СВЕТЪЛ ДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ! Отказаха се от БЕЗУМИЕТО, пак можем да си ВАРИМ РАКИЙКА!

Pan.bg 27 юли 2016 | 19:34 views (2034) commentaries(3)
img sosnovini.bg


Парламентът разреши малките казани за варене на ракия да са с вместимост до 1000 литра, вместо досегашните до 500 литра. Ракия ще се вари през цялата година.

Народното събрание реши още регистрацията, декларирането и заплащането на акциза за малък обект за дестилиране да отиде в правомощията на местната власт, предаде „Фокус”, цитира брадва.бг.


Депутатите приеха на първо четене общо 3 от 4 законопроекта за промени в Закона за акцизите и данъчните складове.
Предложението, с което се връщат старите правила за казаните с ракия беше на Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Така специализиран малък обект за дестилиране ще е с обща вместимост на съдовете до 1000 литра включително, в който физическите лица да могат да произвеждат ракия от грозде и плодове – собствено производство за тяхно лично потребление, до 30 литра годишно на семейство.

В законопроектите, освен увеличаване вместимостта на съдовете в специализираните малки обекти за дестилиране, се отменят разпоредбите, според които марките казани могат да варят ракия само от 1 юли до 31 декември, а в останалото време, за да работят, е нужно да уведомят писмено Агенция "Митници" в 14-дневен срок преди извършване на дейността.
Много от депутатите обаче не приемат напълно тези предложения и те могат да бъдат променени на второ четене.

Парламентът прие и промените, предложени от ПГ на ГЕРБ, с които регистрацията, декларирането и заплащането на акциза както и административния контрол преминават от Агенция „Митници” в правомощията на местната власт.

Депутатите приеха и законопроекта на Петър Славов и Мартин Димитров от РБ, койтозащитава малките и средните предприятия.

"В този законопроект няма ляво, дясно и център. Има защита на малките фирми от монополите", каза Димитров.
НС обаче отхвърли законопроекта на Емил Димитров - Ревизоро от ПФ, който целеше по голям контрол за акцизите за ракия при малките производители.

В отрицателен вот народният представител от ГЕРБ Методи Андреев обясни, че е гласувал и против законопроекта на колежката си Менда Стоянова конторолът да е на общините.

"Гласувах, защото не видях съответствие между заявена цел, а именно да се увеличат приходите в общините, тъй като така е направен законопроектът, че той не само ще намали дейността на средните и малките производители на ракия, но ще ги ликвидира“, заяви Методи Андреев по повод вота си за законопроекта на Менда Стоянова.

По повод законопроекта на Емил Димитров Андреев обясни, че в него има много положителни неща, но е популистки.
Той се ангажира като народен представител от пловдивския край, в който има най-много малки производители ракия, да внесе между първо и второ четене законодателни промени, които изцяло и точно да отразяват директивата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  дядо Йоцо 27 юли 2016, 19:46
   
  5
   
  4

  Това ли беше най-важното нещо за депутатите преди да излязат в отпуска...:)
  А промените ЗОВС- а ще чакат...
  Не че има нещо важно в тези промени...

 2. #2
  гтр 27 юли 2016, 19:47
   
  5
   
  3

  .....за пиянството на един народ.......

 3. #3
  Teraflop 28 юли 2016, 14:46
   
  1
   
  0

  Ура,другари!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка