Какво остана от секретното атомно поделение в НРБ

Pan.bg 12 юли 2016 | 21:17 views (5398) commentaries(7)
img socbg.com


Според слухове и теории в България, по време на соца, е имало три строго секретни атомни поделения. До ден днешен тяхното съществуване се отрича и никой не говори официално за тях. Съгласно Варшавския договор България е трябвало да задържи евентуална атака на нейна територия в рамките на 72ч., докато Съветските войски пристигнат.

Затова през 60-те години СССР започва да разполага ядрени складове на територията на Източна Европа. След Унгарската революция от 1956 г. и особено след Чехословашката нежна революция от 1968 г. съветското военно присъствие на територията на цялата източна част на Европа се засилва чувствително. Това води до снабдяването на огромно количество тактическо ядрено оръжие в многобройни складове в цяла социалистическа Европа.


Затова България бива снабдена с много ядрени глави и специални самолети, които могат да ги пренасят. България сама по себе си никога не е била ядрена сила, но като сателит на СССР, се предполага, че е предоставяла територията си за запасите на Съветския съюз. След влизането ни в НАТО първо за нарязани и унищожение ракетите и самолетите, които могат да пренасят тези бойни глави.

Разбира се, нищо не може да се каже със сигурност и някои факти все още са в сферите на конспирациите. Но множество свидетелства на бивши военни на високо равнище твърдят, че такива складове е имало. По техни разкази самите глави са изнесени от България в края на 1988г., когато обстановката става нестабилна. Други казват, че поделения е имало, но глави никога не са идвали в България.

Според други разкази тези поделения са били пряко подчинени на Москва и персоналът в тях е бил руски. Руски военни с жените и децата си, затова и те са имали жилищна част, училище, кино салон и всичко необходимо за живот, за да нямат пряка връзка с околните села. Чувал съм и теория, че това е било необходимо, защото един български летец или ПВО не би ударил наш град с атомно оръжие, но руснак няма да се замисли, тъй като не са „неговите“.

Самото поделение е разположено на доста голяма територия с няколко КПП-та преди главната ограда, за да спрат заблудилите се туристи. Оградите са с 3 пояса. В поделението има жилищна част, автобаза и самите бункери за ядрените оръжия. Те винаги са противо-атомни бункери под земята. Винаги два на брой и разположени под 90 градуса един от друг.

До ден днешен и трите в България се охраняват, но има успели да влязат и да снимат. Вратите на самите бункери са със свалени ръкохватки и не може да се влезе в тях. Подобни поделения има в България, Унгария, Германия, Полша… всичките еднотипни. Уникални кадри на един от хората, успял да се промъкне през днес хлабавата охрана и да снима част от поделенията, ви представяме днес. Фотографът, заради мерки за сигурност, пожела да остане анонимен. А дали това е просто конспиративна теория или абсолютна истина – преценете сами. Според нас обаче снимките са достатъчно въздействащи и красноречиви.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  -=Cyber=- 12 юли 2016, 22:27
   
  19
   
  0

  Според нас обаче снимките са достатъчно въздействащи и красноречиви.

  А къде точно са тези въздействащи и красноречиви снимки?
  Аз нещо не мога да ги видя!

 2. #2
  tedraflor 13 юли 2016, 11:18
   
  8
   
  0

  Много голяма конспирация, откакто ПВО почна да удря градове и то с атомно оръжие. Неграмотна измислица.

 3. #3
  Незнайко 13 юли 2016, 12:29
   
  4
   
  0

  Аха, снимките са "черни" от остатъчната радиация сигурно, щом са толкова "въздействащи и красноречиви". Ама тия дето са работили с изнесените '88 заряди, не сте ли им намерили зъбите в бункерите, да ги щракнете и тях?

 4. #4
  SUH 13 юли 2016, 13:29
   
  1
   
  0

  http://wikimapia.org/16834331/bg/Бивш-склад-за-ядрено-оръжие

 5. #5
  SUH 13 юли 2016, 13:32
   
  1
   
  2

  http://pan.bg/view_article-49-20234-V-Bylgariq-e-imalo-3-syvetski-podeleniq-prigodeni-za-syhranenie-na-qdreni-boepripasi-chast-2.html

 6. #6
  болен мозък 13 юли 2016, 16:51
   
  1
   
  0

  абе нещастник аз съм служил в едно от тези поделения не пиши глупости,ракети да,но глави никога не са ни давали защото ни знаят калко сме продажни копелета

 7. #7
  volxov5 13 юли 2016, 21:37
   
  0
   
  1

  В тези обекти,ядрени глави за Р-300 и ОТР-65 наистина се съхранявали.
  За ПВО ракетите,ДРО групи и за самолети,може да са имали други складове или директно от СССР.
  p.s.
  Тези поделения по онова време се водили ``инженерен плок`` на Армията.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка