НОВО 20: ЗАРАДИ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ И ГЕРБ НЕНЧЕВ СЕ ОТКАЗА ОТ ИДЕЯТА ВСИЧКИ МЛАДЕЖИ И ДАМИ ДА СЕ ВОДЯТ НА ВОЕНЕН ОТЧЕТ

Pan.bg 28 фев 2016 | 23:14 views (3324) commentaries(9)
img МО отстъпи пред общественото мнение и ГЕРБ
Органите за военен отчет щели да минат на заплата във ведомството на Лиляна Павлова, шегуват се наблюдатели.
otbrana.com
Спирдон Спирдонов


Министерството на отбраната (МО) се отказало от обявеното намерение на военен отчет да се завеждат всички български граждани от 18 до 32 години. Това каза днес по БНТ бившият заместник-министър на отбраната Валентин Радев (на снимката), който е депутат от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по отбрана. За това се разбрали МО и депутатите на Бойко Борисов. Те обсъждали предоставените им промени в Закона за резерва, преди да бъдат внесени в правителството.


Мотивите на министерството не издържали, намекна г-н Радев. А и данните, за които става дума можело да се вземат от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Така на практика ангажиментът на Българската армия да изготви регистър на всички младежи, които са годни за военна служба, както заяви, колкото и неточно да е, министърът на отбраната Николай Ненчев след заседанието на правителството в сряда, се прехвърля на Лиляна Павлова и подчинената й структура в МРРБ. Може би органите за военен отчет трябва да минат на заплата във ведомството на Лиляна Павлова, след като министър Ненчев не успя да защити обявената им функция?!
image
А аргументите на МО, съвсем не бяха за подценяване. „Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба, възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството.“

Проблемът беше в тяхното представяне. Първо, както казва народът, каруцата беше сложена пред коня. Обясняваше се нещо, което го няма. Съобщението на МО се основаваше на проектопромените в Закона за резерва, които обществото не познава. Второ, министър Ненчев и подчинените му не бяха се разбрали какво да говорят, което наложи доуточняващи съобщения. Трето, не бе преценено, че разпространяването на подобна недостатъчно добре поднесена информация в дните, когато усилено се говори за идеята на депутати за връщане на наборната военна служба, ще има обратен ефект. Така и се получи.

Не съм чел промените в Закона за резерва, защото не са качени на сайта на МО, но предполагам, че след своеобразното бламиране на тази позиция на министъра на отбраната от страна на ГЕРБ, ще остане сега действащият текст. Той регламентира, че на военен отчет се водят резервистите и техниката-резерв; запасните и техниката-запас; българските граждани, които притежават професии и специалности, необходими на военните формирования от въоръжените сили; военнослужещите, освободени от военна служба, и прекратилите служебните си правоотношения служители от структурите на системата за национална сигурност.

Законът за резерва на Въоръжените сили е в сила от 9 март 2012 г. В Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, която бе валидна до края на 2014 г., бе планирано привличането на 3000 резервисти, които в кратки срокове могат да бъдат извикани на активна служба в Българската армия. Това не бе изпълнено. Нещо повече, в предишния план за развитие на Въоръжените сили бе записано, че броят на резервистите трябва да стигне до 3400. Държавата не удържа на думата си. В новата програма до 2020 г. се предвижда числеността на доброволния резерв на въоръжените сили на Република България да не се променя и да остане от 3 000 резервисти. Само че те се все още около 500 или малко повече. (А Народното събрание гласува численост на военно-временните формирования.) От къде ще дойдат останалите? При тази обществена нагласа у нас, при която воденето на военен отчет е, едва ли не проблем на свободата и демокрацията, да не говорим за връщането на наборната служба, военните и тяхното политическо ръководство би трябвало да бъдат доста по-неотстъпчиви. И разбира се, аргументирани.

Не по-малко тревожен е политическият въпрос. Стои ли ГЕРБ зад сегашния министър на отбраната? Или мирът се запазва само заради подписването на коалиционното споразумение? Отговорите са почти ясни. Остава някой да ги изрече на глас.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  real deal 28 фев 2016, 23:24
   
  0
   
  1

  Moje bi ima nadegda..... !!!

 2. #2
  бойко кирчев 28 фев 2016, 23:35
   
  12
   
  4

  Искат да хванат децата на бедняците да бухат наряди по границата, защото платените войнички са бременни, а войниците са синове на офицерите и си ги пазят.
  Гербаджийски мошеници - искат да хванат някой да им работи без пари и да му вземат здравето и живота безнаказано.
  Има професионална армия, като не ви стига увеличете броя на професионалните войници. Ама ще трябва да им плащате. Ами не ги дръжте на служба редниците до 50 годишни, ами ги сменяйте на пет години и ще имате резерв.
  Те си назначили родата да взема военни заплати сега няма кой да иде на границата и ще мобилизират чуждите деца.
  Имал проблем с резерва и щ - ами редник не се държи на служба повече от пет години никъде по света, за да може да се извъртят през армията повече хора.

 3. #3
  до 2 29 фев 2016, 00:03
   
  7
   
  3

  прав си на границата няма да идат войнички а само войници жените ги държат за украса още от свинчово време - свинаров за никъв кур не стават

 4. #4
  Разгневен 29 фев 2016, 05:29
   
  12
   
  1

  А защо заради общественото мнение не се отказаха от скъпите винетки ? Народни изедници.Заграбили властта със измама.

 5. #5
  ЦВО 29 фев 2016, 10:56
   
  5
   
  3

  И сега някой ще потърси ли отговорност на началника на ЦВО полк. Г. Петков и на "съветниците" му от "199" за глупавите и необмислени предложения които дадоха и компрометираха цялата идея от една страна и МО от друга?

 6. #6
  Н Лишев 29 фев 2016, 12:08
   
  5
   
  0

  Истинският проблем на МО и Парламента е, че в него са попаднали хора, които нямат дори общи познания за отговорната дейност, която са длъжни да изпълняват. Същото е, като пътниците в един автобус да изберат някой, който не знае Правилника за движение и няма книжка, той да управлява автобуса, защото бил обещал да ги води към Европа. Единственото което може да бъде постигнато по този начин, е сигурна лека или по-тежка катастрофа .

 7. #7
  хм 29 фев 2016, 19:41
   
  2
   
  1

  и ко на отчет немогат ги заведат а искат една година казарма да има как ли ще стане

 8. #8
  Сдружение на офицерите от 01 мар 2016, 10:47
   
  0
   
  0

  https://www.facebook.com/252266938199720/photos/pb.252266938199720.-2207520000.1456821210./881218591971215/?type=3&theater До коментиращия под №5: Правилно казвате, че от една страна е било началника на ЦВО и "КЛУБ 199" , а от другата страна съветника на министъра и офицери от МО. Навярно ако те бяха приели нашите предложения то нямаше да се стигне до такива предложения за промени. За съжаление те не ги приеха по разбираеми за нас причини.

 9. #9
  Teraflop 01 мар 2016, 11:24
   
  2
   
  0

  " Може би органите за военен отчет трябва да минат на заплата във ведомството на Лиляна Павлова, след като министър Ненчев не успя да защити обявената им функция?!" Не само те,цялото МО да се скрие под полата на Лили Павлова.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка