Ген. Радев влезе в руската "Правда": НАТО е унищожител на българската армия

Pan.bg 04 авг 2016 | 17:54 views (3618) commentaries(18)
img Ген. Радев влезе в руската "Правда": НАТО е унищожител на българската армия

"Съвместната охрана на българското въздушно пространство е по-унизителна дори от Ньойския договор*". С този мотив един от вероятните кандидати за президент на БСП ген. Румен Радев е подал оставка като командир на Военновъздушните сили, съобщава руският вестник "Правда".

Изявата на Радев е отразена от изданието под заглавие "НАТО унищожава българската армия". Цитирано е изказване на шефа на ВВС, който определил евентуалното участие на Полша в охраната на българското въздушно пространство като "откровена окупация".

Освен това според "Правда" военната реформа по стандартите на НАТО заплашва страната с пълна загуба на суверенитет, а последната капка е "привличането на полски летци в замяна на собствените си".

Изданието продължава с пояснението:"в Брюксел обаче предпочитали да наричат отказа от собствена армия съюзническа взаимопомощ".

"Правда" и истината

Ген. Румен Радев подаде оставка на 1 август, което съвпадна с публичното тиражиране на името му като възможна президентска кандидатура на БСП. Като формален мотив за напускането си той посочи концепцията, според която българското въздушно пространство ще може да се охранява и от друга държава член на НАТО срещу заплащане.

Документът бе внесен в Националното военно представителство на България в Съюзното командване по операциите на НАТО, въпреки че Радев е отказал да го подпише.

Съвместната охрана на въздушното ни пространство стана възможна, след като депутатите приеха през февруари промени в Закона за отбраната. Мярката се налага заради тежкото състояние на българската бойна авиация, която разчита само на старите съветски машини МиГ 29.

Според неофициална информация военното министерство вече се е договорило с Полша, която също разполага с МиГ-ове, на каквито летят и българските пилоти. Полша ще получи заплащане за охраната, а освен това ще бъдат покрити и разходите за летците й у нас.

Твърдението, че полските летци ще заменят българските, не отговаря на истината. Коментарът, че НАТО унищожава българската армия също е абсурден, като се има предвид, че Алиансът отдавна призовава България да закупи нови изтребители и да скъса зависимостта на бойната си авиация от Русия.

Зам.-министърът на отбраната на Полша Томаш Сатковски анонсира бъдещото споразумение между двете страни още в началото на месец юни.

Министър Николай Ненчев обясни, че става въпрос за "съвместни инициативи, които са регламентирани с решение в рамките на НАТО".

"Няма нищо нередно, напротив, насърчават се държавите да извършват съвместен Air Policinig", каза той.

Радев обаче публично се противопостави на тези планове, като според него така се отклоняват средства, необходими за българската авиация. От БСП, които сега се готвят да издигнат Радев за президент, пък заложиха на тезата, че се готви "окончателното приземяване на авиацията ни".

Съвместната охрана

Проблемът с окаяното състояние на авиацията е известен от години, но въпреки това няма реални стъпки за придобиването на нов тип боен самолет.

За сметка на това при правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев (от 2001 до 2009 г.) бяха изхарчени стотици милиони лева за придобиването на товарни самолети и хеликоптери.

Министърът на отбраната Николай Ненчев твърди, че проектът за придобиване на нов тип самолет е на финалната права, но е малко вероятно той да бъде парафиран тази година.

България разчита само на съветските изтребители МиГ 29, чиято поддръжка е под въпрос, след като сегашното правителство се отказа от услугите на Русия след серия неуспешни преговори. България обаче ще получи шест ремонтирани двигатели за МиГ 29 от Полша, а освен това има обявена обществена поръчка за десет нови или ремонтирани двигатели.

В същото време обаче изтича ресурсът и на останалото оборудване на самолетите.

*Според Ньойския договор България губи територия в размер на повече от 11 хил.кв.км. Западните покрайнини (с Цариброд и редица села в Кулско, Трънско, Босилеградско, Кюстендилско и половин Струмишка околия) са предадени на Сърбия; Западна Тракия от Места до Марица е предоставена под управлението на Съглашението и в нея първоначално се настанява Франция. България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Под формата на репарации за срок от 37 години трябва да бъдат изплатени 2.5 млрд. златни френски франка.

Mediapool.bg/Снимка: БГНЕС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  Онзи 04 авг 2016, 18:26
   
  31
   
  6

  Твърдението, че НАТО унищожава българската армия, ни най-малко не е абсурдно, а си е точно така. (Като казваме НАТО, разбираме САЩ.) Тъкмо затова всички прогресивни хора в България, които милеят за своята страна и за своята армия, призовават за излизане от НАТО. И без това ни вкараха там, без да ни питат.

 2. #2
  Знайко 04 авг 2016, 18:29
   
  21
   
  4

  За пореден път казвам че не е НАТО унищожител на БА. Унищожител на БА са родните ни политици и генерали от 1990г. до днес. Ето Ви един пример: Полша си запази и все още е на въоръжение СССР техниката, както самолети така и всичко останало. Това на нормално мислещите хора показва, че НАТО изобщо не е имало изискване към България да се отърве от СССР въоръжението.Това си е решение на родните Псевдопатриоти-Комунягите, тогава те бяха на власт в България. Сега 2016г. вече се виждат резултатите и последиците от Родолюбивото политическо управление на цитираните по-горе политици.Срам и позор.Но те нямат дори елементарна култура, защото знаят че те унищожиха СССР въоръжението в България и въпреки това по-големи патриоти ,родолюбци и Русофили от тях няма.Всички те са кандидати за нов Народен съд, но този път срещу тях и то заедно със семействата си , както сториха те при вземането на властта през 1944г.......Това заслужават.......................з

 3. #3
  охх 04 авг 2016, 18:41
   
  7
   
  30

  Определено випуските на военните училища преди 1990г., са ярко червени. Убедени комунисти. Жалко ..

 4. #4
  oxx 04 авг 2016, 19:12
   
  4
   
  4

  Малей къ'в съм кретен и какви глупости говоря...Бой а мен !!! Бой ! Бой ! oxxx-x-x-x-x-x

 5. #5
  naroden syd 04 авг 2016, 20:29
   
  12
   
  2

  Да трябва да има народен съд за
  plювналиев
  шаламанов
  тагарев
  ненчев
  митов
  и др.

 6. #6
  Geocom 04 авг 2016, 20:43
   
  9
   
  2

  За пореден път казвам че не е НАТО унищожител на БА. Унищожител на БА са родните ни политици и генерали от 1990г. до днес.

  Прав си че нашите унищожиха армията обаче забравяш че нашите политици докладват директно на посланика от "Козяк". Ненчев на кого изпълни нареждането да да прати двигателите в Полша.

  НАТО изобщо не е имало изискване към България да се отърве от СССР въоръжението

  То и сега няма и никога е нямало къде да си ремонтираме самолетите както няма ограничение например сега да си купим нови руски - Гърция как има С-300. Е да ама нашите евроатлантици ще купят бракувани F-16 на цена колкото два нови руски.

  Да не би да си получил амнезия и да си забравил как отказахме "Южен поток"- дойде един американец и както щяхме да го почваме и на другия ден го отказахме.

  То всички решения които съсипват България са на нашите политици но те са просто марионетки а конците ги дърпат отвъд океана.

 7. #7
  Знайко 04 авг 2016, 20:58
   
  9
   
  1

  Отговор на коментар: #6

  А замислял ли се се, защо САЩ командват само единствено Българските политици, а не успяват да командват Поляците,Чехите,Унгарците и другите Държави от Бившия Варшавски договор.Всъщност кой разпусна Варшавския договор?

 8. #8
  Geocom 04 авг 2016, 22:06
   
  6
   
  2

  САЩ командват само единствено Българските политици

  Ти сигурен ли си в това - САЩ командват всички които са в НАТО демек целия ЕС плюс Канада и Турция ( Турция може да не е дълго в НАТО).

  Поляците си купиха F-16, румънците и те че и разполагат американско ПРО, унгарците засега си имат Орбан, а ние сме най-зле защото сме на стратегическо място и ако сред поляците и румънците може да се намерят хора които ще се бият с руснаците то сред българите няма такива и американците го знаят затова унищожиха армията ни - ако не е с тях да не е против тях.

  НАТО е инструмент на САЩ - след разпада на Варшавския съюз защо не го закриха и него и ако знаеш НАТО е създадено за защита от СССР но СССР се разпадна и американците усетиха че чрез него могат да контролират света.

  Ако приемем ЕС като една държава а НАТО като армията на тази държава - не е нормално армията на една държава да е под командването на друга - това по всички стандарти се води окупация.

  ЕС няма да съществува докато го има НАТО - няма ли собствен военен съюз само на държавите от ЕС самия ЕС ще се разпадне.

  Това е за мен големия проблем са американците и НАТО а не ЕС.

 9. #9
  Прав е Ген.Радев 05 авг 2016, 00:05
   
  2
   
  2

  НАТОТО ЗАТРИХА АРМИЯ ОТ 150 000 ЧОВЕКА, 300 САМОЛЕТИ И 3000 ТАНКА! Почти ни докараха до там, доброволно(под техния натиск) да предадем небето на Турция, постепенно разбира се, първо уж на др страни, после турците ще дойдат.

 10. #10
  Просветен 05 авг 2016, 01:36
   
  3
   
  0

  Вина за бедствието с армията ни имат освен продажните ни политиците и военната ни мисъл.
  Такава просто не съществува. Във всяко човешко дело, първо трябва да има мисъл, а сетне дела. Няма ли мисъл, делата са от рода на "скимна ми", "хрумна ми", "така решихме", "политическо решение" и тям подобни безСмислени действия. А всеки документ с каквито и стратегически имена да се украсява, без мисъл, няма концепция, доктрина, стратегия, а само сборка обща теория.
  Във всяка стратегическа игра при вземане на решение първо се определя заплахата. После заплахата се изследва. Изследваш и своите си възможности. Изследваш и особеностите на вероятното бойно пространство. После пресмяташ какъв най-удачен да бъде начинът ти на воюване -- класически, партизански.... или умело съчетание от всички възможни познати. Чак тогава купуваш необходимите, за начина на воюване, оръжия ( да купуваш оръжия, без да си изяснил срещу кого и как ще ги използваш, е все едно да ти скимне да си купиш ферари, и в един момент да се сетиш, че пътя по който ще се движиш е такъв, че ти трябва джип).
  И накрая, чак накрая, определяш необходимия състава -- екипажите, разчетите за оръжията, които ще си набелязал да имаш, подразделяш ги по организационни единици, с нужните звена за управлението им, както и органи по поддръжката им, т.,е натаманяваш щатно длъжностните разписания -- чак накрая.
  В последствие определяш какви умения трябва да притежава войската ти и създаваш обучаващите програми ( за готовност за война и на война английския няма да ви свърши никаква работа, г-да офицери. Изучавайте боеприпасите, оръжията и тактиката за използването им, за да не се окажете в положение война, с тройки по английски и с нули по тактика и военни познания).

  Коя да е ЗАПЛАХАТА -- най-силната армия по границите ни -- като ОТПРАВНА ТОЧКА за пресмятане на военното дело, в съответствие с ръководното начало -- решение се взема по най-опасния вариант.

  В общи линии така се прави армия.
  Останалото е военно шоу и харчене на пари по парадни мероприятия.

 11. #11
  Знайко 05 авг 2016, 07:33
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #8

  Да бе да. По твоята логика САЩ командват и СССР, защото, самите си разпаднаха СССР.Истината е съвсем друга и то много по проста. Нещо от типа: Мъж се сприятелява с богат човек, целенасочено за да може да се възползва от парите му.Поканва богатия си приятел в къщи, но в един момент богатия приятел започва да оправя жена му в собственото му легло.Кой е виновен? Човека, който от лакомия за лесни ,пари сам завежда в дома си Е.......ча на жена си? или Жена му, че и се Е...е? Подобен спор почнахте да водите и тук.Пояснявам Ви. Във всички Европейски соц. Държави вкл. и СССР , самите Комуняги си направиха тих вътрешен преврат и смениха социализЪма с уж демокрация.Целта им беше да окрадат каквото могат от това което държавата е събирала и строила в продължение на 50години социализъм.В България комунягите откраднаха и съсипаха почти всичко-пенсионни фондове на НОИ, заводи, фабрики, ТКЗС,Техника, Армия, полиция и т.н. на 100%, защото Българите са с трайно насадено Робско мислене и никой няма да се възпротиви.Подобна картинка се получи във всички бивши соц. Държави вкл.и СССР, но разбира се в далеч по-малка степен.Такаче След всичко казано до тукВи казвам за последен път. Главните и единствени ВИНОВНИЦИ за доброволното разграбване и съсипване на бившите Соц. Европейски държави са КОМУНЯГИТЕ управлявали тези държави. Никакви САЩ и никакво НАТО. Когато сам си свалиш гащите, ти си си виновен и никой друг. Това направиха и нашите Комуняги. Когато народа вече се отврати от тях и не ги избира, започнаха да реват неистово и да са най-големите Патриоти, Русофили,Родолюбци и т.н. Нищо подобно Комунягите са алчни крадци и предатели, достойни за Народен Съд , заедно със семействата си. Накрая въпрос. Защо след като нарязаха и продадох самолетите на БА, по време на тяхното БСП политическо управление, не закупиха нови модерни Руски самолети на приятелска цена, понеже са велики Русофили, а сега реват като Вдовица за Х..,както се казва.Така и за всичко останало в държавата.

 12. #12
  А на Запад 05 авг 2016, 09:28
   
  5
   
  0

  Отговор на коментар: #11
  Това,че номенкклатурната върхушка на БКП капитулира добловолно пред САЩ и НАТО е вярно,но не е вярно,че тия същите сега са русофили и патриоти.Комунизмът априори е мултикултуралистичен,космополитен,транснационален и интернационален.95% от бившата номенклатура на БКП сега са евро-атлантици - като ги почнеш от ДСБ,ГЕРБ,та до Майчето Маноловото,Ангел Найденов,Станишко,Кадиев.Не случайно в Комунистическия манифест на Маркс черно на бяло пише,че работниците нямат Отечество.Пък и парите,децата и къщите на тия термити не са в Русия ,а на Запад.

 13. #13
  Томов Краси 05 авг 2016, 11:26
   
  6
   
  2

  Коментарът е цензуриран, заради обиди /нецензурни изрази/ груб тон/ разпространяване на неверни твърдения/ не е по темата. Admin

 14. #14
  Geocom 05 авг 2016, 17:13
   
  3
   
  2

  До #11
  Знайко

  Нищо не си разбрал - САЩ командват всички в НАТО а Русия не е в НАТО а СССР вече го няма. Как ще обясниш това че и западните държави като Германия, Франция, Испания или Италия почти нямат и те армии - турската е по голяма от на всичките изброени взети заедно - и техните ли армии са унищожени от комунистите.

  Второ на никоя европейска държава не са изгодни санкциите срещу Русия и се чуват много гласове за прекратяването им но никоя държава не смее - защо ли след като според теб НАТО не командва държавите членки. Чуват се и много гласове за създаване на собствен военен съюз на ЕС но пак нищо не става - защо ли - икономиката на Европа е по-голяма от тази на САЩ що да не можем да направим собствена армия.

  Така че изобщо не ми го защитавай НОТО-то - защото НАТО е на САЩ - колко бази има САЩ в другите страни а защо няма например една италианска в Америка или пък турска.

  Единствено съм съгласен с теб че сега ни управляват бивши комунисти които провеждат дясна политика - всички са пребоядисани комунисти или сътрудници на ДС но всички са десни и няма лява партия в България - БСП само заема мястото на такава и изобщо не са проруски настроени- нали Орешарски спря Южен поток по настояване на САЩ.

  Ако си мислиш че БСП са комуняги а ГЕРБ и СДС не са и в двата случая се лъжеш - всичките са бивши комунисти но сега са най-големите капиталисти. Единственото е че манталитета им да са подлоги на някого са останали - затова и американците си прокарват политиката. Просто и преди са нямали морал и сега нямат - властта за тях е средство за забогатяване - а на кого ще се подмазват за облаги няма значение.

 15. #15
  Христо Б. 05 авг 2016, 17:50
   
  2
   
  3

  Отговор на коментар: #13 Когато през 90-те години намаля руското влияние в България се увеличи краварското(еврейското). Унищожиха ни икономическите и моралните устои(продължава и до днес) и си купиха стотина политически семейства от различен цвят(СДС,БСП,ДПС и тн.),чрез които да налагат итересите си. Според мен си нещо обременен,озлобен и комплексиран. Изтърка се това с комунистите това,комунистите онова. Искрено се надявам да си някакъв трол,защото един ден,ще се потърси сметка. Всеки ще мине през касата да си плати. Аз се надявам точно Ген. Радев да бъде издигнат и да стане президент. Ще стигна по-далеко. Искам да постанови провеждане на референдум за излизане от НАТО. Да направим опит да станем отново Държава а не само една територия,зона на влияние.

 16. #16
  Христо Б. 05 авг 2016, 17:57
   
  1
   
  3

  Отговор на коментар: #14 В грешка си ако си мислиш,че точно тези държави за ,които споменаваш ще извадят армията си да се стрелят по окопите и полетата. Времето на този тип война безвъзвратно е отминало. Числеността не е толкова от значение вече.

 17. #17
  Знайко 05 авг 2016, 18:19
   
  2
   
  2

  Отговор на коментар: #14

  Браво. Твоята позиция се доближава до моята. Това се случва за втори път във форума, когато и преди време спорехме с теб на тема Комуняги. Има някои дребни различия с които не съм съгласен но принципно сме на едно мнение за Комунягите. За различията друг път ще ти кажа, защото тази вечер съм зает и повече нямам време да пиша.ЧАО.

 18. #18
  бай Чипик 05 авг 2016, 19:06
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #16
  "Времето на този тип война безвъзвратно е отминало. Числеността не е толкова от значение вече. "
  Недейте подценява опасността от войни. Войните никой не е отменил. А числеността винаги е важна. Вярно, новите оръжейни системи също са важни, но на война хората излизат от строя и трябва запас, който да ги замести.
  Войните никой не ги е отменил. Войни е имало има и ще има. И тежко на държава която не е готова за война, особено ако по границите и има армия като турската, полит-върхушка с османско мислене, а отсреща има лекоумни, лековерни, невежи и безхаберни политици и военна мисъл .


Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка