НЕНЧЕВ: ВРЪЩАМЕ МОТИВАЦИЯТА НА ВОЕННИТЕ С ПЛАН! ИНТЕРЕСЪТ КЪМ БА НАМАЛЯВА, НАПРЕЖЕНИЕ И НЕСИГУРНОСТ ИМА ВЪВ ФОРМИРОВАНИЯТА!

Pan.bg 29 юли 2016 | 01:37 views (12111) commentaries(21)
img
Николай Ненчев в петъчния парламентарен контрол:

Докладът от социологическото проучване на организационния климат във военните формирования и структурите на пряко подчинение за 2015 г. показва, че интересът към военната служба и общественият рейтинг на военната професия все повече намаляват.

От началото на 2016 г. за съществен некомплект съобщават и командирите от Българската армия. Заради необходимостта от неотложни мерки за преодоляване на некомплекта от личен състав свиках две заседания на Съвета по отбрана, на които бяха поставени проблемите и обсъдени възможните решения. Основните изводи са, че системното недофинансиране през последните години има преки и косвени последици върху социалния статус на военнослужещите, подготовката на личния състав, модернизацията на въоръжението и върху техниката и инфраструктурата на въоръжените сили.

От друга страна, липсата на ресурси води до претоварване на хората, до силно напрежение и чувство за несигурност. Загубата на хора с ценен опит, знания, специална подготовка и обучение, в които са били вложени значителни инвестиции, е на път да ни изправи пред проблеми по изпълнение на основните мисии и задачи на Въоръжените сили.

В Министерство на отбраната се разработи План за преодоляване на некомплекта от личен състав във Въоръжените сили. В този план са залегнали вътрешноведомствени и външноведомствени мерки, които да задържат отлива от военнослужещи и да повишат мотивацията за изпълнение на военна служба.

Предложените вътрешноведомствените мерки включват: промяна в начина на заплащане на войнския труд; подобряване условията на труд и повишаване качеството на подготовка; адаптиране на условията за прием и обучение на военнослужещи във висшите военни училища към съвременните потребности; разширяване на правомощията на командирите за преназначаване на военнослужещите; подобряване на договорния процес за изпълнение на военна служба; подобряване на системата за атестиране; прецизиране на критериите за приемане на военна служба; повишаване на възможностите за попълване чрез стипендианти; усилване на рекламно-информационните и мотивационни кампании за повишаване на рейтинга и атрактивността на военната служба.

Сред външноведомствените мерки са: актуализиране на заплащането на военнослужещите, съобразно заплащането в обществения сектор; финансиране на база длъжностно разписание, а не на база списъчен състав; отпускане на допълнителни средства за осигуряване на военнослужещите с жилища или средства за наем и други. Набелязаните мерки бяха изпратени президента на Р България, на министър-председателя и на комисията по отбрана на Народното събрание.

Очакването на военното и политическото ръководство на Министерство на отбраната е чрез адекватни действия на всички нива в държавното управление да се постигне желаният резултат. Целта на провежданата от Министерство на отбраната политика е Въоръжените сили на Република България да се превърнат в привлекателна институция, която да е в състояние да изпълнява конституционните си задължения и да бъде стабилен представител на държавността.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 21

 1. #1
  росс 29 юли 2016, 07:45
   
  57
   
  2

  Аха, ша стане, ама друг път.
  Имал план.... а пари има ли? А смелост?
  И продажните герберасти още не са схванали, че това което демотивира хората не е ниската заплата, а политиката относно армията и политическата несигурност в този ресор.
  Посоката в която влачат армията, към конфликт с Русия, тормози и обезсърчава хората.
  Но най-унизителното и демотивиращо е това ЧЕ ПРЕВРЪЩАТ БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННИ В ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ТУК.
  Там където има американски военни, се служи само и единствено в техен интерес!!!
  ВМЕСТО ТЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НАС, НИЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ С ТЕХНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И ПРИЩЯВКИ ПОСТОЯННО, твърдят хората.
  ПОДЛОГИТЕ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ПРЕВЪРНАХА АРМИЯТА И ВОЕННИТЕ В ПРИСЛУГА!
  ТОВА ДЕМОТИВИРА ХОРАТА ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО НИСКАТА ЗАПЛАТА. ЗАЩОТО ГИ ДОКАРАХА ДО ТАМ ЧЕ ДА СЕ ЧУВСТВАТ ГОСТИ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ФОРМИРОВАНИЯ И ТОВА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ - ОТ КОМАНДИРА, ДО ПОСЛЕДНИЯ РЕДНИК И ЦИВИЛЕН СЛУЖИТЕЛ.
  Ако нещо не им се получава "гостите" звънят направо на някой в тяхното посолство, от там набиват кухото канче на Перукан и до час от МО идва депеша да се осигури на краварите това което искат, независимо дали е в разрез с някакви правила.
  Получава се че "ЗА КУЧЕТА И КОТКИ МОЖЕ, А ЗА ПРАСЕТА НЕ МОЖЕ!"

  СРЕЩУ ТОВА НЯМАТЕ ПЛАН ГОСПОДИН ПЕРУКАН!
  А МОТИВАЦИЯТА СЕ ОТЛАГА ЗА ВРЕМЕТО СЛЕД ВАС И ГЕРБ.

 2. #2
  Абе тъпанари 29 юли 2016, 08:06
   
  39
   
  0

  От къде ще намерите пари, бе?! А и другото нещо - без да се прекрати тенденцията връзкарите да се издигат с приоритет, нищо няма да се постигне! Това са основните демотивиращи фактори! Всичко друго е само бръщолевене на група безпомощни старчета в топлите кабинети.

 3. #3
  Планчето 29 юли 2016, 08:50
   
  30
   
  0

  Хоп,готовооо.Планчето е написано...и като ме попита някой:"я другарю министър да ти видя планчето"-пак хоп-имааам.Че тъй де.От първи курс на военните училища са ни научили-"План работа не върши,ама план работа отчита".Ейй,комисия от МО е това,не е шега работа-знае си урока и го преподава и на министри даже.

 4. #4
  дядо Йоцо 29 юли 2016, 09:05
   
  22
   
  1

  В Министерство на отбраната се разработи План за преодоляване на некомплекта от личен състав във Въоръжените сили.
  Както се казва в една народна мъдрост - план работа не върши, но работата отчита...:)
  Ако ставаше само с планове, сега всичко щеше да върви по план...:)

 5. #5
  kokoto 29 юли 2016, 09:19
   
  35
   
  0

  Е как ще ме мотивират, пътувам всеки ден по 50 км до работата ми. Със личен автомобил, горивото и ремонтите са си за мен, набиха ни години за пенсиониране, липсват кадри, няма и нови завършващи( говоря за офицери). Нищо не съм видял да е променено , говоря материално, от както сме в НАТО. Не зная как така тези кухи лейки ще ме стимулират. Всички тези гаври които сътвориха на армията ни, беше очевадно че ще доведат до това положение. Къде бяха тогава стратезите и кадровиците че да не предвидят какво ще следва. Когато режеш клона въху който стоиш е неминуемо че ще паднеш. След това каквото и планове да пишеш, нещата няма да се оправят........само ей така с приказки

 6. #6
  План с Перукан 29 юли 2016, 09:21
   
  27
   
  0

  "План с Перукан" ще е новото LIVE Шоу на МО с което за пореден път ще замажат гуреливите очи на БУда.
  И вече е сигурно че той не е сляп, а всъщност не иска да види дереджето на армията. Не го интересува.
  Той има други задачи поставени от американците и бърза да си изкара заплатата (и визата).
  СЛЕД 3 ГОДИНИ ПЕРУКАН ВЕЧЕ ИМА ПЛАН!!!
  СИГУРНО СЛЕД 30г. ЩЕ ИМА И ПЪРВИТЕ РЕЗУЛТАТИ.
  ЕЕЕ ПАК Е НЕЩО. МОЖЕШЕ ВЪОБЩЕ ДА НЯМА.
  д.ба и тъпите продажни телета дето ни ги сложиха да ни управляват.....

 7. #7
  мда 29 юли 2016, 10:23
   
  13
   
  0

  от към планове го докарваме на хартия сме мега супер добре и като затвориш бумагите и се връщаш в грозната реалност

 8. #8
  ттт 29 юли 2016, 11:44
   
  32
   
  0

  Има възможност с повишаване на заплатите на войниците да се запълнят незаетите места. Но това не е мотивация. Българските войници няма да воюват. Нито с Русия, нито с Турция, нито с Румъния, нито с Гърция, нито със Сърбия. Заради едната заплата (при това такава, каквато можеш да си изкараш и с ъглошлайфа) никой няма да си даде живота. Мотивацията се определя от морала. Когато една държава впряга всичките си ресурси и източва кръвта от всички хематологични центрове в Южна българия, за да спаси главния бандит по черноморието, когато държавата гледа безучастно, как лица живеещи като тении в нея пребиват възрастни хора, когато като заснемеш задрямали в колата си полицаи, вместо да ги уволнят началниците им започват да те преследват, когато държавните чиновници си пишат по 100 часа допълнителен труд , за да си докарат доход безумно висок доход, морал няма. Както писах, мотивацията е следствие от морала. Може и да имаме армия, но тя не е боеспособна. С каквито и оръжия да я въоръжите, тя ще побегне, ако бойците на Шака зулу я нападнат с копията си.

 9. #9
  Имам желание за КВС 29 юли 2016, 12:02
   
  18
   
  0

  Първо измислете план за остраняване за виновните от министерсвото.Не може като папагали да повтаряте по всички телевизии че Русия ще ни нападне и искате нашите деца да влязат а армията.ВЗЕМЕТЕ ХОРА ОТ ЗЕМЕДЕЛИЕТО.Щом от министара може да стане военнен значи и от хората който копат поливат сеят и орът ще станат добри военни

 10. #10
  Хибридни офицери 29 юли 2016, 13:40
   
  8
   
  17

  С пенсия и заплата - готови да служим до 70 и Ненчев да е винаги министър на отбраната!

 11. #11
  Teraflop 29 юли 2016, 15:30
   
  1
   
  2

  С план военни не се изхранват.И аз имам план,даже имам планер.Имам и плановичка.Но.....за военните трябва много повече. Повече от план и п/л/анировка.Трябва дълбока "оран",и орачи в МО.Време е.

 12. #12
  Незнайко 29 юли 2016, 18:28
   
  6
   
  0

  Навремето един подполковник със змийска фамилия ми обясняваше, че важното било не дали съм провел занятието на сержантите а дали съм бил имал план. Перукан се мъчи на краставичар да продава краставици. Царе сме на планчетата, ама ей го на докъде се докарахме с неизпълними планчета - един куп планове, непрекъснати рИформи - а накрая увеличаващ се некомплект и нулева мотивация за служба (на оставащите под пагон разбира се, разните цивилни гарги са си добре мотивирани). Та и тоя земеделец и той плановик се извъди.

 13. #13
  старика 29 юли 2016, 18:44
   
  1
   
  0

  И теб Знай що ще те завърти един План та ще си хем гарга хем п...к! Отиваш и не се връщаш там където те майка изкарала - на синуса в циганския като! Качи се и дай крана само със Пенсия!
  Пази се скоро мечка ще срещнеш и...

 14. #14
  Georgi Georgiev 29 юли 2016, 20:00
   
  7
   
  0

  Умрял кон не рита !

  БА я няма вече !

  Изгуби се безвъзвратно опита трупан с години. Изгуби се всякакви приемственост между стари и млади. Как тези не разбраха, че званието не е критерии за знания, ти или ги имаш или ги нямаш! Как не разбраха, че за да има армия тя трябва да бъде добре платена и осигурена!

  Не може толкова години се създава настроение в обществото, че военните и полицаите имат големи социални придобивки. Но когато математиката се намеси нещата изглеждат по друг начин. За да се получат 20те заплати трябва да се служи минимум 20 години. Тоест държавата за всеки прослужен месец средно осигурява малко по- около от 100 лева, като бонус. Сега да направим сравнението срещу тези 100 лева на месец уж привилегия какво стои:

  - изпълняване едновременно на няколко длъжности;
  - получаване на по малко възнаграждения съгласно регламентиращите документи;
  - неосигуреност в почти във всяко отношение;
  - лоши условия на труд;
  - без право на допълнителен трудов договор;
  - събиране на пари за тонер, хартия, за поправка на автомобили и какво ли не, а в най - скоро време ще събираме пари за гуми дори. Поради липса на горива и спазване на лимити се използват дори лични автомобили;

  И се чудя къде е прокуратурата. Държавата плаща едни пари с цел да се създаде продукт сигурност видимо този продукт не съществува. Последните години към военнослужещите се предприеха какви ли не политики и винаги се отричаше и декларираше, че всичко е наред. БА в най - скоро време ще стане под 20 000 души. Ако не се вземат спешни мерки за повишаване на заплащането на труд и материалното осигуряване за изпълнение на основните, армията ще остане в историята.

 15. #15
  георги петров 29 юли 2016, 20:05
   
  3
   
  0

  Сладки думи но парламента излиза в незаслужен отпуск и няма как да разгледа проблема с мотивацията

 16. #16
  Знайко 29 юли 2016, 20:06
   
  2
   
  0

  Веднаж Ви бях писал тук. Б. Армия ще се оправи само, когато се закрие и веднага на следващия час се открие с нови началници /генералитет/ и командири. Доказана мъдрост е, че "Нов бардак със стари К.....ви няма как да се направи". Та така и в Б.Армия. Също така съм писал, че упадъка на Б. армия започва много отдавна, т.е. веднага след крилатата фраза на Министърчето Митко Дамаджаната- " До майор ще ги купя, а над майор ще ги чупя, т.е. див реваншизъм още от 1990год. та до наши дни и нищо друго.

 17. #17
  EVO 29 юли 2016, 20:38
   
  0
   
  0

  Това е един от основните принципи в БА "План занятие не прани, но план занятие отчита". Така че тъпакът с присадена коса просто отчита нещо.

 18. #18
  Без пенс за пореден път 29 юли 2016, 21:22
   
  8
   
  1

  "...подобряване на договорния процес за изпълнение на военна служба;" Това как го разбирате ??? Щото аз влязох да служа 20 г.,а те едностранно го направиха 36г. Или младежите сега да влизат за 36г. и да служат...колкото реши калфин след широко общественно обсъждане???

 19. #19
  Без пенс за пореден път 29 юли 2016, 21:27
   
  4
   
  0

  "...подобряване на договорния процес за изпълнение на военна служба;" Това как го разбирате ??? Щото аз влязох да служа 20 г.,а те едностранно го направиха 36г. Или младежите сега да влизат за 36г. и да служат...колкото реши калфин след широко общественно обсъждане???

 20. #20
  серж 30 юли 2016, 17:58
   
  4
   
  1

  Щом президента и министъра на отбраната говорят против Русия че ще ни напада аз моите приятели и познати никога няма да кандидатстване за кадрови войници защото не искаме да се бием с Русия въпреки че не знам с какво ще се бием.Никой да не става кадрови войник.

 21. #21
  до 20 30 юли 2016, 19:45
   
  0
   
  1

  серж, чисто от любопитство, ако ни напада някой ще избираш по симпатии или ще защитаваш родината?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка