Българите в Македония: Няма "бугарски фашистички окупатор", а освободители

Pan.bg 08 юли 2016 | 20:34 views (2200) commentaries(3)
img frognews.bg


Българският културен клуб – Скопие призовава да се признае решаващата роля на българската армия за освобождаването на територията на днешна Република Македония.

Във връзка със 70-годишнината от края на Втората световна война в Европа и организираната по този повод кръгла маса в гр. Струмица на 19 декември 2015 г. Българският културен клуб – Скопие (БККС) призовава гражданите на Република Македония и младото поколение да бъдат запознати с истинската история за военните действия против немските окупаторски войски на територията на страната.


В продължение на всички следвоенни години, сред македонската общественост се насажда илюзорното убеждение, че единствени освободители на страната са маршал Йосип Броз Тито и неговите югославски партизани. В началото на 21-век такова примитивна пропаганда е тотално неприемлива като напълно неотговаряща на историческата истина и израз на неуважение към приноса на свободолюбивите народи на антихитлеристката коалиция, които отдават многобройни свидни жертви по бойните полета на Европа и Балканите.

Особена тема-табу в Република Македония е участието на България в бойните действия на страната на антихитлеристката коалиция и решаващата роля на българската армия за разгрома на войските на Третия райх във Вардарска Македония. Както е известно, в резултат на Страцинско-Кумановската и Брегалнишко–Струмишката (провеждани паралелно с Нишката и Косовската) операции, през октомври и ноември 1944г. доблестните Първа и Четвърта български армии, воюващи в състава на 3-ти Украински фронт, изтласкват силите на Вермахта с цената на хиляди скъпи жертви и на 13 и 14 ноември победоносно влизат в Скопие – днешната столица на Република Македония. До този момент, на цялата територия на Република Македония няма нито един паметник, паметен знак или мемориално място, което да увековечи подвига на геройски загиналите български войници и офицери. Вместо това, сред населението продължава да се насажда представата за „бугарскиот фашистички окупатор“ и българите като фашисти по природа – анахроничен акт на целенасочено насаждане на омраза.

Във връзка с горното, БККС призовава държавните институции и обществеността в Република Македония и Република България да предприемат съвместни действия за изграждане на паметник и паметни знаци, отбелязващи местата на бойните действия на Българската армия срещу Третия райх!

БККС предлага на първо време такива паметници да бъдат поставени в Скопие и Стражин-Страцин. Това би представлявало недвусмислен жест и искрено доказателство за подобряване на добросъседските отношения между двете страни, посредством които младите поколения ще се възпитават в дух на дружба и приятелство, а ветерани и роднини ще имат възможност да поставят цвете в памет на техните загинали другари и близки.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Oпозиция 09 юли 2016, 10:28
   
  0
   
  4

  България беше съюзник на Хитлеристка Германия-това е истината и точка по въпроса.Гледали сме филма "Трето полувреме" и видяхме наште фашаги как разстрелваха евреи,цигани и македонци!

 2. #2
  до маскиран фашист 09 юли 2016, 11:36
   
  3
   
  0

  Само фашист може да се изказва по подобен начин! Срещу фактите!
  България става съюзник на Третия райх дълго след като това прави СССР!
  Цар Борис не изпраща нито един български войник срещу СССР, а следващия цар Симеон изпраща 450 000 армия срещу Германия!
  И през цялата ВСВ не къса дипломатическите си отношения със СССР. Двете държави запазват посолствата си в Москва и София. До 05.09.1944 г., когато СССР обявява война ба Царство България!
  В споменатият филм няма нищо, освен пропаганда. Щом подобни филми набираш "матриа". Явно навици от други "филми"?

 3. #3
  Влад Цепеш 11 юли 2016, 20:10
   
  0
   
  0

  #1
  Oпозиция - йебем ти пичку матерну унук на ацо педерот.да ти метна една гума на врата и да ти драсна клечката антифа недоклан рррррррррррррррррр

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка