Warning: getimagesize(http://www.otbrana.com/uploads/news/thumbs3/g_8833.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Велизар Шаламанов:Стъпка по стъпка превъоръжаването на армията започва

Pan.bg 05 юни 2016 | 20:50 views (4573) commentaries(16)
img Коалицията за превъоръжаване на армията е коалицията за бъдещето на България. Превъоръжаването на армията може да се окаже най-значимия, всеобхватен и трансформационен проект на нашия преход - и в технологично отношение, и в управленско и по линия на образованието и подговката на специалисти.Това е процес, който ще отнеме поне 10-15 години и едва ли има съмнение, че ще са необходими поне 4 милиарда лева. Превъоръжаването ще доведе и до реална смяна на поколенията във въоръжените сили - офицери и сержанти без спомен от Варшавския договор ще действат с новата техника и ще ръководят армията.

За първи път България взема решения и гради индустрия като равноправен член на два съюза - НАТО и ЕС, които са принципно различни от предишните съюзи, в които сме участвали в цялата си история на самостоятелна държава.

След разпускането на Варшавския договор имаме опит от проекти като Бел-206, Пилатус, Мерцедес транспортни средтва, Кугър/Пантер хеликоптери, Спартан самолети, доставка на кораби втора ръка, модернизация на Ми-24, модернизация на радари, поддръжка на МиГ/Су, Ел бойни самолети, поддръжка на Ми хелектоптери и трнаспортни самолети Ел, Ан, реализация на КИС проекти. Този опит е реален и поучителен.

Имаме и опит от работа със САЩ по проектите за чуждестранна военна помощ.

Предстои ни да изпълним 4-5 големи програми и поне 10-20 съпътстващи големи проекти, значително надхвърлящи по сложност и обхват правеното досега през последните 25 години, а и въобще в историята на България.

Ключови инструменти са звената за планиране на способности и ресурси, за управление на проекти, института на МО, ТЕРЕМ, учебните заведения, оперативните и тактически звена за внедряване и използване на новата техника.

Определено се почва от най-сложните и структуроопределящи програми за бойни самолети и бойни кораби, скоро и за бойни машини. Следват тези за разузнаване, управление, интеграция и поддръжка.

Именно това и се случва. Решението на Парламемта от 2.6. е преломен момент от планиране към изпълнение на първите две програми - превъоръжаване с нови самолети и нови бойни кораби.

Всичко е толкова ново, сложно и трудно, че доста хора като че ли се плашат, особено при спомена как в последните 25 години се реализираха проекти в отбраната. Сега обаче е различно - практически заедно с Началника на Отбраната, всички командири на СВ, ВВС, ВМС, специалните сили, военна полиция са ново поколение с по една и дори две академии в страни от НАТО, с опит от международни щабове. Директорите в МО, ръководителите на учебните структури и института са с голям опит в НАТО контекст.

Основните проекти са приети в програма за способности на армията от Правителство и Парламент, на стъпки конкретните значими проекти влизат за одобрение в Парламента. Разходите за отбрана започнаха да се повишават.

Естествено, далеч сме от това което ни се иска, но истината е, че никога не сме били по-добре подготвени и с по-добри планове и структури за превъоръжаване. Просто е необходимо стъпка по стъпка да вървим напред, в тясно сътрудничество със съюзниците (Румъния определено е най-близко до нас по отношение на ВМС и ВВС, а с многонационалната дивизия Югоизток и по отношение на СВ; със САЩ имаме регулярни учения в Ново село). Развитието в НАТО и ЕС, което и ние определяме никога досега не е било толкова в наша полза.

Дори изложението Хемус 2016 демонстрира подем в сферата на отбранителните проекти.

Защо да не повярваме, че можем, и да го направим по най-добрия начин - превъоръжаването на армията може да се окаже най-значимия, всеобхватен и трансформационен проект на нашия преход - и в технологично отношение, и в управленско и по линия на образованието и подговката на специалисти.

Успехът на България няма да се хареса на хора, които искат да сме слаба и зависима държава, които разчитат на систематично източване на бюджета по установени с годините схеми - затова и ще положат много усилия да спрат, забавят или опорочат превъоръжаването. Единственият начин да успеем е в скоростта, точността, качеството на решенията и действията при неотклонно придържане към рамката НАТО/ЕС при защита на българския интерес.

За пореден път уверено тръгнахме по този път на 6.8.2014 и вече почти 2 години въпреки трудностите и хибридната война срещу българския интерес напредваме стъпка по стъпка. Просто трябва да продължим, да правим каквото трябва, да поддържаме трудните решения, трудните компромиси за напредък, да сме на ясно колко тежест поема ръководството на МО и Министъра, Правителството, Президента, Парламента и да ги подкрепим с позитивно отношение, за да успеем всички ние, българите.

Нека не забравяме какво ни коства, всеки път, когато допуснем да се върнем към демагогията и популизма - цената я плащаме с фалирали банки, отслабени институции, напускащи страната българи, изолация, ...

Коалицията за превъоръжаване на армията е коалицията за бъдещето на България. Как това да стане професионално, ефкетивно и ефикасно зависи от институциите, от специалистите в МО, МФ, МИ, индустрията, институтите и работата им по правилата на НАТО и ЕС. България може, ние можем!

Да подкрепим добрите стъпки, да помогнем, кой с каквото може да има повече такива, да не се подвеждаме по "мрачни прогнози", а да работим за реализирането на "оптимистичните планове", с готовност за управление на рисковете. Ако всеки, който иска да види България със силна армия направи и подкрепи поне една правилна стъпка, ако премисли и не се подведе по демагогия и популизъм, няма как да не успеем, защото сме повече и сме по-добри! Защото тези, идващи след нас, са с нас - голямото мнозинство от тях.

* Авторът бе министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки, мнението е публикувано в профила му във Фейсбукotbrana.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 16

 1. #1
  dedo POP 05 юни 2016, 20:55
   
  43
   
  1

  Точно ти Велизаре да духаш супата.

 2. #2
  Анадъмо 05 юни 2016, 21:43
   
  33
   
  1

  Абе Шарлатанчо,то началниците може и вече и да са натовизирани,ама заплатите отидаха на ниво бантустан.Анадъмо.....пиле шарено?

 3. #3
  Nazifob 05 юни 2016, 22:30
   
  34
   
  2

  Унищожителят на БА от 1999 г. досега .....пледира за реформи и модернизация!? В чий интерес, бе пич? Ние не пасем трева, а и помним блестящият ти "принос", който усърдно осребряваш от доста години вече в НАТО! Поне не се връщай, молим ти се от сърце... Върна се за няколко месеца и предизвика дипломатически скандал, "плодовете" на който жънат сега нашите туроператори по Черноморието, а и не само те!!! Аман от безгръбначни продажници и лакеи! Колко нови ще са ти самолетите.... Koлкoто колите ни - западни, но по на 30-ина години! Thanks!

 4. #4
  Стратежик Меринджей 06 юни 2016, 09:00
   
  29
   
  0

  Как се е запазил във времето Велизар? Хич не е изгубил от комсомолския ентусиазъм на млад партиен делегат на XIII конгрес;
  1. ВРАГЪТ С ПАРТИЕН БИЛЕТ (нищо старо не е забравено): "офицери и сержанти без спомен от Варшавския договор ще действат с новата техника и ще ръководят армията" - нищо, че политиците и най-стархите офицери още се назначават от същата Партия-майка;
  2. НИЩО НОВО НЕ Е НАУЧЕНО ОТ НЕГАТИВНИТЕ ПОУКИ ОТ ПРАКТИКАТА: "имаме опит от проекти като Бел-206, Пилатус, Мерцедес транспортни средтва, Кугър/Пантер хеликоптери, Спартан самолети, доставка на кораби втора ръка, модернизация на Ми-24, модернизация на радари, поддръжка на МиГ/Су, Ел бойни самолети, поддръжка на Ми хелектоптери и трнаспортни самолети Ел, Ан, реализация на КИС проекти. Този опит е реален и поучителен" - кой се е поучил?;
  3. БЕЗПОЧВЕН ОПТИМИЗЪМ ИЛИ НЕПОЗНАВАНЕ НА РЕАЛИИТЕ: "Ключови инструменти са звената за планиране на способности и ресурси, за управление на проекти, института на МО, ТЕРЕМ, учебните заведения, оперативните и тактически звена за внедряване и използване на новата техника" ?????:
  4. РАПОРТ ДАДЕН: "да стане професионално, ефкетивно и ефикасно зависи от институциите, от специалистите в МО, МФ, МИ, индустрията, институтите и работата им по правилата на НАТО и ЕС. България може, ние можем!" ?!

 5. #5
  тримата от запаса 06 юни 2016, 09:12
   
  30
   
  0

  Шашмаланов, след като продаде съвестта си(ако си имал въобще такава) сега продължаваш в Брюксел да продаваш България. Ти и няколкото такива като теб сте позор за страната.

 6. #6
  Трапанация ли 06 юни 2016, 12:19
   
  23
   
  0

  Велизарчоооо....,има голям проблем....,и проблемът си ти!Докато не се изринеш да се занимаваш с проблемите на армията,ще имаме проблеми с офицери от Варшавското време.Ми нали ти беше натеглив комсомолец,партиец и активист на БеКаПито?Трапанация ли ти направиха хамериканците?

 7. #7
  стаф 06 юни 2016, 12:53
   
  22
   
  2

  До кога ще ни занимавате с този гном.

 8. #8
  dogan 06 юни 2016, 13:58
   
  15
   
  0

  Първо превъоръжаването ще струва много над 2 млрд. евро.....иначе нищо няма да превъоръжим
  Второ все ми се струва, че строеви/боеви офицери и сержанти не останаха от соц. време.....такива по щабовете трябва да се търсят....
  Трето за каква технология става въпрос......като самолетите няма да са новопроизведени, а корабите ще бъдат въоръжени с по 1-2 оръдийца.....
  Четвърто за какъв опит по придобиване и модернизация става въпрос......само на корупционни схеми смърди и в очите се набиват само неадекватни решения.....а за опитността за нато контекс средата......само връзкарство и гъзолизане......

  Иначе за ентусиазма...... Браво на шаламанката......

 9. #9
  Исмаил 06 юни 2016, 15:05
   
  18
   
  0

  Стъпка по стъпка унищожавате българската нация.

 10. #10
  Томов Краси 06 юни 2016, 17:27
   
  26
   
  1

  Този Шаламанчо само "Звезди" като к.попоff и генерал-О$тавка румен радев могат да го конкурират в дисциплината :
  НАГАЖДАЧ-ПРОДАЖНИК !

 11. #11
  Юстас 06 юни 2016, 23:13
   
  11
   
  0

  ЕПМ , Велизарчо

 12. #12
  Teraflop 07 юни 2016, 08:04
   
  12
   
  1

  Само дрънканици.Шаламанов.....

 13. #13
  "НАТОВЕЦ" 07 юни 2016, 09:39
   
  12
   
  1

  Този смешник и "натовските" ни генерали са с амнезия та да нямат спомен от Варшавския договор?

 14. #14
  m.genov 07 юни 2016, 15:25
   
  9
   
  0

  С какво ще превъоръжиш армията бе Ша(рлат)анов?
  Поляците, въпреки заклети русофоби, продължават да си експлоатират и МиГ-29 и Су-22 и танковете Т-72 (въпреки че полското производство на тези танкове е най-големият боклук) и изобщо не са недоволни. А от НАТО никой нищо не им казва. Котката - черна или бяла - трябва да лови мишки...

 15. #15
  Курсант 08 юни 2016, 13:19
   
  1
   
  4

  Отговор на коментар: #14

  Червените котки,червени мишки не ловят ами се сдушават.
  Срам и позор е една НАТО-вска държава да копува руски самолети !

 16. #16
  До Курсант 08 юни 2016, 15:06
   
  2
   
  0

  Хей, малкия, първо трябва да те върнем в първи клас да научиш правопис на българския език (кОпува!?), пък след това ела да си мерим пишките, че май доста ти е късичка... Въобще, виж първо батковците какво са видели и преживели и се равнявай по тях - иначе си пълен смешник! Разсъждавай сам, а не слушай блъндикането на гейро-атлантическата помия, с която са ти напомпили главата!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка