ЩЕ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ВОЕННИТЕ С ОКОЛО 10 ПРОЦЕНТА, НО ДРУГ ПЪТ! ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО МАСОВ ПРИЛИВ НА НОВИ ХОРА В АРМИЯТА!

Pan.bg 08 юли 2016 | 09:43 views (12945) commentaries(33)
img
Заглавието е на ПАН.БГ

С около 10 процента може да се вдигнат заплатите на военнослужещите

МО е набелязало в специален доклад 24 мерки за повишаване на мотивацията във Въоръжените сили и преодоляване на недостига от кадри. На първо място е увеличаване на заплащането, както и на допълнителните възнаграждения. За съжаление финансовият министър не е съгласувал предложението за увеличаване на коефициентите при изчисляване на заплатите. Ще се разчита на депутатите, които обещават подкрепа.

Спирдон Спирдонов
otbrana.com


Положението с мотивацията и окомплектоването с личен състав на Въоръжените сили е силно обезпокоително. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, като по обясними причини не спомена цифри. По неофициална информация се знае, че недостигът на кадри е близо 5 000 военнослужещи. По тази тема министър Ненчев отговори на въпроси на Валентин Радев, Ангел Найденов и други народни представители на днешното заседание на Комисията по отбрана. Участваха още генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов – за първи път като заместник-министър на отбраната и генерал Константин Ппоов – началник на отбраната.

Конкретните данни са изложени в доклад до президента, премиера и председателя на Комисията по отбрана. Документът е приет на две заседания на Съвета по отбрана през миналия месец. На практика той съдържа предложенията на началника на отбраната генерал Константин Попов. По-паметливите знаят, че при встъпването си в длъжност на 8 февруари т.г. генералът заяви „Усилията ми ще бъдат насочени към отношенията с хората, към личния състав за издигане престижа на българския войник, сержант и офицер.”

Анализът показвал, че отсъствието на хора, като механик-водачи, шофьори и мерачи на разчети водят до допълнително снижаване на способността на военните формирования. Във връзка с това през тази година е обявен конкурс за 700 войници и матроси. Смущаващ е и борят на напусналите през 2015 г. При курсантите положението не било по-различно. За 270 места са подадени около 400 заявления. Това поставя под съмнение реализирането на обявения прием.

Министерството на отбраната има план от 24 мерки за преодоляване на тази ситуация. Според министъра най-важни са увеличаване на възнагражденията, подобряване на социалния пакет, осигуряване на жилища и работа на членовете на семействата, подобряване на бита във военните формирования и увеличаване на занятията и ученията за подготовка. Освен това, бяха посочени още промените, свързани с модела на кариерно развитие, начина на прием, условия за преминаване на военна служба и освобождаване. Една част от мерките са заложени и в предстоящите промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили.

По размера на възнагражденията

Министър Ненчев посочи, че през последните години има застой в ръста на възнагражденията, което се обяснява с липсата на достатъчен бюджет. Това налага допълнително финансиране. Предлагат се два подхода. Първият е промяна, т.е. увеличаване на базата за определяне на основното месечно възнаграждение, която се определя всяка година със Закона за държавния бюджет. В момента тя е 380 лв. Ако се реализира, само за МО ще са необходими допълнително около 180 млн. лв.годишно.

Вторият подход е чрез промяна на размера на коефициентите, с които се изчислява размерът на основното месечно възнаграждение на основата на базата, определена в държавния бюджет. Целта е да се изравнят с тези в Закона за МВР. От думите на министъра стана ясно, че от страна на МО е направено такова предложение в предстоящите промени на закона, но финансовият министър не го е съгласувал и законопроектът влезе в парламента без промяна на коефициентите. Във връзка с това министър Ненчев се надява на подкрепата на депутатите. Валентин Радев изрази готовност ГЕРБ да направи това. От другите парламентарни групи също има такива намерения.

С прилагането на който и да е от двата подхода, прогнозира министър Ненчев, ще се даде възможност за допълнително финансиране на бюджета на МО по отношение на средствата за заплати на военнослужещите, което ще доведе до актуализация на възнагражденията им, повишаване на мотивацията за продължаване на военна служба и ще ограничи негативната тенденция за напускане на Въоръжените сили.

За подобряване на бита във военните формирования ще бъдат необходими допълнително около 40 млн. лв. годишно. Поради силно редуцирания бюджет на министерството планираните подготовки и учения са намалени между 30 и 70 процента, в зависимост от вида на въоръжените сили.

Министърът е на мнение, че макар и леко увеличение на военните заплати с около 10 процента, ще даде ясен сигнал, че държавата мисли за тях и взема мерки за решаване на техните проблеми. Това, според него, ще доведе до увеличаване на личния състав до необходимия минимум от 29 хиляди военнослужещи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 33

 1. #1
  Военен 08 юли 2016, 10:27
   
  40
   
  13

  Срамота.Храним пенсионери,сега и на тях ще вдигнем заплатите,а ние изнемогваме.Какво ме топлят техните 50 лв.,можем и без тях.Г-н Министър:
  -военнослужещите не са просяци.Вземете си 50-то лева увеличение и се наяжте.Или си мислите:
  -Ще им хвърлим някой лев,да останат с впечатление,че мислим за тях,пък докато са в объркано положение,ще ни мине мандата,че останем ли без армия няма министерска заплата ;)
  Ще ви кажа и още нещо:
  -Въпреки,че сме в безозходица и Ви позволяваме да ни манипулирате запмнете едно :
  -Военните не са глупаци !

 2. #2
  Teraflop 08 юли 2016, 10:27
   
  13
   
  2

  "Положението с мотивацията и окомплектоването с личен състав на Въоръжените сили е силно обезпокоително." Щом е обезпокоително, значи какво трябва личният състав да вземе? Силно успокоително!На мъжете ,като силно успокоително им действа гледането на чифт сочни и сладки женски гърди/ и другите дамски закръглени радости/.Министарот го знае от опит.

 3. #3
  мун40 08 юли 2016, 12:25
   
  15
   
  0

  Тати каза че ще ми купи колело ама друг път!!!!!!!!!!!!

 4. #4
  lazar 08 юли 2016, 13:17
   
  2
   
  20

  mnogo ot tia statii sa manipulativni ,naprotiv ima mn goliam broi jelaesti za kadrvovi voinitsi na segasnia podbor imase po minimum 8-9 kandidati za edno miasto ,prosto umisleno se darjat nezaeti shtatove ,a jelaesti ima manogo

 5. #5
  До 5 08 юли 2016, 14:13
   
  24
   
  0

  Има желаещи от малцинствата.Има и желаещи с дипломи не по-високи от 3,40.
  Такива са и хората,който напускат,започват друга работа от най-нисък клас и след година искат да се върнат.
  При тези условия,човек с диплома от 5 нагоре не желае да служи.
  Замислете се,имате ли приятел или комшия,който работи средно-интелигентна работа и да желае да си напусне работата и да дойде в армията.
  -Нямате нали ?
  Затова има много шеги от сорта,че в БА се търсят да се назначат сервитьори,бармани,певци,чистачи,продавачи на билетчета и т.н.
  Просто......нямам думи :(

 6. #6
  до номер 1 08 юли 2016, 15:53
   
  11
   
  5

  Отговор на коментар: #1

  Не разбрах кои пенсионери храниш.

 7. #7
  nqh 08 юли 2016, 16:22
   
  11
   
  1

  Kade sa tia jelaeshti ne razbrah v starazagora predniyat podbor zashto se razpadna shoto otidaha jeni i hora ot malcinstvata no veche i te ne iskat za 608 lv samo jeni shte pochnat da vlizat 2 deca 6 g pyrva kategoriya a za zaniyatiya bolnichen

 8. #8
  До 6 08 юли 2016, 18:29
   
  10
   
  18

  На тея наглите с пенсия и заплата.Само с тавана от пенсия да си живеят,заделят 24 000лв.за година.Да да,правилно виждате! Че той Златко баретата и обкръжението му печелят по-малко от вас ;)

 9. #9
  Нямам 08 юли 2016, 18:44
   
  28
   
  0

  Г-н генерал Попов българския войник е мачкан и унижаван ежедневно и то за заплата която се взема навсякъде. Да не говорим че постоянно се събират пари за косачки, бензин, масло, корда, принтери хартия и мастило за тях. Купуваме си всичко ( метли, лопати, търмъци) всичко за да може да си свършим работата. Докога? Това ли е вашата визия за натовско войник? Е повече няма да търпим унижението и рекета на който сме подложени. Успех с набирането на кадри. ????

 10. #10
  Ханс 08 юли 2016, 19:21
   
  4
   
  4

  Леле, те па в Американската армия всичките беха арийци със сини очи, то и в момента циганчетата са най - изпълнителни и най - малко скатават.

 11. #11
  военен 08 юли 2016, 19:21
   
  19
   
  0

  Не с 5000 а със много повече след Нова година ще има много свободни места. Да идва който иска!!!! При последния прием е имало Хора които не можели да си напишат името вярно,камо ли да решават тестове?!!

 12. #12
  До №1 08 юли 2016, 19:46
   
  19
   
  11

  Ще се окажеш реално тъпо парче, ако наистина си мислиш, че пенсионерите са ти проблема!

  ПС: За информация на всички "тъпаци"/като горния № 1/ които мислят че спирането на "пенсия+заплата" ще им реши проблемите:
  Уважаеми "непенсионери", всички пенсии в РБългария се изплащат или от частни фондове или от НОИ, само на хора които са си ги заслужили по закон и нямат нищо общо с МО и неговия бюджет или бюджета на който и да е друг работодател(частен или държавен).

  Подобни коментари показват изключително ниско ниво на интелект и информираност!

  Завистта убива повече от цигарите и заслепява повече от алчността.

 13. #13
  Пенсионер 08 юли 2016, 20:37
   
  12
   
  4

  До №1
  Благодаря ти, че ме храниш! Искам да ти кажа нещо - от този месец пенсията ми е увеличена с още 28 лв. Задели си за следващите 12 месеца към 360 лв за да не изпадаш в неудобна ситуация.

 14. #14
  прав си 12 08 юли 2016, 20:39
   
  8
   
  3

  Не само ,че показва посредственност и липса на най груба ориентация в икономическата система ами наистина зависта преобладава.Тая мантра пенсия и заплата ако беше сменена с написаното, което ни е завещано на сградата на НС можеше и поне малък напредък да има. Напънете се да изчислите колко служба остава на офицер който взима обърнете внимание ЗАКОННО пенсия и заплата . През това време почти вс ще са само пенсионери а дори два набора кадърни войници и офицери няма да са подготвени при настояците ресурси и в конкретната среда.

 15. #15
  ОЗ 08 юли 2016, 21:09
   
  13
   
  0

  Ти ли ме храниш,бе №1? От както съм пенсионер взимам с около 120-150 лева по-малко от изчислената ми пенсия.Такива като мен са десетки,но с това което ни взимат, се изхранва армията роми/на соц.български цигани/.Питай ББ защо ти е малка заплатата,а не реви,че някои взимат пенсия и заплата.
  п.с. 1.не работя държавна работа!
  2.ходи по-често на гробища,за да видиш,че всичко е преходно!

 16. #16
  Chrome 08 юли 2016, 21:35
   
  2
   
  0

  в последните дни тук новините все повече стават от типа на "click-bait"

 17. #17
  Оня, с коня 08 юли 2016, 22:30
   
  4
   
  2

  Харесва ми в последно време как се делите на "Пенсии" и "бачкатори".

  Относно "пенсиите". Не е нормално да си член на организация като НОИ и да управяваш било то отделение, камо ли отдел в щаб на вид въоръжена сила. Авторитета ти е една голяма "0" защото дразниш с това че не си цивилен служител правещ се на бивш полковник знаещ всичко от службата и можеш да решиш проблемите на военнослужещите.

  Относно "бачкаторите" братя и "пенсиите" душа носят и те са военнослужещи, но закона им позволява да са на две хранилки. Не са виновни те че министъро не им е отнел възможността да са така ами са виновни че живеят в сложни времена и се чудят как да спасят положението от МО.

  И към двете категории. Вместо да сте заедно се разделяте. Онова надписче над НС май няма смисъл и значение в тезата си за съвременните военнослужещи ако изобщо може да ви наречем като такива!

  Лека, мека и по-полека с изказа за категории.

 18. #18
  специалист 08 юли 2016, 22:58
   
  8
   
  4

  Не мога да разбера обозначения като №1 военен кой пенсионер е нахранил, като не е внесъл и една стотинка осигуровки в НОИ. Всички осигуровки на военните са за сметка на държавния бюджет.Ако не му харесва голямата военна заплата да напусне армията и да се пробва в реалния сектор, където толкова пари ще вземе за три месеца и ще го спукат от работа.

 19. #19
  бивш военен 08 юли 2016, 23:03
   
  5
   
  3

  Не мога да разбера обозначения като №1 военен кой пенсионер е нахранил, като не е внесъл и една стотинка осигуровки в НОИ. Всички осигуровки на военните са за сметка на държавния бюджет.Ако не му харесва голямата военна заплата да напусне армията и да се пробва в реалния сектор, където толкова пари ще вземе за три месеца и ще го спукат от работа.

 20. #20
  Сърдити старчета 09 юли 2016, 06:40
   
  5
   
  8

  Господа на пенсия и заплата,като толкова ви боли за армията останете на 580 лв.заплата или отивайте на бариерата до вас и дайте път на младите.Армия с 94-годишни не се прави.Сега заради вас щяли да модернизират армията с подлоги,памперс и т.н. хах

 21. #21
  nyah 09 юли 2016, 07:45
   
  2
   
  0

  Hora ne pensiyata vi e problem za ovilichenie na zaplatite zashtoto tam plashta noi problema e v opravlyavashtite che ot 7 g ne sa ovilichili zaplatite a jivota ot tovava poskapna mnogo i zatova horata napuskat shoto vzima zaplata i sled 3 chasa e ostanal s 300 lv koito nemoji i 10 dena da iskara a do pensionerite na nikoi ne pravyat spanka shoto imali jelaeshti za tyahnoto myasto te vednaga go osvobojdavat i si zaminavat takache se sardete edinstveno na ministara i finansoviya ministar che ne davat pari a s tia tempove do kraya na godinata armiyata she e samo jeni shotovseki den napuskat i zaminavat na van kasat ti gaza no za 3 dena vadi vashte zaplati i si zadelya i izdarja semeistvoto si bez problem

 22. #22
  музейко 09 юли 2016, 08:18
   
  0
   
  1

  И друг път сме го коментирали. Армията си в това насипно състояние не е армия. И като се добави старото въоръжение с изтичащ ресурс, бъдещето не се очертава да е розово. Ден през ден четем в този сайт статии за измислени генералски величия които работа за пет пари не са свършили, но поразии за милиони са направили. Ако си мислите, че някой ще налее пари за заплати в тази раздута и неефективна структура, жестоко се лъжете. Голяма, ама много голяма метла трябва първо да заиграе и да измете всичкия боклук от бюрата в щабове, командвания и министерства. Иначе до тогава те ще ни лъжат, че ни плащат а ние ще си мислим, че служим.

 23. #23
  Дъртака 09 юли 2016, 09:32
   
  3
   
  1

  #20
  Вече съм го задавал въпроса, но ще питам и теб.
  На 47 години съм, OF-4, да се махам ли, за да дам път на "младите"?

 24. #24
  Устава 09 юли 2016, 10:06
   
  4
   
  1

  До всички хейтъри на пенсионерите в МО - стига емоции, нека се обърнем към фактите:
  - след "Цоневото" увеличение на заплатите, 2008 г., май до сега друго нямаше, нали?
  - това дали държавата внася осигуровките на военните или те си ги внасят в размера на дължимата част - разлика няма, защото тези суми така или иначе трябва да ги има в бюджета на МО (по този повод - трябва да се помни, че когато направиха промяната с внасянето на осигуровките за сметка на бюджета,тогава ни намалиха заплатите, което е потвърждение на горния факт - парите идват от един бюджет);
  - пенсията е лично а не служебно право - всеки сам решава дали да го ползва или не, тук място за морал няма, тъй като това са натрупани през годините "ЛИЧНИ" пари. Стига с тези непремерени приказки, че сте ме хранили - не стига, че ми слагат таван на пенсията (т.е. не взимам реално полагащите ми се пари), ами се опитват да ми кажат, че НЯМАМ ПРАВО ДА СИ ПОЛЗВАМ "СПЕСТЕНИТЕ" В НОИ ПАРИ - не било морално.
  - системата "мой човек" работи с пълна сила както в цялото общество, така и в армията, затова кадърните бяха освободени за сметка на "нашите" хора през многото етапи на трансформации, реорганизации и оптимизирания на структурите. Това не означава, че в системата не са останали кадърни, но те са си взели поука от подборите и знаят кое е "правилното" поведение. Трябва да сме благодарни точно на тези хора, на които се крепят способностите на нашите въоръжени сили. В повечето случаи точно това са и т.нар. "военнослужещи на двойна езда".

 25. #25
  до Дъртака 09 юли 2016, 12:08
   
  2
   
  2

  Отговор на коментар: #23

  Ако си в някоя "ценна" структура като СКС с камъни трябва те утепат, па нищо, че си "млад" подполковник.

 26. #26
  Дъртака 09 юли 2016, 12:15
   
  1
   
  1

  Не съм в СКС, не съм млад, но не съм и на 94.

  Пак питам, да си ходя ли?

 27. #27
  до Дъртака 09 юли 2016, 12:41
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #26

  Ако смяташ, че образованието и интелектуалните ти способности ти дават възможност да се реализираш за по-високи доходи навън (може и извън България) се махай. Ако смяташ, че не си в състояние да се реализираш, стой си на пенсия и заплата в БА.

 28. #28
  до #23 Дъртака - искан съ 09 юли 2016, 13:13
   
  2
   
  4

  Ако сте ценен кадър и смятате че има какво да дадете на армията - СЛУЖЕТЕ, на само ЗА заплата! Но не тарикатлейте и след класиране за пенсия, се класирвате и за заплатка! Ако сте истински патриот, а не патриотар и сребролюбец! Дали останаха такива?

 29. #29
  Дъртака 09 юли 2016, 17:05
   
  1
   
  2

  #27,
  Ти в армията ли си?
  Щото ако е така, за теб важи втората част от собствения ти съвет.

 30. #30
  Митака 09 юли 2016, 18:47
   
  6
   
  0

  Лъжи, лъжи и пак лъжи. Докато са на власт Герб и човекът с инициали Б.Б. няма да има увеличение. От 2009 г. са на власт и няма бонуси, няма 13 заплата, няма увеличение на редовната заплата. Всяка година остават пари от бюджета, но ги разпределят другата, като преди 2 години, трябвало да се покрие в МВР задължения, което не е към нашият бюджет и министерство. Нямаме право да стачкуваме, работим втора работа и право на глас. Военен в България , (редник) всеки е със заем и едва свързва двата края с таи заплата от 605 лева. И това, че ни карат да си купуваме оборудване, събират ни пари за всякакви неща от мизерната заплата (канцеларски материали, мастило за принтер, хартия, венци за разни хора и празненства, тениски, барети, косачки за градинките, за строеж на параклис хрумнал на някакъв си началник ) няма дрехи във военният магазин, сами трябва да си купуваме кубинки, за които после ни мрънкат, че не са по форма , а в магазина няма. Положението е повече от трагичбо в армията , има доста неща за поправяне освен заплатите!

 31. #31
  до Дъртака 09 юли 2016, 20:06
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #29

  В главата ти цари пълен хаос. Питаш и ти отговарям какви алтернативи имаш, а ти акъл ми даваш от моите съвети.
  Ами ако съм OF-4, но не съм пенсионер?

 32. #32
  Пенсийки 11 юли 2016, 10:34
   
  1
   
  1

  Младите офицери не се развиват и тропат на едно място,защото старите не освобождават тяхните.Има хора,който напускат заради това,но важното е 20 заплатки-50 бона и за три години още 108 хиляди само за един човек.Нощо,че има хора,който изнемогват с 150лв.за месец ;)

 33. #33
  Военен 11 юли 2016, 19:43
   
  0
   
  0

  #24 е прав. Всички суми, осигуровки, здравни, социални и пр.са калкулирани в заплатите на служителите в БА

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка