НИКОЛАЙ ЦОНЕВ: НЕНЧЕВ ДОКАЗА КАК СЕ ДЕЙСТВА БЕЗПРИНЦИПНО В АРМИЯТА СЪС СИТУАЦИЯТА ОКОЛО АДМ.НИКОЛОВ

Pan.bg 25 яну 2016 | 16:37 views (4474) commentaries(9)
img Николай Цонев: Смяната на началника на отбраната прилича на ситуацията във ВСС

В българското общество продължава тревогата от това, което се случва близо до нашите граници и дали МО и армията ни могат да защитят териториалната цялост на страната, смята бившият министър на отбраната.

Otbrana.com


Смяната на началника на отбраната, която вече бе обявена от министър Ненчев, наподобява ситуацията във ВСС. Това каза тази сутрин по БНТ бившият министър на отбраната офицерът от резерва Николай Цонев. Той имаше предвид т.нар. посещение на премиера на заседание на ВСС след оня мистириозен sms. Неговият извод е, че се намесват „политическите фактори в управлението на армията”.

Съветът по отбрана, продължи г-н Цонев, в който е взето това решение, има статут на консултативен орган, не отменя отговорността на министъра на отбраната. Още повече, смята той, мандатът на началника на отбраната не е изтекал. И прогнозира, че това при всички случаи ще внесе напрежение в Българската армия. По принцип, каза бившият военен министър, сред военнослужещите ни има демотивация. Според него до 2009 г. те са се чувствали уверени. В момента, обаче, това не е така.
image
Това действие на министъра на отбраната, каза г-н Цонев, показва на военнослужещите и на МО, че се действа безпринципно. Имаше предвид, че вицеадмирал Румен Николов е назначаван за пълен мандат, т.е. да получи четвърта звезда и да служи до 62 години. В момента, подчерта той, се действа конюнктурно, което създава несигурност в МО и армията.

В българското общество продължава тревогата от това, което се случва близо до нашите граници и дали МО и армията ни могат да защитят териториалната цялост на страната, посочи Николай Цонев.Той смята, че като страна член на НАТО трябва да вземаме позицията на Алианса, но в никакъв случай не бива да забравяме националната си позиция, да защитаваме нашия суверенитет и да не влизаме в конфликти със съседни, а и с други, държави.

Николай Цонев прогнозира, че след срещата на върха на НАТО във Варшава в началото на февруари обстановката ще се нормализира, ще има разбирателство за намаляване на напрежението и ще се почувства желание за разрешаване на Сирийската криза.

По отношение на призива ЕС да поеме охраната на границите, г-н Цонев препоръча да се синхронизира нашето законодателство с европейското. В момента, допълни той, нашите военнослужещи нямат възможност да охраняват българските граници, да арестуват и съпровождат нарушители.

Във връзка с инцидента, който се случи с руския самолет и свалянето му от турците, г-н Цонев смята, че НАТО е било изненадано. Даже, допълни той, Турция злепостави НАТО в тази ситуация. Като военен специалист от системата на ПВО, бившият министър потвърди мнението си, че този инцидент е предизвикан или от турския пилот, или от някое средно ниско ниво във Въоръжените сили на Турция. Никога, уточни той, един самолет не се обстрелва, когато е навлязал в територията, имайки предвид т.нар. зони за откриване на огъня, които са далеч от границата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  znaesht 25 яну 2016, 22:22
   
  6
   
  9

  Този най-малко трябва да бърбори.Той премахна генералния щаб и го направи щаб на отбрана,той и Златанчо предадоха целия генералитет след 2009 година,като направиха началниците на отбрана подчинени на министъра.ПРЕДАТЕЛИ

 2. #2
  СМЕХ 25 яну 2016, 22:43
   
  2
   
  6

  Изказване изпълнено с политически глупости. Типично за един от многото кухи политици и лидери на кухи партии в България. Свалянето на руския самолет било "инцидент предизвикан или от турския пилот, или от някое средно ниско ниво във Въоръжените сили на Турция". Върховна глупост! Останалите празни приказки, че на народа в България му пука за армията не се нуждаят от коментар. Защо не даде на Шивиков някой съвет как да се ОПРАВИ?

 3. #3
  Yan 25 яну 2016, 22:44
   
  10
   
  4

  Знаещ ти говориш тези приказки,но той беше единствения при когото армията не напускаше, а сега какво става

 4. #4
  уволнен 25 яну 2016, 23:00
   
  0
   
  5

  MNOGO si to4en no i .ri teb be taka dtugariu MINISTER

 5. #5
  do yan 25 яну 2016, 23:25
   
  11
   
  1

  Това друже е политиката прах на хората в очите и газ на черешата.Направи фитнеси супер ама фитнес даже в САЩ не струва милиони.Купи ведомствени жилища (супер ама защо от негови поставени фирми).Купи си машина за хангари,като се замисля БА всеки ден прави хангари и халета.Прах на хората в очите с малко парично стимулиране и после крадене на поразия.Този е крадец и престъпник
  и напускат заради БОКО той мрази войската затова помниш 2009
  Дойде ГЕРБ на власт
  Махнаха последната лека преграда за политиците наречена Генерален Щаб

 6. #6
  Прав си, знаещ 26 яну 2016, 00:01
   
  7
   
  4

  От много време и аз обяснявам,че, министерстването на Цонев бе на неискрен и задкулисен човек. Затова от двете му страни стояха Златан Стойков и Орлин Иванов. Помагаха му и го пазеха. Това, което направи за армията не беше от любов към нея а сметки за печелене на гласоподаватели.

 7. #7
  дядо Йоцо 26 яну 2016, 18:06
   
  4
   
  2

  1, 5 и 6 са много прави. Съгласен съм с тях...

 8. #8
  БОЦКО 27 яну 2016, 13:34
   
  2
   
  2

  ЦОНЕВ Е ЕДИНСТВЕНИЯ СВЯСЕН МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА КОЙТО АРМИЯТА УВАЖАВА

 9. #9
  дядо Йоцо 27 яну 2016, 18:18
   
  5
   
  1

  до 8
  Свестен, свестен, колко да е свестен...
  Министър е бил все пак... :)

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка