Warning: getimagesize(http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/520/201608/1470325439-1.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Ламбо: Да, генерал Радев е добро крайно решение, около което трябва да се консолидира партията

Pan.bg 05 авг 2016 | 00:21 views (2361) commentaries(6)
img Скандалът с интервюто на Стефан Данаилов, в което той отправи конкретни обвинения към Изпълнителното бюро на БСП, продължава да се разраства. В него той твърди, че Юрий Асланов и Бриго Аспарухов действали зад гърба на лидерката Корнелия Нинова. Социологът Юрий Асланов коментира пред БЛИЦ, че смята да потърси лично обяснение от Стефан Данаилов. Ето и цялото интервю, публикувано в "Епицентър", което почетният председател на БСП дава за Валерия Велева:

Ето и цялото интервю, публикувано в "Епицентър", което почетният председател на БСП дава за Валерия Велева:


- Смяташ ли, че БСП ще се консолидира около кандидатурата на ген. Радев за президент? Много се разшумя около това име.

- Не мога да си представя друго, освен консолидация. Макар че, дочувам какво ли не тук, извън София.

- Какво дочуваш?
- Че има притеснения в някои среди на партията. В Изпълнителното бюро също има различни мнения, което донякъде е добре, но не съвсем. Ние знаехме за групата, която поддържа кандидатурата на Мая Манолова. Тя от самото начало намекваше, че иска да става президент, а по време на вътрешно-партийното проучване окончателно реши, че иска да е тя. Основният двигател на това нейно желание е Юрий Асланов, към него се присъедини и Бриго Аспарухов. На последното заседание на Изпълнителното бюро е възникнал сериозен проблем – имало е „за”, имало е и „против” бъдещата кандидатура на генерал Радев, който все още е действащ генерал от армията. И трябва внимателно да говорим по този въпрос, за да не му направим беля. Все си мисля обаче, че партията е достатъчно разумна, както и самият Национален съвет, който ще вземе окончателното решение. Да, генералът е добро крайно решение, около което трябва да се консолидира партията и всяко движение в ляво, в дясно само разстройва нашите привърженици.

Но преди да продължим нашия разговор, искам да кажа няколко думи за Корнелия Нинова. Искам да заявя, че аз не съм участвал в цялата драматична ситуация около нейния избор. Поради здравословни проблеми, не успях да отида да гласувам, така че не съм гласувал нито за нея, нито за Мишо Миков. Но сега внимателно наблюдавам процесите в партията, нейната работа и работата на Изпълнителното бюро.

- И какво виждаш там?
- Не се съмнявам в това, че част от тези, които са помогнали за избора на Корнелия, са в Изпълнителното бюро. Не се съмнявам, че тя е подходила честно и от чувство за лоялност, посочвайки членовете на Бюрото. Но това днес не създава добра атмосфера в работата на Изпълнителното бюро. Не говоря за Националния съвет въобще. Имам усещането за някаква неудовлетвореност на част от присъстващите в Бюрото. Дори за липса на лоялност. Самият факт, че ние обсъждаме три часа проблеми, важни за бъдещето на партията, за страната и на другия ден ги прочитаме във вестник, какво означава? Аз съм бил в Изпълнително бюро и преди много години - след някое заседание нещо спорадично е излизало и се е споменавало пред някой журналист, но така официално да бъде преразказано в „24 часа“, едва ли не поименно, кой какво е коментирал - това не го разбирам! Извинявайте, но това най-малкото означава, че в ИБ няма никакво разбиране за вътрешна дискретност, за някакъв вътрешен партиен морал. Ние всички сме хора, ние всички носим някакъв морал, имаме партиен морал, партийна етика. За някои хора в ИБ това не съществува. Ами лидерът на партията е жена, Бюрото е съставено предимно от мъже – къде ви е поне кавалерското чувство?

- С какво можеш ти да ? помогнеш в тази явно враждебна среда?
- Корнелия много споделя с мен. Моето желание е да я успокоя и да ? дам положителна енергия, защото от всякъде идват нападения срещу нея. Човек трудно може да издържи на такъв психологически натиск. Но искам да кажа на партията - Корнелия е човекът, който може да изведе партията на по-добър път. С нейната енергия, с женското очарование, с амбицията, която дори е в повече – тя може да възроди партията. Тя има неизчерпаема енергия, тя е мотор, който иска всичко, което се изговори като програма на конгреса, да се случи за 24 часа. В същото време някои от другарите в Бюрото я атакуват, че тя не изпълнява обещанията си. А това не е така. Тези безпочвени атаки вредят на общия климат на работата в Изпълнителното бюро. Толкова за Бюрото.

- Но все пак тя си ги избра, нали!
- Да, тя си ги избра – да си ги носи на рамо. Това е точната фраза.

- Може ли един екип, на който тя е възложила доверие, да я предава на първата пряка?
- Не! Не може! Това са техни отношения, но аз лично бих постъпил по друг начин – просто бих се освободил от тях. Има достатъчно достойни хора в Националния съвет, които могат да изпълняват тази роля.

- А тя трябва ли да ги изгони преди изборите?
- Няма да го направи, защото ще създаде още по-голямо напрежение. Аз лично очаквам да прозре разумът в ИБ и да се успокоят нещата. Някои хора просто трябва да се вразумят.

- С каква цел тези хора в ИБ създават настроение срещу лидера си?
- Мисля, че някои от тях се стреснаха. Корнелия е председател на партията от три месеца, а се видя какво е отношението на нашите симпатизанти към нея на Бузлуджа. Те я понесоха на ръце.

- И хората в тази групичка в ИБ са се стреснали, че тя набира сила, скорост, така ли?
- Абсолютно. Не го тълкувам другояче. Те са очаквали лидерът да бъде техен изпълнител, кукла на конци.

- И зад тази групичка стоят Бриго Аспарухов и Юрий Асланов?
- Така се оформя. Не мога да твърдя, защото не съм присъствал на разговори, но знам за такива, проведени с тях.

- Това е страшно, което ми казваш!
- Страшно, нестрашно – това е! Първо, искам да заява, ще ме извинява Юрий Асланов, но той е човекът, внушил на Мая, че тя може да стане президент, защото има всенародната любов. То, любов, любов, ама човек трябва да има и някакви по-различни качества, за да си мечтае да става президент! Не знам на каква основа е това самочувствие, което има Мая.

- Те вероятно инициираха и подписката в подкрепа на Манолова, докато вървяха още вътрешнопартийните номинации.
- Не знам кой я е инициирал. Въпросът е, че техните предложения и намеци за Мая тръгнаха преди месеци, далеч преди допитването до структурите.

- А това настроение в Изпълнителното бюро, което тази група създава срещу Корнелия Нинова, може ли да се пренесе в Националния съвет?
- Може, разбира се. В Националния съвет е същата работа. Все пак се надявам, че ще се поставят така нещата, че да се разбере за какво става въпрос. Не мисля, че тези хора, които са членове на висшия съвет, ще се поддадат на някакви страсти, възбудени от някои хора, които явно гонят лични интереси. И искам да ги попитам - какво бъдеще виждат, ако тръгнат срещу Корнелия и предложенията, които тя ще внесе в Националния съвет? – Добре, бламират Нинова и тя си подава оставката. И искам да задам въпроса - кой ще оглави партията? Питам – тези хора, които са на първите редици в партията и които са кандидати за президенти, да си сложат ръката на сърцето и да кажат: „Аз ставам за президент, аз имам качества!” Аз съм убеден и съм го заявил в Изпълнителното бюро, че не виждам такъв човек в партията. Защото има един голям проблем в БСП - те никога не си подготвят кадрите, не ги издигат от най-ниските позиции, не ги обучават, не работят с тях. Кажи ми някъде да има подготвен бъдещ кмет на БСП? Имахме кметове с по три-четири мандата, а те не подготвиха достойни хора, които да поемат функцията, да ги назначат най-малко за зам. -кметове, за да ги популяризират в обществото, хората да им видят качествата. Ако може всеки да бъде непрекъснато на даден пост – ами, не може! Това искам да им кажа - какво ще се случи с любимата ми партия, ако допуснем такива настроения сега? Защото за тях партията може да е източник на интерес, но за мен партията е моята същност и затова ме боли.

- Наистина усещам гласа ти, че е много тревожен!
- Аз нямам какво да печеля от партията. Но това, което става, е страшно! Всеки тегли на една страна. И Станишев тегли, и всеки - кой където му е интересът! Боли ме, като ги гледам. Какъв е интересът на Сергей да популяризира Мая?

- Какъв?
- Моето подозрение е, че може би той мечтае да се върне на същия пост. Няма да стане! Партията има вече друго отношение към него. Съжалявам, приятел, но не мога да не го кажа – времето ти мина! Какво друго може да бъде желанието ти да подкрепяш Мая?

- А как стигнахте до идеята за ген. Радев? В медиите непрекъснато се набива усещането, че това е избор на Първанов, пред който Корнелия Нинова е клекнала!
- Това е приказка, която тръгна сега из медиите и пак е плод на наши другари, които говорят нагоре-надолу, че това е кандидатура на Георги Първанов. Не е вярно! Преди ден Първанов застана пред телевизията и каза: Моят контакт с ген. Радев е дотолкова, доколкото съм му дал генералски чин, когато съм бил президент и съм връчвал генералските звезди на много генерали. Аз много съм говорил с Корнелия за това, какво правим с нашия избор за президент.

Няма да крия, че предлагахме на някой другар, няма да казвам името му, който просто щеше да скочи от прозореца, но отказа. Той си е прав за себе си. Уважавам това. Не крия, че и с мен се водеха много разговори, но не съм вече в състоянието, в което бях. Знам как се води кампания и каква енергия се изисква за такава достойна изява. Моето мнение винаги е било едно и също - аз не виждам човек в партията, който може да въодушеви не само симпатизантите, а и хора извън нашите кръгове. Това е много важно, защото в такава кампания ние говорим за победа, не само за участие. Човек, който има самочувствието на достоен професионалист, не само достоен българин, той ще се засмее и ще ми се разсърди, че споменавам името му, той не знае че сме го коментирали, но Корнелия много-много не ме чу - е, проф. Генчо Начев. С тази достолепна фигура и с този разум, който той има – това е типът, който съм си представял, че трябва да имаме в партията - ама сори, нямаме.

- И как стигнахте до ген. Радев?
- В един разговор преди три-четири седмици с Корнелия, тя ми сподели за първи път идеята си за ген. Радев. Аз имам един спомен от поведението на ген. Радев – преди много години той беше гост в „Шоуто на Слави”. Там той се държа невероятно, държа една реч – кратко и ясно заяви какво иска да каже за политиката и отношението на политиците към армията и т.н. Доста смели неща изговори за един генерал. И тогава Слави го попита, защо не се заеме с политика. И когато Корнелия ми подаде това име, веднага ми прозвучаха тези негови думи. Разбира се, не съм се интересувал дали е воден разговор с него. После разбрах, че е воден. Но взех всички извадки и писания за него – аз се интересувам от човека, от личността, защото смятам, че един пилот може да бъде широкоскроен човек. Не мога да си представя пилот и то такъв, който цели въздуха с хиляди километри, и да не е широкоскроен, защото сега атакуват ген. Радев за това. И след като прочетох много неща за неговото поведение, защото аз знаех за неговите оставки, ми беше интересно какво мислят други хора за него. И бях приятно изненадан, че има положителни оценки за поведението му от Мишо Миков, от Атанас Мерджанов, от ген. Михов и ред други сериозни хора, които аз уважавам. Тогава казах на Корнелия: „Говори по-бързо с него, защото може да те отреже”. След известно време тя ми сподели, че е говорила насаме с него и той е съгласен. Аз много се зарадвах! Това е цялата история с номинирането на ген. Радев. А не че Първанов е викал Корнелия и ? казал „този и този ще е”. Казвам го откровено, не за да я защитавам. Защото навсякъде започва да се говори как ген. Радев е наложен от Георги Първанов и как Първанов ще завземе партията.

- Защо е тази интрига, че Първанов ще завземе партията?
- Това е абсурдно! Някои използват настроенията вътре в партията - вярвам, че хората са огорчени от Първанов, от това, че той напусна БСП - все пак беше лидер. А да не говоря какво сме правили ние като партия за него. Но не крия, че вчера, когато чух неговото изявление по телевизията, в което той запази достойнството на партията ни и каза, че ген. Радев не е негова номинация, аз му се обадих, не го бях чувал от години, и му казах: „Благодаря ти за поведението”. Ние с него сме понесли толкова много неща. Ето, ще ти разкажа как се роди навремето предложението за Калфин да бъде кандидат-президент на БСП. Тази идея се роди в кабинетите на Първанов и после беше убеждаван Сергей Станишев, че това е правилният ход. Макар че срещу Калфин имаше негативно отношение в партията – той беше напускал, връщал се, пак напускал - ние сме много чувствителни в това отношение. А Сергей ме спечели, в добрия смисъл на думата, когато дойде вкъщи да ме помоли от сърце да поема функцията на вицепрезидент на партията, аз знаех защо се включвам. Всички тези приказки кой е „родил“ ген. Радев са недостойни.

- А амбицията на Мая Манолова да стане президент може ли да разцепи партията? Щом тя вече е създала и група в ИБ, която да работи за нея против Корнелия!
- Днес прочетох във в-к „Галерия” една статия с голяма моя снимка – „Мая не става за президент” – Ламбо. Искам да кажа, че не съм давал интервю в „Галерия”, макар че уж са големи мои приятели. Но всичко в статията е абсолютно вярно, с изключение на това, че тя се е срещнала с мен и аз съм я насолил здраво. Среща с Мая не съм имал. Аз бях от хората, който, до колкото мога, съм въздействал преди изборите да бъде избрана за омбудсман, защото бях убеден, че именно тя става за такъв. И ако си спомняш ? поднесох цветя, когато беше избрана. Защото тя това го може! И съм ? помагал винаги в нейните кампании, нека сама каже. Сега обаче разбирам, че тези кампании са били реакции на това, което всъщност излиза наяве – нейното огромно желание да се кандидатира за президент. Това много ме смути. Още в първия миг, в който чух – няма да казвам от къде, че я кандардисват тези двамата, които споменах, се обърнах и казах „Това е абсурд”! Мая наистина може да разцепи партията, което е факт. И сега ще ти призная още нещо – аз получих едно съобщение от нея, много гнусно: „Престани да ме заливаш с помия!” Много ме заболя! Защото, ако аз си отворя устата за нея, може да стане страшно! Но аз не съм такъв човек, аз съм кавалер. Но искам да кажа ясно – Мая Манолова няма качества за такъв висок пост в държавата! Знам какво е да си повярваш, да полетиш, но съм видял много такива летящи образи, които са падали много тежко.

- Говори се, че тя е консултирала с премиера желанието си да стане президент и е получила благословията му.
- И аз съм го чувал това. Навивката идва и оттам. Но не съм свидетел, не мога да коментирам. Но нищо чудно. Когато дама като нея реши нещо – всичко е възможно. Обаче и това няма да ? помогне.

- Говориш с много болка.
- Боли ме, защото виждам докъде се е съсипала тази партия. 40 години съм в тази партия и такова нещо не съм срещал. Такова разпарчетосване на влияние, на интриги – това е страшна работа! Затова разчитам, че само с волята, която носи Корнелия, може да се случи нещо добро, да тръгнем напред, иначе нищо добро не ни чака.

- Корнелия наследява завещаното от Сергей Станишев и Мишо Миков...
- Тя вероятно е допускала какво е в партията, но не и че е толкова страшно.

- Какво е отношението на лидерите на големите организации – Калоян Паргов в София, Георги Гергов в Пловдив, на Варна, към тези процеси в Бюрото?
- Пловдивската и Варненската я поддържат. За Софийската не мога да кажа - мисля, че Калоян Паргов клони към Мая, което ме учудва – млад човек, може би е омаян от нея – не смятам да говоря.

- А след гнусния СМС на Мая, ти говори ли с нея?
- Не, не. Аз го прочетох след два дена, защото имам проблем с очите и нямах как да го прочета. Не ме учуди, защото вече знаех какви разговори са водени от другари от Бюрото, които са ходели при нея. Аз знаех още малко, но какво от това. Толкова грозни думи към мен никой другар от партията не е отправял.

- Смяташ ли, че ще се случи това отрезвяване в БСП, на което се надяваш?
- Ако нямам надежда – хвърлям всичко и си гледам старините! Говоря откровено, с болка.

- Корнелия влиза на пленума с 6-7 имена. Представям си каква дискусия ще стане! Каква разправия!
- Не ми се мисли!

- Смяташ ли, че тя ще може да се пробери с тези настроения срещу себе си?
- Корнелия не отлага нещата от днес за утре. Тя не се умори за тези три месеца да обикаля страната, да работи, неуморна е! Просто ще ? гръмне главата. Казах ? - има неща, които тръгват от някои хора, остави ги те да си довършат, а недей веднага да заставаш ти на първите редици – и това не е нужно. Всеки трябва да си носи отговорност и когато е открил някаква нередност в държавата, остави го този другар, който го е открил, да доведе нещата до край. Казвал съм ? го – не може всичко да мяташ на гърба си - и добро, и лошо.

- Днес проф. Михаил Константинов каза, че според него, резултатите от балотажа ще са 55% за ген. Борисов срещу 45% за ген. Радев.Това не е ли обезкуражително?
- Не. Това говори много ясно, колко е силна кандидатурата ни. И това, че ще се забави неговото освобождаване от армията е още един плюс. Да имаш 45% , без да си започнал кампания, без да си проговорил дори! Евала му правя на Константинов, че той прозира, защото други девойки, които слушах по телевизията, започват вече да вадят какво-що било. Съжалявам само, че Бойко не издържа и наизприказва тези работи срещу генерала. Аз, ако бях на негово място, щях да направя обратното - да го похваля и да му затворя устата. Но или никой не го е посъветвал какво да говори, или емоцията е била водеща.
blitz.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  бсп 05 авг 2016, 03:29
   
  4
   
  8

  Това интервю направо ме изуми- БСП намира и оценява кандидати за президенти от шоуто на Слави!!!
  Абе Ламбо, и ти Корнелио, вие шоумени ли търсите ,или кандидат-президент! Ако търсите шоумен за президент- да,намерили сте го, но ако търсите наистина сериозен кандидат,сте много далече от истината.Имаме прекрасни кандидати,доказани подръжници на лявата идея,членове на партията,ерудирани хора, а вие говорите тук за човек,който няма нищо общо с това,един фалшив генерал,достигнал до този пост с интриги,дупене пред амер.аташета,безскрупулност и наглост! Изумен съм от решението на БСП-видяли,чули,прочели в някакво платено шоу някакъв генерал-парвеню, и готово-имаме кандидат,той е съгласен,има сделка!
  Другари, пак правите глупости и после ще се вайкате,че Боко ви бил на изборите! Ами ще ви бие не само Боко,като не знаете какво правите.Кога е имало събрание на парт.организация в об. Оборище,където са обсъждани номинациите,питам,или Корнелия се прави на Б.Б. и решава всичко сама.А Ламбо...,какво да кажа-язък за това,което е бил,говори абсолютни глупости. Хора,осъзнайте се,иначе губите и никой не ви е виновен!

 2. #2
  Teraflop 05 авг 2016, 08:27
   
  5
   
  1

  Генерал БеБе срещу генерал Радев.Ха сега,де!

 3. #3
  Съветващ 05 авг 2016, 12:08
   
  4
   
  8

  Стефан Данаилов никога не е блестял с интелекта си.

 4. #4
  Томов Краси 05 авг 2016, 12:32
   
  6
   
  7

  Прав е "професора" ,той от артистчета разбира,рубата е шоумен!

 5. #5
  Същото 05 авг 2016, 13:08
   
  4
   
  2

  Много ме съмнявя,че Пчеличката Мая е опонент на Боко Тиквоко.Мъжът и Ангел Найденов е отвратителен евроатлантик.Майчето трябва да знае,че всеки който се е опитвал да играе уговорен мач с Боко се е опарил.Първо Гоце опита и сега е Никой.Същото ще стане и с Майчето.

 6. #6
  ГТР 05 авг 2016, 20:37
   
  2
   
  1

  M-р Деянов,абе изкуфяло старче,айде гледай си старините и не се бъркай в политиката.Хората те обичаха преди,сега си от тия 240 хрантуци дето никой не ги полюбва.велик си в киното и театъра,аmа нали разбираш ,че политиката не ти е попрището.БЪДИ ЗДРАВ И ЖИВ.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка