Warning: getimagesize(http://www.memoriabg.com/wp-content/uploads/2016/07/US-Army-soldiers-deployed-in-Estonia-Reuters-Ints-Kalnins.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

„The Nation”: САЩ и НАТО се готвят за голяма война с Русия

Pan.bg 10 юли 2016 | 21:04 views (2782) commentaries(10)
img Майкъл Т. Клер е известен американски геополитик и професор по проблемите на мира и международната сигурност в Хемпшир Колидж, САЩ. Чете лекции и във военния колеж Амхърст, както и в колежите Смит, Маунт Холиоки и в Мазачузетския университет. Член на борда на директорите на „Хюмън райтс уотч” и на Асоциацията за контрол на въоръжаването. Автор на десетки статии и анализи в „The Nation”, “Mother Jones” и др., както и на няколко книги, повечето от които се превръщат в бестселъри. У нас е преведена книгата „Войни за ресурси: новият облик на световния конфликт“.

За първи път от четвърт век насам перспективата за война – истинска война, война между големите сили – е включена в дневния ред на срещата на върха на НАТО, която се провежда в полската столица Варшава. Основният въпрос на срещата във Варшава (разбира се, с изключение на британския Brexit) е обсъждането на плановете за укрепване на източната граница на НАТО – географска дъга, съставена от бившите съветски партньори, която се простира от Балтийско до Черно море. Тези страни днес се обединиха със Запада, но се страхуват от въоръжено нападение от страна на Москва. Доскоро в западните военни кръгове не се замисляха сериозно за възможността от такова нападение, но сега в НАТО вярват, че една голяма война е възможна и че при тези условия са необходими стабилни защитни мерки.

Най-значимото решение на срещата на върха във Варшава е официалното одобрение на плана за разполагането на четири многонационални батальона по източните граници на НАТО – Полша, Литва, Латвия и Естония. Смята се, че това няма да бъде достатъчно, за да се спре решителна руска офанзива, но тези четири батальона ще играят ролята на покриващи сили. Войници от няколко страни от НАТО ще бъдат подложени на огъня и това ще осигури пълномащабен отговор на целия алианс. НАТО твърди, че това ще удържи Русия в настъплението и ще гарантира нейното поражение, ако поеме безразсъден риск и започне война.

Разбира се, Съединените щати участват активно в тези инициативи. Те не само осигуряват значителна част от живата сила в тези батальони, но и предприемат самостоятелни действия за укрепване на източния фланг на НАТО. Разходите по „Инициативата за гарантиране на сигурността в Европа“ на Пентагона ще се увеличат четирикратно. Ако през 2016 г. те са 789 милиона долара, то през 2017 г. за тази цел ще бъдат похарчени 3,4 млрд. долара. Значителна част от тези средства ще отидат за разгръщане на ротационен принцип на допълнителна бойна група в Северна Европа, като част от бронетанкова бригада.
Още едно свидетелство за решителната подготовка на САЩ и НАТО за евентуална война с Русия са най-големите от времето на Студената война военни маневри, проведени наскоро от Алианса в Източна Европа. В тези учения, наречени „Анаконда 2016“, участваха около 31 хиляди войници (половината от тях – американци) и хиляди бойни машини от 24 страни. Маневрите обхванаха цялата територия на Полша. Паралелно с това се проведоха и военноморските учения „Baltops 16“, в чиято програма включваше „морски бойни операции от висок клас“ в балтийски води, включително и недалече от Калининградска област, която е добре укрепен руски анклав, притиснат между Полша и Литва.

Всички тези действия – агресивните учения, нарастването на силите на НАТО, увеличените американски подразделения, са отражение на новите и много опасни стратегически виждания на Вашингтон. Ако неотдавна американското внимание беше фокусирано върху борбата срещу тероризма и борбата с бунтовниците, сега Вашингтон превключи на не-ядрена война между големите сили.

„Днес ситуацията в сферата на сигурността коренно се различава от това, което наблюдавахме през последните в 25 години“, каза министърът на отбраната Аштън Картър, анонсирайки на 2 февруари т.г. бюджета на Пентагона за финансовата 2017 година в размер на 583 милиарда долара. Както обясни министърът, доскоро американските войски са били насочени главно в борбата срещу бунтовниците и ирегулярните сили, такива като афганистанските талибани. Но сега Пентагонът се готви да „се завърне към съперничеството между великите сили“, не изключвайки възможността за тотална война с „модерен противник“ от рода на Русия и Китай.

Бюджетните и оперативните последици от тези промени са значителни сами по себе си; но не по-малко важен е преходът към декларираното като пътеводна звезда на американската стратегия „съперничество на великите сили“. По време на Студената война съществуваше убеждението, че основната задача на въоръжените сили на САЩ е подготовката за решителни военни действия срещу Съветския съюз и че в хода на тази подготовка трябва да се предвиди възможността за ядрена ескалация. Оттогава американските войски проведоха немалко ужасни бойни действия в Близкия изток и в Афганистан, но те не бяха стълкновение с друга велика сила, а рискът от ядрена ескалация там липсваше – за което всички ние трябва да сме благодарни. Сега обаче министър Картър със своите помощници сериозно мисли за конфликти (и ги планира), в които може да вземе участие друга велика сила и които могат да ескалират в ядрена конфронтация.


Трудно е да решиш откъде да започнеш, когато коментираш всичко това при тази атмосфера на военна истерия, подобна на Студената война. На първо място е въпросът за пропорционалността. Съответстват ли действията на САЩ и НАТО на източния фланг на мащабите на руската заплаха? Руската намеса в Крим и Източна Украйна е може би провокативна и отблъскваща, но не може да бъде тълкувана еднозначно като пряка заплаха за Северноатлантическия алианс. Други действия на Русия в региона, като нахлувания на руски кораби и самолети в крайбрежните води и въздушното пространство на страни-членки на НАТО, са по-тревожни, но са по-скоро политически сигнали, отколкото прелюдия към атака. В действителност е много трудно да си представим сценарий, в който Русия ще започне въоръжено нападение на НАТО.

И тогава идва въпросът за самоизпълняващото се пророчество. Обявявайки връщане към съперничеството между големите сили и започвайки подготовка за война с Русия, САЩ и НАТО пуснаха в действие сили, които в крайна сметка могат да доведат точно до този резултат. Не можем да кажем, че Москва по никакъв начин не е виновна за размирната ситуация на Източния фронт, но Владимир Путин със сигурност има причини да смята, че инициативите на НАТО значително повишават заплахата за сигурността на Русия и така да оправдае съответното струпване на руски сили. Разбира се, тези действия повличат след себе си ново движение на частите на НАТО на изток, последвани от допълнителни руски ходове – и така, докато не се върнем към ситуацията от времето на Студената война.


И накрая, има риск от злополука, погрешна преценка и ескалация. Този риск се увеличава многократно в случай на учения на САЩ/НАТО в близост до руска територия, особено в района на Калининград. Във всички тези действия неизменно присъства опасността едната или другата страна да реагира прекалено остро на възприеманата заплаха и да предприеме стъпки, водещи до бойни действия и, вероятно, пълномащабна война.

Когато през април два руски самолета прелетяха на 10 метра от американския есминец, плаващ в Балтийско море, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви пред CNN, че според американските правила за използване на оръжие самолетите са могли да бъдат свалени. Представете си до какво би довело това. За щастие, капитанът прояви сдържаност и беше предотвратен сериозен инцидент. Но тъй като по руските граници се съсредоточават все повече американски и натовски войски, а двете страни предприемат провокативни военни маневри, опасните срещи от този вид ще се увеличават и всичко това може да завърши много зле.

На срещата на върха във Варшава не бива да позволяват тяхната склонност да „демонстрират единство“ и „да действат решително“ да доведе до такива военни мерки, които по своята същност са дестабилизиращи. Със сигурност е възможно да бъдат успокоени балтийските държави и Полша, без там да бъдат разположени хиляди войници, което ще предизвика пропорционално нарастване на силите от руска страна.


*Интересни коментари от американски читатели, които ни направиха впечатление (бел.ред):

Джоузеф Мур: Чудесна статия. Само един проблем. Наричате „руската намеса в Крим и Източна Украйна“ „провокативна и отблъскваща„. Не разбирам какво искате да кажете с това. Крим гласува с голямо мнозинство да се отцепи от Украйна и да се присъедини към Русия. Наистина не разбирам какво „провокативно и отблъскващо“ има в Кримското самоопределение. Що се отнася до подкрепата на Русия за бунтовниците в източната част на Украйна, тя със сигурност може да се нарече провокативна, но да се нарече „отблъскваща“, без да се изучи контекста на ситуацията – това много намирисва на нечестност и пристрастия. Фактите са си факти: в Украйна имаше преврат, там на власт дойде открито и явно антируско правителство, в което влязоха неонацистки лидери, и което веднага се опита да ограничи правата на руското население в източната част на страната. Както всеки в такава ситуация, източните украинци са решили да се борят, а Русия подкрепи техните усилия. В описанието на руската подкрепа за бунтовниците в източната част на Украйна можете да използвате всякакви прилагателни, но поне дайте някакъв контекст, за да могат читателите сами да решат кое е „отблъскващо“ и кое – не.

Томас Калоу: Връщането към съперничество между великите сили, при което вероятността от кръвопролития е малка, би имало смисъл, ако прекратим намесата си в религиозни/териториални и прочее конфликти. В този случай ние ще изгубим просто пари, а не човешки животи.

Превод: Memoria de futuro

Източник: The Nation
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  Натото 10 юли 2016, 21:37
   
  19
   
  3

  ТУК ВЪПРОСЪТ Е ?? ЗА КОЛКО МИНУТИ РУСИЯ ЩЕ УНИЩОЖИ САЩ ..А ДРУГИТЕ ПЕНДЪЛИ САМИ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ ...КРАВАРИТЕ НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ СЕРИОЗЕН ПРОТИВНИК ДОСЕГА ..НО ТУК ВЕЧЕ ЩЕ ЯДЪТ ДЯДОВИЯ ..

 2. #2
  Pishmana 10 юли 2016, 23:26
   
  10
   
  0

  Не се лъжи-в тия лайна нема да остане никъде неоплескано! Мен ми се чини, че капиталистчетата на запад и още по-на запад искат да вкарат руснаците в прекомерни харчове и тоя път да ги фалират окончателно, но да видим кой ще излезе по-хитър!-дали тарикатите ще потрошат луди пари за сиренце, а свраката ще се наяде до насита, или капанът ще щтракне пълен...К'вото и да стане, докато на хората не им узреят чутурите, ще страдаме!-по-напредналите технологии ще доведат само до повече злини!

 3. #3
  Коча 11 юли 2016, 02:32
   
  9
   
  0

  "" учения, наречени „Анаконда 2016“ "" Показателно име. Съществува т.н. Стратегия на Анакондата. Означава обхващане на жертвата в змийска хватка, пристягане и задушаване в змийска прегръдка.
  САЩ са обкръжили Русия със стотици военни бази -- истинска Стратегия на Анакондата -- по змийски и по американо-НАТОвски.

 4. #4
  Teraflop 11 юли 2016, 09:04
   
  2
   
  1

  Тъй ли?За война значи.Аха,а Бългерията готви ли се,или вече е "сготвена"?

 5. #5
  Анакондю 11 юли 2016, 09:36
   
  11
   
  0

  Не знам за ква война се готвят, но ако някой кравар си мисли че ще може да нападне Русия от база в България, МНОГО СЕ Е ОБЪРКАЛ!
  Ако само опитат, това ще е последната им грешка тук.
  Ще се организира опълчение което няма да е от неграмотни талибани, което ще ги издави в собствената им кръв.
  Продажника Буда много яко бърка ако зи мисли че може да увлече народа във война с Русия.
  За мен той вече не е българин а продажна американска подлога, която трябва да понесе наказателна отговорност за ункщожаването на армията и авантюрата с НАТО.

 6. #6
  Конквистадор 11 юли 2016, 11:48
   
  0
   
  8

  Отговор на коментар: #1

  "Краварите" имаха най-сериозния противник в света-Императорска Япония,чиято армия бе по силна и по голяма даже от германската,флота на Германия беше смешен в сравнение с японския а японските самолети Митсубиши бяха най добрите за времето си.И въпреки това,бяха смачкани от Американската мощ и изядоха е две ядрени тояги за завършек.Същевременно Америка успя да въоръжи и облече Руската армия и да я измъкне от позора,в който я натика Хитлер.
  Така че червените пудели да внимават.

 7. #7
  До #6 11 юли 2016, 15:29
   
  5
   
  0

  ЗАЩО СРАВНЯВАШ РУСКАТА С ЯПОНСКАТА АРМИЯ БЕ ПАЛЯЧО .КОЛКО АМЕРИКАНЦИ СА СЕ БИЛИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СССР ...ИЗМЪКНАЛИ СА ДЕДОВИЯ ..СЕГА НЕ СМЕ 39 - 45 ГОД ..РУСИЯ СЕГА Е ПО МОЩНА И КРАВАРИТЕ ЩЕ ЯДАТ ГОЛЕМИЯ БАХУР И ТО ....МНОГО СКОРО ..А ЯПОНЦИТЕ СА МНОГО ГЛУПАВИ В ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ ВИЖ САМО КАК НАПАДАТ НА ЮРОШ ..С ПУШКИ ОТ 5 ПАТРОНА СРЕЩУ КАРТЕЧНИЦИ И АВТОМАТИ

 8. #8
  Анатомия жалкого зрелища[ 11 юли 2016, 18:00
   
  1
   
  0

  РОДЖЕРС Александр
  Саммит НАТО: Анатомия жалкого зрелища


  11.07.2016 - 6:30

  С одной стороны в НАТО рисуют русских чрезвычайно слабыми и отсталыми, и одновременно с другой — коварными и всемогущими. Это уже диагноз…

  Завершился саммит НАТО в Варшаве. Как и ожидалось, он был полностью посвящён «российской угрозе». Что не удивительно, поскольку агрессия против России (изначально СССР) является единственной настоящей целью данной организации.

  На саммите гости и участники соревновались между собой, кто расскажет больше сказок про страшную российскую агрессию, которая тем страшнее, что её без специальных наркотиков никто не видит. В речах сбитой утки Обамы, старой ведьмы Олбрайт и прочих русофобов поменьше звучало о «сплочении рядов», «все как один», «решительно, как никогда» и прочие заезженные пропагандистские штампы. Однако дальше риторики дело продвинулось туго.  Что это за сарай без окон посреди закрытого футбольного стадиона? Да это же слёт лидеров самого мощного военного альянса в Солнечной системе! © Денис Тукмаков

  Несмотря на то, что в зимнем докладе Rand говорилось, что нужно усилить группировку НАТО в Прибалтике на десять батальонов, а весной разговоры шли о семи, в результате на балтийских лимитрофов и Польшу вместе едва наскребли четыре батальона. Причём один батальон британский и один батальон британской колонии — Канады, один батальон американский и один американской колонии — Германии.

  Никого из остальных на участие в этом бреде развести не удалось. И это при том, что американцы изначально вообще не планировали посылать свои войска, рассчитывая исключительно на «союзников». А четыре пехотных батальона это, извините, ни о чём. Что такое четыре тысячи потенциальных трупов (недаром по-английски «пехотинец» звучит как «troop»), если русские могут похоронить и четыреста тысяч? В Великую Отечественную и больше молотили. Русские не умеют воевать «понарошку», как европейцы. Мы воюем только тотально, Наполеон и Гитлер подтвердят.

  Порошенко, невзирая на его привычную заунывную песню про российское вторжение и «мы форпост обороны Европы от страшных русских», вообще сказали «Вопрос о вступлении Украины в НАТО неактуален». И не дали выступить, в результате чего Петя на второй день саммита не остался, а поехал домой, бухать и плакать, плакать и бухать.

  Да и остальные, мягко говоря, не слишком рвутся вписываться в американскую русофобскую кампанию. Итальянцы и французы говорят о снятии санкций и возобновлении полноценного сотрудничества с Россией, немцы тоже не в восторге от действий марионеточной Меркель. Впрочем, и внутри Евросоюза нарастают как политические, так и экономические противоречия, что никак не способствует повышению единства Запада.

  Дошло до того, что глава Еврокомиссии Жан-Клод Юнкер негласно запрещает своим сотрудникам общаться с членами Европарламента по согласованию различных вопросов, поскольку эти два ведомства воюют за перетягивание на себя полномочий. Однако меня озадачивают некоторые моменты выступления Обамы.

  Например, вот это: «В этот трудный момент я хочу использовать эту возможность, чтобы ясно заявить о том, что никогда не изменится: приверженность Соединенных Штатов защите безопасности Европы всегда останется непоколебимой, как и верность США нашим трансатлантическим отношениям, и приверженность делу нашей общей обороны».

  А как же фундаментальный принцип внешней политики США, доктрина Монро, в которой прямо сказано «Граждане Соединённых Штатов питают самые дружеские чувства к своим собратьям по ту сторону Атлантического океана, к их свободе и счастью. Мы никогда не принимали участия в войнах европейских держав, касающихся их самих, и это соответствует нашей политике»? Мне кажется, или Обама прямо нарушает этот принцип? Или как в том анекдоте «Тут читаем, а тут я рыбу заворачивал»?

  Я вот считаю, что США должны оставить Европу в покое, иначе это нарушение их собственных базовых принципов, заложенных Отцами-Основателями. Или вот другой озадачивающий меня момент: по словам американских военных аналитиков (из того же доклада Rand), согласно недавним исследованиям, войска РФ могут оккупировать любую из столиц стран Балтии в течение 60 часов.

  При этом в субботу Обама заявил, что российская интервенция на Украине продолжается уже два года. Или Украина — это родина космодесантников Хаоса, или что-то не срастается.

  Хочу напомнить восьмой признак фашистских режимов по Умберто Эко: «Благодаря колебанию риторических струн, враги рисуются в одно и то же время как и чересчур сильные, и чересчур слабые. По этой причине фашизмы обречены всегда проигрывать войны: они не в состоянии объективно оценивать боеспособность противника».

  Налицо именно такой случай, когда с одной стороны рисуют русских чрезвычайно слабыми и отсталыми (с «порванной» экономикой), и одновременно с другой — коварными и всемогущими. А это уже диагноз. Вы, конечно, можете относиться к прошедшему сборищу как угодно, а я эти попытки лоббистов военно-промышленного комплекса развести налогоплательщиков на рост военных расходов нахожу весьма жалкими.

  Журналистская правда

  Присоединяйтесь к «Русской Весне» в Одноклассниках, Facebook, ВКонтакте, Twitter, чтобы быть в курсе последних новостей.
  Читайте также
  ВАЖНО: Саммит НАТО станет провальным для Украины, — источник
  Теги: ЕСНАТОПорошенко ПетрРоссияРусофобияСШАУкраинаФашизм
  Количество просмотров: 24 670
  ПОДЕЛИТЬСЯ

 9. #9
  Мижи да те лажем 11 юли 2016, 19:17
   
  1
   
  0

  #6
  Конквистадоре,

  Полазван ли си, ти от нетна въшка
  безлична, гладна и смрадлива
  и виждал ли си, как се тръшка
  комплексите си да избива?

 10. #10
  Н Лишев 11 юли 2016, 23:12
   
  0
   
  0

  Очевидно хората са неспособни да станат разумни и не могат да живеят без войни, като така е от началото на съществуването им. Сега обаче има съществени различия, като количеството енергия от удари с тояги и мечове или стрелба с автомати е нищожна, сравнена с новите потенциали и този път ще има изненади. Разпалващите при тези условия война са очевидно не нормални, но още по-такива са тези, които най-вероятно срещу заплащане ще станат техни наемници, неосъзнаващи какво и защо правят. Случи ли се това обаче, личният ми противник и враг ще бъде агресивния блок НАТО и всички които го подкрепят.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка