ВОЕННИТЕ ЩЕ СТАВАТ ПОЛИЦАИ!

Pan.bg 07 юли 2016 | 10:02 views (11078) commentaries(16)
img
Военните ще стават полицаи
Поне в определени случаи, както предвижда проектът на закон за противодействие на тероризма. Интересно би било, ако със закон се възложи на полицаите да пилотират изтребители?!

Спирдон Спирдонов
otbrana.com


След като изпратиха армията на границата, народните представители ще трябва да включат военнослужещите и в борбата с тероризма. Поне това става ясно от одобрения вече от Съвета за сигурност при Министерския съвет Законопроект за противодействие на тероризма.

За какво става дума? В сега действащия Закон за отбраната и Въоръжените сили има подобен текст. Там е записано, че Въоръжените сили могат да участват в изпълнение на задачи в операции по пресичане на терористични действия. Сега авторите на проекта искат да се регламентира категорично, че Въоръжените сили могат да изпълняват задачи по „противодействие на тероризма и в преодоляване на последиците от тероризъм”.

Според проекта противодействието на тероризма е всеобхватна, общонационална дейност с единно ръководство, планиране, финансово и ресурсно осигуряване и децентрализирано изпълнение, при постоянна и ефективна координация между държавни и местни органи и структури. Предлаганата промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили обаче предполага участие на армията в антитерористична операция, която представлява „съгласувани по цел, време, място и задачи действия, провеждани под единно ръководство за предотвратяване и/или пресичане на тероризъм или за преодоляване на последиците от извършен терористичен акт.” Антитерористичната операция ще се провежда при наличие на данни за конкретна заплаха от терористичен акт или при извършен терористичен акт. Тя ще се провежда със заповед на министъра на вътрешните работи. На министъра на отбраната му е отредено правото да дава разрешение за използване на оръжие и бойни средснва при определени ситуации. Например, в случаите на навлизане във вътрешните морски води и в териториалното море на Република България на чуждестранен кораб или друго плавателно средство, което откаже да спре или се възпротиви, или прибегне до насилствени действия срещу задържането му.

Прав е министърът на отбраната Николай Ненчев, че трябва да отдаде заповед, за да започне антитерористичната подготовка на войската. Това, което е записано в проекта на този закон изисква най-малкото нова дисциплина във висшите военни училища и Военната академия. Първо, има много да се чете и второ – трябва да се прилагат методики и практики, които не са известни за голяма част от военнослужещите. Интересно е, в кръга на шегата, разбира се, ако на полицаите със закон се възложи да стрелят с гаубица или да пилотират изтребител.

Военните ще стават полицаи. Поне законът, ако се приеме, ще им даде доста правомощия в това отношение. Достатъчно е да ги изброим съвсем накратко, за да видим, че нещата са много сериозни. Т.е. те ще могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице; да задържат лице; да извършват обиск на лице; да проверяват личните вещи на лица; да извършват проверки в помещения без съгласието на собственика или обитателя или в тяхно отсъствие; да използват физическа сила, помощни средства и оръжие. Разбира се, всичко това при определни условия, които няма да бъдат изписани в Закона за отбраната и Въоръжените сили, а Въоръжените сили ще изпълняват Закона за МВР и очаквания Закон за противодействие на тероризма.

Основателен е въпросът за четвърта мисия на Въоръжените сили ли става дума. Или как ще се впише законовото задължения за изпълнение на задачи по „противодействие на тероризма и в преодоляване на последиците от тероризъм”. В Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. има регламентирани от парламента и правителството три мисии. За борба с тероризма става дума единствено във втората „Подкрепа на международния мир и сигурност” и то за участие в съвместни многонационални операции по борба с тероризма, а не в антитерористична операция по заповед на вътрешния министър. В Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. участието в операции по пресичане на терористични заплахи е влязло в третата мисия „Принос към националната сигурност в мирно време”. Така към противоречието между програмата и плана, що се отнася до задачите на Въоръжените сили в борбата с тероризма, ще се прибави и несъответствието на Закона за отбраната и Въоръжените сили с тези два стратегически документи. Едва ли това би могло да се преодолее с една заповед на министъра на отбраната.

Прекрасно се знае, че от Въоръжените сили най-добра подготовка за изпълнение на споменатите изисквания в подготвения законопроект за противодействие на тероризва има личният състав на Военната полиция. При наличия на такава структура,чийто формирования са дислоцирани в цялата страна, едва ли са необходими усилия и време военнослужещите да се обучават как се извършва обиск на лице или на помещение, например. Все пак основната задача на Въоръжените сили е да гарантират суверенитета и независимостта на страната и да защитават нейната териториална цялост.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 16

 1. #1
  Офицер 07 юли 2016, 10:31
   
  4
   
  14

  За кой ли път, през паследните 15 години, ще напиша, че единственото правилно и работещо решение да БА е превръщането и в тип тежка жандармерия. Нови ббм, колесни, модерна свръзка и обмен на данни и нищо друго.

 2. #2
  rotor 07 юли 2016, 12:48
   
  21
   
  0

  А полицаите щели да стават военни!...
  Голям таш.к става с тоя сектор сигурност.

 3. #3
  Teraflop 07 юли 2016, 15:16
   
  9
   
  3

  "ВОЕННИТЕ ЩЕ СТАВАТ ПОЛИЦАИ!" Ура,другари! Най-сетне Ненчев се сети.

 4. #4
  Dobrovolec 07 юли 2016, 20:07
   
  8
   
  1

  А ще мога ли да карам без винетка и преглед, като колегите - естествено и сега мога, но ако ме хванат...

 5. #5
  Храбрият шивач 07 юли 2016, 20:31
   
  6
   
  0

  Е сега ще настане една смяна на униформи ! Голямо шиене ще падне... Еле генералските са кат' на Пиночет
  А "новите" полицаи (като старите) ще могат ли да пътуват безплатно по градския транспорт...

 6. #6
  Смартфон Смартфонов 07 юли 2016, 20:51
   
  3
   
  0

  Поредната бездарна творба на клакьора на в-к Българска армия. Жалко за колегите, които му се вързаха и нацвъкаха коментари.

 7. #7
  Храбрият шивач 07 юли 2016, 20:58
   
  3
   
  0

  До Смартфона #6

  Е бре ! Така като ми четеш коментара дали съм му се "връзал" на Спиридончо.
  Ноооо...не забравяй, че все пак сме в BG.

 8. #8
  вестник ТРУД 07 юли 2016, 21:11
   
  4
   
  0

  Сирдоне, я понеже си много отворен за наболели теми, направи едно журналистическо "разследване" годен ли е Коцето да лети или не, че нещо се позаметоха нещата под килимчето на Пърдашевска.

 9. #9
  UUК 07 юли 2016, 22:35
   
  1
   
  11

  Преди 20-тина години по времето на големите съкращения в армията,много военни намериха приют в МВР.Повечето не издържаха и напуснаха,ама тия дето останаха такива лайна изсраха,че още миришат!
  Туй намеси ли се военен в нещо всичко осира и след дин шапкар,цял батальон после не може му изчисти говната!

 10. #10
  Чистник 07 юли 2016, 23:16
   
  10
   
  0

  До #9

  Абе UUК в МВР-то големи чистофайници се докарвате бе. Аз пък мисля, че там по принцип си мирише на лайна. Ама големи лайна. Толкова големи, че ако ги види слона от зоологическата градина ще се засрами ...

 11. #11
  Екс Перт 08 юли 2016, 00:06
   
  3
   
  2

  Спирдоне, колкото от полит-офицер стана истински офицер, толкова и от военни - полицаи, освен ако не ги учат да хленчат "вземат".
  И един въпрос за джурнализтическо разследване по-същество: Кога облечените във военна униформа служители на МО и БА ще станат военни?

 12. #12
  Импулс 08 юли 2016, 07:23
   
  3
   
  1

  .....Прекрасно се знае, че от Въоръжените сили най-добра подготовка за изпълнение на споменатите изисквания в подготвения законопроект за противодействие на тероризва има личният състав на Военната полиция.
  Спирдоне, я се събуди и се разходи навън да видиш каква е реалността.

 13. #13
  Четящ 08 юли 2016, 09:56
   
  1
   
  0

  За пореден път се убеждавам, че Спирдон Спирдонов е много далеч от армейската действителност и само глупости пише.
  Отвори във военните училища и ВА нов факултет "Антитероризъм" (иначе даде прекрасна идея на закъсалия преподавтелски състав как да си оправдаят хляба), изпрати войската да тараши мирни граждани....
  Спирдончо ако си чел внимателно Устава направило ли ти е впечатление, че нашия караулен (патрулен) е с такива орязани права да си изпълнява задълженията по охрана и отбрана на поделението, но това не го коментираш а разпъваш лакардии как да борим тероризма.

 14. #14
  Нищо военно 08 юли 2016, 10:43
   
  1
   
  0

  Спиридон е бивш,а сигурно и действащ агент на МВР отпреди 1989г. а и сега.Нищо военно в него няма.

 15. #15
  Спи народа 08 юли 2016, 17:59
   
  2
   
  0

  Военните-полицаи
  Полицаите-часни охранители
  Пожарникарите - премиери
  Все става нещо само не и това, за което е учил и за каквото е подготвен! Хаосът е пълен, всичко върви по план!

 16. #16
  silk 08 юли 2016, 23:20
   
  0
   
  0

  Не го е измислил Спиридона. Виждам едно определение за дейността на военнослужещите, което всъщност е зле префразирано определение за общовойскови бой от бойния устав. Тука има военна мисъл замесена...Ей, поне да си бяха напрегнали мозъците някои шапкари, коне с капаци- нир де тероризъм, нир де общовойскови бой...Ох боже, дай им разум!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка