СТРАШНАТА ИСТИНА ЗА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО НИКОГА НЯМА ДА ЧУЕТЕ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ!

Pan.bg 12 фев 2016 | 23:56 views (21310) commentaries(24)
img Има български политици, ако могат да се нарекат български, които са извършили много по-страшни престъпления от обичайните кражби.

Има политици, които един ден историята ще осъди като национални предатели.

Представяме ви един текст на Евгени Генов, посветен на погрома над българската армия. Статията е публикувана във вестник Преса, печатно издание, брой 99 (805 от 11 април 2014), под заглавие„Малка и модерна армия – планът е изпълнен 50%“. Текстът е със съкращения:

Преди четвърт век, когато се случиха политическите събития, разтърсили Европа и света, България имаше сравнително мощна, дисциплинирана, добре подготвена и въоръжена войска.Та според тогавашните военни концепции на Варшавския договор, в който членувахме, армията ни трябваше да издържи до 5 денонощия на агресия от юг, докато у нас дебаркират и се развърнат войските на Одеския военен окръг. Тогава ние имахме 2200 танка, близо 4000 бойни бронирани машини, 1450 артилерийски системи, калибър над 100 мм, и 120 бойни и спомагателни кораби. Бяхме силни и в авиационно отношение. В края на 80-те години на миналия век ВВС бяха въоръжени с около 230 бойни самолета. Въобще армията ни беше пригодена и боеготова да води класическа война, за да защити територията на страната – каквото е основното й предназначение.
image
След промените схващанията за развитието на войските се промениха значително. Голяма армия вече не е синоним на силна. Политиците ни прегърнаха рефрена „малка модерна армия“ и започнаха да режат военния бюджет и числеността. Вярно е, че всички държави на Балканите започнаха да свиват войските си, но ние се престарахме най-много. Сега само Македония и Албания в региона са с по-малки армии от нас.

Военната наука казва, че когато намаляваш числеността на армията, не трябва да пипаш високоточни оръжия и ефективни системи, които са сдържащ фактор. Защото с отбранителните си способности те може да заместят цели дивизии и полкове. Но ние постъпихме точно обратното. България под външен натиск наряза най-страшните си оръжия – ракетите. Ние имахме ракетни системи без аналог. Унищожихме 24 пускови установки и 72 ракети „Скъд“ с боен радиус 300 км.

otr-23-ss-23-on-tel-e1353011331625.jpg?w=300&h=222

Нарязахме и най-модерните си ракети СС-23 с далекобойност 400 км – 8 пускови установки и 24 ракети за тях. СС-23 бяха страшилище. Това е ракета, която не може да бъде прихваната, защото в последния момент от траекторията си променя посоката. Тя носи и касетъчни бойни заряди. Във въздуха те се разпръскват, между тях има и лъжливи и отклоняват евентуална ракета прехващач. Така ядреният заряд става неоткриваем. Иска ми се задължително да уточня, че имахме изградени складове за ядрени боеприпаси, но никога в тях не са се съхранявали такива заряди. Плановете бяха в случай на война руснаците да ни ги доставят по въздух до 24 часа след вземане на политическо решение на най-високо равнище във Варшавския договор за употребата им. Не е тайна и че целите на нашите ракети бяха обекти в Истанбул, Босфора и Анкара. Сега ясно ли е какво ефективно сдържащо оръжие бяха те. Всеки би се замислил дали да нападне държава, която ги притежава, защото знае колко страшен ще е ответният удар. Освен това поддържането им е много икономично – те не искат нито хляб, нито вода, образно казано. Лежат си спокойно в хангарите и чакат своя час. От тази гледна точка да имаш една ракетна бригада е много по-изгодно, отколкото издръжката на една пехотна дивизия.

Генерали са ми казвали, че ако не бяхме ги унищожили, нямаше да ни приемат в НАТО. Но и политиците просто не се пребориха, за да ги оставим. Първо един цивилен военен министър от зората на демокрацията наруши сключения договор с руснаците при покупката на ракетите – в него имаше клауза, че не можем да ги показваме, продаваме и допускаме до тях представители на трети страни. А той пусна до тях американски експерти, които буквално се катереха по ракетите, снимаха и сверяваха номерата им. Когато беше външен министър в царското правителство, Соломон Паси отиде в САЩ и заяви, че България ще нареже ракетите си.

Изрази позиция, без да я съгласува в правителството, дори и Симеон Сакскобургготски остана изненадан от думите му. Николай Свинаров е единственият досега военен министър, който изкара пълен мандат. Но това се случи, защото по негово време се разделихме с най-добрите си оръжия. Нямам обяснение защо трябваше да го правим, след като би следвало алиансът да има интерес да приема държави с боеспособни армии. Специалисти смятат, че САЩ ни натиснаха да махнем ракетите си под давление на Турция. Турски генерали са признавали, че ги е било много страх от българските СС-23. Запознати твърдят, че за САЩ може да сме много важни съюзници, но за тях Турция е стратегически. Все пак в интерес на истината трябва да признаем, че нашите генерали настояха американците да ни компенсират за нарязаните ракети. Те поискаха нови, по-мощни реактивни артилерийски системи за залпов огън и ескадрила нови изтребители. Не се случи нито едното, нито другото. В момента най-далекобойната ни артилерия бие на 21 км, а евентуална компенсация би позволила тя да се увеличи на 150 км. Освен това имаше идея установките за ракетите „Скъд“ да бъдат преоборудвани в пожарни, тъй като влекачите им са много мощни и високопроходими. А самата ракета служи за идеален резервоар, който побира 40 т вода. Въобще идеално средство за горски пожари. Когато от българската делегация казаха за тази идея на американския представител, той поклати отрицателно глава и направи категоричен и характерен жест с ръка, който означаваше: „Искам ги нарязани и намачкани.“

ВВС имаше уникален изтребител прехващач с променлива геометрия на крилата – МиГ-23. Той бе снет от въоръжение.

mig-23.jpg

Мотивът бе, че харчи доста керосин, което е вярно. Но ми се струва, че по-вярна е другата причина – борбата с него е много трудна и западните пилоти са се бояли да влязат на двубой с него. Ненапразно са му казвали „лисицата“, защото е неоткриваем за противниковите радари. Ние имахме и три изтребителя Миг-25 разузнавателен вариант, базирани в Добрич. Те следяха Гърция и Турция, и 6-и американски флот в Средиземно море. Интересното е, че турските радари на Босфора въобще не можеха да ги засичат, нито пък да ги обстрелят със зенитни ракети от земята. Тези самолети летяха на над 21 000 м и следяха абсолютно всичко. Те имат станция на борда, която щом индикира, че самолетът е открит от радар на земята, веднага го забива и екранът му побелява – просто го прави сляп. След 1989 г. се оказа, че поддръжката на МиГ-25 е много скъпа, и ги върнахме на Русия. В замяна на това пък получихме пет изтребителя МиГ-23 МЛД, последна модификация, воювали в Афганистан, които в някои отношения превъзхождаха сегашните МиГ-29.

pic.php?spses=e9be2fc9e6ae083582dce7241339e515&subm=5&form_PicId=19384

Депутатите от миналия парламент гласуваха за Бялата книга за отбраната. С нея тогава управляващата партия ГЕРБ се гордее особено. На 29 декември 2010 г. кабинетът на Бойко Борисов прие постановление, което закова днешните основни параметри на войската ни. Численост – 26 000 души, танкове – 80, бойни бронирани машини – 280, артилерийски системи , калибър над 100 мм – 96 бр., бойни самолети – 16, бойни вертолети – 6, бойни кораби – 6 . Освен това за пръв път в историята на войската ни през мандата на миналия кабинет МВР получи по-висок бюджет от армията.

Тогавашният военен министър Николай Младенов ми отговори така на въпрос защо се е случило така: „ти на кой свят живееш. Знаеш ли сега какви са приоритетите?“ Ами приоритетите са такива, че свихме армията като шагренова кожа, направихме я малка, но въоръжена със старите системи от 80-те години.

А за да се превъоръжи, не трябват пари, нужни са страшно много пари. Защо в Полша, след като я приеха в НАТО, избухна скандал. Защото се разбра, че за да превъоръжат изцяло армията си със западни оръжия, са нужни 50 млрд. долара. А ние средно на година заделяме за капиталови разходи около 50 млн. лв. Но те са за всичко – ремонти, поддръжка и нови оръжия. Как да стигнат, като такива са възможностите на военния бюджет.

В момента бойната мощ на армията ни се гради от съветските оръжия. За да преоборудваме само една бойна батальонна група в пехотата, са необходими 500 млн. лв. А трябва по план да имаме шест такива групи. Ето за какво иде реч. Във ВВС от 15 самолета МиГ-29 изправни са малко повече от половината. Единствените нови системи, купени за армейската авиация, са новите вертолети „Кугар“ и самолетите „Спартан“. Общо за тях са дадени близо 700 млн. лв. Но това са пари, хвърлени за техника, която не носи нови бойни способности, а само транспортни – да се превозят от точка А до точка Б войски, хора или товари. За да станат ВВС мощна сила, е нужен нов изтребител. За флота пък бяха купени 3 белгийски фрегати и един минен ловец – всичките втора ръка – общо за 77 млн. евро. Сделката е изгодна, защото нов кораб от този клас стига до 300 млн. евро в зависимост от модификацията и оръжията, с които е наситен. Бедата е, че фрегатите нямат ракети, защото няма пари. Те бяха въоръжени с френските „Екзосет“, чийто ресурс изтече и фирмата, която ги поддържаше, отказа да прави това. А една нова противокорабна ракета струва близо 3,5 млн. долара.

Като теглим накрая чертата, какво излиза? Ако иска да има армия, държавата трябва да дава пари. И не можем да я свиваме вечно. Защото има санитарен миниум, под който войската не бива да се свива, тъй като ще се разпадне като отбранителна система от различни видове въоръжени сили, която след това не може да се възстанови. Един бивш шеф на Генщаба твърдеше че за нас този минимум е 45 000 души. Дали е така – не е известно. Преди години с цел икономии чехите решиха, че нямат нужда от изтребителна авиация, защото са в центъра на Европа, граничат със съюзници, и почти я закриха. По-късно осъзнаха грешката си и я вдигнаха на крака, но трябваше да плащат скъпо.

Отбраната понесе удари

В годините на прехода отбраната бе сферата от обществения живот, която понесе най-големи удари. Парите за армията никога не стигаха с оправданието, че трябват левчета за здравеопазване и образование. И да махнем войската, парите за социални разходи пак ще са кът.

Резултатът е, че армията ни вече е малка, но не е модерна – тоест изпълнили сме плана 50%. Ще призная, че винаги ме дразнят сентенции от рода на „войската ни не може да напълни и един стадион“.

Това вече не е критерий за отбранителни способности. И пет стадиона да напълни, ако не е въоръжена със съвременни високотехнологични системи, няма да успее да защити държавата, когато се наложи. Защото вече никой не смята да напада с дивизии и полкове, както едно време. А и сега е по-лесно да подчиниш една държава икономически, вместо да пращаш войски да я завладяват. Ненапразно казват, че там, където навремето не успяха да стъпят германските танкове, сега минават мерцедеси и беемвета.

Как мисли бизнесът, каква е логиката на военните

Преди да ни приемат в алианса, във войската през годините след 10 ноември обаче се случиха доста важни неща. Те трябва да се знаят, защото имат отношение към днешното състояние на отбраната ни. В навечерието на сакралната дата армията ни бе 108 000 души. Като по времето на социализма най-голямата й численост е достигала 156 000 души.

Армията по принцип е функция от два фактора – икономическото състояние на страната и наличието на външни заплахи, които може да прераснат в агресия. Политиците, а не генералите, решават каква войска да има държавата.

Който и военен да попитате, винаги ще каже, че трябва да имаме голяма армия. Но страната може да си позволи да има толкова войници, колкото може да изхрани. След като падна Желязната завеса, родните политици прецениха, че вече нямаме врагове, заобиколени сме от приятели и на хоризонта не се задава война. А времевият хоризонт според стратегията за национална сигурност, ако четем между редовете, са близките 10-15 години. За след това никой не ни гарантира. Както и не гарантира, че НАТО ще съществува вечно, защото историята, поне засега, не помни вечни съюзи. Та логиката на родния политически и бизнес елит е следната: защо да даваме пари за нещо, което може да се наложи да влезе в действие, а може и да не се наложи.

Докато логиката на военния, който цял живот е учен да мисли единствено държавнически и национално отговорно, е: може да се наложи веднъж да ни потрябва армията, но ако я нямаме, става страшно за държавата, защото след това има риск и нея да я няма. В световната история има достатъчно красноречиви примери за това. В родната – също.

Видео: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Y6Dgye4eczk

Източник:velikabulgaria
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 24

 1. #1
  COLONEL 13 фев 2016, 07:54
   
  6
   
  52

  БАН. АДМИН. КАТО ТУРЦИЯ ДОЙДЕ ДА НИ ПОГОСТУВА ТИ СИ ПРИГОТВИ ВАЗЕЛИНЧЕТО.

 2. #2
  Colonel, Colonel 13 фев 2016, 08:18
   
  37
   
  4

  и Господ не може да ти помогне.

 3. #3
  ицо 13 фев 2016, 08:24
   
  47
   
  5

  До COLONEL и сега има заплаха от юг .Малка и модерна армия ама само на думи такива като теб са заплаха на България.

 4. #4
  по-хубаво от това 13 фев 2016, 08:32
   
  38
   
  9

  Colonel,по-хубаво от това Турция да ни е съюзник е Ердоган да ни е президент,а България да е вилает на Турция. Така хем ще имаме привилегията да сме велика държава с огромна армия и силна економика. Е, това ще е с цената да си направим по някой друг турски обичай,но изкуството иска жертви.Освен това след като са ни съюзници що гърците блокират границата а турците ни плашат с имигрантско цунами,а? Кажи де колон-ел!

 5. #5
  тати 13 фев 2016, 09:21
   
  51
   
  4

  COLONEL-о ,
  ще го набия на майка ти и ще ми викаш татко.
  Никакъв колонел не си ти. Ти си турска и еврейска курва, която скорро ще бъде начесана. Боклук.
  Иди стани гадже на Местан да ти отпорят ауспуха долна воняща мършо.

  Админ-а може да го изтрие това, защото не е по темата, но такива отрепки изискват незабвен отговор, за да знаят че са за трепане.

 6. #6
  друг феномен 13 фев 2016, 09:31
   
  34
   
  2

  ".....Казаното ни насочва към друг феномен – нашите политици и държавници в своята външна екзистенция (същност) са придобили недопустим брой женски черти – станали са женчовци, искат да се харесват, да ги хвалят, да ги ласкаят, да ги галят. Вижте как се държат пред чужденци президентът и Министър-председателят : по холивудски се усмихват, ръкуват се с две ръце, прегръщат се и се хващат през рамо с контактуващия. В политико-приложен план тези женски черти в поведението се описват от перцептивната психология – надеждата да получиш всички права отвън, а не от собстваната си активност. Така се стига и до отцепредателството...."

 7. #7
  COLONEL 13 фев 2016, 09:41
   
  11
   
  59

  Нищо ново под слънцето-след Освобождението е имало една гилдийка в България,която е скимтяла за хубавите години през турско-как са ходили чак в Египед да търгуват,колко малки са били данъците,как не е имало военна служба за християните и т.н. и т. н. Сега нови плачлювци хленчат - за Бай Тошо и хубавия комунизъм,как с едно доносче са се издигали,как им давали топло мляко и т.н.
  Абе-кучетата си лаят,керванът си върви.

 8. #8
  Томов Краси 13 фев 2016, 10:05
   
  60
   
  3

  Тези МиГ-23 от снимката съм ги обслужвал в 1ИАБ -авиобаза "Доброславци".
  Амин

  БА вече е малка "армия" и е модерна -генералите се возят в модерни западни автомобили,
  а бардака е пълен с разкрепостени палави войнички и сержантки с умни телефони,но с две гънки в главатЪ!
  БА в момента изпълнява социални функции,на хранилка са уредени близки и познати,кьораво и сакато!
  Обществото с право Не ни уважава,то военните са не повече от 10%,а другото шапкари-талаш и шантаж.
  Трябва пълно Уво,и всичко на ново,ама германци например да дойдат и да създадат армията ни от нула!

 9. #9
  НАТОВЕЦ 13 фев 2016, 10:08
   
  41
   
  5

  КАКВА АРМИЯ ИСКАМЕ ДА ИМАМЕ, СЛЕД КАТО 70-80 % ОТ ВИСШИЯ КОМАНДЕН СЪСТАВ ВЕЧЕ Е ОТ ПЕНСИОНЕРИ С ФУРАЖКИ.
  КЪДЕ Е ОФИЦЕРСКАТА ЧЕСТ?!
  ГОВОРИМ САМО ЗА ОБЛАГИ И КОЙ КАКВО МОЖЕ ДА ИЗМЪКНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА И АРМИЯТА.
  КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА?!

 10. #10
  гтр 13 фев 2016, 10:25
   
  36
   
  1

  еmи, вреmе е да падат глави на виновниците за това положение на БА.

 11. #11
  Тихо 13 фев 2016, 12:16
   
  32
   
  2

  Никой да не се заблуждава, че държавите от нато са ни съюзници. Приеха ни заради максимата "...дръж враговете си още по-близо". Искат да са спокойни, че сме слаби и безопасни.

 12. #12
  Н Лишев 13 фев 2016, 12:52
   
  24
   
  2

  Има политици, които освен кражбите, са направили и много по-лоши неща, за които един ден историята би трябвало да ги осъди като национални предатели. Тези политици знаят това много добре и взеха мерки да няма история която да ги съди, като след кражбата, ликвидират държавата. Най-опасното нещо в държавата е армията и това е причината тя да бъде унищожена, ползвайки обяснението за малоумници, че друг ще ни пази. Сега вече почти нямаме държава и армия, и няма никой който да пази не само нас, но и имотите на политиците, като очевидно заедно ще станем заслужена плячка на джихадисти. Това може да бъде постигнато само от изключителни идиоти ,заслужаващи специална награда.

 13. #13
  хм 13 фев 2016, 14:15
   
  28
   
  3

  Преди съм го казвал и пак ще го кажа! Армията е виновна за положението, в което се намира тя и цялата държава! Ако наши и ваши другари генерали не си бяха гледали личната облага, а ни бяха защитили от ВЪТРЕШНИЯ ВРАГ, както са се клели, сега нямаше да е такова положението! Въпреки, че сме в НАТО, Турция не ни е приятел! Това стана пределно ясно с нещата които се случиха последните два месеца! Ясно е и от книгата, която продажниците от БАН рекламираха! Остава само да се молим турския народ да свали ислямистите окупирали властта, защото ще го отнесем яко! Време е и нашите служби да си свършат работата, ако все още са способни на това! Въпреки мрачната картина, на мен все ми се струва и все се надявам, че някъде под земята, в неизвестен на НАТО и на политиците ни бункер, все още да има нещо закътано, което чака само натискането на копчето. Ха дано, че ако стъпят на криво в Кърджали, да им е за последно! А искам да попитам запознатите, ако между Турция и Русия стане военен конфликт, ние можем ли да наложим вето на чл.5 на НАТО? Не че нещо, ей така, за един приятел питам ;)

 14. #14
  kabelat 13 фев 2016, 16:27
   
  12
   
  1

  То и затова България фалира барабар с Русия тогава, но спор няма, че сегашното ни положение е плачевно.
  Отначало ни обясняваха колко добре да имаме 80К добре оптимизирана и боеспособна армия, после 70, 60, 50, 40, 30..,а сега се говори дори за 15 и пак не е нито оптимизирана нито боеспособна и със същите си стари оръжия.

 15. #15
  Един бивш 125 13 фев 2016, 16:31
   
  28
   
  1

  Това състояние на БА е резултат на чудовищно национално предателство, на предателство на националните интереси на България. И това предателство е резултат не на личния състав на БА, а на целокупното държавно ръководство на България. Като се започне от 11.11 1989г. е се свърши със сегашното народно събрание. И не е трудно да се издирят, защото има списъци на всички кабинети до сега, на всички народни събрания до сега включително. Ако трябва още един остров да се сложи до Белене (с парите които откраднаха и изкуствен остров могат да направят) и всички там. И за да не сечудят поколенията след години защо са там, за да не ревизират решенията след време както сега искат да ревизират решенията на народния съд, на всеки да му се закачи табела на врата "ВИНОВЕН ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ!!!" "ВИНОВЕН ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ВОЕННО ПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС!!!" "ВИНОВЕН ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!!!" ВИНОВЕН ЗА ЛИКВИДИРАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!" Да знае и да помни целокупния Български народ.

 16. #16
  от Кейп Таун 13 фев 2016, 16:55
   
  6
   
  22

  "ако между Турция и Русия стане военен конфликт, ние можем ли да"

  Известно е от историята как постъпва Турция ,когато има конфликт между България и Русия.Идват и помагат да прогоним казаците-1916 и 1918 години.Добруджа-генерал Колев.
  Как ще постъпи България ако...А ми ние сме в НАТО бе момчета-ма само един начин-член 5 !

 17. #17
  от Кейп Таун 13 фев 2016, 19:16
   
  5
   
  4

  Коректорче,не мога да разбера какво са ти виновни Пановете ? Този твой любим украинец дето постоянно те вкарва в нервни кризи,вероятно е с подвижно ай пи.Пановете постоянно го баннват и той само прищраква контакта и ай пи то се сменя.И затова слага толкоз разни имена.И веднага пак е в играта с друго име.Ти тоз номер не го ли знаеш ?

 18. #18
  емигрант 13 фев 2016, 21:33
   
  12
   
  2

  Богаташите бьлгарски да развьржат кисиите и да купят нови изтребители за дьржавата, - прахосват си парите за вили и хотели в Швейцария и Австрия.

 19. #19
  Влад Цепеш 13 фев 2016, 21:37
   
  15
   
  3

  Евгени Генов шо мълчиш за голямото Су откоето 1 звено отиваше до Цариград и го н@чукваше на амуджите ? шо мълчиш за ракетните сили на флота ?
  а че нямаме вече и инженерни войски ? а бе еб@х мааму ний вече кФо имаме? отивам да сипя още коняк че се вбесих ......

 20. #20
  истина 14 фев 2016, 00:57
   
  18
   
  1

  Те в армията ако бяха свестни, отдавна щяха да решат проблема с една хунта, имат техническия ресурс да го направят, за комунистическите генерали съм съгласен-живели са в строй с извратена реалност, но какво правят по-младите от тях? За миналата година сме на трето място по смъртност според доклад на ЦРУ, държавата ни загива...

 21. #21
  хипнотик 14 фев 2016, 17:05
   
  17
   
  0

  Миризливата КУНЕВИЦА ни продаде и ракетите сс-23 и АЕЦ КОЗЛОДУЙ а тази мърша е за затвор

 22. #22
  silk 15 фев 2016, 14:43
   
  4
   
  0

  БА е безвъзвратно загубена. Нанесените поражения са толкова големи, че вече не е възможно нейното възстановяване. Ще я има още няколко години и накрая тихо и кротко ще умре. Небето го дадохме, ще дадем и земята и морето, та спокойно да си отдъхнем, че сме се отървали от това скъпо и досадно задължение. И Терминал 2 не е решението, да споделя само.

 23. #23
  момчето 15 фев 2016, 21:21
   
  1
   
  0

  #8
  Томов Краси,
  Обади се - твой приятел от 348
  0885190925

 24. #24
  ВВС 22 фев 2016, 22:37
   
  0
   
  0

  Онова лайно миху еба майката на авиацията и сега за награда е в парламента.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка