ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ НА ГЕН.ПЛАМЕН БОГДАНОВ ПО ПОВОД ИНТЕРВЮТО НА НИКОЛАЙ ЦОНЕВ

Pan.bg 16 юни 2016 | 12:35 views (12385) commentaries(29)
img Лична позиция на бригаден генерал Пламен Богданов по повод интервю на Николай Цонев, публикувано в pan.bg от 14 юни 2016 г. и твърденията по отношение на действащ генерал от Българската армияОставям настрана въпросите защо и кому е нужно? Но по отношение на въпроса „Защо сега?”, трябва да се търси отговор.
Относно изнесените факти. Запознатите знаят. А тези, които се интересуват, нека питат...

Когато се говори и пише за Въоръжените сили и отбраната е необходимо това да се прави с разбиране за няколко базисни неща. Нищо друго, освен заплахите не може да се прояви сега, на момента. За проявяване на каквито и да било резултати, свързани с генериране на отбранителни способности е необходимо време. Това, което се проявява днес, е ситуирано вчера или още по-назад във времето.
Единоначалието, с което Въоръжените сили и отбраната се отличават от всички останали, е законово регламентирано. Но ние имаме нужда от единство на всички нива. За него трябва да се борим всеки ден. То е изключително важно на стратегическо ниво.
Защото никой нищо не може да направи сам. Всеки – от редника до генерала, от държавния експерт до министъра на отбраната, работи в екип. В контекста на съвременната геостратегическа среда всеки опит за разделяне на управленския екип е неуместен – и по съдържание, и по време. В отбраната не бива да се проявява една българска черта – охулването на другия. За съжаление тази ни способност се пренесе и към достойните български войни. Нека не допускаме охулването на българските генерали! За съжаление това се случва! А те носят основната отговорност за настоящето и бъдещето на Българската армия и Въоръжените сили.
А точно днес има много какво да се прави!
Необходимо е най-сетне малко спокойствие на всички нива, за да продължи забавеното вече технологично обновяване на Въоръжените сили и осигуряване на окомплектоването и повишаване на мотивацията на личния състав, за да изпълняват всеотдайно това, което им е възложено.
Като офицер (но не пенсионер) се чувствам длъжен да кажа всичко това.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 29

 1. #1
  Лятно кино 16 юни 2016, 14:26
   
  52
   
  4

  Наистина позиция в стил "дрън-дрън, та пляс". Най-важното което разбрахме е, че не е пенсионер.

 2. #2
  Preslav 16 юни 2016, 15:38
   
  10
   
  30

  Генералът е застанал с името си и е изразил личната си позиция. Когато и вие застанете зад имената си, тогава ще ви одобря коментарите си.
  Тук анонимници не разрешавам.

 3. #3
  jmas 16 юни 2016, 16:22
   
  13
   
  2

  Господин генерал, очевидно трябва и ние да Ви се радваме, че сте застанали с името си и отстоявате позиция. Какво пък, радвам Ви се, че не искате разни драскачи и "бивши" да Ви пречат да си вършите работата. За сведение, има един спорен изследователски метод, наричат го "анализ на текст". Този, който е написал по-горе, че текстът му звучи "дрън-дрън", сигурно върви по тази пътечка. Аз пък, кой знае защо, си спомних за един друг генерал, в един ресторант на една гара, който наставлявал офицерите "В шест часа - гулаш с картофи, в осем - всички отиват да серат и в девет - отбой!!!" А командирът на батальона си мислел "Какво ли се е случило, та всички едновременно са се..."

 4. #4
  Гледна точка 16 юни 2016, 19:00
   
  23
   
  1

  Какво значи "тук анонимници не разрешавам". Нека да правим разлика между анонимни и регистрирани потребители, защото всички сме анонимни. Да не би дядо Йоцо примерно, като се е регистрирал да си е написал, трите имена и ЕГН-то.
  А относно позицията на генерала, мисля, че не беше негова работа да отговаря на нападките на Цонев към ген. Симеонов и ген. Попов.
  Или изпълнява молба на някой от тях двамата?

 5. #5
  Фрий райд 16 юни 2016, 19:21
   
  6
   
  6

  Поздрававям ген.Богданов за позицията му.
  Можеше и доста по-остро. Можеше и не така образно, но паке казал мнението си.
  А тея там послушковци - Коцко и Радев... те знаят много добре и са чули слуха, че при едно ново правителство Цонев може и да се върне.
  Там където се яде, не се рита...
  Девиз на верните кученца.

 6. #6
  Наблюдател 16 юни 2016, 19:43
   
  13
   
  0

  Като прочетох статията и си зададох въпрос, какво означава да поемат отговорността, и какво биха направили тези, които ще я поемат. Това не са ли едни празни приказки, думи, клиширани и използвани от безсилието да се изправиш и да кажеш истината, да наречеш нещата с истинските им имена.
  Единоначалието е регламентирано не от вчера и днес, а да попитам спазва ли се, и кой позволи да се тълкува, а не да се изпълнява, дали не са отново "тези", които защитавате, и другите, които говорят и пишат сега, а не тогава, когато можеха да направят нещо, да се противопоставят на унищожаването на армията. И кой според вас, генерале, ще понесе отговорността от съсипването на армията до сега, както и продължаващото и съсипване с действия, за които честно казано не мога да намеря думи да определя. Защо не стъпите здраво на земята и не се огледате, защо не прогледнете на къде върви армията, как я приема населението, как я определя, какъв е авторитета на военнослужещите, от редника до генерала, както казвате.
  Много правилно сте написал, че когато се пише и говори за Въоръжени сили и сигурност, трябва да се прави с разбиране за базисни неща, а зададохте ли си въпроса има ли я базата, и къде отиде тя, когато я имаше.
  И накрая, като офицер от запаса, както и много други които четат и пишат тук, също се чувствам длъжен да ви отговоря.

 7. #7
  дядо Йоцо 16 юни 2016, 19:44
   
  8
   
  9

  Отговор на коментар: #4
  Генералът е имал смелостта да изрази личното си мнение тук, за което му се дължи най-малкото уважение...
  Естествено, понеже никое добро дело не е останало ненаказано, злобарите веднага се обадиха...
  Предполагам, че Преслав точно това е имал предвид-когато някой пише с истинското си име, който иска да му опонира трябва също да не е анонимен, тоест да си пише името....да има равнопоставеност...
  А аз винаги съм искал да има повече регистрирани, за да се избягва факта, че един и същ пише под различни никове и имитира масовост...

 8. #8
  Йово 16 юни 2016, 20:07
   
  16
   
  1

  Пламен е отличен офицер, но не му прави чест да бърше задника на Коце. А той, че си прави превозката да си вземе надбавката - това е ясно на цялата армия. Ясно е и че реално не би трябвало да има летателна годност.

 9. #9
  до един Анонимник на пред 16 юни 2016, 20:31
   
  5
   
  4

  Отговор на коментар: #7

  А ти кога ще застанеш с истинските си имена, анонимнико на пределна възраст.

 10. #10
  Teraflop 16 юни 2016, 20:37
   
  7
   
  0

  "А точно днес има много какво да се прави!
  Необходимо е най-сетне малко спокойствие на всички нива, за да продължи забавеното вече технологично обновяване на Въоръжените сили и осигуряване на окомплектоването и повишаване на мотивацията на личния състав, за да изпълняват всеотдайно това, което им е възложено." Господин генерал,мислите ли ,че вече са останали такива кадри,които да не гледат скептично на "технологичното окомплектоване" на БА? Аз не вярвам,че скоро то ще се осъществи.

 11. #11
  Аз 16 юни 2016, 20:43
   
  15
   
  4

  Ми тоя много смешен генерал бе, даже и на снимката.

 12. #12
  до Тера 16 юни 2016, 20:45
   
  11
   
  0

  Отговор на коментар: #10

  Той генерала също не вярва, но нали трябва да звучи оптимистично.

 13. #13
  гтр 16 юни 2016, 20:53
   
  7
   
  1

  Плаmенчо,защо mъчиш и арmията и себе си.

 14. #14
  дядо Йоцо 16 юни 2016, 21:18
   
  6
   
  5

  Отговор на коментар: #9
  Какво точно налага да си пиша имената...
  Аз поне съм регистриран...
  А ти, злобно човече, кой си...

 15. #15
  до дядо Йоцо 16 юни 2016, 21:37
   
  7
   
  4

  Отговор на коментар: #14
  Освен злоба и нисък интелект лъха от теб, но да не разводняваме темата с твоята дребна персона, въобразила си, че е всезнайко за всеки проблем.

 16. #16
  Мунчо 16 юни 2016, 22:46
   
  13
   
  0

  Ей момчета, не се палете толкова. Ако генерала очаква началникът му да го потупа по рамото за добре свършената работа, нормално е да се изкаже с истинското си име. Само дето не звучи много искрено. А тези които не си пишат имената по стените сигурно също си имат причина да не го правят, но това не им пречи да казват истината. Само хора без собствено мнение са готови да повярват на онзи, който си мислят, че е някакъв авторитет и отхвърлят истината, която им поднася някой неизвестен анонимник. А просто трябва да се научат да анализират събитията и да си правят сами изводите. Но срещу течението грудно се плува. Не всеки го умее.

 17. #17
  Екс Перт 17 юни 2016, 02:19
   
  15
   
  1

  Какъв генерал, какви пет лева? Или по-точно - колкото Цонев е популист, не по-малко генералът е слагач. Но след като у БА-то всеки от коневръза може да стане генерал, а ако слушка - и началник на отбраната, няма какво да се чудите защо казаното от хлебаря хваща масов дикиш сред офицерството. И със забрани и банове не се регулира. В противовес, защо никой не казва една лоша дума за ролята на капитаните от Сръбско-българската война, или за ценностната система на Дрангов. И днес при липсата на войска ролята на старшото офицерство не би следвало да се възприема като по-малко отговорна, а не само словослагаческа според реалиите с пенЦийка и заплатка.

 18. #18
  Нерегистриран 17 юни 2016, 07:31
   
  9
   
  0

  Още първите думи в така изразената позиция хвърлят светлина върху манталитета на генералите ни: Оставям настрана въпросите защо и кому е нужно? - става въпрос за нападките на Цонев.
  Как кому е нужно? На всички ни е нужно някой истина рано или късно да се казват и на глас, въпреки, че всички ги знаят и си траят, но за вас горе на върха не ви изнася и ви е по-удобно да не се мъти водата и службицата да продължава мирно и тихо. Ден да мине, друг да дойде. А затъването нека да продължава, но батаците да се оправят от други след нас.

 19. #19
  пешо 17 юни 2016, 08:36
   
  6
   
  0

  Защо не се говори за исканото увеличение на заплатите с10% нали за 17.06.16г. ще го решават Ненчев-Горанов

 20. #20
  Мишо 17 юни 2016, 10:17
   
  7
   
  0

  Отговор на коментар: #19

  Защото Горанов не знае, че ще се решава такъв въпрос, Ненчев е зает да си замита насраното след издънката с румънците, а Коцето Попов си осигури допълнителни средства с 50 минути возене на задната седалка.

 21. #21
  В това число и Цонев 17 юни 2016, 10:44
   
  11
   
  2

  Мисля,че Цонев се е сринал до клюкарско и злобарско ниво.Лош или добър ген.Симеонов не даде пари от бюджета на ВВС да бъдат похарчени за цеха за ламарина на Цонев и Златан Стойков и по този начин развали една хитро замислена далавера.Вярно е,че Цонев вдигна парите на военните,но не по-малко вярно е,че си е кокошкар и далавераджия още от офицерските си години.А че генерали от ВВС се возят на задната седалка?"Че това е дългогодишна практика още от Тошовите времена и никой министър не намери смелост да спре това източване,в това число и Цонев.

 22. #22
  former 17 юни 2016, 13:55
   
  2
   
  1

  Може ли някой, който лично познава и служи(л) с този генерал бригаден да напише що за човек е и офицер, ама истината.. Аз лично за пръв път чувам за него, може би защото съм бил далеч от ВВС и ПВО. Не за друго, но от писанията му се правят интересни изводи, за съжаление показват какъв ни е генералитета.

 23. #23
  БАУ_БАУ 17 юни 2016, 14:31
   
  9
   
  0

  Имаше един филм "кучета в резерв.." на Тарантино!
  Общо взето тука ситуацията ми се вижда същата - държат ги на "копанката" (не пенсионер), хранят ги, повишават ги и когато дойде време се очаква от тях да "бафнат", иначе .... пенсионер.
  И някой разбра ли "кой бафна, защо бафна и какво искаше да каже?" НЕ!
  Защото това БАФ горе не казва нищо, просто БАФчо заявява че е все още на позиция но само толкоз.
  Плюс това не е допустимо офицер на активна служба (не пенсионер) да коментира политици и техните политически мотивирани изказвания. Поне така разправят началниците на оперативките, че е забранено да се дават интервюта, още по-малко политически мотивирани!
  Земеделеца да му поиска обяснение и да го накаже, както се полага на всеки военнослужещ нарушил пряка министерска заповед, ЗОВС и ПКВС.
  И не си правете илюзии - писането тук с истинското си име не винаги е добродетел! Когато се случва, то гони определен ефект и той не е от най-моралните. Просто всеки си прави сметката и решава как да се представи.
  В най-добрия случай, човека се е афектирал от нещо и не си е сдържал нервите, но чак пък да е казал нещо съществено, не е.

 24. #24
  до former 17 юни 2016, 14:38
   
  5
   
  0

  Отговор на коментар: #22

  Няма смисъл да го атестират тук във форума. Ще има крайни оценки и в двата полюса. Истината е, че направи гаф с това изявление (не беше негова работа от нивото си в йерархията да става адвокат на по висшестоящи от него), а в същото време Симеонов и Попов няма да смеят и гък да кажат, защото са гузни.

 25. #25
  ЗиЛ 157 17 юни 2016, 15:30
   
  10
   
  1

  Кортикът на парадната униформа се закача на колана на китела, а не на гащите!
  Този мосю изглежда, като курсант в края на 3ти курс (старо куче) в градска отпуска!
  А честно, изобщо не го разбрах какво се опитва да си издулгенцинира, вероятно с цел още да не е на "заслужен отдих".
  Апропо, Цонев си остана единствения министър в последните 25 години, при когото армията я уважаваха!

 26. #26
  Си е ..... 17 юни 2016, 15:40
   
  5
   
  4

  Цонев си беше кокошкар още като устроен за тиловак бивш строеви офицер.По Тошово време едвам не го уволниха за далавери със закуските на войниците,щото се изхитрил да продава на войнишката лафка,банички,кифли и тутманици,когато ги е имало изписани и доставени за безплатната държавна закуска в столовата.Хлебарят Цонев си е популист и кокошкар.

 27. #27
  Миро миротвореца 17 юни 2016, 15:49
   
  1
   
  0

  до пост 25: зил 157

  Е, дай ми малко инфо за твоята локация/дом.адрес или нещо друго/ за д,а ти пратя 0,5.л//сиреч 500мл истинска евсиноградска ракия./
  Иначе ,зевзеците и тупаните на ,,перчема,, няма как да се осрат пред Н.Цонев.
  Затова никаква милост пред ,,Перчема и компания,,.
  Ритник на изборите и бой по земеделските главондари на Ненчев..

 28. #28
  Иванка Ставриева 17 юни 2016, 20:21
   
  5
   
  2

  Г-н ГЕНЕРАЛ,
  С това което сте написал срещу изказаните истини на глас от бившия военен министър Николай Цонев, Вие нищо не казвате по същество Г-н Генерал ! Вие не представяте никакви конкретни факти и доводи с които да оборите изнесените факти от министър Цонев, поради което поданиците на България в по-голямата си част Ви възприемат само като ЛОШ и НЕПОДГОТВЕН АДВОКАТ на засегнатите лица от бившия военен министър ! Как ще ме убедите Генерале, че въпреки поправката на Закона за отбраната и Въоръжените сили, която предоставя възможност и чужди самолети на съюзниците да охраняват въздушните ни граници, това не противоречи на Конституцията ? Смятате ли, че можете да подчините населението на България на всички предателства, извършени от АДМИНИСТРАЦИЯТА на Военното министерство, които засягат освен НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ и ФИНАНСОВИТЕ ИНТЕРЕСИ на всеки един от нас ? Намирам за покъртително предателство към българския народ продължаването на срока - до 10 години на Споразумението между РБългария и Организацията на Северноатлантическия договор, относно преминаването на сили и личен състав на НАТО, което директно ни дава КОЛОНИАЛЕН СТАТУТ ! Няма да коментирам смисъла и условията на някои членове от СПОРАЗУМЕНИЕТО, които са върховно предателство на овластените лица от Военното министерство към българските граждани и към всички дали кръвта си за свободата на Родината ! Повече от сигурно е, че се обръщат в гробовете си и няма да намерят покой ! Наред с тъжните изводи и проблеми на българската армия, не са малко и смехотворните "ВОЕННОСТРАТЕГИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ" на днешните "ВОЕННИ СТРАТЕЗИ" Г-н Генерал, които са постоянната рубрика на наше и чуждо окарикатуряване ! Повече от ясно е, че ДЕМАГОГИЯТА НА ЗАМАЗВАНЕТО няма да реши нашето "ГНУСНАВО" положение Г-н Генерал ! Дошъл е момента, в който нещата трябва да се назовават с истинските им имена, а хората имащи вина за състоянието на българската армия, да понесат персоналните си отговорности !
  ВЕЧЕ БЛИЗО ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ В НАШИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ И ОБЩЕСТВЕН ЖИВОТ СЕ ШИРИ НАШЕСТВИЕТО НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПОСРЕДСТВЕНОСТ, КОЕТО БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЯ И МОРАЛНИ СКРУПУЛИ ОГРАБИ ДЪРЖАВАТА, А С ТОВА И БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ !, ПОДМЕНИ И СЪЗДАДЕ ТАКИВА ЗАКОНИ В УСЛУГА НА СОБСТВЕНАТА СИ МАТЕРИАЛНА И БЕЗНРАВСТВЕНА УРОДЛИВОСТ, КОИТО СА НА ПЪТ ДА НИ ОБЕЗЛИЧАТ КАТО НАРОД ! ЦИНИЗМЪТ НА ТАЗИ "НОВА ВЪЛНА ДЕМОКРАТИ" ДОСТИГНА ДО НЕВИЖДАНИ РАЗМЕРИ НА ЛИЧНОСТНА И ПОЛИТИЧЕСКА ДИСКРИМИНАЦИЯ ВЪРХУ НАСЕЛЕНИЕТО И ДО БРУТАЛНО ПОТЪПКВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ ! ВЪРВЕЙКИ ПО ИНЕРЦИЯ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НИЕ ВСИЧКИ, КОИТО НЕ УЧАСТВАХМЕ В РАЗГРАБВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА РАЗРЕШИМ НА ОЗВЕРЕЛИ ХОРА СЪС СЪМНИТЕЛЕН МОРАЛ, ДА БЪДАТ НАШИ ЖИТЕЙСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ НАСТОЙНИЦИ !

 29. #29
  Уролог 17 юни 2016, 22:48
   
  3
   
  4

  ДО кака Иванка Ставриева:

  Ванче, манталитета ти на писане е мъжки, т.е. "пикаеш права"!!!
  Колко трябва да е извратен някой "правопикаещ", за да се представя с женско име??
  Ей, ще изпедерастите форума, ей!
  И стига повтаря из форума какво не искаш, ами си кажи какво искаш, щото скимтенето ти е като на вдовица със загоряла душица.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка