В АРМИЯТА: РАЗШИРЯВА СЕ КРЪГЪТ НА ПОЛУЧАВАЩИТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ!

Pan.bg 17 фев 2016 | 18:43 views (10916) commentaries(8)
img МО: Разширява се кръгът на получаващите допълнителни възнаграждения
otbrana.com
Спирдон Спирдонов


В Държавен вестник бяха публикувани промени в Наредба № Н-15 за условията, размера и реда за изплащане на допълнително възнаграждения за специфични условия на труд при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. По този повод поискахме отговори на няколко въпроса от Министерството на отбраната.

1. Има ли основание да се твърди, че се намаляват допълнителните възнаграждения?

С измененията и допълненията на Наредба № Н-15/2010 г. в сила от 09.02.2016 г. без да се намаляват размерите на допълнителните възнаграждения се разширява кръгът на военнослужещите и цивилните служители, които ще получават допълнителни възнаграждения по условията и реда определени в Наредбата, както и се прецизират текстове в същата, практиката по прилагането на които е показала, че се нуждаят от това.

Допълнително възнаграждение за участие във военни учения и мероприятия в полеви условия ще се получава и от военнослужещите и цивилните служители, на които местослуженето/местоработата се намират на учебните полигони, където се провеждат ученията, ако същите са включени в заповедта за учението.

Ще получават допълнителнителни възнаграждения по чл. 29, ал. 5 и чл. 30, ал. 2 от Наредбата и военнослужещите и цивилните служители от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, които не са от плавателния състав, когато плават с корабите на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“.

Отпада и разпоредбата в чл. 33 от Наредбата, съгласно която, военнослужещите не получаваха допълнително възнаграждение по чл. 33 от Наредбата, за времето на престояване в разпореждане по специални щатове на министъра на отбраната № А-916, А-918 и А-101.
image
2. В какво се състои промяната в изплащането на допълнително възнаграждение на военнослужещите в операции и мисии извън страната?

С разпоредбата на ал. 1 на чл. 34 от Наредбата изплащането на допълнително възнаграждение за изпълнение на службата в зона на непосредствен риск на военнослужещите, участващи в операции и мисии извън територията на страната получава своята нормативна уредба само в един акт.

3. В какво се изразяват промените в допълнителните възнаграждения на парашутистите и на кадетите от летателния състав, които се обучават в сержантски колеж?

С допълнението в ал. 6 на чл. 16 от Наредбата се дава възможност в случаите, когато парашутистът не е успял да изпълни минимум 80 % от годишния си летателен план за предходната година поради медицинска забрана в резултат на възникнали инциденти, свързани с неговото здраве (по обективни причини, независещи от неговата воля), същият да започва да получава допълнителното възнаграждение, след като изпълни минимум 80 % от летателния си план за текущата година, а не от началото на следващата година.

С новата ал. 2 на чл. 17 се дава възможност по подобие на действащата ал. 1, касаеща слушателите от летателния състав, на сержантите – кадети от летателния състав, обучавани в сержантски колеж в страната или в чужбина да им се изплаща получаваното от тях допълнително възнаграждение за времето на обучението им в колежа при условие, че са изпълнили утвърдената им за предходната година летателна програма.

4. Какви промени има при допълнителните възнаграждения на медицинските специалисти?

В разпоредбите на чл. 12 и чл. 12а са извършени редакционни промени, с които същите се прецизират и длъжностите „водачи на санитарни автомобили“ се заменят с „шофьори на линейки“ в съответствие с Разписанието на длъжностите във ВМА и назначаването на лицата на тези длъжности.

С промените в чл. 13 от Наредбата отпада допълнителното възнаграждение на военнослужещите и цивилните служители с немедицинско образование с придобита специалност, извън посочените в чл. 13, ал. 2 (биолози, микробиолози, медицински психолози, физици, химици, биохомици, инженери и методисти по ЛФК), които не участват непосредствено в лечебно-диагностичната, профилактичната и научноизследователската дейност. Започва да се изплаща допълнително възнаграждение на медицинските сестри с придобита специалност по анестезиология и интензивни грижи, операционна и превързочна техника с придобита специалност по анестезиология и интензивни грижи, операционна и превързочна техника, участващи непосредствено в лечебно-диагностичната, профилактичната, научноизследователската или преподавателската дейност.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Прокурор 17 фев 2016, 18:56
   
  13
   
  38

  кАКТО Е ТРЪГНАЛО И ПРЕСТОЯ В КЕНЕФА ЩЕ СЕ ЗАПЛАЩА КАТО ДОПЪЛНИТЕЛЕН БОНУС,
  сРАМ !

 2. #2
  mincho 17 фев 2016, 19:42
   
  15
   
  8

  Дано и сега не бъдат забравени и военните музиканти, защото те също работят при трудни условия, / много силен шум / при изпълнение на служебните си задължения.

 3. #3
  дядо Йоцо 17 фев 2016, 21:30
   
  15
   
  0

  Аз вече съм писал тук за тези промени в Наредба 15,
  http://www.pan.bg/view_article-4-331174-BLIC-DVAMA-ZAM-MINISTRI-NA-OTBRANATA-BYAGAT-OT-NENChEV.html#sthash.BNMnCocv.dpuf

  но сега понеже вече и темата е такава, ще бъда по-подробен.
  Наистина се се разширява кръга на правоимащите да ги получават...
  Ще получават плавателни добавки даже и цивилните служители, които не са плавателен състав, но въпреки това плават на корабите. Това е малко странно, но вероятно е последен жест на вицеадмирала към цивилните във военноморския флот. А може би вече си е осигурил хубаво цивилно място и си е подсигурил известна добавка към заплатата.

  На военнослужещите и цивилните служители, командировани за изпълнение на служебни задачи при българските контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната, се изплаща допълнително възнаграждение за изпълнение на военната служба/за работа в зона на непосредствен риск в размер 50 на сто от основното месечно възнаграждение/основната месечна заплата.
  Видно е, че големите началници, които ходат по командировки уж да контролират нашите контингенти и мисии по света са си извоювали една хубава добавка (половин основна заплата си е добра сума).

  Отпада и разпоредбата в чл. 33 от Наредбата, съгласно която, военнослужещите не получаваха допълнително възнаграждение по чл. 33 от Наредбата, за времето на престояване в разпореждане по специални щатове на министъра на отбраната № А-916, А-918 и А-101.

  Това нововъведение също е за големи началници, които са се върнали от длъжности в Брюксел и други хубави места и стоят в специални щатове, докато им намерят места. Понеже си стоят в къщи и чакат, до сега не получаваха 15% "цоневки", но отсега ще си ги получават и в къщи, което за мен е крайно несправедливо.

  (2) (Нова - ДВ, бр. 11 от 2016 г., в сила от 09.02.2016 г.) На сержантите - кадети от летателния състав, обучавани в сержантски колеж в страната или в чужбина, се изплаща допълнително възнаграждение в размер 100 на сто за времето на обучението им в колежа, при условие че са изпълнили утвърдената им за предходната година летателна програма.

  В този текст има според мен груба грешка, което показва за кой ли път че дирекция "Правно-нормативна дейност" така са се откъснали от реалния живот, че само изпълняват каквото им се заповяда без много да мислят...
  Понеже сержанти-летци в армията няма, явно става въпрос за войниците-парашутисти, които отиват да се учат в сержантски колеж. Сама по себе си, идеята тези войници да получават допълнителното си възнаграждение за скокове, което не е малко, е много добра идея и ще ги стимулира да ходят да учат. Но с така написания текст никой няма да вземе пари, по простата причина, че докато са кадети те все още са войници, а не серж анти...
  Едва ли има много сержанти да учат в сержантския колеж...:) В текста думата "сержанти" трябва да се замени с "войници" и работата ще стане...:)
  Има и други дреболии в тези промени, но стига толкова...

 4. #4
  mechkata 17 фев 2016, 21:49
   
  6
   
  6

  До #2 mincho.Желателно е да не се изказваш неподготвен по темата за военните музиканти.При едно от измерванията за излагане на високо ниво на шум в гвардейския оркестър,уредите за измерване на ВМА нямаха толкова деления на скалата....така че гледай там в твойта копанка.......

 5. #5
  дискриминативно 18 фев 2016, 11:38
   
  2
   
  0

  А другите медицински сестри не участват ли непосредствено в лечебно-диагностичната, профилактичната, научноизследователската или преподавателската дейност? Или това са кадрите на шефа на вма?

 6. #6
  mincho 18 фев 2016, 12:47
   
  3
   
  0

  До № 4 mechkata. Ако се замилиш малко, / пилоти, танкисти, артилеристи, шофьори, химици и т.н./ а не БАЛЕРИНИ тануцващи в зала ,,Армеец" няма да се сетиш да пишеш.

 7. #7
  Строевак 18 фев 2016, 18:19
   
  2
   
  0

  Като чета коментарите, оставам с чувството че коментаторите желаят само са се " реже" а не да се дава. За да могат да плюят на воля.

 8. #8
  цивилен 18 фев 2016, 18:40
   
  0
   
  1

  Цивилните за масовост ли ги слагате , вие им давате заплатка , колкото да не умрат , а сега ще ги пренаситите с тези бонуси.
  Ай сиктир!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка