НАТО официално обяви Русия за агресор № 1 в света! Москва: Измишльотини и бягство от проблеми!

Pan.bg 10 юли 2016 | 17:41 views (2257) commentaries(9)
img onovini.com


За пръв път от десетилетия насам НАТО определи в пряк текст Русия като агресор.
„Агресивните действия на Русия, включително провокативните военни действия в периферията на територията на НАТО и демонстрираните от нейна страна намерения да изпълни свои политически цели чрез заплаха с и използване на сила, са източник на регионална нестабилност, представляват фундаментално предизвикателство към Алианса и увреждат евроатлантическата сигурност, а също и заплашват нашата дългосрочна цел за единна, свободна и мирна Европа“. Това се казва в официалното комюнике на Алианса след приключването на срещата на върха във Варшава.
За първи път от четвърт век тонът на лидерите на държавите членки е изключително твърд спрямо Кремъл. В документа НАТО заявява на Москва, че няма да се върне към „обичайния си бизнес“ в отношенията с нея, докато тя ясно не покаже, че е променила подхода си. Заключението на алианса е, че е налице „дъга от несигурност и нестабилност“ в периферията на НАТО. Предизвикателствата идват от изток и запад, от държави и недържавни субекти, от военни, терористични, но и от кибер и хибридни атаки, се посочва в документа.

Русия е заплаха №1 пред алианса
Русия е посочена първа поименно като пример за въпросните заплахи за сигурността. На второ място е ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка, а на трета позиция са действията на „Ислямска държава“. Четвъртото предизвикателство пред НАТО е мигрантската и бежанската криза.
„За повече от две десетилетия НАТО се стремеше да гради партньорство с Русия, включително чрез механизма на съвместния Съвет НАТО – Русия. Докато НАТО спазва международните си ангажименти, Русия наруши ценностите, принципите и ангажиментите си, което подкопава отношенията между НАТО и Русия, очертана в документите от 1997 г. и 2002 г., разрушава доверието в сърцевината на нашето сътрудничество и предизвиква фундаменталните принципи на глобалната и евроатлантическата архитектура на сигурността“, се посочва в комюникето.
В комюникето са изброени дестабилизиращите действия на Русия, които включват незаконното анексиране на Крим, нарушаването на суверени граници със сила, умишлената дестабилизация на Източна Украйна, мащабните военни учения и провокативни военни действия в близост до границите на НАТО, включително в Балтийско и Черно море и Източното Средиземноморие, „безотговорната и агресивна“ ядрена реторика и военна концепция, а също и нееднократните актове на нарушаване на военновъздушното пространство на НАТО.
Списъкът се допълва и от военната подкрепа на Москва за режима в Сирия, както и използването на военното си присъствие в Черно море за влияние върху Източното Средиземноморие.
Алиансът ще сдържа Кремъл с четири батальона


В отговор на политиките на Русия лидерите на алианса подчертават, че за засилили политиката си на сдържане и отбрана чрез увеличаване на присъствието си на източния фланг. Алиансът обяви, че ще разположи четири нови батальона с между 800 и 1000 военнослужещи в Полша, Литва, Естония и Латвия.
Прекратено е цялото сътрудничество с Москва, но НАТО остава отворена за диалог
От комюникето на НАТО става ясно също, че организацията е преустановила практически „цялото гражданско и военно сътрудничество между с Русия“. Лидерите на алианса изтъкват, че решенията, които са взели на срещата във Варшава, не могат да се тълкуват от никого като противоречащи на Основополагащия акт между НАТО и Русия.Остава възможността за политически диалог В същото време НАТО остава отворена за политически диалог с Русия, подчертават лидерите на организацията.
„Комуникацията с Русия ни позволява да изразим ясно позициите си, като първата тема в нашия дневен ред е кризата в и около Украйна“, посочват лидерите на НАТО. Организацията остава отворена за „периодичен, фокусиран и съдържателен“ диалог с Русия.
„Алиансът не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия. Но няма да правим компромиси с принципите, на които се крепи нашият алианс и сигурността в Европа и Северна Америка“, се посочва още в комюникето.
В същото време, докато Русия не направи „конструктивна промяна“ в подхода си, алиансът не може да се върне към „обичайния си бизнес“ в отношенията с Москва, се посочва още в комюникето.
Базовите въпроси за алианса са ситуацията в Украйна и по-специално спазването на Минското споразумение, а също и милитаризацията на Крим.
НАТО подчертава, че стратегически за него са районите на Балтийско море, Черно море, Северният Атлантик и Средиземно море. Въпреки че отложи решението си за засилване на присъствието си в Черно море за есента, алиансът прокламира, че ще увеличи сътрудничеството си в региона с Украйна и Грузия.

Москва – т.нар агресия на Русия е измислена заплаха

„В Москва оценяват завършилата среща на НАТО във Варшава като най-противоречивата за последните години, а практическите решения, отразени в приетите документи, според повечето руски експертите са в остър дисонанс с многобройните призиви на световните лидери за диалог с Русия“, предаде кореспондентът на БНР Николай Кръстев.

Северноатлантическият алианс предпочита да се занимава с измислени предизвикателства, вместо с реални като тероризма, коментира във в. „Известия“ председателят на комисията по международните въпроси на руската Държавна дума Алексей Пушков. Той е на мнение, че повишеното внимание към Русия от страна на НАТО е опит да се оправдае съществуването на алианса, който изчерпал полезността си след края на Студената война.

„Така наречената руска агресия е измислена заплаха. Русия не заплашва нито една страна членка на НАТО, а опитите да се обясни ситуацията в Украйна с действията на Русия – това вече са опити да се създаде изкуствена заплаха“, коментира Пушков.
Епицентър
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Георги Ковачев_ 10 юли 2016, 18:45
   
  7
   
  1

  В същото време, докато Русия не направи „конструктивна промяна“ в подхода си, алиансът не може да се върне към „обичайния си бизнес“ в отношенията с Москва, се посочва още в комюникето.

  Е това със сигурност няма да накара Русия да направи "конструктивна промяна". Доколкото си спомням "обичайният бизнес" в отношенията на НАТО с Москва се заключаваше в пълно игнориране на руските интереси. Обективно погледнато, Русия си е по-добре с "необичайните бизнес отношения" в момента.

 2. #2
  LeniN 10 юли 2016, 19:17
   
  5
   
  1

  Вижте, братя българи, как се прави анти-натовска демонстрация и се учете!

  7 юли 2016:

  Палене на американското знаме в Центъра на Солун ( в края на първата минута):  250 000 души да се съберат в Центъра на Атина на анти-натовска или анти-еврократска демонстрация не е никакъв проблем:  А вижте "демонстрация" в София, където различни " младежки организации" са я " организирали" ( стотина души има няма на средна възраст от 60 до 80 годишни) :  " Anonimus", къде са ви младежите? Ако чакаме на вас да организирате нещо стигаме до под кривата круша.

  Вижте в Испания какво става: 3. #3
  тримата от запаса 10 юли 2016, 19:46
   
  5
   
  1

  Русия може да прави всичко на собствената си територия, в собствените си граници.И военни учения и тренировки.Това не заплашва никого. НАТО е само инструмент в ръцете на САЩ за реализиране на агресивната им политика.От 1945г до сега-участие в над 220 войни в цял свят

 4. #4
  шубето 10 юли 2016, 20:06
   
  5
   
  0

  Страх ги е ционистките и сороски мъстии!
  Посират се от страх. Имитират единство, но истината е че са орел рак и щука и когато американците загубят контрола върху НАТО (което наближава), тогава соросоидите ще се разбягат във всички посоки.
  Шубе ги е и то много.
  Искам да гледам как се изнервят от страх и правят грешка, която ще им струва всичко.
  Тиквеника Буда много бърка ако си мисли че НАТО ще нападне Русия и народа ще ги последва! НИЩО ПОДОБНО!
  ЩЕ ИМА ОПЪЛЧЕНИЕ КОЕТО ЩЕ НАКАРА КРАВАРИТЕ ДА СЪЖАЛЯТ ЧЕ СА СТЪПВАЛИ НА БАЛКАНИТЕ!
  Защото тукашните партизани няма да са неграмотни талибани. Тогава Виетнам ще им се стори детска игра!
  А каква ще бъде съдбата на Буда и цялата му курвенска пасмина, оставям на въображението на хората, но вероятно ще завиждат на Дучето.
  Народа ще накаже сурово подлогите които ще се опитат да го вкарат във война която не иска.

 5. #5
  Красимир Димитров 10 юли 2016, 20:09
   
  4
   
  0

  Хора, вижте какво става в кравария - въоръжен граждански бунт срещу властта. Тези процеси ще се засилват.
  Ето още един довод краварите да предизвикат война в Европа с тяхно косвено участие, Във военно време, всички действия на властта са позволени.

 6. #6
  KOREKTOR 10 юли 2016, 21:30
   
  3
   
  0

  НАТО официално обяви Русия за агресор № 1 в света!

  ТЪЙ ЛИ-И-И-И-И-И-И ?

  А БЕ ВИЕ МИНДИЛИ ПЕДЕРАСКИ ДОЛНИ ЛИЦЕМЕРНИ НАГЛИ ВУЛГАРНИ КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА :

  Сърбия 1999 година

  Афганистан 2001 година и досега

  Ирак 2003 година

  Либия 2011 година

  Сирия 2013 година и досега

 7. #7
  Бунарджика 10 юли 2016, 22:04
   
  1
   
  4

  Абе вижте се малко къде е европа. В момента Франция със седем негра играе финал и никой не му дреме. Тука лузъри още мечтаят за комунизъм и Москва. Русия е под контрола на олигарсите, само дето те са си държавни служители. НАТО също е под контрола та едрия бизнес. Е къде виждате българския интерес в тоя случай-ами там дето са 2 млн българи' на запад.

 8. #8
  Geocom 10 юли 2016, 22:33
   
  2
   
  0

  До #7
  Бунарджика

  В момента Франция със седем негра играе финал и никой не му дреме - ти сигурен ли си че на обикновения французин не му дреме това че във Франция 30% са мюсюлмани.

  Е къде виждате българския интерес в тоя случай-ами там дето са 2 млн българи' на запад - българския интерес е в България - нито на запад нито на изток, а българите са избягали на запад защото там има пари а не щото много обичат запада. Ако имаше пари на изток щяха да бягат на там но това нямаше да значи че обичат изтока.

  Трябва за българските интереси да се мисли но не като ставаме подлоги преди на СССР а сега на САЩ. Една държава е велика когато има независима политика и умее да я отстоява.

 9. #9
  Borei 10 юли 2016, 22:42
   
  3
   
  0

  "За пръв път от десетилетия насам НАТО определи в пряк текст Русия като агресор."

  Аз пък ги обвинявам тях за агресор! С какво подтвърждение и факти?
  Ами това:

  "..America Has Been At War 93% of the Time – 222 Out of 239 Years – Since 1776..."

  http://www.washingtonsblog.com/2015/02/america-war-93-time-222-239-years-since-1776.html

  Главата на Натото, САЩ за 239 години от съществуването си, са били 222 години във войни! Е, естествено в такъв контекст САЩ с поредената обявена жертва си продължават начина си на живот.. Определят някого за "агресор", "диктатор" "заплаха" и т.н... очернят го по всички медии, намират "съюзници" за да оправдаят, че това обвинение действително е "истина" и се започва с бомбите, ракетите и унищожението на жертвата....

  НО, тука вече става доста интересно! "Жертвата" сега е Русия! И няма значение, колко са "обвинителите" - 28 натовски страни или цял свят, Русия не е кой да е! Тази страна има толкова мощни оръжия, че даже ако ги взриви на собствената си територия, целият свят отива на кино!

  Е, с какъв акъл се напъват тогава САЩ, точно Русия да изберат за поредната жертва? Те знаят всичкото това!
  Отговорът е: Задкулисието в САЩ иска вече да осъществи апокалипсис на земята!
  Не вярвате? Скоро ще се убедите!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка