ГОРЕЩО: БЕЗУМИЯТА С УВОЛНЕНИЕТО НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МО ПРОДЪЛЖАВАТ! НЕПОЧТЕННИЯТ МИНИСТЪР НЕНЧЕВ ПРЕГАЗИ ВСИЧКИ МОРАЛНИ НОРМИ В СТИЛ "ЕРДОГАН"!

Pan.bg 05 авг 2016 | 18:27 views (17593) commentaries(51)
img
Отстраняването на служителите от МО, придобили и упражнили правото си на пенсия започна по необикновено таен и непочтен начин на 29 юли, следобяд, само за служителите в главна дирекция „Отбранителна аквизиция“. То е в резултат на промени в Закона за държавния служител, гласувани в НС на 7 юли, а публикувани в броя на ДВ от 22 юли. След като тези промени станаха факт, директорът на дирекция „Човешки ресурси“ с докладна записка е предложил на министъра на отбраната директорите на дирекции да предложат кои точно служители да бъдат уволнени. Информацията е, че указанията са били това да бъдат всички. Най-усърден обаче от всички директори се оказва ИД директорът на главна дирекция „Отбранителна аквизиция“ Борислав Попов, който предлага всичките 25 такива служители да бъдат отстранени (без 1 – началник на отдел, през който до края на годината ще преминат едни големи пари по една чуждестранна програма, и явно необикновено свой човек). Изискването по закона е преди това да се изиска и в 14 дневен срок НОИ да даде справка кои служители отговарят на тези критерии. (Не е ясно това кога стана за тези 7 дена?). Заповедта за уволнение е без спазване на 1-месечния период на предизвестие, което не става ясно защо е, защо се бърза така през отпускарския месец и не се дава възможност за нормално сдаване на длъжностите и техническите и други средства.
Очакванията бяха през тази седмица (т.е. от 1 август) уволнението на служители да продължи с пълна сила за други дирекции в МО, но това не стана. На събиране на политическия кабинет двама зам.-министри са реагирали остро на това, което се случва, и че то не е съгласувано с тях. Това са Атанас Запрянов (назначен преди 3 седмици, предполага се че е от квотата на ГЕРБ, понеже е близък до Аню Ангелов), който е изказал мнение, че се уволняват опитни кадри и на тяхно място няма кой да бъде назначен, за да не се блокира работата; както и Орхан Исмаилов (също от РБ), в чийто ресор е кадровата политика. Министърът е обяснил, че това е предизборно обещание на РБ и то трябва да се спази (още повече, че сме в предизборна обстановка). Предвид, обаче на напрегнатата ситуация уволненията са спрени (за сега) и по всяка вероятност ще продължат в силно редуцирана и мека форма – само по някой „неудобен“ такъв служител, който трябва да бъде изчистен. Какво става с уволнените вече? Ами те „изгарят“ заради бързата сервилна реакция на въпросния ИД директор, човек, който е от съвсем скоро в министерството и само преди 12 дена бе назначен за ИД, не познава работата и по-важно - хората, които е предложил за отстраняване (най-опитните, дългогодишни и авторитетни служители). И с тях вероятно ще бъде отчетено изпълнението на предизборните партийни обещания.
В резултат на това се постигна тоталното практическо блокиране на работата на най-голямата дирекция в МО, спрени сделки (напр. има отдел с отстранени 5 служители от 7), отстраняване на служители с минимален стаж от 30 години в системата по отвратителен и непочтен начин в „стил Ердоган“ в Турция, и „изпълнение на предизборни ангажименти“ на една малка и неизвестна партия. И това е при сегашната несигурна ситуация в региона и дълбоко неморалната и ненормална ситуация (която не съществува никоя друга страна и армия) всички действащи полковници в тази дирекция да са и действащи пенсионери (упражнили правото си на пенсия). Освен това от тази поправка в ЗДСл. се възползва само министърът на отбраната, т.е. тя е насочена към служителите-пенсионери, които работят на най-естественото за тяхната експертиза място, което е чиста форма на дискриминация спрямо тях и спрямо Системата за отбрана, в която те са оставили здравето си, а сърцето и душата си.
Въпросите са:
Министерство на отбраната даден под аренда имот на една (малка) политическа партия ли е, или е Министерство на отбраната на Република България?
Съ служи за изпълнение на предизборни обещания, за трупане на партиен имидж и популизъм и за назначаване в него (ежеседмично и без конкурс) на земеделски кадри, или за изпълняване на своята мисия, свързана с отбранителните способности на страната?

Това политическа чистка ли е, след като няма да е за всички (от постоянния секретар-пенсионер, през директорите-пенсионери, началници на отдели-пенсионери до последния експерт-пенсионер)?
Кой ще заеме мястото на уволнените? В сайта на МО е посочено, че това ще стане с конкурси на млади хора с дипломи от страната и чужбина. Кога обаче тези млади хора ще постигнат знанията и опита на отстранените – никога, при положение, че не са ходили и 1 ден в казарма. Конкурси? – Смях, този министър не обича такива…
Има ли морал в „упражнението“? Ха-ха, морал. Какво е това за този министър?
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 51

 1. #1
  Дайте път 05 авг 2016, 18:54
   
  58
   
  39

  на младите. Стига се угоявахте повече. Заради вас младежите бягат в чужбина.

 2. #2
  Има ли значение 05 авг 2016, 19:17
   
  62
   
  15

  Нещата не са толкова елементарни, колкото се представят. Има много пенсионирани офицери назначени на цивилни длъжности.Тези, които са на позиции, за които има адекватно цивилно обучение, като юристи," пи ари", "ейч ари", финансисти....... и за техните места чакат млади специалисти, естествено би трябвало да освободят път на младите. Но....................Има позиции, за които просто няма нищо, което идва от долу. Е ? Тези хора ако се изхвърлят армията няма да може да попълни тази празнина дълги години.

 3. #3
  JAG 05 авг 2016, 19:18
   
  55
   
  27

  Прав е министъра и да не спира на средата на пътя! Ама да попита и шефовете на останалите структури за чий .... са им старци, и да не се крият зад "невероятните им и незаменими качества". Защото близките другари, повечето от които са бивши началници именно в структурите, в които продължават да вегетират са многооооооо. Ако има журналисти да застанат сутрин пред входовете на МО 1 и МО 2 ще се объркат дали не се намират пред някой старчески дом "Последен дъх". И като прибавиш и военнослужещите пенсионери обстановката става наистина потискаща и мортална. Както природата, така и администрацията не търпи празни пространства и много бързо ще се намерят млади и мотивирани кадри, които да заместят пенсиите. И да се започне първо със специалните служби в МО, Инспекторат, щабовете и да се даде наистина позитивен пример, че тази армия може да бъде боеспособна. Иначе не ни остава нищо друго освен да си свалим един много готин филм от близкото минало "И старците отиват на война". Амин!

 4. #4
  GEGOV 05 авг 2016, 19:24
   
  29
   
  4

  Назначени са от герб!

 5. #5
  Old Billy-goat 05 авг 2016, 19:40
   
  19
   
  8

  За да се премахне порочната практика на връзкарство, шуробаджанащина и корупция, царяща във всички наши държавни институции на всички нива в нашата мила родина, трябва да се въведе незабавно подбора чрез серия от анонимни компютърни тестове, при началния подбор/пресявка - general screening, както са го направили белите западни държави и евро институциите - включващи тестове на компетенциите за словесни, цифрови и абстрактни разсъждения, пример - http://eutraining.eu/products/administrator# , а след това вече, който е издържал началния подбор, да бъде допуснат до конкурса, включващ вече специфичните познания и компетенции, завършващ с интервю, като за определени длъжности да се минават и чуждоезикови тестове. Подобен център за тестове, вече има на Test Center Address: SOFIA, 17 AL. STAMBOLIISKI BLVD., FLOOR 1, ROOM 14, http://www.fulbright.bg/en/educational-services/test-information/prometric-testing-center/ , като може би трябва да му се увеличи капацитета, за да се осигури ефективен подбор в сферата на държавната аминистрация.

 6. #6
  Военен на средна възраст 05 авг 2016, 19:46
   
  150
   
  6

  Преди не много време нямаше "пи ари", но армията имаше по-висок авторитет и уважение.
  Преди не много време нямаше "ейч ари", а един офицер с два тефтера (един за наборните и един за свръхсрочно служещите" движеше нещата на цяла бригада и то много по-добре от сега.
  Преди не много време нямаше финансисти, а една възрастна лелка се справяше с ведомости, заплати на ръка и всичко останало. И то обикновено на две или три поделения.
  Преди не много време нямаше юристи, но нещата си вървяха както трябва.
  Преди не много време нямаше кетъринг, а един старшина хранеше 200 наборни по три пъти на ден.
  Преди не много време офицерите не влизаха в канцеларийте (някои изобщо нямаха такива), а сега не могат да излязат от тях.
  Преди не много време имаше армия ...

 7. #7
  Знаещ 05 авг 2016, 19:53
   
  76
   
  5

  Който вярва, че ще се даде път на младите в МО се лъже, ама така се лъже, че явно не познава действията на тариката от село - Ненчев!
  Ще се назначат млади Безенесари обаче!
  100 процента сигурна информация.
  Млади земеделци, дето не са чували и служили в армията и дето бъкел не разбират от военно дело.
  Сега пищите, че искате да назначи млади.
  След половин година ще пищите - АМА ТОЙ НАЗНАЧИ ДРУГИ МЛАДИ!
  Внимавайте в картинката мили специалити от БА и МО...
  Вие винаги сте излъганите.
  Един генерал надигна глас, но вие не го защитихте.
  Лека нощ.

 8. #8
  JAG 05 авг 2016, 20:04
   
  25
   
  29

  Като чета статията и наблюдавам какво се случва ми идва на ум едно предложение към министъра. Преди повече от 30 години във ВНВУ в Търново редовно изпълнявахме едно много ефективно упражнение. Всички новобранци се строявахме пред входа на битовия корпус и по сигнал на старшина-дубльора трябваше да влезем в мазето, да събуем обувките (цинти с гети), да ги поставим в определените шкафчета и по чехли на бегом да се качим в Димитровската стая на 4-ти етаж за време. След това упражнението се повтаряше в обратната посока. И така до постигане на съвършенството. Та и министъра да събере пенсионерите в дворовете на МО 1 и МО 2, да спре асансьорите и за време да си отидат на работните места. Който оцелее да му се даде възможност да участва в конкурс за заеманото място. А на тези от ет.1 и ет.2 да се сложи коефициент за справедливост все пак.

 9. #9
  Къде е деди? 05 авг 2016, 20:26
   
  12
   
  5

  Чакаме мнението на Дядо Йоцо, то винаги е актуално и интересно.
  А и може да каже някоя новост.
  А дано...

 10. #10
  Асан Чантаджиев 05 авг 2016, 20:42
   
  38
   
  0

  до 6 свалям ти шапка пълна дисекция на армията която не е армия.От две години съм пенсионер,старшина който е ял хляб от тази армия.Жалко,че политиката я съсипа-и се моля на Бога да не се наложи да имаме нужда от нея!Адмирации към Вас!

 11. #11
  правчо 05 авг 2016, 20:46
   
  12
   
  1

  Поредния фарс в армията. Пак нищо няма да стане.
  Когато се прави нещо

 12. #12
  правчо 05 авг 2016, 20:51
   
  11
   
  5

  Поредния фарс в армията. Пак нищо няма да стане.
  Когато се прави нещо, то трябва да се отнася за всички. Всичките барабар с Тотев - Вън!
  Няма незаменими хора.
  Това може да се случи само в България.

 13. #13
  За първи последен 05 авг 2016, 21:09
   
  28
   
  5

  До JAG
  За първи път си позволявам да пиша във форума, но съм чел много от вашите коментари. Сигурно са верни твоите констатации, но оставам с впечатление само ти работиш и служиш, там където си назначен , че никой не е работил преди теб да не говорим за пенсионерите Добре ще бъдат уволнени всички, както смяташ за правилно, но после какво ще пишеш по форумите как ще си избиваш страховете и личната неудотволерост.
  Моля ви не ми отговаряйте, а мислете за здравето си защото злобата е опасна емоция.

 14. #14
  уволнението задължително! 05 авг 2016, 21:23
   
  14
   
  14

  Армията има нужда от млада кръв. Трябват млади и амбициозни хора. Най-малкото такива които мислят различно то статуквото.

 15. #15
  дядо Йоцо 05 авг 2016, 21:25
   
  44
   
  0

  Отговор на коментар: #9
  Министърът спрял уволненията защото се е сетил, че по този начин увеличава и без това огромния брой фенове на генерал Радев...:):):)
  Освен това е отчел като грешка, че ги уволнява веднага, без предизвестие, защото по този начин им дава възможност веднага да направят пресконференция и да му изкарат кирливите ризи...:)
  А в главната дирекция имат информация за много такива ризи...:)
  Направо ще му настръхне кубето...:)

 16. #16
  Pishmana 05 авг 2016, 21:37
   
  8
   
  12

  Ей, мрънколясници, а вие избрахте ли си вече къде ще живеете? Щото на югоизток от пловдив ще е турция-там ще ви требват ибрик и налъми, и мнооого вазелин!; на североизток от търголяс ще е влашко-ще плющите мамалига с водица за прекарване; на юг от шоплука ще си го вземе гърцията-там ще ви ментят по 3 пъти на ден! За рязградската т република-вий там си го чакате...а по морето ще е бъкано от ковбойци, чакащи само да спадне вълнението, та да пецапат на изток! Е за тия дето вече са у странство-очовадно е, че нивгиш, ама НИВГИШ нема да помиришат балк п-в! Мене ме не бройте-язе гоним дечата навън, ама далече и фащам гората! А вий се оправяйте, както ви е научил горния (ама внимавайте да не се окаже долния...). А за филма-щом така превеждаш "на войне идут одни старики"-дано не опирам до нещо свършено от теб! Иначе филмът е класика, не го цапайте!

 17. #17
  дядо Йоцо 05 авг 2016, 21:39
   
  29
   
  5

  В продължение на горния пост ще добавя, че министърът спешно е обявил конкурс за директорка (по традиция) на дирекция "Правно-нормативна дейност".
  Причината е, че се е усетил, че много се е осрал и ще има нужда от правна защита... Лошата новина за министъра е, че кандидатките ще са малко, защото на всички им е ясно, че правната защита на министъра е мисията невъзможна...:)
  Освен това е изтекла информация, че министърът лично изявил желание да участва в проверката на кандидатките по отношение някои езикови умения, ТТД и умения с шпагата ...
  Това пък желание на министъра принудило Кардашевска да сложи като основно изискване към кандидатките да правят 69 след не повече от 10-години...
  А ние с вълнение ще очакваме коя ще покрие тези високи изисквания...:)

 18. #18
  Добри 05 авг 2016, 21:49
   
  17
   
  1

  Май основната цел на земеделеца е била да осигури места за верни негови кадри в дирекцията уреждаща далаверите с обществените поръчки. Дано тези кадри не са като Роса-Боса (пък май била не само боса, а и гола) или онези от ТЕРЕМ. А дано, ама надали. А изгорелите - да пият по една студена вода и "уважават" гробарите и тиквенският им вожд.

 19. #19
  mincho 05 авг 2016, 22:02
   
  17
   
  15

  Господин Министър ! Още има да се измете !Много още се крият. Плъхове,плъхове,плъхове! Махай ги тези, нямат място в редиците.

 20. #20
  Предложение 05 авг 2016, 22:43
   
  4
   
  5

  seriali.online/filmi/dokumentalni/24888-where-to-invade-next-kogo-da-napadnem-sega-2015.html

  Дами и господа, предлагам на вниманието Ви, държави предстоящи да открият "социализма" или "комунизма" или какъвто и да е строй но не и "демокрацията" царуваща в РъБъ, умело и достойно разпространявана от САЩ. Приятно гледане.

  А на дразнещите се от "пенсиите" в БА ще отговоря. Мило ми мишленце, отиди го кажи това твое изказване на Исландците и после се престори на друг, но не и на "бугарин".

  На господата и дамите защитаващи "пенсиите" пък. Драги ми съселяни, вярно че има доста лебец у вази, ама а сетете се колко граждани на таз територия включително и родителите Ви, месечно не взимат повече от 200-220 лева пенсия, а ляб в тях бол ако не за силова дейност то поне за умствена.

  Помислете и двете категории ревящи и оплакващи съдбините си. Лека и приятно гледане къде сме ние къде е света или поне ЕС къде е и какво има а ние не.

 21. #21
  Дядо Йоцов 05 авг 2016, 22:59
   
  20
   
  1

  Явно на много млади партийни кадри на бзнс не им се копа. Искат служба, но без автомат и мотика. Това недоразумение Попов, преминал през няколко министерства и то явно благодарение на съпругата си, е влязло в ролята на личен паж на министъро. Че и грешни съвети дава за кадрова политика. Скоро ще избие! Говори се, чеТанчето - бившата директорка му и поставила ниска оценка на годишната атестация и затова немогат да го назначат за титуляр. Другата мълва е, че ще има нов устройствен правилник с нова секира и главната дирекция няма да я има. Но това го знае само министъро, поувехналата актриса и Бог знае още кой.Ще поживеем ще видим! Истината е, че в министерството принципа е "ден да мине, самун да загине".

 22. #22
  аман пишман 05 авг 2016, 23:10
   
  15
   
  0

  Отговор на коментар: #16

  И дека си гониш децата, бе серсемино? В Лондон да ги колят по улиците? В Мюнхен да ги обарват мигранти? В Париж да ги ръбят мароканци? Или в USA да съжителстват щастливо с афроамериканци и мексиканци?

 23. #23
  какво са писали другите 05 авг 2016, 23:15
   
  8
   
  0

  Още в понеделник са го написали

  Ненчев "чисти" военни пенсионери на цивилна служба. Освобождава позиции за партийци?!
  alt

  Преди два месеци написахме прокобно, че министърът на отбраната Николай Ненчев търси опции за маневри с кадровите позиции, които управлява. Мълвата не само около актрисите в МО носеше, че така ще бъдат обслужени верни партийци. И?

  От съобщение на сайта на МО разбираме, че Ненчев действа с размах. Освобождава военни пенсионери на цивилна служба в съответствие с промяна в законодателството.

  В съответствие с приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния служител (обн. ДВ, бр. 57 от 22. 07. 2016 г.). Министерството на отбраната ще освободи служители от заеманите длъжности в администрацията, с цел обновяване на нейния състав.

  Тези служители са придобили и упражнили правото си на пенсия по Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (с всички произтичащи от това социални компенсации и придобивки) и след това са били назначени като цивилни служители в администрацията.

  С промените в Закона за държавния служител се изравняват условията за прекратяване на служебните правоотношения с аналогичните условия по Кодекса на труда. Така за работодателя се създава възможност да прекрати служебното правоотношение при придобито и упражнено право на пенсия от страна на държавен служител, пише в съобщението на МО.

  Екипът на Ненчев мотивира "чистката" управленска програма на МС за насърчаване на младежката заетост. Иначе казано - ще се подмладяват редиците на БЗНС. Целта дали не е да се насърчат и стимулират млади и перспективни партийни кадри, които досега са били извън системата на министерството.

  Предприетите действия съответстват и на управленската програма на правителството за насърчаване на младежката заетост. За всички освободени позиции ще бъдат обявени конкурси, съобразно законовата процедура. Целта е да се насърчат кадри от системата на Министерството на отбраната и Българската армия за кариерно развитие, както и да се стимулират млади и перспективни кадри с подходящо образование и квалификация извън системата на министерството.

  bgsniper.com

 24. #24
  Майор Пейн 06 авг 2016, 00:14
   
  29
   
  4

  Да ви кажа защо всички служещи под пагон мразят дядките!
  Всички или повечето дядки са бивши полковници изживяващи се като сиви кардинали. Те се държат надменно със служещите офицери. Живия (за нещастие) пример е бившия ЗКЛО на танковата бригада в Карлово, а сега финансов контрольор на 61 Стрямска бригада - Карлово! Този едвам дишащ дядка така оплита всеки генерал дошъл да командва в Карлово, че на практика узурпира правата дадени на командирите на формирования. Лицет се казва Мариян Драганов и съм сигурен, че половината дядки в МО1 и МО2 са му дружки от випуска на Тутанкамон. Така че, всички вън!

 25. #25
  Spisyk 06 авг 2016, 07:11
   
  13
   
  0

  Списъкът с БЗНС протежетата, koito 6te bydat назначени в ДУДА да лапат е при Дъртата Курдашевска, дето ген. Попов й носи кафе

 26. #26
  пенсионер 06 авг 2016, 08:45
   
  21
   
  5

  Отговор на коментар: #8
  Заинтригува ме това, което си написал, защото тази седмица ми разказаха нещо много любопитно. Аз съм военен пенсионер поради навършване на пределна възраст за заеманото звание от 3 години и сега мирно и кротко си работя в една фирма за нормално заплащане за това което правя. Брат ми също беше военен и е 10 години по-голям от мен. Вчера се видяхме да пийнем по бира и ми разказа нещо, което има голяма връзка с твоето писане. В понеделник докато си разхождал кучето по алеята около Руски паметник срещнал един свой познат, доста по-голям от него, бивш военен, служил в службите и пр. Брат ми се пошегувал да не е почнал да тича за здраве, а онзи съвсем сериозно му казал, че бърза защото закъснява за работа. Когато го попитал какво работи нашият човек му споделил, че е държавен служител в управлението на военна полиция и сега трябвало да се прави поведение и поне да не се закъснява за работа.На въпроса на брат ми не е ли твърде възрастен вече да продължава да работи онзи му споделил, че всички в управлението барабар с директорите били пенсионери и тук там някое "наше" момче или момиче за цвят в трудоспособна възраст.И всичките изцепки на министъра не се отнасят за тях, защото имат много широк гръб, а срещу изгонване са се подсигурили, защото ако ги изгонят нямало да има никой да командва. Но важното било в 9 да е там и поне засега да не си тръгва преди 17.30. Е, това е картинката УВАЖАЕМИ JAG. A ти им предлагаш състезание. Хората са мислили с години как да удушат всичко в зародиш и да се бетонират и за съжаление явно са успели.

 27. #27
  Teraflop 06 авг 2016, 09:39
   
  3
   
  2

  И аз си разхождам животинчето по алеята край Руски паметник.Попитах котето за шпагови упражнения,но то ми спомена,че не притежава такъв атрибут. Имало само ТТД и то добри.Шпагата била мой проблем.Пенсионерствам си значи и се наслаждавам на народилите се красоти-котенца,маценца, кифлички с шоколад,шаренийки в чинийки/щото можеш да им сложиш дупенцата в чинийка/ ,и так далее.Заработвам си по малко,за поддържане на бюджета.

 28. #28
  Мислител 06 авг 2016, 11:10
   
  11
   
  10

  Тема за размисъл: когато някой каже, че тези старци служат в МО, а навън ходят безработни младежи, какво има предвид? Че МО има функции да намира работа на младежите (нещо като филиал на Министерство на труда и социалните грижи) или че трябва да осигурява национална сигурност, за което следва да наема служители със съответната експертиза? И каква друга причин има някои да се кефят на уволненията на пенсионираните военни, които имат още 7-8 години до пенсионна възраст (т.е. те са на 56 - 58 години), освен подличката радост "мамка ви, сега ще ви е гадно"! И не ми се оправдавайте с приказки за "млада кръв" и прочие!

 29. #29
  KFJD 06 авг 2016, 11:29
   
  11
   
  2

  По принцип в идеята за освобождаване на ползвали правото си на пенсиониране няма лошо. Така и трябва да бъде. Но за да върви работата трябва старите да предадат знанията, контактите, проектите и т.н. на сменниците си. И освобождаването да започне от най - неспособните. Защото говорим за работа, за светинята Българска армия. И да е във всички структъри на МО, и в дирекциите и в агенциите. ОК, започна се в МО но какво става да речем в агенцията на военно - почивното дело? Имаше една подобна заповед преди година и какво - анювите протежета и тези на ГЕРБ останаха. И в София, и в Пловдив и най - вече в Бургас. Какво като не стават за нищо, нали са били нещо си там с пагони. Абе, мисля си, че ще стане същото и сега. За съжаление

 30. #30
  За моралните - въпрос 06 авг 2016, 11:46
   
  20
   
  2

  Към моралните стожери, които постоянно ни казват какво е справедливо и честно, питам:
  1. Справедливо ли е в Министерството на отбрана да работят като експерти хора, които не са ходили войници, работили са в различни министерства като политически целесъобрани, никога не са работили в структури които имат конкретни оперативни дейности свързани с икономиката и отбраната.
  2. Справедливо ли е повечето от военно служащите да са почивали 2 или 3 пъти през през службата си на ВПД. Проверете кои са на почивка в най хубавите апартаменти и вили на Созопол, Варна, Боровец и колко от тях са военнослужащи.
  По повод обсъжданата тема, не е справедливо за някои да работят бивши военни в МО, но посочете конкретно кои и защо.
  Но справедливо ли е да обиждате бившите си колеги по този начин, с какво всички тези политически и лично угодни на ръководството на МО са по - морални от тях. Защо те да не могат да се съревновават с тях.

  Заповядайте на обяд в МО-1 да видите какви красиви, ерудирани екссперти са се наредили на опашката до тъпите, мързеливи и остарели бивши ваши колеги.

 31. #31
  до Мислител 06 авг 2016, 11:50
   
  14
   
  5

  Отговор на коментар: #28
  Нещо се омешаха два отделни казуса. Едно са пенсионерите, които все още не са освободени от служба (чл. 169), друго са дъртите вампири, които са освободени, изплатени са им 20-те заплати и работят към министерството. Моето мнение е, че тези вторите не само трябва да ги освободят ами и длъжностите им да се закрият.

 32. #32
  Към 31 я 06 авг 2016, 13:30
   
  6
   
  2

  Елементарно:1.Дератизация 2.Дезинсекция 3.Дезинфекция

 33. #33
  ердоган 06 авг 2016, 14:18
   
  5
   
  5

  това е платена статия на жертвите - хрантутници.

 34. #34
  SUH 06 авг 2016, 14:22
   
  11
   
  1

  В една предишна тема бях писал че "дядките" трябва да си ходят и на тяхно място да се назначат съкратени през годините колеги. По голямата част от длъжностите за цивилни в МО ако нямаш военно образование просто няма да можеш да си изпълняваш задълженията.
  Друг начин е тези длъжности да се трансформират за военнослужещи, ама най ниската офицерска е подполковник а знаем какъв е недостиганза майори и подполковници. Така че се получава дяволски кръг.
  А че министъро иска да си назначи негови хора е ясно защото според мен не му остана много.

 35. #35
  Колега 06 авг 2016, 14:51
   
  12
   
  1

  Всичко това с пенсионерите е много хубаво, но за съжаление се прави избирателно. Хора, които лепят лисчетата за подпис на министъра останах и продължават да вземат заплата за държавен експерт. Въпреки че са пенсионери. Явно извършват високо квалифициран труд...

 36. #36
  Прокурор 07 авг 2016, 09:21
   
  9
   
  4

  Като сте почнали нещо, поне го довършете до края.
  Всички пенсионери в армията - Вън!

 37. #37
  До 36 07 авг 2016, 10:13
   
  11
   
  4

  Правилно! Кво ми се правят на патриоти с 3000 лв.заплата.Че сега ми се и разработиха-мачкат войската,за да не ги изгонят-артисти

 38. #38
  Сашо 07 авг 2016, 14:07
   
  6
   
  0

  Отговор на коментар: #14

  Не им вярвай. Няма вече армия, има представителни поделения без ресурс и учения. Дано да няма война, че много ковчези ще има, но Ненчев няма да е виновен.

 39. #39
  dizra 07 авг 2016, 21:53
   
  3
   
  1

  Редно е старите да отиват в заслужен отдих.Редно е да се даде на младите път в живота и възможност за кариерно развитие.Само че какво кариерно развитие в армия разпалагаща с десетина самолета,наколко ръждясали корита,наричащи се за по-авторитетно флот и кашици,танкисти,артилеристи,сапьори,парашутисти,свързочници,готвачи,санитари и байрактари,които не могат да напълнят един стадион хора. Що се лъжеме,армия няма,има борба за една смешна заплата,сиреч както вика ББ направо си е ебало майката! Какъв професионализъм,какво развитие?!

 40. #40
  носталгия 07 авг 2016, 23:22
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #6
  Преди време един като тебе разхождал внучето си. Стигнали до един цирк и то извикало: "Дядо, гледай, фокусници"! А дядото промърморил : "Абе фокусници, те са като педали бе". После въздъхна: "Ех, едно време какви педали имаше - като фокусници".
  Че и твойта работа същата.

 41. #41
  Коча 07 авг 2016, 23:46
   
  4
   
  1

  Old Billy-goat ! 05 авг 2016, 19:40 1
  За да се премахне порочната практика на връзкарство, шуробаджанащина и корупция, царяща във всички наши държавни институции на всички нива в нашата мила родина, трябва да се въведе незабавно подбора чрез серия от анонимни компютърни тестове, при началния подбор/пресявка - general screening, както са го направили белите западни държави и евро институциите - включващи тестове на компетенциите за словесни, цифрови и абстрактни разсъждения ..."'

  Teзи бели западни държави превърнаха Европа в ислямска кочина. Така че не се подмокряй от умиление като чуеш "запад" и не се впечатлявай от делата им. Защото Е казано : "Не си прави кумир ....." (Втора Божия)

  А и нищо добро не е видял светът от Запада, освен колониализъм, войни, военни бази, грабежи, лъжи, комунизъм, фашизъм, сега либерастия и педерастия.... разнебитена Европа, смърдяща от гейове, наркомани, ГМО, не 2-ва , а 32 пола според американска училищна инструкция, невежо и безнравствено поколение пребиваващо не в семейства, а в нездрави подобия наречени "семейно съшителство" и мекокиткени политици и нежни политически решения -- ислямистите, вместо да се унищожават са на обществени издръжки от обществата, които ислямистите се целят да разрушат -- нещо като еврогейско харакири
  .

  А корупция, връзкарство и шуробаджанащина има и на запад, дори по-гнусна и цинична, маскирана като лобизъм. Даже и закон за шуробаджанащината, пърдон, за лобизма, си имат

 42. #42
  Коча 08 авг 2016, 00:05
   
  6
   
  0

  #6 Военен на средна възраст ! 05 авг 2016, 19:46 :
  "Преди не много време нямаше "пи ари", но армията имаше по-висок авторитет и уважение.
  Преди не много време нямаше "ейч ари", а един офицер с два тефтера (един за наборните и един за свръхсрочно служещите" движеше нещата на цяла бригада и то много по-добре от сега.
  Преди не много време нямаше финансисти, а една възрастна лелка се справяше с ведомости, заплати на ръка и всичко останало. И то обикновено на две или три поделения.
  Преди не много време нямаше юристи, но нещата си вървяха както трябва.
  Преди не много време нямаше кетъринг, а един старшина хранеше 200 наборни по три пъти на ден.
  Преди не много време офицерите не влизаха в канцеларийте (някои изобщо нямаха такива), а сега не могат да излязат от тях.
  Преди не много време имаше армия ... "

  И в полка имаше две пишещи машини , сега всеки взводен е въоръжен с компютър и не може да смогне да пише, вместо да става по-лесно, става по-трудно. Вместо да се занимават с войската и да водят занятия, офицери и щабове са затънали във водене на всевъзможни отчети, снасяне на справки, сведения, доклади и всякава бумащина.

  Борис Дрангов, има едно разказче "Военни недъзи" Там пише че най-големия недъг в армията е бумащината, възмущава от царящата бумащина и казва че бумащината унищожава офицерството и армията. Пише го в началото на 20 век, когато са писали с ... мастило -- топнеш, пишеш една дума......
  Ако знае Борис Дрангов, че офицерите са превърнати в униформени чиновници, несмогващи да бълват бумащина .... военно шоу и показухи, а вместо военната мисъл, в центъра на тежестта е юридическата мисъл и военните са затънали яко в измислените им от юристите причудливи правила, които ежегодно нарастват в юридическа прогресия

  И всичко това, понеже в армията решения се вземат от хора, които "всичко знаят без да изучават нищо" и понеже" не знаят какво да правят, правят каквото си знаят"

 43. #43
  Правописец 08 авг 2016, 00:31
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #41

  Вярно, "Като не знаят какво да правят, правят каквото си знаят" - прави го всеки, всеки който яхне коня - създава си правила и го кара по своему.

  Наистина,май, "никой не знай к'во прай, зат'ва прай к'вот си знай"

 44. #44
  Име 08 авг 2016, 08:54
   
  0
   
  0

  Преди осем години-там при вас има един лейтенант, ще го махнем тоя.Сега махат тях-махащите.Направи зло-чакай и на се оплаквай, давал си клетва все пак.

 45. #45
  mun40 08 авг 2016, 11:22
   
  0
   
  2

  # ДО JAG
  ТЪпак , ти си бил голем разбирач.....

 46. #46
  отворко 5 08 авг 2016, 11:58
   
  1
   
  0

  Каква пенсионерска чиска в МО. Ще махнат само неудобните. Инспектората на ненчев е пълен с пенсионери и то вредни за армията. Какви експерти и по какво са? Като се започне от Веселин Маринов и неговите подмазвачи и доносници. Кой е Веселин Маринов някой знае ли? Защо Ненчев го държи още. Веселин Маринов доностника на Иван Иванов.

 47. #47
  Млад пенсионер 08 авг 2016, 15:32
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #5

  Не се казва "компетенция", а "компетентност". Така, че и ти не би издържал теста, нищо че го препоръчваш

 48. #48
  JAG 08 авг 2016, 19:03
   
  1
   
  0

  Отговор на коментар: #45

  Мунчо, Мунчо, няма по-подходящо име от това, което сам си си избрал!

 49. #49
  braik 08 авг 2016, 19:04
   
  0
   
  0

  Има голям избор и без наддаване! За всички еднакво да се отсъди, а на тези които искат да крадат - Белене! Да се докаже като се видят програмните продукти от последните 5 години! Не може да се стимулират в рамките на 3-4 месеца служители със стаж в МО от 2 петъка, а други да броят звездите на Млечния път! Да се стимулират, а не да ги притискат и реформата от профсъюзен бич!
  ВЪН И ЗА ОНЕЗИ ГОТОВАНКОВЦИ, КОИТО НЕ СА ПОМОГНАЛИ- И САМО С ДОКЛАДНИ СЕ ЗАНИМАВАТ! МОТИВА Е ИЗОСТАВЕН И Е ПРЕВЪРНАТ В ОГДНИЧЕСКА БАЩЕНИЯ Е ТО С ГОДИНИ! кАКВО СОЦИАЛНО Е НАПРАВЕНО В ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ - ЗАПЛАТИ, ПОЧИВКИ, ИЛИ "СЕКС НАРКОТИЦИ И РОКЕНРОЛ"!

 50. #50
  dizra 08 авг 2016, 20:36
   
  5
   
  0

  Не си спомнам точно къде,но преди време чух или четох една източна мъдрост,която струва ми се е много вярна и актуална за наше време"
  Ако армия от магаретасе предвожда от лъв,то тя ще спечели всяка битка! Ако начело на армия от лъвове стои магаре,то тя ще загуби всяка такава!"

 51. #51
  За Админ 11 авг 2016, 09:41
   
  2
   
  0

  За Панчовците...

  КОЙ идва на местата на „спешно“ уволнените служители на Министерство на отбраната, използвайки мотивировката, че са придобили и упражнили правото си на пенсия


  Във връзка с т.нар. „Голямо уволнение на служители от Министерство на отбраната, придобили и упражнили правото си на пенсия“, което започна (и свърши, като една незавършена пиар акция) в пълна тайна на 29 август, петък, след обяд, само за служителите в главна дирекция „Отбранителна аквизиция“ (свързани с промените в Закона за държавния служител, в сила от 22 юли, т.г.) и направеното в същия ден съобщение на Пресцентъра на МО, в което е посочено, че:
  „Министерството на отбраната ще освободи служители от заеманите длъжности в администрацията, с цел обновяване на нейния състав. Предприетите действия съответстват и на управленската програма на правителството за насърчаване на младежката заетост. За всички освободени позиции ще бъдат обявени конкурси, съобразно законовата процедура. Целта е да се насърчат кадри от системата на Министерството на отбраната и Българската армия за кариерно развитие, както и да се стимулират млади и перспективни кадри с подходящо образование и квалификация извън системата на министерството. Ръководството на Министерството на отбраната провежда политика за наемане на все повече млади експерти, завършили престижни учебни заведения в страната и в чужбина, които имат потенциал и знания да се реализират в държавната администрация.“,
  бихме искали да запознаем незапознатите как и приблизително с какви кадри министър Ненчев ще „обнови, насърчи младежката заетост, кариерно ще развие и ще наеме с конкурс“.
  Една малка и съвсем кратка справка за назначените служители в главна дирекция „Отбранителна аквизиция“ в Министерство на отбраната през последните месеци при управлението на въпросния министър, без провеждане на какъвто и да е конкурс и каквато и да е оценка на техните (професионални) възможности и компетентност:
  Започваме с най-младия служител – гордостта (и лидер) на младежката организация на земеделската партия на известния демократ и привърженик на Евроатлантическите ценности Николай Ненчев – младежът Злати Здравков Карамфилов, назначен за младши експерт в отдел „Индустриално сътрудничество и кодификация“ (разположен на ул. „Ив. Вазов“), с образование в областта на туризма, с изричното настояване да има кабинет в основната сграда на министерството и близо до своя партиен патрон (…защото идват избори и има много партийна дейност). Същият освен служебните правоотношения с МО има сключен и граждански договор с МО (последният такъв № РД-27-46/19.02.2016 г.) (юристите да кажат дали е законосъобразен), и никога през кратката си но съдържателна кариера във ведомството (година и половина) не е изпълнявал каквито и да е функции, задачи и ангажименти в отдела, в който е назначен (и за което „правилно и надлежно“ е получавал от прекия си началник висока атестационна оценка). В последния си отчет на дейността по гражданския договор той е отчел дейност по подпомагане на министъра при посещение на кметове на населени места, посрещането на наши контингенти при завръщане от мисии в чужбина, подготовка на участието на министъра при празненствата за 3 март и 2 юни и т.н. високоотговорни, народоугодни и възвишени дейности (но дали са свързани с индустриалното сътрудничество или кодификацията?). Както бе посочено, този млад индивид е с квалификация „Туризъм“ и е докторант на Министерството на отбраната с дисертация в областта на туризма, може би защото твърде много обикаля страната като бодигард и пръв помощник на министъра си и партиен вожд!
  Друг такъв служител е Борислав Кирилов Попов – назначен за заместник-директор първо на главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, после за заместник-директор на главна дирекция „Отбранителна аквизиция“ (след обединяването на двете дирекции, от 15.02.2016 г.), който към момента е ИД главен директор на Главна дирекция „Отбранителна аквизиция“, и който (дали от престараване, дали като изпълнител на мокра поръчка или пък от незнание и некомпетентност), без да ги познава, предложи за уволнение въпросните дългогодишни и опитни служители-пенсионери (но на възраст от 53 до 61 години). Този елитен кадър на политическото обединение, наречено „Реформатори за България“ ще „реформира“ поредното министерство, в което работи. Неговото развитие е свързано със съпругата му, която е съдружник със съпругата на члена Гражданския съвет на реформаторите Гроздан Караджов – юрист и предприемач, и колега по съвет с шефката на политическия кабинет на министър Ненчев – актрисата Валерия Кардашевска.
  Последната пък лично доведе преди малко повече от месец като началник на отдел „Придобиване на вещево имущество и други“ Георги Петров Бояджиев (разбира се, че пак без конкурс).
  През ноември, миналата година в дирекция „Отбранителна аквизиция“ се появи една нова звезда - Аделина Емилова Николова, за която спешно трябваше да се намери отдел, на който да стане началник. За тази цел при поредните структурни промени (от 15.02.2016 г.) един отдел безмислено бе разделен на два съвсем малки отдела, за да оглави единият от тях. Горката обаче нямала нито необходимия ранг, нито необходимият стаж в предметната професионална област, затова бе назначена „само“ за държавен експерт в отдел „Придобиване на вещево имущество и други“ и изпълняваща длъжността началник на същия (може би докато натрупа необходимия ценз за титуляр). Колко голяма бе изненадата и разочарованието на същия „наш перспективен кадър“, когато г-жа Кардашевска лансира за същото място посочения по-горе Георги Бояджиев.
  Краткият (за сега) обзор ще бъде завършен с г-жа Красимира Атанасова Железчева – назначена съвсем скоро за главен експерт в отдел „Администриране и охрана на имоти“. Нейната лоялност и преданост към синята земеделска идея не подлежат на никакво съмнение – тя е дъщеря на Атанас Железчев – бивш член на УС на БЗНС, заместник-председател на 37-то Народно събрание и кандидат за вицепрезидент (в двойка с Богомил Бонев), бивш председател на партия „Ред, законност и справедливост“ и т.н.
  Видимо гореизброените т.нар. „експерти“ са „отлично“ подготвени и притежаващи „необходимият професионален опит“, на база на тяхната „партийна независимост и компетентност“ и са пригодни да изпълняват специфичните и високоотговорни поръчки на назначилите ги!
  Остава открит въпросът кой и кога е оценил тяхната готовност и наличие на експертиза за длъжностите, които заемат. Кой и кога е решил, че точно това са хората, които ще могат да изпълняват поставените задачи, без да са зависими техните решения от партийната поръчка?
  Такива ли са кадрите на триото Ненчев, Кардашевска и Борислав Попов, които ще заемат местата на уволнените 25 експерти – цивилни военни пенсионери, доказали своите знания, експертиза, умения и авторитет? Докога нашето общество ще позволява всяка случайна (и незнайна) партия (или коалиция) да дерибейства в подарено за ползване под аренда държавно ведомство и да си трупа партиен имидж!? Има ли някой, който може да се противопостави и да застави тези самозабравили се лица да спазват и прилагат що-годе нормални етични и морални норми и нормативно установените изисквания при назначаване на служители в държавната администрация, чрез провеждане на конкурси, и то единствено на основата на доказани професионални критерии?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка