Арабистът проф. Владимир: Атентатът в Истанбул беше наказателна акция срещу Турция, има риск и за България

Pan.bg 05 юли 2016 | 20:06 views (2015) commentaries(5)
img pik.bg


ИД е мощна организация с много спящи клетки и елитни части в различни части на света и дълго време ще сме потърпевши от нея, категоричен е професорът

"Ислямска държава" набира все повече скорост. Европа се превръща с бързи темпове в опасно място за живеене заради нарастващата опасност от терористични заплахи. Мнозина анализатори са склонни да вещаят черни прогнози, че нашата цивилизация е застрашена от унищожение от джихадистите. Други пък призовават Европа, САЩ и Русия да намерят сили да преодолеят противоречията си и да се обединят в борбата с най-голямото зло на нашето време, каквато е "Ислямска държава".

България е на първия ред в адския театър, разиграван от световния тероризъм. Турция се тресе от атентати.
Защо "Ислямска държава" е толкова силна и добре структурирана организация, какви са причините борбата с нея да се оказва толкова трудна и какви са опасностите за България - по тези и още други горещи въпроси за световния тероризъм разговаряме с арабиста проф. Владимир Чуков.
Интервю на Албена Борисова
- Какво се случва на фронта на ислямския тероризъм, проф. Чуков? "Ал Кайда" неотдавна обяви, че създава плацдарм в Сирия за атака срещу Европа и Сирия. Преди това пък се появи информация, че тя ще се обединява с "Ислямска държава". "Боко Харам" изпращат бойци в ИД...
- В никакъв случай не става дума за игри, както някои го наричат. Това е котел от тероризъм, нападения и всичко най-лошо, за което можете да се сетите. Не трябва да се вярва, че "Ислямска държава" и "Ал Кайда" могат да се обединят. Защото между тях има има много силен антагонизъм на най-различни нива. Сирия е котел от битки. Като се започне от източната й част. Преди три-четири дни бяха въоръжени и изпратени бойци в град Абу Камал, който е на границата между градовете Мосул и Ракка. За съжаление обаче терористите ги изтласкаха. И веднага атакуваха Йордания. Затова тези войници се обучават в САЩ и Йордания. В момента наблюдаваме реакция от сливането на либийския, сирийския и иракския епицентър на "Ислямска държава". Примери са атентатите в Бангладеш и Турция. "Ислямска държава" се върна към така наречената "никая", което означава създаване на анархия. В Дака например, терористите не са искали нищо, те са местни хора. Имаме пренасяне на тероризъм от либийската територия в далечен Бангладеш.
- Оставам с впечатлението, че територията на "Ислямска държава" се свива. В книгата си "ДАЕШ. (Не)Ислямска държава" вие твърдите, че още много време ще си говорим за тази терористична организация, няма да можем да се справим скоро с нея?
- Оказва се, че тя има много спящи клетки и доста елитни части. Затова много трудно може да бъде разгромена. Не са малко и хората, които я поддържат. Но има светлина в тунела. За първи път шефът на Сирийското разузнаване е поканен в Рим. Това е безпрецедентно. Това е следствие на атентата, който се случи в Бангладеш. Италия се бори срещу либийското ядро на "Ислямска държава".
- Да очакваме ли създаване на мощен световен терористичен блок, по-могъщ от "Ислямска държава"?
- Не. "Ислямска държава" е доста мощна. Тя показа, че има голямо влияние от Европа та чак до Африка. Атентатът в Турция беше извършен от сателитна организация на "Ислямска държава" в Централна Азия. Какво означава това? Че тя може винаги да задейства свои сателитни организации в различни части на света, което я прави могъща, трудно предсказуема и много опасна.
- Ваша е теорията, че всяка държава трябва по различен начин да се бори с "Ислямска държава, няма единна рецепта?
- Всяка държава трябва да изработи своя парадигма спрямо степента на риска. А това означава да се направи анализ има ли симпатизанти на ИД, вълци единаци или изпращане на терористични групи, както беше в Истанбул.
- Но това може да стане само чрез обмен на информация на партньорските служби. Разузнавачи и специалисти по антитерор, с които съм разговаряла, твърдят, че такова сътрудничество липсва или поне не е на необходимото ниво!?
.- Да, координацията в ЕС липсва. Има много бели петна. Затова и в България има толкова малко заловени джихадисти.
- САЩ създадоха "Ислямска държава". А после като че ли изпуснаха положението. Виждате ли начин за бързо създаване на ефективна борба с терористите?
- Около 55% от иракчаните смятат, че "Ислямска държава" е създадена от САЩ. Получи се един голям вакуум всъщност. През 2008 г. в Ирак имаше около 180 хил. американски войници. През следващата година вече не остана нито един. Това е капитална грешка от страна на ръководството на САЩ. В момента добре, че са въздушните атаки на САЩ и Русия, иначе нещата ще станат още по-страшни, отколкото са.
- Атентатът на истанбулското летище "Ататюрк" не беше ли удар срещу молбата на Ердоган до Путин за възродяването на турско-руските отношения?
- Терористичната група, извършила този атентат е отишла в Турция 30 дни преди него. В официоза на терористите се появи една статия "Потисничество на мюсюлманските братя“. Там Реджеп Ердоган беше посочен като представител на "Мюсюлманското братство". Но тогава нямаше атентати. В случая с летището в Истанбул има нещо, което се случва в момента и продължава да тече. Става дума за полевите реалности в Сирия. Атентатът в Истанбул е стратегически, насочен е срещу турската държава, защото тя смени политиката си към "Ислямска държава". Да се върнем малко назад. През 2013 г. Турция обяви "Ислямска държава" за терористична организация, но не я включи в списъка на терористични организации. Навремето я снабдяваше с оръжие. Натискът върху Турция сега обаче е много голям от страна на САЩ. Защото Щатите подкрепят кюрдите. И Турция трябваше да отстъпи. Затова беше наказана. Неотдавна падна много важният сирийски град Мамбич, който е основната връзка между Турция и Сирия за навлизане на джихадисти. Ето това много силно накърни интересите на "Ислямска държава".
- "Ислямска държава" се превръща в мода? Ето го случаят в Орландо. Всеки, който извърши терористичен акт, се самообявява или бива обявен за симпатизант на терористичната организация. В нея влизат много млади европейци християни...
- Да мода е. Нещо като Батман. Там отиват бивши християни. Слава богу те намаляха. Според проучвания, броят на чужденците в редиците на "Ислямска държава" е паднал със 75%. Именно от град Мамбич идваха тези чужденци. А той падна, както вече казах.
- Алекс Алексиев твърди, че Европа и САЩ са най-големите доставчици на джихадисти за Близкия Изток? Как така се случи този абсурд? Какво не сработи в интеграцията на мюсюлманите главно в Западна Европа?
- Да, точно проблемът е в интеграцията. Сбъркан е моделът. Второ - трето - четвърто поколение мюсюлмани, родени в Европа, се оказаха опасни. Самите държави трябва да решат как да се справят. И у нас има мюсюлмани, но нито един от тях не е отишъл в "Ислямска държава". Има симпатизанти.
- Какъв е рискът за България от терористични актове? Ние сме на фронтовата линия.
- Рискът е потенциален. България не е активен участник. Нямаме военни, нито техника, ние сме коридор. Но има големи пропуски. Ето чеченецът, който участва в атентата в Истанбул, се оказва добре познат на нашите служби и е бил пуснат. Трябва да се предприемат час по-скоро, строги охранителни мерки.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Наковалня 05 юли 2016, 20:52
   
  3
   
  2

  Чуков, чук те е ударил по главата.

 2. #2
  Иван Грозни 05 юли 2016, 23:59
   
  1
   
  2

  Наковалня!
  Цял живот си бил наковалня и чукове са те били по главата! Личи си от всякъде! Смачканяк си! А, на Професор Чуков, браво за хубавия анализ!

 3. #3
  Иван Страшни 06 юли 2016, 07:14
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #2
  Атентата бил наказателна акция, а предните награда ли са били?

 4. #4
  ссссссссс 06 юли 2016, 10:19
   
  1
   
  1

  ....И у нас има мюсюлмани, но нито един от тях не е отишъл в "Ислямска държава".
  Защо да ходи, като ролята му е да поддържа "спяща клетка" тук в България и като му дойде времето Чуков ще се убеди, че бърка в някой съждения.

 5. #5
  Наковалня 06 юли 2016, 18:34
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #2

  Уважавам Владимир Чуков като човек който е запознат с процесите в Арабския свят, но в случая твърдението му ".....Атентатът в Истанбул е стратегически, насочен е срещу турската държава, защото тя смени политиката си към "Ислямска държава", повдига въпрос: А за какво бяха останалите атентати като първия е от януари 2015 и след него има още поне 5 ? Твърдението му звучи малко като: А да знаете ВОДАТА е МОКРА.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка