БОЙКО БОРИСОВ: МНОГО СМЕ ДАЛЕЧ ОТ ЗАКУПУВАНЕТО НА НОВ ИЗТРЕБИТЕЛ. НЕКА СЕ ЧУЕ МНЕНИЕТО И НА ПИЛОТИТЕ!

Pan.bg 26 фев 2016 | 13:49 views (4747) commentaries(15)
img Премиерът Бойко Борисов: Ще търсим най-добрия икономически ефект с договора за нови военни самолети

Ще търсим най-добрия икономически ефект с договора за нови военни самолети. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на народния представител от БСП Янаки Стоилов дали предстои правителството да приеме решение за закупуване на военни самолети изтребители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Така или иначе ще се дават много пари. Нашият разчет е след няколко години това да стане”, заяви Борисов. „Военните имат мандат да намерят най-доброто решение за българската авиация“, заяви премиерът. По думите му, при взимането на това решение трябва да бъдат отчетени няколко компонента – цена, качество, технически възможности, дълготрайност за използване, съвместимост. „Не са много компаниите, които произвеждат военни самолети. Всички те се стараят да дават възможно най-добри условия. Някои от тях дават възможност да има съпътстващи дейности, свързани с големия договор за финансиране на такава сделка“, заяви Борисов. „Много сме далече от времето. Аз единственото, което съм поставил като задача на военния министър и на военните, е да има и мнението на самия летателен състав”, допълни Борисов.
Янаки Стоилов заяви, че премиерът не отговаря на неговия въпрос и попита как ще използваме решаването на въпроса за обновяване на българската военна авиация с решаване на проблеми на българската икономика. Министър-председателят отговори в дуплика, че има европейски директиви, които го карат да бъде по-внимателен с изказа за привързване към икономическите принципи. „Затова казах, че в преговорите и взимането на решение, ще бъде коментирано всичко това и когато дойде решението да се вземат, ще бъдат съобразено и с този ангажимент.
„Според мен, търсех отговор на по-дълбоко в това ,което попитахте. Да, ако можем да се възползваме и покрай подобна голяма сделка да дойда инвестиции, това е прекрасно за икономиката“, добави премиерът.

image


Бойко Борисов: При избора на нов самолет да се чуе мнението на пилотите
Министър-председателят разочарова оптимистите, като каза, че сме много далеч от времето за закупуването на нови изтребители. Нашият разчет, посочи още той, e това да стане след няколко години.

Otbrana.com


Военните имат мандат да вземат най-доброто решение за българската авиация, каза премиерът в отговор на въпрос на народния представител Янаки Стоилов. Той посочи, че трябва да се имат предвид различни компоненти: цена, качества, технически възможности, дълготрайност за използване, съвместимост и др. Не са много компаниите, които произвеждат военни самолети, всички се стараят да дават възможно най-добрите оферти, стана ясно още от думите на Бойко Борисов. Някои от тях давали възможност да има съпътстващи дейности.

Министър-председателят разочарова оптимистите, като каза, че сме много далеч от времето за закупуването на нови самолети. В начален етап сме, отбеляза той. Единственото, което съм поставил на министъра и на военните, уточни премиерът, е да има и мнението на летателния състав, на пилотите. Някои от тях, подчерта Бойко Борисов познават много добре техниката, летяли са на различни типове самолети – и руски, и западни. Решението ще вземем заедно, обеща премиерът, ще търсим най-добрия икономически ефект от подобна сделка, така или иначе се дават много пари. Нашият разчет, каза още той, e това да стане след няколко години. Тогава ще има преговори, прогнозира министър-председателят.

Въпросът на народния представител към премиера бе „Ще предложите ли на ръководеното от Вас правителство да изисква от страната доставчик на военни самолети да поеме договорни ангажименти за инвестиции в българската икономика?” Ако можем да се възползваме покрай подобна голяма сделка да дойдат инвестиции, е прекрасно за икономиката, отговори Бойко Борисов. Той обаче не може да заяви това поради ограничения, които се налагали от определени европейски директиви.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 15

 1. #1
  Добри 26 фев 2016, 13:56
   
  15
   
  1

  То и при военните сделки има комисионни, но понеже са с чужденци трябва част от тях да идат при посредници за заличаване на следите (Гигов-Свинаров-М Велчев-Царя). Друго си е при магистралите с нашенските мафиоти, пък и цената на магистралите е в пъти по-голяма от тази за самолетите.

 2. #2
  гтр 26 фев 2016, 14:38
   
  15
   
  1

  е каза ли ви го най после Тиквоча.колко пъти писах тук ,че скоро няmа да иmаmе нов-стар саmолет.те ще трябват и пожарни.питайте го ще купи ли нови пожарни.с това mоже да се съгласи.

 3. #3
  piknews 26 фев 2016, 15:35
   
  7
   
  3

  Ненчев: Готов съм да подам оставка. Утре това ще се реши
  "Готов съм да подам оставка, ако политическата организация, която ме е излъчила я поиска. И това ще се реши утре", заяви министърът на отбраната Николай Ненчев. Той добави, че би се оттеглил от поста единствено от морални съображения, а не от интереси.
  Както по-рано ПИК съобщи, министърът няма да постави подписа си под меморандума, защото смятал, че е достатъчно първото коалиционно споразумение.
  На въпрос на ПИК правил ли е купон за сумата от 200 хиляди лева Николай Ненчев видимо се притесни и се опита да обтегне въпроса с думите: "В последните дни съм изключително обезпокоен от това което се пише и тиражира. Изключителни лъжи и мисля, че трябва да проявим малко повече разбиране когато говорим за подобни въпроси. Ще предприема конкретни действия и ще заведа дела срещу медии, които тиражират подобни твърдения", заяви Ненчев, като умело пропусна факта, че колегата му депутат Атанас Зафиров всъщност разкри всички скандали около Ненчев.
  Той добави още, че ще сезира и Комисията по етика за всяко едно от обвиненията. Ненчев не уточни за какви обвинения става дума, като заяви, че не следи всичко което се тиражира.
  В допълнение все още министърът каза, че военните ще са въоръжени на границата, но бе доста пестелив с какво точно, защото не иска да давал информация срещу евентуални атаки. После обаче разкри, че ще бъдат с автомати.

 4. #4
  Teraflop 26 фев 2016, 15:39
   
  10
   
  2

  " Така или иначе ще се дават много пари. Нашият разчет е след няколко години това да стане” Ще се дават,като нямате мозъци в главите. След няколко години......След няколко години ....я камилата,я камиларя.

 5. #5
  БАТ-2 26 фев 2016, 16:53
   
  10
   
  2

  Единственият положителен аспект е ,че ще се има предвид становището на летателния състав - дано това не се окаже само лъжа...
  Но само на пилотите, не на министъра и разните след него титуловани, пронатовски папагали...!
  А иначе пари има - трябва настойчиво да се притисне простака Борисов, да даде отчет за разхода на над 20 милиарда лева заем, които взе смахнатото му правителство за по-малко от две години...!!!

 6. #6
  Izumen 26 фев 2016, 17:00
   
  9
   
  3

  За жалост, пилотите говорят, но никой не ги чува, а и не искат да ги чуят. От зависещите, закупуването на нови (или стари) самолети, най-важно е какво ще гушнат от комисионната. Чувал съм, че за Ф-16 е най-изгодна? Да кажат Монката Пасси и Чичото на новия Ви(ни) шеф на отбраната? Знам ли, че и Цацаров га гочуе?

 7. #7
  dogan 26 фев 2016, 19:02
   
  8
   
  1

  това е някакъв идиотизъм ....колко пъти за последните 15 години трябва военните да дават отново и отново едно и също мнение ???

 8. #8
  Томов Краси 26 фев 2016, 20:05
   
  22
   
  8

  Коментарът е цензуриран, заради обиди /нецензурни изрази/ груб тон/ разпространяване на неверни твърдения/ не е по темата. Admin

 9. #9
  Добчо 26 фев 2016, 20:37
   
  14
   
  1

  Няма да вземат скоро бойни изтребители.Жалко за младите пилоти-обричат ги -а те вече рискуват живата си с тези самолети,който навремето бяха модерни.Ако не бяхме крадлива държава- днес щяхме да имаме 10 Грипена на лизинг като Чехия и 10 модернизирани Миг-29А като Словакия.Скоро няма да има авиация-служил съм с Миг-29 и съм наясно много.Няма такава държава в света,която да мъчи техниците да удължават ресурси на двигатели и да прехвърлят части от един самолет на друг.Военни-не чакайте,надигайте се.Генерал Радев-лъжат те жестоко ,кадърен човек си , хвърляй оставка.Не ги интересува ВВС!!!!! Това е.

 10. #10
  росс 26 фев 2016, 22:45
   
  6
   
  1

  Скоро ще бъдете ,много далеч и от властта.
  Народа вече едва ви изтрайва.
  Надявам се да ви изгонят от властта преди да сте прекръстили България на Булгаристан. А подлогата Местан да е станал валия на новата турска провинция.

 11. #11
  abv 27 фев 2016, 02:10
   
  4
   
  12

  Коментарът е цензуриран, заради обиди /нецензурни изрази/ груб тон/ разпространяване на неверни твърдения/ не е по темата. Admin

 12. #12
  Томов Краси 27 фев 2016, 08:42
   
  13
   
  2

  Коментарът е цензуриран, заради обиди /нецензурни изрази/ груб тон/ разпространяване на неверни твърдения/ не е по темата. Admin

 13. #13
  Николов 27 фев 2016, 11:51
   
  2
   
  0

  Защо само глупости коментирате наляво и надясно за закупуването на самолетите. Вижте моето предложение - да се купят самолети "Блерио" - железни са били през Европейската война. С този гениален ход удряме джакпота по следните причини:
  - купуваме ги на тънка лайсна. Скриваме топката на тези, дето чакат да прилаат комисионни - а, де колко ша искаш да лапнеш, пич.
  - шашваме света за пореден път. Всички почват да коментират челния ни опит. Расте меджународната популярнст на страната ни. От цял свят идват да се фотографират с новите самолети. Късаме билетчета за всяка снимка и пълним с пари хазната. За една година изплащаме дълга от 16 млрд и отваряме път на следващите управляващи да вземат следващия, че да изплатим и него.
  - никакъв проблем за безопасността на пилотите. Такъв разговор вече не може да се води. Особено при съвременните технологии самолетите са напълно безопасни при експлоатация. Който се обади - да се наказва - "кой не скача е червен"
  - ако речем да ги продаваме, което не го препоръчвам, защото ще пълним гушите на други, ще им вземем много добри пари, тъй като покрай другото, тази техника има и скрита страна - колекционерска стойност, която е огромна - колекционери от цял свят ще се скъсат да ни обикалят и да ни молят да ни купят стоката, ама ние не трябва лесно да продаваме. Идеята е наша, а тя струва скъпо.
  Смятам, че по най-бързия начин трябва да се реализира този план, докато някой друг не се е сетил да ни изпревари. А у нас има хора, които за пари и хемороидите си продават

 14. #14
  mda 27 фев 2016, 12:12
   
  3
   
  0

  Пилотите к'во дремАт? Да почнат да си шият костюми на Супермен, Капитан Америка, Батман за изтребители и да сглобяват Железния Човек. Какво друго им остава? Дерзайте момчета - помогни си сам, да ти помогне и Господ!

 15. #15
  исмаил 28 фев 2016, 22:25
   
  2
   
  0

  Борисов е гениален! "При избора на нов самолет да се чуе мнението на пилотите..."
  Представете си следното: Румен Гайтански (Вълкът) пита боклуджиите, какви боклуджийски камиони да купи...
  Голям майтап, нали?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка