бизнесмените, които критикуват работата на МВР, с думите: "Стига вече!"

  Стига вече! Казвам го на всички политици, които си позволяват в началото на новия политически сезон да експлоатират темата "МВР". Казвам го на всички коментатори, които смятат, че МВР е нещо като българския футбол, всеки може да се произнася. Казвам го на всички бизнесмени, които отправят декларации, казвам го на всички бивши служители, които сега са специалисти по национална сигурност. Всичко това създава една среда, която изключително много пречи на работата на МВР. Не съм съгласна и няма да позволя МВР да бъде боксова круша за всеки, който реши, че оттам може да изразява емоциите си, да задоволява интересите си, егото си или да влиза в новините тогава, когато няма друго какво да каже.

  Има опити МВР да бъде овладяно от различни кръгове и групировки, каза още Бъчварова, а на въпрос "Кои са те" отговори: "По медиите ще ги познаете". По думите ?, атаките към МВР целят да дестабилизират правителството. За поисканата от КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците) нейна оставка и изказвания, дошли от средите на бизнеса, МВР министърът беше категорична:

  МВР има отговорност към всички български граждани и ако аз трябва да определя кои са приоритетните групи, няма да бъдат тези, които почиват по 15 или 20 дни и то извън България. Личното ми мнение, защото се говори за това в тази декларация, проблемите на българския бизнес се коренят в неговия генезис, първо. Второ: в историята на неговото развитие в последните 24-30 години, във всепризнатият факт на нелоялна конкуренция в бизнеса и в крайна сметка в невъзможността съдебната система да се справи със споровете между отделните бизнес субекти. И ще бъда много впечатлена, ако КРИБ учреди награда, която да даде на служител на МВР, който да разследва нелоялна конкуренция или финансови измами.

  Относно атаките спрямо главния секретар на МВР Георги Костов, Бъчварова беше провокирана да заяви:

  Главният секретар на МВР през времето, с което съм работила с него, не само не е идвал пиян на работа, той не пие. Тези обвинения към него са толкова омерзителни, че дори не заслужават опровергаване.

  За двете убийства от последните дни Бъчварова декларира, че се прави всичко възможно от служителите на системата. Защити и премиера Бойко Борисов, който в нейно отсъствие е поел контрола над системата.

  Докато аз съм министър, няма да позволя друг, освен официалното легитимно ръководство да управлява МВР и да взема решения. Това не подлежи на обсъждане изобщо. Човекът, който управлява МВР, е Румяна Бъчварова. Много мразя да говоря в трето лице, но това е факт и всеки, който поставя под съмнение този факт, вероятно има други намерения. Най-ценният ми съветник и консултант е господин Борисов. Той има неизчерпаем опит и аз трябва да съм абсолютно неразумна да не се възползвам от него.

  Всички неоснователни обвинения към МВР от тук нататък Румяна Бъчварова ще смята за посегателство върху обществената и националната сигурност:

  Това е недопустимо не заради Бъчварова, не заради отделни хора, а заради държавата и заради самоуважението. От всички неща, които чувам, много малко са верни. Затова всеки един по-нататъшен опит по този начин да се критикува МВР неоснователно, с обиди, с нелепи твърдения, с невярна информация, типично ченгеджийски номера, тълкувам като посегателство срещу обществената и националната сигурност.

  Министър Бъчварова заяви още, че ръководството на МВР ще проведе до март ново обсъждане със синдикатите по оттеглените предложения за намаляване на социалните придобивки. В преговорите ще бъде преценено кои от тях ще бъдат приети, без да се нарушава нивото на заплащане.

  В проекта, който сме подготвили, сме включили различни предложения като основа за преговори със синдикатите и независимо от това какво е моето мнение и моето предложение, ще се съобразя с тяхната позиция. Разчитам тя да бъде конструктивна, с оглед на справедливото разпределение на бюджета в МВР, и тази част ще бъде внесена и ще бъде допълнена в законопроект след обсъждане с тях. Не знам срещу какво ще стачкуват, след като няма решение. Моят призив към тях е – бъдете честни. Бъдете честни! Все още аз лично съм запазила уважението си към синдикатите, че са организациите, които защитават интереса на служителите.

  Синдикатите в МВР: Предложените промени в социалния пакет на служителите са неприемливиСиндикатите в МВР смятат, че така предложените промени в социалния пакет на служителите са неприемливи. Това съобщи пред "Хоризонт" Галентин Грозев от Синдикален алианс "Сигурност". Въпреки това синдикалистите са готови на преговори с ръководството на министерството.

  Стигнахме до заключението, че така предложените ни промени в социалния пакет на служителите в МВР са абсолютно неприемливи и няма възможност да ги обсъждаме. Те по същината си са още по-рестриктивни от тези, които предложи министър Горанов миналата година. Няма как да не сме се съгласили на по-малкото, а да съгласим на по-голямото. Позицията ни в това отношение няма как да се промени за толкова кратко време при липса на промяна на каквито и да е било параметри. Това, което ни предоставиха, не мога да съм напълно убеден, че е окончателният вариант, може би ще претърпи някакви корекции. Ние очакваме да има такива в позитивна посока, разбира се, не в негативна. В готовност всеки път сядаме на масата на преговорите, но пък има и основни неща, с които няма как да се съгласим, които са жизнено необходими за работата на един служител, където и да е било – дали е в МВР, или извън МВР, те са с един и същ характер. Миналата година много по-малко от това, което се предлага сега, изкара хората на всякакъв тип протести, някои от тях неорганизирани, други организирани. Разумно е да се предположи, че упорството в тази посока, да се ограничават още повече правата на служителите, ще изкара не по-малко хора на улицата. 5. #5
  Относно "Стига вече!" - 4 13 яну 2016, 20:23
   
  14
   
  0

  Думите на министърката ги разчитам така - "МВР ще прави каквото МОЖЕ/а не каквото ТРЯБВА/, а вие ще си кротувате!

 6. #6
  военен 13 яну 2016, 20:32
   
  15
   
  0

  МЪЖКИ КУРВИ ТОВА СА ТЕЗИ КОИТО СА БЕЗРАЗЛИЧНИ,ДАЛИ В СЕКТОР СИГУРНОСТ ЩЕ ВЗИМАТ ИЛИ НЕ 20 ЗАПЛАТИ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ....... КАТО СТЕ МНОГО ОТВОРЕНИ,ЗАЩО НЕ НИ СЕ РАЗРЕШАВА ДА РАБОТИМ ЛЕГАЛНО НА ВТОРА РАБОТА????

 7. #7
  НОИ 13 яну 2016, 20:38
   
  2
   
  23

  Какво рязане !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Вече получават заплата като шапкари + пенсия едновременно, сега им дайте и по 40 заплати като се пенсионират.
  Те срам нямат, а хората които са ги учили и отглеждали получават трохи във връзка с тяхното, но те са незаменими.

 8. #8
  SUH 13 яну 2016, 21:14
   
  16
   
  0

  Яд ли те е, то и професия политик има ама срещу нея не лаеш а?

 9. #9
  до 6 13 яну 2016, 21:56
   
  1
   
  9

  Щото докато сте на работа много се уморявате и трябва да си почивате пълноценно. Това за МВР.
  ---
  Необходимо е служащиъе в БА да се разграничат категорично от вечно мрънкащите и нищоправещи дебелаци в МВР. Няколкото млади свестни чегнета които познавам са ЗА реформа и орязване на превилегиите в МВР, най-вече тези на чантаджии и скатавки.

 10. #10
  хипнотик 14 яну 2016, 08:20
   
  12
   
  0

  правителатвото да махне привилегите и на депутатите ,а не само на силовите ведомства .Трябва полиция, армия ,пожарникари.надзиратеил и други недоволни от политиката ДОЛНИТЕ СМОТАНИ ГЕРБАДЖИ да излезем на улицатя и да покежем червен картон .26 години всички политици работеха против БЪЛГАРИЯ ,Докога народа ,ще ги търпи тези предатели СТИГА са крали

 11. #11
  КОЙ ? 14 яну 2016, 13:16
   
  2
   
  3

  "Най-ценният ми съветник и консултант е господин Борисов. Той има неизчерпаем опит и аз трябва да съм абсолютно неразумна да не се възползвам от него".
  Значи ТОЙ на практика управлява тази институция.
  НЕМУ трябва да благодарят всички за това, което се случва и да се слави името МУ!

 12. #12
  Нормално мислещ 15 яну 2016, 08:20
   
  1
   
  0

  Ах как само Интелигентно искат да наложат пак "Малцинството" и в МВР.Осъзнавайте се хора точно това става,както и досега(прост народ-същевременно просто МВР,Еми честито вече отвсякъдр цялата страна ще е КОНТРОЛИРАНА)

 13. #13
  Николов 18 яну 2016, 10:04
   
  0
   
  0

  Мацката, министърката на МВР де е с право докундисана /разбирай обидена/ на всякакви люде, в т. ч. и на бившите служители на МВР, защото те са наясно със системата, за разлика от нея, дето хабер си няма от организацията на която са я турнали начело, и се чуди на кого да благодари, че и дава акъл. Съвсем е ясно, че министерството се управлява не от министъра /който е неграмотен и е едно просто чучело, което само подписва каквото му поднесат/, а от т. нар. съветници, които измислят и му носят документите за подпис. Същата работа е и в МО с министър - земеделец. Все едно е военен - сапьор да стане министър на българската космонавтика и да се обижда на двамата ни космонавти, че се опитвали да му дават акъл за това, което той не разбира. Откъде накъде те ще го учат него - разбирача как се лети с космически кораб. Много хумор има в нашия политически живот.
  Не може да се отрече обаче усета на управляващите да бият противника на части т. е. служители - "чантаджии" и други. Днес ще пре*бем "чантаджиите" за кеф на останалите, нека още малко време да си мислят, че те пък няма да са следващите. И тука нищо ново - още римляните са я измислили тази политика - "разделяй и владей". Тежко му само на този, който се върже на нея

 14. #14
  Николов 18 яну 2016, 10:12
   
  0
   
  0

  Мацката, министърката на МВР де, е с право докундисана /разбирай обидена/ на всякакви люде, в т. ч. и на бившите служители на МВР, защото те са наясно със системата, за разлика от нея, дето хабер си няма от организацията на която са я турнали начело, и се чуди на кого да благодари, че и дава акъл. Съвсем е ясно, че министерството се управлява не от министъра /който е неграмотен и е едно просто чучело, което само подписва каквото му поднесат/, а от т. нар. съветници, които измислят и му носят документите за подпис. Същата работа е и в МО с министър - земеделец. Все едно е военен - сапьор да стане министър на българската космонавтика и да се обижда на двамата ни космонавти, че се опитвали да му дават акъл за това, което той не разбира. Откъде накъде те ще го учат него - разбирача как се лети с космически кораб. Много хумор има в нашия политически живот.
  Не може да се отрече обаче усета на управляващите да бият противника на части т. е. служители - "чантаджии" и други. Днес ще пре*бем "чантаджиите" за кеф на останалите, нека още малко време да си мислят, че те пък няма да са следващите. И тука нищо ново - още римляните са я измислили тази политика - "разделяй и владей". Тежко му само на този, който се върже на нея

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка