ТРИ ВОДЕЩИ ЕВРОПЕЙСКИ ФИРМИ ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ С БЪЛГАРСКАТА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА "ДЕЛФИН" ЗА НОВИЯ ПАТРУЛЕН КОРАБ

Pan.bg 26 май 2016 | 15:01 views (5194) commentaries(9)
img Български проект на военен кораб подкрепен от водещи европейски производители


Най-съвременни въоръжени системи от доказани световни производители ще бъдат разполагани на борда на проектирани и построени в България бойни кораби. Това става факт със споразуменията за сътрудничество между българския корабостроителен завод „МТГ Делфин“ и три европейски фирми, водещи в тази област – „Талес“ (Холандия) „Леонардо/Финмеханика“ (Италия) и „ДИЛ Дифенс“ (Германия).

Те бяха подписани на втория ден от отбранителното изложение „Хемус 2016“, което се провежда в Пловдив.


Споразуменията са ярък пример за трансгранично европейско сътрудничество в отбранителната индустрия. Те ще позволят построяването в България на съвременни военни кораби, с разширени бойни способности и възможности да изпълняват широк кръг от мисии, в това число на НАТО, на базата на доказани решения. Не не последно място ще сa оптимизираните разходи за придобиване и поддръжка на корабите през целия жизнен цикъл.

Допълнителна гаранция за възможностите на корабите е сертифицирането от класификационната организация BV (Франция), в съответствие с правилата за проектиране и строеж на военни кораби.
image
В световен мащаб в следващите 20 години ще са необходими над 400 кораба от този клас, смятат експерти. Подписаните от „МТГ Делфин“ споразумения с водещи световни фирми представляват стратегическа стъпка към възможността българската корабостроителна индустрия да може успешно да предлага конкурентен продукт не само за нуждите на страната, но и за външния пазар. Съседни държави вече са проявили голям интерес към проекта.

„Изпълнението на подобен проект в България ще даде възможност за устойчиво развитие на индустрията, за създаване на нови работни места, за работа с високотехнологични и с висока добавена стойност продукти“, сподели Светлин Стоянов, изп. директор на „МТГ Делфин“.

Накратко за страните по споразуменията:

Thales Nederland е водещ в света производител на системи за сигурност, включително автоматизирани бойни информационно-управляващи системи и сензори за военни кораби (2D/3D радари, радари за управление на стрелбата, електро-оптични сензори, средства за радио-електронна борба, сонари и т.н.), и доказан интегратор на всички видове сензори и въоръжение.

Diehl Defence е водещ производител на противокорабни и зенитни управляеми ракетни системи, както и на интелигентни амуниции, приети на въоръжение в страни-членки на НАТО.

Leonardo/Finmeccanica Defence Systems Division, е водещ производител на мало и среднокалибрени корабни артилерийски установки (чрез бившата „OTO MELARA“), и торпедни системи (за тежки и леки торпеда, чрез бившата WASS), приети на въоръжение в страни-членки на НАТО и извън НАТО.

„МТГ Делфин“ е български корабостроителен завод с доказан опит в проектирането и производството на специализирани кораби с висока степен на интеграция, включително и бойни и патрулни кораби.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Thunder 26 май 2016, 15:10
   
  10
   
  0

  Пан. Що не сложите по една снимка на макетите.
  Да ги видим поне в общ вид какви са идеите за патрулните кораби.

 2. #2
  Тома 26 май 2016, 17:07
   
  5
   
  2

  Споразумения, добре. А парички за изпълнението им?
  Баце може да е обещал, ама не е завещал. И едва ли ще даде - продължава да овъртолва страната в заеми, а за какво отиват си е все така пълен Х.
  Залагам, че точно за военна техника няма да даде. И ще си останем само със споразуменията.

 3. #3
  Су-1000 26 май 2016, 18:29
   
  3
   
  5

  Отговор на коментар: #2Какви парички? Това са частни компании с огромен международен авторитет и широк кръг клиенти. Сами ще си търсят купувачи. В това споразумение не е уточнено,че България трябва да купува този тип кораби. Когато има възможност, ще купи на конкурсен принцип.

 4. #4
  Добри до Су-1000 26 май 2016, 19:52
   
  9
   
  1

  Приятел, не бъди наивник. Тези водещи компании няма да се занимават с фирмата на Домусчиев, ако правителството не им гарантира покупки. Освен това си спомнете как Тиквата роптаеше срещу финансово неосигурените френски "курвети" (както ги наричаше поради вродената си простотия), а сега и той (пуделчето му Ненчев) подписва без никакви пари в текущата и в средно срочната бюджетна рамка.

 5. #5
  Baba Вуна 26 май 2016, 20:31
   
  5
   
  4

  Изсвинете кат глеам в Интернетя пише за бойни кораби, фрегати, патрулни корабчета та питам кво е туй нящо. По ми аресва да е кървете "бета"-ако нема рима ударимъ. Курвета "Бета" ми звучи гордо некак си, малко дойчланско кат големата Берта и май беше Берта с големата...се тая. По-здрави на всички юнаци от сайта! :)

 6. #6
  Rulin 26 май 2016, 22:19
   
  6
   
  0

  До#4
  Собственик МТГ "Делфин" не е Домусчиев.

 7. #7
  sbs-bg 28 май 2016, 01:19
   
  1
   
  1

  Тези така наречени модулни патрулни кораби практически за нищо не стават. Hямат почти никакво въоръжение. Разни хора добре,ще усвоят едни пари за пореден път.

 8. #8
  dogan 28 май 2016, 08:15
   
  1
   
  1

  Колегите корвкъно са се изказали по темата....аз само бих добавил, че ако изобщо се направи нещо, то ще бъде с ограничени, за да не кажа съмнителни бойни способности....25 г. руснаците дремеха и не си обновяваха флота, но това вече свърши.....ние още живеем някъде между европроекти и магистрали или интерконектори.....

 9. #9
  Некъв 28 май 2016, 13:08
   
  4
   
  1

  Чета коментарите и разбирам защо нищо не се случва в България. Новината е за едно, вие коментирате второ, а сигурно имате предвид нещо съвсем различно. Външните кенефи още са ви в главите.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка