ЗАПАДЪТ КАЗА: КРАЯТ НА БОРИСОВ Е БЛИЗО! ТОЗИ ПЪТ ЗАВИНАГИ!

Pan.bg 11 фев 2016 | 19:36 views (9903) commentaries(8)
img Началото на края на Борисов
Доскоро премиерът Борисов имаше безупречно тефлоново покритие. Но един въпрос и две събития от последните дни подсказват началото на края на ерата "Борисов", твърди Полина Паунова в коментара си.
http://www.dw.com/bg/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2/a-19041933
Дойче Веле


В началото на 2013 година правителството на Бойко Борисов падна от власт в резултат от масови протести. Дали те бяха инсценирани и кой стоеше зад тях - оставяме настрана. Предизвикани бяха предсрочни избори, които ГЕРБ спечели, но не успя да състави кабинет. И въпреки всички събития, които трябваше да отслабят позициите му на управленец, който очевидно не се справи с властта, а впоследствие не пожела да поеме отговорност, социологическите проучвания продължаваха да рисуват Борисов като най-популярния и одобряван български политик. Той запази този си ореол и в ролята на опозиционен лидер, а властващите по това време БСП и ДПС всячески се опитваха да засилят усещането, че ГЕРБ няма алтернатива. Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС бе най-крещящият пример, но далеч не единственият.

image


Тефлон
Любопитен момент е, че по това време Борисов нито веднъж не събра куража да изрече скандалността на въпросното назначение, нито пък да влезе в пряка конфронтация с Движението за права и свободи. Но и тази двойственост не се отрази на неговия рейтинг. Имиджът му на „национален спасител“ си остана константен. А за първото му управление и до днес се мисли като за кабинет на малцинството, въпреки че той пребиваваше във властта благодарение на „Атака”, Яне Янев и ДПС.
С две думи: политико-тефлоновият слой на Борисов работи безотказно и почти няма ситуация в последните години, от която той да е понесъл негативи. Нещо повече: успяваше дори да извлече ползи. Всякакъв вид задкулисни договорки по време на настоящия коалиционен кабинет, участието във властта на проруската формация на Георги Първанов, официалното въвличане в управлението на националисти, плаващите мнозинства с ДПС, провалът на широко обговаряната съдебна реформа - всички тези безспорни гафове някак заобикаляха премиера. И нищо не подсказваше за резкия срив, който ще го сполети само за няколко дни и само заради няколко събития, които на пръв поглед не изглеждат кой знае колко значими за управлението.

Огледалото
“Искам да Ви попитам, когато четете неговите (на Делян Пеевски - бел. авт.) медии, употребявате неговите бизнеси или всъщност общите такива... "Шпигел" означава огледало на немски. Искам да Ви попитам започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?" - с този въпрос започна началото на края на Бойко Борисов. Той бе зададен преди няколко дни на среща на премиера с представители на българската общност в Лондон, където той бе на посещение. А повод даде публикация на авторитетното германско списание “Шпигел“, което описа скандалния депутат от ДПС като айсберг на корупцията в България.
Българският политик Пеевски: айсберг на корупцията - под това заглавие онлайн-изданието на списание Шпигел помести критична статия за Делян Пеевски
"Българският политик Пеевски: айсберг на корупцията" - под това заглавие онлайн-изданието на списание "Шпигел" помести критична статия за Делян Пеевски
И изведнъж станахме свидетели на нещо невиждано досега: Борисов не отвърна подобаващо на атаката. "Категорично не е вярно", заяви премиерът. И така неусетно изпусна положението от контрол. Той, същият онзи тефлонов човек, който може да се измъкне от всяка ситуация, без да му полепне и грам "чернилка". Или по-скоро - можеше.
Няма ги атрактивните измъквания. Няма ги шегите и закачките. "Категорично не е вярно", повтаря той. И се опитва да насочи разговора към усвоените еврофондове. Номерът обаче не минава. "Защо Румъния ни изпревари?", гласи следващ въпрос. "В какво?", пита премиерът. Но самият факт, че не знае в какво, вече е отговор.
Тефлоновият политик изчезна. Неговото място неусетно зае един премиер, който изпускайки положението от контрол, насъсква медийните си съветници да “предупредят“ големите телевизии, че и те си имат взимане-даване с Пеевски. И затова не бива да нарушават омертата, разгласявайки случилото се в Лондон. Очевидно осъзнал, че контролът вече не е в негови ръце, министър-председателят всячески се опита да скрие белезите за това състояние. Което обаче освети ярко страховете му.
Междувременно още едно символно събитие показа, че увереният Борисов е заменен от балансьор, поддаващ се на натиск в името на властта. Именно той, който лансира номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, сам „отстреля“ собственото си предложение. В сряда правителството официално номинира спорната Ирина Бокова за генерален секретар на Организацията на обединените нации.


Страхът
Въпреки липсата на официална информация по темата, вече е съвсем ясно видимо, че в името на разбирателството с АБВ на Георги Първанов министър-председателят е склонил свързаната с комунистическия режим дама да бъде българската кандидатура. Редица анализатори веднага се запитаха: Какво накара Борисов да постъпи така? Отговорът е прост и еднозначен: страхът.
Страх, че изпуска контрола над привидностите, които години наред управляваше добре.
Страх, че след като ДСБ оттегли подкрепата си за кабинета, такава възможност съществува и за АБВ, а подобен сценарий би осветил здравите връзки между ГЕРБ и ДПС. Връзки, които до този момент не попадаха в обществения фокус. Дори когато бяха изговаряни в прав текст от самия Борисов (справка: репликата „Мерси, ефенди“).
Страх, че прокобата „Пеевски“ (без тук да има значение личността на самия Пеевски) ще сполети и неговата политическа съдба, точно както се случи със Сергей Станишев, Пламен Орешарски и дори Лютви Местан.
Страх, че не изпълнява ли определени искания, зависимостите му ще бъдат осветени. И именно заради този страх бившият Борисов (тефлоновият) вече го няма. А настоящият се държи още по-силно за тези зависимости. Затова изглеждащият всесилен лидер на ГЕРБ вече подлежи на рекет и изнудване. А единствените, които няма да забележат това, ще са медиите, свързани с Делян Пеевски. Медии, които никога няма да отразят въпроса кого вижда Борисов в огледалото. Защото отговорът е ясен.
По-важното обаче е, че няма никакво значение кой какво ще отрази. Зависимостите на доскоро всесилния премиер са вече видими за всички. От София до Лондон. И именно тази видимост е началото на края на ерата „Борисов“ в българската политика.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  о.з. 11 фев 2016, 19:59
   
  86
   
  3

  Колкото по-бързо, толкова по-добре е да се махне този наглец! "Управлението" на този индивид ще е най-мрачния период на така наречената "демокрация"!

 2. #2
  ДХ 11 фев 2016, 21:32
   
  25
   
  1

  На 8 т.м. уж по друг повод Монито Пасиму прочете некролога... " ...българският премиер е мекушав, колеблив и дълбоко некомпетентен.."
  А каквото каже Паси...
  http://politikata.net/196280/%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-8-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE/

 3. #3
  Teraflop 12 фев 2016, 07:17
   
  2
   
  7

  "Българският политик Пеевски: айсберг на корупцията - под това заглавие онлайн-изданието на списание Шпигел помести критична статия за Делян Пеевски
  "Българският политик Пеевски: айсберг на корупцията" - под това заглавие онлайн-изданието на списание "Шпигел" помести критична статия за Делян Пеевски." Алооу,ПАН-овете,спрете се, Бе!

 4. #4
  Малей, страх! 12 фев 2016, 07:42
   
  13
   
  0

  Малей, страх!
  Ина Михайлова
  11. Февруари 2016 , брой: 34 1110


  Сайтът на Националната агенция по приходите бил хакнат вчера. На екрана се появили две анимирани човечета, които танцували под звука на кръшна музика и мятали банкноти. Голям смях, нали? Преди ден медиите се надпреварваха да информират как на сайта на МОН се пръкват провокативни колажи. Около маса Бойко Борисов, Меглена Кунева, която танцува кючек, Радан Кънев, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, президентът на Турция - сите с фесове. Развлекателно, а? И щот се струва забавно и безопасно някак, вестници, сайтове и сайтчета, телевизии от национален мащаб показаха сюжетчето.
  В същото време информационният мир повсеместно мълчи как сайтът на МВР сюрпризираше посетителите с къде-къде по-пиперливи новини. При специализирана полицейска акция било задържано лицето С.Ц. Два реда по-надолу става ясно, че задържаният бил не кой да е, а главният прокурор Сотир Цацаров. Привлечен като обвиняем за търговия с влияние и злоупотреби с власт в рамките на досъдебното производство, известно като "Яневагейт". С.Ц. бил осъществявал нерегламентирани контакти с В.Я., предоставял информация на Д.П. и пр. Новина, та дрънка!
  В секцията на Специализирания отряд за борба с тероризма посетителите бяха изненадани, че се "издирва лицето Делян Пеевски" - "заподозрян в системно преяждане с власт, контролиране на цигарената мафия..." и пр., и пр. "Ако имате информация за лицето, обадете се на"... "или директно на настойника му Бойко Борисов".
  Смеете се! Половината си казват "А дано, ама надали!", а останалите - "Дали? Дано!" Засега не. Звучи като виц. А питате ли обективната и безпристрастна журналистическа гилдия какво е правела. Извъртала е глава, закривала е очи, не е чувала хихикането от съседния компютър. Резултатът е повече от ясен. Т'ва автоцензурата е велико нещо! Хихикане с Меглена Кунева? Може. С "други"? Забрави!
  Малей, страх!

 5. #5
  Teraflop 12 фев 2016, 07:55
   
  26
   
  0

  "Сайтът на Националната агенция по приходите бил хакнат вчера." И тая ли стана? Винетки,винетки,винеткииииииии,да се задавите дано,изверги!

 6. #6
  TDд 12 фев 2016, 11:01
   
  5
   
  17

  Б. Б. има безброй кусури. Но в него има някакви следи от чест. Заради тях той не можа да си пречупи езикът и да обвини без никакви доказателства и под чужд натиск Хизбула за атентата в Сарафово. Прехвърли това на Цв. Цв.. Той се дръпна и от отричането на турското робство, като видя, какви са настроенията. Въобще не се показа, като възможно най-добрият васал. Затова ще го свалят да сложат на негово място 100% боклук.

 7. #7
  Чак пък 12 фев 2016, 12:43
   
  26
   
  1

  Ера "Борисов". С ера се посочва период, далееееееееч по-дълъг от управлението на този селски тарикат.
  Впрочем, на никого ли не му прави впечатление, че еровият Борисов не е изкарал докрай нито един от мандатите си. И като пожарникар, и като полицай, и като депутат, че и като премиер. Сега му се въртят едни задни мисли за президент. Ама ще видим...

 8. #8
  хипнотик 13 фев 2016, 08:58
   
  3
   
  0

  Не само да го свалим Боко тиквата от власт а,конфискация на имотите му в полза на държавата и затвор до живот за цялото правитеатво ГЕРБ и много тормоз бой и ебън за тия предатели

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка