РЕАЛНАТА ВЛАСТ Е В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО. СЪЗДАВАТ НАТО-2 И БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИГРАЕ ОСНОВНА РОЛЯ ТАМ...

Pan.bg 17 юни 2016 | 09:57 views (7245) commentaries(11)
img Реалната власт е в американското посолство (Първа част)
От a-specto.
Интервю на Антоанета Киселинчева с Валентин Вацев, експерт по политически анализ, геополитика и международни отношения, преподавател по европеистика и политическа философия в Европейския колеж и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

По-долу ви представяме част от интервюто на Валентин Вацев, за цялото интервю кликнете тук:
http://a-specto.bg/realnata-vlast-e-v-amerikanskoto-posolstvo/


Г-н Вацев, лицемерно ли е или шизофренично това, че сред първите ходове на новия председател на БСП Корнелия Нинова бе това да поднесе цветя на паметника на Тодор Живков в родния му град Правец, и същевременно да върне натовците в ръководните органи на партията?

Първо, „натовците” си бяха вече там, и второ – от технологична гледна точка така се прави. Тя трябва да укрепи позициите си, авторитета си и ако желае да бъде ефективен ръководител, за да реализира големите си цели, ще трябва първо да преодолее недоверието към себе си, а то е очевидно. Погледнато отстрани – да, това е лицемерие, но общо взето половината политика включва тези ходове. Всички видяха, че тя беше избрана поради категоричната воля от страна на руския почетен консул Георги Гергов и на почетния консул, но не на Русия, а на „Газпром” Румен Овчаров. За да има мир там и да не се създават излишни проблеми трябваше и американската „малка партия” да бъде представена.
image
Вижте, това е печално, но между действителната, неогласената идеология на БСП и тази на ГЕРБ няма кой знае какви принципни разлики. ГЕРБ акцентират върху прононсирания си антикомунизъм, а в БСП от по-близка дистанция се вижда, че са също антикомунисти, макар че от по-далеч това не се вижда. Но на комунизма и антикомунизма днес в България никой не обръща особено внимание, и вероятно с право – защото комунизмът като теория е в миналото. Маркс е в XIX век, Ленин е в началото на XX век. От комунистически позиции днес могат да работят само троцкисти, което и се случва в действителност. Впрочем, американските неокони са именно троцкисти и това дори не се крие в американската политическа мисъл. Тоест, между БСП и ГЕРБ има множество реални точки на взаимодействие, тъй като и двете политически сили са кастрирани от всякаква идеология. Те не носят никаква идеологическа отговорност и това отдавна е така.

Когато един друг председател на БСП съобщи на гласоподавателите: вие поискахте да бъдем коалиционни партньори с ДПС и НДСВ, това беше проба за толерантността и критичното мислене на съмишлениците. Оказа се, че и двете качества са под необходимия минимум. Така че на българите спокойно може да им се обясни, че историята е пожелала политически блок или голяма политическа коалиция между БСП и ГЕРБ. Няма значение на мен какво ми харесва, въпросът е какво е възможно.

А защо е необходимо това да се прави?

Защо трябва да стане нещо от този род – съществуват множество причини и начини това да се направи. Първо, Русия няма начин да помогне на Борисов, без да освирепее американското ръководство на България. Не могат да му дадат нито пари, нито открита подкрепа. Но може, когато Борисов тръгне по нанадолнището да бъде подпрян от единия край. Извършителят на тази деликатна операция очаквам да бъде Георги Първанов. Той отдавна не се бои, защото мокър от дъжд не се бои. Човек, който веднъж е върнал мандат, след това няма никакъв проблем да ви продаде и бъбреците на майка си, или там каквото е необходимо и се изисква от политическата целесъобразност. Така че в момента ГЕРБ и БСП са в сложни любовни отношения, водещи към един бъдещ политико-брачен съюз, който се подготвя, има и високотехнологична сваха – АБВ.

Няма да бъде нарушен нито един от законите на сегашната българска политика. Ставали са и по-гнусни неща в България. Съвсем друг обаче е нормативният въпрос – какво трябва да бъде. Но това е друга тематика. Аз очаквам Бойко Борисов да продължи да губи политическото доверие на американското ръководство на българската държава. Боя се даже, че вече май го е загубил – ето, наскоро се оказа, че Jane’s Defence – издание с много ярък профил, военно-аналитичен център с огромен авторитет, публикува информация, че силите на „Ислямска държава” могат да демонстрират българско оръжие. Само по себе си, това нищо не означава, защото навсякъде може да се намери българско оръжие. То е евтино, достъпно и не е лишено от качества. Но това, че Jane’s Defence споменава България във връзка с „Ислямска държава” е зловещ симптом за ръководството на България. Борисов сега ще бъде възпитаван, защото му предстои огромно приключение и даже не знам как ще го преживее. Важното тук е, че съвсем скоро предстои Борисов да посети Варшава и да поеме ангажимент от името на България с новото НАТО, което се създава в момента.

Какво по-точно имате предвид под ново НАТО?

Създава се ново НАТО, тъй като е преценено, че нито Германия, нито Франция могат да бъдат надеждни партньори при едно бъдещо изостряне на отношенията между НАТО и Русия. Очевидно е, че Германия ще хитрува и няма да желае да ескалира напрежение с Русия. В Германия са по-вдъхновени от идеята да има „Северен поток-2”. Във Франция също не могат да бъдат накарани вече да се конфронтират с Русия, просто защото там отношенията са други. С други думи, нужно е ново НАТО – НАТО-2, то е в проектна фаза и даже проектът вече се реализира. Представете си, от Прибалтика, през Полша, Украйна, Молдова (там има един проблемен регион, който се нарича Приднестровска Молдавска Република, където има руски въоръжени сили) и надолу до Турция и Азербайджан. Ако разположите цялото това многообразие на картата, ще видите нещо като крик, който повдига Русия от долния край, от юг и запад. И освен това е тампон, който прекъсва влиянието на Русия в южно и югоизточно направление. Разбира се, това е антируски блок, тъй като старото НАТО беше престанало да бъде антируско. Беше загубило инерция и интенция да се бори срещу Русия, и честно казано нямаше и защо да се бори. Приет е Основополагащият акт Русия-НАТО, който не е просто акт и документ за намерения, а е договор, който работи сравнително успешно вече 20-тина години. Интересно е дали сега ще бъде подновен. За всички заинтересовани сили – и в Съединените щати, и в Русия, има два хода – да бъде или да не бъде подновен. Ако се реализира НАТО-2, очевидно този договор ще бъде заобиколен. Естествено, военно-промишлените комплекси ще тържествуват.

Каква е нашата, българска роля в този проект?

В проекта за НАТО-2, ако си го представите на картата, има едно липсващо звено, една празна брънка – държавата България. Може ли България да носи отговорността да свързва северната и южната част на НАТО-2, защото тя е разположена точно там? Никой не бива да се изненадва от това, че България е важна геополитическа земя. Ако някой все пак е изненадан, то това са българите. Те забравиха, че живеят на геополитическа територия. Но големите български ръководители винаги са знаели това. Вземете примери даже не от далечната история, а от тази от ХХ век – това беше известно и на Тодор Живков. За това не е нужно блестящо образование. Нужен е политически талант и интуиция. Борис III, разбира се, също го знаеше и се опитваше да се съобразява с мъката на тогавашната геополитика. Е, не успя да се съобрази, и плати по скъпата тарифа. Вероятно не е имало и друг начин. Той се опитваше да разрешава неразрешими противоречия, а Живков просто отказа да ги разрешава.

Но България наистина е геополитическа земя и Борисов сега ще трябва да плаща за тази съдба на България, а той е човек напълно безпомощен в тези неща. Ако става въпрос да се регулира скарването на две банди, той знае как се прави. Или пък в това да се сдобрят тези или онези от българската сива икономика, по-добър от него няма. Борисов е крайно ефективен в тесния си периметър. Но тук става дума за сложни, непосилни геополитически уравнения, които затрудняват дори Джон Кери и Лавров. Борисов има две възможности, или две опции, както казват културните хора (т.е. българоамериканците) днес. Едната е да отиде във Варшава и да поеме отговорност от името на България, че: да, ние сме лоялни, даже най-лоялни членове на всички възможни антируски инициативи. Това веднага ще се види в Москва, която още отсега любопитства как се кани да реагира Борисов. Ако пък каже: България няма да участва, оправяйте се, той може да бъде уволнен за един следобед и по телефона да му се нареди да напусне кабинета, да подаде оставка и да се пръждосва. Борисов обаче няма никаква готовност да бъде мъченик и да си къса нервите по тези въпроси. Той иска да живее спокойно, и ако може с парите си.

В тази проблемна ситуация, Jane’s Defence съобщава, че България май е изнасяла оръжие за Абсолютното Зло, което днес приехме, че се нарича „Ислямска държава”. А това означава – Борисов, съвсем скоро ще се явяваш на изпит! Нали се сещаш, какво ще научи светът за теб? Банкови сметки, документални данни, биографични факти, свидетелски показания, неопровержими доказателства за това, че ти не си онова, за което се представяш. Борисов не може да противостои на тази машина. А ако пък ангажира България с НАТО, тогава пък втората половина на Московския консенсус няма да бъде доволна. Защото НАТО-2 означава край на Московския консенсус, т.е. на практическото съгласие между Москва и Вашингтон относно това, че военният и военно-политическият контрол над България е изцяло американски, а руското капиталово присъствие по българските земи е общо взето безпроблемно. Затова аз държа вече да знаем какво е Московски консенсус – това не е просто научен политологически въпрос и не е музейна проблематика. Това е въпрос от днешния ден – защото НАТО-2 няма да търпи никакво изявено руско капиталово присъствие в България. То ще превърне България в прифронтова зона, в място, където не може да има глезене и намигане с Русия. Така че не е лесно днес да си Бойко Борисов…
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Доста напред 17 юни 2016, 11:01
   
  22
   
  2

  Добре е,че Валентин Вацев е забелязал,че американските неокони са всъщност троцкисти,тоест ъпгрейтвани за 21-ви век автентични комунисти.То и Ленин още навремето беше написал,че обективните икономически условия и предпоставки за социализъм в най-голяма степен са налични в САЩ.Все още са малко анализаторите които провиждат какво е всъщност тъй нареченият либерализъм и каква е крайната му визия.Вацев май е видял нещата доста напред.

 2. #2
  Н Лишев 17 юни 2016, 11:06
   
  28
   
  1

  Освен чужди сили и Б.Борисов, и българският народ има право на някякъв гласец по въпроси касаещи съдбата му. По всичко личи, че е започнал процес наподобяващ времето след 1939г., с тази разлика,че този път България и българите едва ли ще се измъкнат сравнително сухи от ситуацията. Най-вероятно сега ще платим пълната цена и дори предишните кредити. Окончателно е настъпило време, хората на България да осъзнаят, че ще трябва да поемат инициативата за бъдещето си, защото всички други просто ще ги похарчат. Не го ли направят, пазарът за обслужващ персонал ги чака .

 3. #3
  Томахоук 17 юни 2016, 11:27
   
  10
   
  37

  Отговор на коментар: #2

  България не се измъкна суха от втората световна война а бе напълно завзета от татаро-комунизмъ-тоест българия беше напълно смазана и унищожена повече от германия даже,защото там само часта ГДР бе унищожена.

 4. #4
  Krivakov 17 юни 2016, 12:35
   
  17
   
  3

  Глупости, повърхностен анализ, изпускащ много фактори влияещи на обстановката. Както и с нотки на обреченост и предопределеност. Това второ НАТО е мъртво родено, факта че в източна Европа има назначени марионетни режими не значи абсолютно нищо. Пушечно месо за американските интереси, трудно ще се намерят достатъчно желаещи дори в Полша, където Русия им е традиционен враг. За балтийските републики, където населението е 30% руско, не може да става и дума. В България при 80% русофили си е направо чиста авантюра. Всякакви натовски военни формирования, ще бъдът сметени от диверсионни отряди за чието формиране русия няма да похарчи кой знае колко много. Справка Донецк, Луганск,Крим . Някой си да му позвъни на Боку и да го уволни е доста пресилено. Съгласен съм че го държат с много компромати, но в България, това не значи абсолютно нищо. Все пак не бива да се забравя, че полицията и жандармерията са повече от армията и че ако ножът опре до кокала, Тиквоний също има добър коз. И все пак спомнете си че Америка е далече а Русия е на една ръка растояние. За да успеят американците тука, трябва да хвърлят пари, много, много пари, а номера с печатницата все по трудно ще минава.В момента когато парите свършат, Русия е на ход, а тя не бърза. Времето работи за нея. Преди време ви писах че Гърците, нищо няма да върнат, защото си знаят цената. Там ще продължават да се наливат пари за да се тушират антиамериканските и антиеврогейски настроения. Време е вече и България да осъзнае че е важна геополитическа земя, както казва автора.

 5. #5
  индианец 17 юни 2016, 13:26
   
  24
   
  6

  До №3 Томахоук,някой те е халосал с томахавката!

 6. #6
  анализатор 17 юни 2016, 13:55
   
  26
   
  2

  НАТО създава изкуствени конфликти,за да си оправдава бюджета за военните и поддържането на икономиката си. Ако няма конфликти, няма да ги има Щатите.

 7. #7
  Боку в менгеме 17 юни 2016, 16:05
   
  19
   
  1

  Отговор на коментар: #4
  Мъртво или живо родено,усилията за Дубликат на НАТО са налице.И това не е прецедент.Санитарен кордон е правен срещу Русия 20-те и 30-те години на миналия век.Тренировката за НАТО-байпас беше Коалицията на желаещите в Ирак.И Франция,и Германия отдавна не вярват в заплахата от Русия и затова не си дават много зор да вдигат военни бюджети и да увеличават армиите си,колкото и американците да мрънкат и се сърдят.Затова американците отдавна си търсят мющерии-аборигени,които да заместят немците и французите.Мющериите трябва да са зомбирани,простички и готови да жертват лековато пушечно месо.Полша,Прибалтийските пудели,Украйна,Румъния и Турция са достатъчно зомбирани за да участват,но България няма никакъв интерес да е маша на хора,които ще я употребят безмилостно.........,точно с неокомунистическа вяра и либерастко лицемерие.Пространството на Боку за шикалкавене се стеснява и ако баба Меркелица го има наистина за свое дете би трябвало да му помогне,ама не вярвям.Немците излязоха големи путки-майни и бъзльовци.

 8. #8
  Русия 18 юни 2016, 01:48
   
  3
   
  1

  Отговор на коментар: #4

  Само една грешка имаш и това е, че Боцко може да бъде махнат с едно обаждане.Никаква полиция няма да го спаси , ако ФАЩ и "международната общност" го обяви за престъпник!

 9. #9
  От цялата работа 18 юни 2016, 10:50
   
  6
   
  0

  От цялята работа около НАТО-2 ми стана ясно,че Боко все пак има капчица шопски инстинкт,докато педераста-евреин и изтърсак на комунистическа рода Радан Кънев,както и изтърсака на друга комунистическа рода,черкезина Балелевски.....,нямат и капчица българщина.И то е обаснимо.Боко все пак е шоп,а Кънев и Черкезина нямат български гени и затова са съгласни да продадат територията ни за жълти стотинки.

 10. #10
  Стойо 18 юни 2016, 12:36
   
  7
   
  0

  Че правят санитарен коридор срещу Русия е ясно отдавна. Че България ще бъде принудена да се включи - също. И през ВСВ се включихме на страната на Германия срещу СССР въпреки 80% и повече подкрепа на населението за Русия. Сега няма да е по-различно. Ще ни включат без да питат народа, след това всички медии ще прокламират "правилната" линия, без да дадат възможност за изява на друго мислещите и т.н. по установения сценарий. Дали гласувахме за влизането на България в НАТО? Нали имаше събрани над 500 000 подписа за референдум по този въпрос. Какво се случи с тях? Изчезнаха! Загубиха се! Как се губят 500 000 подписа? Някой може ли да обясни? И това за някои е напълно допустима демократична практика. Загубили се и толкоз! Референдум няма да има! И какво ни остава. Да вземем пушките и да ги започнем!

 11. #11
  дедо 18 юни 2016, 17:49
   
  0
   
  0

  Т?тя Валя ты дурак !

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка