НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ПРИОРИТЕТИ В АРМИЯТА! ДЕМОТИВАЦИЯТА СРЕД ВОЕННИТЕ ВЕЧЕ Е ПРИЗНАТА ОТ ВСИЧКИ!

Pan.bg 13 юни 2016 | 09:53 views (11891) commentaries(26)
img Правителството не изпълнява един от основните си приоритети в областта на отбраната

Запазването на числеността на Въоръжените сили не е гарантирано от усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща професионалния подбор и кариерното развитие на военнослужещите и цивилните служители и подобряване условията на труд и качеството на живот на личния състав. Демотивацията вече се признава от всички.

otbrana.com
Спирдон Спирдонов


Знае се, че природата не търпи празни пространство. В отбраната обаче този закон, очевидно, не важи. Така е от десетки години, така е и сега. С този темп едва ли настоящото правителство, респективно МО, ще запълни дупките, което е доста обезпокоително.

Не е нужна кой знае каква памет, за да припомним едногодишния стратегически вакуум, в който бяха поставени Въоръжените ни сили. Може да се каже, че почти през цялата 2015 г. те нямаха представа как ще се развиват и в какъв хоризонт. В края на ноември дойде Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г., а в края на декември – Планът за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Т.е. една година, след като предишните, т.е. Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили и Планът за развитието на Въоръжените сили до 2014 г., бяха вече невалидни. Ето едно от обясненията защо толкова късно влизат в парламената най-приоритетните, за съжаление без този за Сухопътни войски, проекти за модернизация. В този ред на факти е учудващо, че в годишните доклади, както за състоянието на отбраната и Въоръжените сили, така и на националната сигурност, това едногодишно попълване на вакуума в стратегическата рамка на отбранителната политика се отчита, едва ли не, като успех през 2015 г.
image
Лошото е, че споменатият вакуум продължава да е недозапълнен. Тези документи не могат да бъдат реализирани на 100 процента поради липса на адекватна нормативна база. Промените в двата основни закона – за отбраната и въоръжените сили и за резерва, продължават да чакат реда си в дневния ред на правителството. Вече е сигурно, че няма да влязат в сила от 1 юли т.г., както се очакваше, а може би ще имат лошия късмет да се обсъждат в парламента в дните, когато тече предизборната кампания за президент. Както разбирате, едва ли тогава на депутатите ще им е точно до тези закони. Лошото е, че това чакане продължава доста дълго. Промените в двата закона бяха няколко пъти препланирани в законодателната програма на правителството. В същото време се правеха и ще продължават да се правят (виж проекта на закон за борба с тероризма) т.нар. малки поправки, с което се рискува законите да станат трудно използваеми. При всички случаи чакането е неоправдано дълго. При положение, че на практика промяната в един закон влиза в сила едва след съответните поправки в подзаконовите му актове, наистина е загубено и продължава да се губи много време.

Не е ясна причината за поредния вакуум в отбраната. Проектите на промените на законите са на сайта на МО от средата на април. Преди това бяха представени на парламентарните групи. Може би не са това, което се очакваше? Особено, що се отнася до гарантиране на сигурността, от която се нуждаят военнослужещите. Според запознати, на практика предложенията на въоръжените сили не са взети под внимание. Например за пределната възраст за служба в зависимост от военното звание. Има някакво решение, но то е половинчато. Поредицата от т.нар. малки поправки на закона за отбраната и кодекса за социално осигуряване създадоха големите проблеми пред кариерното развитие на военнослужещите. Пирамидата, както казват, трябва да се изправи, за да не се срути. Дали обаче сега известните предложения на МО са най-удачните? Имат ли те достатъчно голям хоризонт? Ще има ли пирамидата основа, след като и малкото конкурси за набиране на войници са с отчайващи резултати? Разполагаме ли с достатъчно хора за офицери, след като недостигът е и при младшите, и при старшите? Какво направи държавата, респективно МО, за да привлече повече младежи и девойки във военните училища или се задоволи само с министерската заповед за увеличаване на приема и остави «делото на давещите да бъде дело на самите давещи»?

След като, както стана ясно в последно време, министърът на отбраната проявява социална чувствителност, защо чакането продължава. Нали през летните месеци с приема на курсанти залагаме запълване на вакуума от офицерски кадри след 6-7, а според някой разчети, 10 години. Най-добре е сега парламентът да гласува текстове в закона, които да гарантират висок социален статус както на офицерите, така и на всички останали военнослужещи. За да има за какво да кандидатстват в НВУ и ВВМУ. Освен патриотизма, разбира се, който, както вече се разбра, едва ли е достатъчен за ликвидиране на недокомплекта в армията ни. В противен случай ще продължава да тежи съмнението, че финансовият министър ще изпълни своя план, което не можа да стори с преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016 г. Още тогава предрече, че ще постигне замисленото със специалните закони. В Закона за МВР вече го направи. Постъпващите ще разчитат на по-малко заплати като обезщетение при уволнение и на по-кратък годишен отпуск. Това ще бъде най-голямата «помощ» в кандидат-курсантската кампания.

Все още не се изпълнява един от основните приоритети на „Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България”, а именно „Запазване числеността на Българската армия, създаване на условия за висока мотивация и професионален подбор”. Основен изпълнител и отговорник е Министерството на отбраната. Там е записано, че запазването на числеността на Българската армия се обвързва с Плана за развитие на Въоръжените сили, и със създаване на условия за изпълнение на конституционно определените задължения на въоръжените сили. Мерките са: усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща професионалния подбор и кариерното развитие на военнослужещите и цивилните служители и подобряване условията на труд и качеството на живот на личния състав на Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заявява, че не е допуснал съкращаването на нито един военнослужещи. Това е вярно от една гледна точка. От друга, обаче със законовите промени и недостатъчната стабилност във Въоръжените сили, особено във връзка с промяната на режима за придобиване право на пенсия, правителството допусна стотици военнослужещи да подадат рапорти и да се уволнят. В този смисъл, ако има запазване на числеността на Въоръжените сили, то е на хартия. И ако няма последователна стратегия в интерес на отбраната и Въоръжените сили, както е записано в правителствената програма, и тя не се изпълнява ритмично, хората в отбраната ще намаляват. Впрочем, демотивацията на личния състав вече се признава и от всички.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 26

 1. #1
  Няма демотивация 13 юни 2016, 10:12
   
  63
   
  14

  Има високомотивирани щабни офицери с пенсии и заплати. Къде виждате уволняващи се в големите щабове? А войниците обичат да имат мотивирани началници да ги спукват от проверки.

 2. #2
  Тарзан 13 юни 2016, 10:38
   
  28
   
  3

  Отговор на коментар: #1

  Не му се връзвай на Спирдон. Скоро не беше писал статия и е огладнял за хонорари. Иначе не е написал нищо ново - все едни и същи дрънканици.

 3. #3
  Иван С. Иванов 13 юни 2016, 10:50
   
  15
   
  7

  До Тарзан
  Тогава ръкопляскай на това
  ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР: ИЗПЪЛНИХ ИЗЦЯЛО АНГАЖИМЕНТИТЕ, КОИТО ПОЕХ! ВОЕННИТЕ ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ ПОЛАГАМЕ УСИЛИЯ ЗА ТЯХ! -

 4. #4
  Тарзан 13 юни 2016, 11:17
   
  19
   
  0

  Отговор на коментар: #3

  Нито на "това", нито на "онова" мисля да ръкопляскам.

 5. #5
  Borei 13 юни 2016, 12:01
   
  50
   
  3

  Демотивацията е на лице!

  От къде да се вземе мотивация? Военните, армията е за това да си защитава родината, близките си, народа...
  А в момента нашата е за това, да изпълнява заповедите на империята САЩ! Донякъде може да се появи мотивация, ако им се плати много. Но тогава е армия от наемници, а не от патриоти! Армия, която не е вече народна или българска!

  Кризата в нашата армия е преди всичко морална! Губи се смисълът и е далече на българина представата, да е войник на чужда армия и на чужди интереси... Даже се стига до парадокса, армията ни да участва във войни, които хем не са свързани никак с нашата национална сигурност, а даже и я застрашават. Пример: Без Натото, Русия не представлява за нас никаква опасност. Но като натовска страна, изпълняваме целите на САЩ, а те са определили за себе си Русия за стратегически враг. Така и ние ставаме враг на Русия!

  Е, каква мотивция да имаме да воюваме против Русия, когато без тях, днес щяхме да сме Турция? Без тях нямаше да имаме нито един боен самолет, без тях нямаше да летим никога в космоса... И без натовските цели, Русия никога нямаше да воюва против нас!

  Какво може да ме накара да служа в армията за САЩ? Те 93% от времето си на съществуване са били във войни....
  http://www.washingtonsblog.com/2015/02/america-war-93-time-222-239-years-since-1776.html

  Дори и нашият съсед - Югославия, беше разгромен и разчленен по техен план...
  Бивш агент на ЦРУ каза, че са получили милиони да организират междунационални конфликти там и така да се стигне до война, за да могат САЩ след това да я нападнат и разпаднат на малки държавици и да си направят голяма военна база в Косово...

  http://awdnews.com/top-news/ex-cia-agent-we-got-millions-to-destroy-yugoslavia

  Е, дали всичките други, целият свят е толкова "лош" и враг на САЩ, та постоянно са във войни?

  Армията е за това, да защитава нашият народ, нашата национална сигурност, а не да служи на чужди интереси....или даже при това да ни подложи на опасност от чужди нападения...

 6. #6
  Teraflop 13 юни 2016, 16:30
   
  14
   
  2


  "Министърът на отбраната Николай Ненчев заявява, че не е допуснал съкращаването на нито един военнослужещи."

 7. #7
  otbrana.com 13 юни 2016, 16:42
   
  4
   
  1

  Отговор на коментар: #6

  Така е написано и в otbrana.com. Не е ясно редакцията на otbrana.com ли е спала или Спирдон Спирдонов.

 8. #8
  Black sailor 13 юни 2016, 16:46
   
  18
   
  33

  Пак пенсионерите ви виновни. Чекиджии.

 9. #9
  военен 13 юни 2016, 18:13
   
  14
   
  0

  През октомври 2014г. Пан.бг публикува Статия със социалния пакет във Американската Армия. Които го интересува може да погледне,и да сравни дали изобщо можем да ги стигнем наполовина?!!!!

 10. #10
  до Black sailor 13 юни 2016, 19:09
   
  24
   
  7

  Отговор на коментар: #8

  Виновни са ни чиновниците с пагони, а ако са и пенсионери-чекиджии, още повече са виновни.

 11. #11
  Пардон Пардонов 13 юни 2016, 19:24
   
  23
   
  2

  Аз пък искам Спирдон Спирдонов да се разрови малко и да публикува статистика от последните години, колко от завършилите военните училища лейтенанти отидоха по частите и колко на топли местенца.

 12. #12
  Бай Иван 13 юни 2016, 21:15
   
  26
   
  6

  Младите офицери не искат да ги командват пенсионери- чекиджии. В Командванията е пълно с такива по цял ден висят по терасите и пушат цигари и се кефът на пенсийките си. Те са социално зло да си ходят по селата и да си копаят лозята.

 13. #13
  З+П 13 юни 2016, 22:25
   
  16
   
  3

  По добра "мотивация" да ти е "хибриден" (заплата + пенсия) началника НЯМА!!! По цял ден да слушаш тя моята гайда надута.....вие му мислете....

 14. #14
  Batkata 13 юни 2016, 22:40
   
  12
   
  6

  Нищо против пенсионерите на заплата,имахте шанса да се възползвате възползвате се.Ай по-полека с чекийте,на всяко прасе му идва Коледата, натискайте се на пробития долар и без да джафкате много много.Нито ще взема ващо нито вие моето...живи и здрави.

 15. #15
  Воин 13 юни 2016, 23:22
   
  12
   
  1

  Отговор на коментар: #9 Винаги ми е било интересно като вземат да се сравняват с Американската армия. Момче, тая армия има военен бюджет колкото сбора на военните бюджети на следващите я 9 страни в класацията -- това са и най-силните държави на Земята ( поради простата причина че не е възможна силна държава без силна армия. Силната армия означава независимост, слабата армия означава държава васал или колония, на която са и внушили че е свободна). Американската армия разполага с около 800 бази по Земята. Американския долар се печата така, както ти печаташ листите си на принтера. С така напечатания, от въздуха долар, се поддържа такава чудовищно силна армия, с която се управлява света. САЩ-армията е средството на глобалните управници.
  Намерили с кой да се сравняват. Именно затова, от САЩ армията нищо не можем да вземем. Възможностите и начинът и на действие , както и схващанията и за глобален тормоз на народите са несъвместими със схващанията на армия като нашата. Ние обаче, copy - paste ---- досущ зубрачи, всичко пренасяме шаблонно от армията на САЩ.

  #5 Borei, моного точно е описал положението за липсата на мотивация, т.е. смисълът да се служи. На кой ? На САЩ, за пари, в състава на васалната Българска армия. Само че неща като нравственост, родолюбие, клетва, са трудно изтриваеми и именно те дават смисъл на военната служба,. А цялостния, големият смисъл е да служиш на Родината си развивайки и усъвършенствайки умения и способности да воюваш за да можеш при нужда, някога във времето, да защитиш държавата си от чуждо нападение. И то при най-тежкия вариант, тогава когато съюзници няма да има -- било защото не им оттърва, било защото нямат възможност.
  Това е истинският смисъл и движещата сила на което и да е военно дело. Другото е шоу и празнословие в стил джурналисти от вестник Българска армия
  Войните никой не е отменил. И държавата трябва да развива способности да воюва сама. Съюзниците са само един допълнителен гарант, който може и да се задейства, а може и да не се задейства.
  Това е смисълът и движещата сила на едно военно дело.

 16. #16
  статистика 14 юни 2016, 08:30
   
  13
   
  0

  Отговор на коментар: #11

  А за лейтенантките да не рови-там на 100% е скатавка.

 17. #17
  Торпедо 14 юни 2016, 10:03
   
  11
   
  0

  Спирдоне, Спирдоне, числеността на една армия трябва да е в зависимост от въоръжението на същата армия, иначе не е армия а купчина чиновници. Хайде сега ми кажи след 25 години реформи, каква техника остана в БА, на какво дередже е и колко години още може да изкара.

 18. #18
  за админ 14 юни 2016, 11:23
   
  2
   
  5

  http://www.budnaera.com/201503/1506021128.html

 19. #19
  питане 14 юни 2016, 12:01
   
  3
   
  11

  Отговор на коментар: #5
  И за да оправиш жена си, пак ли ще чакаш Русия?

 20. #20
  редове 14 юни 2016, 12:29
   
  13
   
  1

  Отговор на коментар: #19

  А ти твоята с помощта на комшиите от Анадола ли я оправяш.

 21. #21
  Borei 14 юни 2016, 15:23
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #19

  Ха-ха-ха.. Очаквах повече с прецакани мозъци да ме нападнат! Най-после се намери едно, надявам се, да не си българин?

  Виж Русия няма да чакам за такива неща! Но ти ако не вярваш на това, което съм писал, скоро сам ще се убедиш!
  САЩ ще те използват в тяхната война против Русия. Русия е непобедима духом, за това не може да бъде победена и материално... Те са готови да умрат за да си останат руснаци, а с такъв народ не може да очакваш победа....

  Горбачов и Елцин бяха наивници и предатели... Днес няма такива вече там. Има малко от 5-тата колония, които не са етнически руснаци ами други народи...
  Но бъди сигурен, че ако ние, България не се откажем от болните амбиции на САЩ, няма да останем вече нито като народ, нито като държава! Този път Русия няма вече да ни прави компромиси, ако изобщо останем след такава война!
 22. #22
  военен отговор на №15 ВО 14 юни 2016, 17:32
   
  3
   
  1

  Относно Американската Армия -просто дова се сетих!!! Много добре знам че "Братята американци" печататът пари!!!! Как според теб се формира Военен бюджет от над 700 милярда????? Мога и да ти сведа информация и за Румънската Армия,която е със 90 хиляди численост!!! С тези Философски мисли към Парламента........

 23. #23
  ами сега 14 юни 2016, 19:48
   
  1
   
  2

  Системата е изгнила отвътре и от всички посоки. Никой не осъществява никакъв контрол, всичко е фиктивно всичко е митация. На 90% от личния състав това му харесва много. Как може тази система да бъде вкарана в релси? Очаквам предложения от оставащите 10%. :)

 24. #24
  Воин 14 юни 2016, 21:21
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #22 " Как според теб се формира Военен бюджет от над 700 милярда????? "

  С крадене. Печаташ пари. Инвестираш в армия. И в майдани -- 5 милиарда инвестиция в Украйна, печалбата е десетки пъти в повече. Цялата газопреносна мрежа на Украйна е в американски ръце -- в ръцете на Байдън. Златаото на Украйна е в САЩ. Ще и го върбат, кога върнат Германското злато.
  Самата Украйна -- 40 милионна държава е в ръцете на САЩ -- с нея правят каквото си искат. Държава изкупена за 5 милоиарда долара инвестирани в покупка и издигане на правилните политици.
  Тия около 800 бази не са за красота. Нито за "да пазят световния мир".

 25. #25
  Borei 14 юни 2016, 22:11
   
  3
   
  0

  Спокойно момчета! Скоро му се вижда края. Щом се захванаха с Русия, вече ще има много скоро радикална промяна!

  Но как ще се откажат американците от тази далавера, да лъжат и ограбват цял свят? Пък и много заблудени мозъци има, в Украйна например са хиляди балъците, които още вярват, че САЩ им мислят доброто. Като поживеят така 20-ина години, ще станат като България и тогава вече ще разберат, ама ще е късно вече.
  Русия пък твърдо е решила да не се предава лесно на САЩ. Може да имат и таен военен съюз с Китай? Китайците напоследък също почнаха да правят по смели полети около американците в Южно-китайкското море?
  Въобще сме изправени пред битка на титаните. Европа ако е умна, най-доибре е да се отдръпне и да не взема ничия страна. САЩ, без Европа, няма да смеят изобщо да се захващат с Русия или Китай. И точно това е ключат днес, да мяма унищожителна световна война!
  Ако европейците не бяха такива глупаци, нямаше сега да сме на прага на пълното унищожение...

 26. #26
  52090 ввс 16 юни 2016, 08:41
   
  0
   
  0

  Какво друго може да се очаква от такъв тип?!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка