ВОЙНИЦИТЕ ЩЕ СЛУЖАТ ПО-МАЛКО, ОФИЦЕРИТЕ - ПОВЕЧЕ! НОВИЯТ ЗАКОН ОЩЕ СЕ БАВИ

Pan.bg 23 фев 2016 | 18:34 views (13897) commentaries(27)
img Войниците ще служат по-малко, а офицерите повече
Otbrana.com


Министерството на отбраната ще предложи за приемане от МС на изменения в ЗОВСРБ, Закона за резерва и Закона за военната полиция, съобщава Пресцентърът на МО. Засега промените не са предложени за обществено обсъждане. Няма ги и в дневния ред на утрешното правителствено заседание. По програма правителството трябваше да ги одобри до края на февруари.

Съобщението на Пресцентъра на МО


В изпълнение на Законодателната програма на Министерския съвет за първото полугодие на 2016 г. Министерството на отбраната подготви проекти за изменения на Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за резерва и Закона за военната полиция.

В Закона за отбраната и въоръжените сили

се предлагат изменения в пределната възраст за служба на военнослужещите с различни звания. Намалява се възрастта за прием на войници (от 32 на 28 години) и пределната възраст, до която ще служат (от 50 на 46 години). С тези изменения се създава възможност за ранното им пенсиониране по чл. 69 от КСО, тъй като придобиват необходимите 18 години, действително изслужени на военна служба. С новите изисквания на чл. 69 от КСО е съобразено и предложението за увеличение на пределната възраст на сержанти, офицерски кандидати, младши офицери, офицери със звание „майор“ и „подполковник“ на 55 години.

Премахва се рестрикцията от въведения максимален срок за престояване във военно звание и в длъжност на военнослужещите.

С предложените изменения в ЗОВСРБ се дава възможност при наличие на средства в бюджета да се увеличава месечното възнаграждение на военнослужещите с увеличаването на коефициента спрямо базата - за офицери с не по-малко от 2,3; за офицерски кандидати и сержанти - с не по-малко от 1,9 и за войници (матроси) – с не по-малко от 1,7. С това предложение се цели и уеднаквяване на коефициентите на служители от МО и МВР.

Регламентират се и въпросите на полагането на извънреден труд от военнослужещите, като се дава детайлна уредба на дежурствата /чл. 194-196/, както и неговата компенсация над нормалната му продължителност.
С новите разпоредби за първи път от много десетилетия се дава възможност на съкратените или уволнилите се по организационно-щатни промени военнослужещи да постъпят повторно на военна служба във въоръжените сили.

Урежда се и статутът на курсантите като се разграничава обемът на издръжката на курсанта, която се поема от Министерството на отбраната и тази, която представлява трансфер от Министерството на образованието и науката.
Уеднаквява се терминологията, касаеща стратегическите планове и планове за операции с тази в НАТО, както и задълженията на България за изготвяне на Каталог със способности за подкрепа на съюзните сили от страната домакин.
image
С промените в Закона за резерва

се разграничават дейностите и отговорностите по подготовката на резерва и по подготовката на гражданите за защита на страната, предвид различната регламентация на реда, организацията и начина на прием и обучение на съответните лица. Регламентира се възможността по време на обучението на доброволен принцип на българските граждани да се провеждат практически занятия с използване на оръжие и боеприпаси, по ред, определен с уставите и наставленията на въоръжените сили.

Прецизира се възрастта на гражданите, които се водят на военен отчет, като на военен отчет ще се завеждат всички български граждани - от 18 до 32 години. Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба, възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството.

Диференцира се и пределната възраст за водене на военен отчет за различните категории резервисти и запасни. Целта е качествено окомплектоване на военновременните формирования на въоръжените сили и ефективно изпълнение на функционалните задължения от различните категории. По този начин се осигурява и възможността за служба в запаса и на лица, освободени от военна служба по пределна възраст.

Конкретизират се видовете възнаграждения, дължими на резервистите от доброволния резерв и начина на тяхното изплащане при участие в специалната военна подготовка, служба по време на обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията (чл.51, ал. 4, 5 и 6, чл.52, ал.2, чл. 53, ал.5 и чл.54).

Предлага се създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.
Промените в Закона за военна полиция

прецизират норми, свързани с оперативно-издирвателната дейност на служба „Военна полиция”, дейностите по охрана и ескорт, употребата на оръжие, помощни средства и физическа сила от органите на службата, действия свързани с полицейската регистрация и идентификацията. Досега тези норми бяха регламентирани в подзаконови актове. Предложените изменения отговорят на решения на Европейския съд по правата на човека.

С измененията не се разширява кръгът от правомощия на органите от военната полиция, не се променя и не се разширява обхватът на извършваните от тях дейности.

Прецизирането на текстовете създава по-голяма гаранция за защита на основните граждански права и свободи.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 27

 1. #1
  Анонимен 23 фев 2016, 18:45
   
  45
   
  2

  ......с една дума, сътворили са голям тюрлюк гювеч.

 2. #2
  баба Вуна 23 фев 2016, 18:51
   
  45
   
  2

  А на каква техника ще служа като всичко руско се скапа и до 2-3 години ще го изхвърлят, а пари за ново няма и няма да има.

 3. #3
  дядо Йоцо 23 фев 2016, 19:25
   
  49
   
  1

  Щом не го слагат на сайта на МО-то за обсъждане, значи вероятно има големи глупости вътре...
  Например това значително намаляване на възрастта за прием на войниците не е много подходящо за момента, когато има толкова много вакантни места...То и сега няма много мераклии за служба, а сега ще са по-малко...и ще влязат повече девойки... и после знаем какво ще стане...
  Нека някой от сухопътни каже какво му е мнението по въпроса, тях ще ги касае най-много...

 4. #4
  матрос 23 фев 2016, 19:26
   
  37
   
  4

  Войниците да лапат демек. Хем не можеш да растеш хем по рано на дуспата

 5. #5
  real deal 23 фев 2016, 19:52
   
  31
   
  2

  Добре бе, тия лумпени не се ли научиха че бездруго армията е в процес на разпад (за съжаление),сега повече граждани трябвало да се водят на отчет глупости на търкалета няма начин да накараш човек при нашата социална действителност да си рискува живота без да има насрещно действие (пари) и откъде пари за обучението от една евентуална казарма? Тия вече съвсем не се знаят къде са........

 6. #6
  Генерал Куков 23 фев 2016, 20:31
   
  43
   
  1

  Тия политици са се побъркали съвсем! Искат да намаляват заплати и "привилегии"...и в същото време напъват за пращане по границите, нови нормативи за физическа подготовка и тн. Някой да вземе да им обясни, че между заплата и мотивацията на войската (желанието за служба) все още има права пропорционалност, а не обратна! Т.е...колкото повече намаляваш заплатите(привилегиите), толкова повече намалява старанието(желанието за служба) на войската.
  А още преди една година, когато напуснах аз....ротите в сухопътни войски(поне кашишките) бяха под критичният минимум....изобщо не ми се мисли каква ще стане, ако влязат в сила подобни глупости!

 7. #7
  Генерал Куков 23 фев 2016, 20:43
   
  35
   
  3

  п.п...а и препоръчвам на всеки войник, който бъде засегнат от промените и не може да си направи годините за категория да съди армията или държавата......няма нормален съд в Европа, който да не осъди тези глупаци!

 8. #8
  Генерал Куков 23 фев 2016, 21:04
   
  60
   
  0

  Абе що не махнат всички други военнослужещи от армията и да оставят само висшите офицери да се наслужат на воля!?!

 9. #9
  и на старият кашик му пис 23 фев 2016, 21:22
   
  54
   
  1

  Да кажем, какво да кажем... При нас е много зле положението! При колегите от Карловската в пехотните са под санитарният минимум. Няма пари за учения или ако се отпуснат са в мизерни условия. Ако пристигнат нови, то те се задържат по 6 мес до година и който успее да се уреди на скатано се мести, а койте не успее шапката и уво. Циганите избягаха, ей! Единственото, което държеше младежите във батальоните бяха мисиите, ама и тоя геран пресъхна. Скоро ще си останем само фатмаците ама и ние 'зехме на пръсти да се броим! От т'ва скачане от БМП-то на времето съм останал без крака и с тая възраст за пенсиониране, май мислим с колегите да сдаваме и да зачисляваме пушките на перуката да си служи! Ще гледам да си запазя и малкото останало здраве и нерви. Който иска да да взима най-млаката заплата в НАТО, да бъде най-зле екипирания и най-слабо натренирания ('щото няма пари за учение) да служи. На мен ми писна целият народ да те оплюва и всички да те позлват за изтривалка, като втасат джибрите някъде. Остана още малко да доскъсам 18- тия чифт кубинки и хвърлям кепето, без да гледам къде ще падне...

 10. #10
  Ум Белия Делфин 23 фев 2016, 21:49
   
  9
   
  4

  Една свежа кадрачка не остана.......

 11. #11
  Млад ефрейтор 90 23 фев 2016, 22:28
   
  8
   
  0

  Като направя 18 години ,мога да се пенсионирам ли ?Ако да ,каква пенсия дават ,частична ли .От 19 годишен съм в армията .Имам 7 години служба

 12. #12
  SGM 23 фев 2016, 22:38
   
  20
   
  0

  ДаГиЕбемУгъЗо...аз тези бели якички У парламенто, където мислят малоумщина след малоумщина. Скоро няма да има кой да дава караул и тогава призовавам мазните шкембелии У МО и Парламента, където цял ден са мноооого заети да си бъркат в носа, да грабват пушките и те да дават часови! Срам за вас! Затрихте тотално БА! Отвратен съм!

 13. #13
  до капрала 23 фев 2016, 22:46
   
  7
   
  3

  Капрал, натискай парцалите още 11 годинки и хващай гората. Като навършиш 55, излез и се избръсни. Вземи си парапатките и в пенсионното за пенсия първа категория. С една дума ако караш на гъби и дренки 20 години, ще я докараш до пенсия. Иначе ще тряя работиш, ама като те гледам, колко ти е под капата, по-добре хващай гората

 14. #14
  до 12 23 фев 2016, 22:53
   
  23
   
  0

  Те караула го оправиха вече - частни фирмички и пенсионирани офицери тътрят чепиците по постовете и жулят мастика в несвяст. После къде изчезва нафтата и ония двете МТЛБ-та между 2 и трети склад. Впрочем те и небето вече така ще охраняват! Не им трябва армия на тия капути в парламента. Полиция им трябва за да ги пази от народната любов :)

 15. #15
  гтр 24 фев 2016, 08:26
   
  9
   
  13

  ох,как са се разработили горките войници.ТЕЛЕФОНИ,КОЛИ ,СЕКС И АЛКОХОЛ.

 16. #16
  Сержант 24 фев 2016, 08:44
   
  1
   
  1

  Някой знае ли, дали времето от сержантското училище/след средно образование/се зачита за първа категория и влиза ли като стаж в необходимите 18 год.?

 17. #17
  до 16-ти 24 фев 2016, 09:45
   
  3
   
  0

  Зачита се само за периода 28.02.1996г.- 23.04.1999г. Намери министерска заповед ОХ-346/07.06.2010г., там ясно е записано.
  Отделно има и указания от дирекция "Финанси" на МО до финансовите отдели на видовете ВС, където е посочено в този период, как да се изчислява наборната и кадровата служба!?

 18. #18
  Ум Белия Делфин 24 фев 2016, 10:10
   
  4
   
  0

  Само не става ясно какво му регламентират встатута на курсанта.Пак ще е най- безправният и необезпечен вид в армията.

 19. #19
  Teraflop 24 фев 2016, 10:28
   
  3
   
  2

  "Предлага се създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип." Това пък що за простотия е?Нещо не виждам дума за военните пенсионери да се споменава.Що така? Бабче,ще служиш на каквото има.На велосипед,на тротинетка,каквото ти предложат.

 20. #20
  Сержант 24 фев 2016, 11:53
   
  0
   
  0

  До 17,благодаря ти за отговора ти,но интересното е ,че не я намирам във сайта на Министерството.Случайно да я имаш?

 21. #21
  fox81 24 фев 2016, 19:14
   
  1
   
  1

  Като няма военен преврат ще ни мачкат.
  Вдигай се войнико, стига си търпял, времето на чакане отмина, време е глави да падат!
  Глави на политици, министри, корумпирани генерали, и на полковници лизачи!

 22. #22
  до fox81 24 фев 2016, 19:47
   
  4
   
  0

  .....пропуснал си главите на подполковничките свиркаджийки (защото са наведени сигурно).

 23. #23
  ЕЦНП 24 фев 2016, 20:22
   
  1
   
  0

  "Предлага се създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип."
  Аз ли съм луд или тоя ЕЦНП съществува в Плевен от 3-4 години?

 24. #24
  ами 24 фев 2016, 21:10
   
  2
   
  0

  не си луд да от 1 юли 2012 съществува на мястото 5 бригада ама те от къде да знаят

 25. #25
  до Сержант 24 фев 2016, 21:54
   
  0
   
  0

  Тази заповед е явна! В личен състав и финансова служба трябва да я имат! На база тази заповед трябва да са направени поправки в пенсионните книжки на всички, които са били курсанти или сержанти в този период!

 26. #26
  хм 24 фев 2016, 21:58
   
  1
   
  0

  трябва да я има но я няма поне в нащо формирование

 27. #27
  редник 09 мар 2016, 17:25
   
  0
   
  0

  Много ще се радвам да видя как си тръгват войниците и на тяхно место никой няма да дойде.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка