Трима бивши военни министри бяха изслушани за процедурата по придобиване на нов боен самолет (ОБЗОР)

Pan.bg 20 юли 2017 | 06:41 views (1552) commentaries(0)
img Агенция "Фокус"
Трима бивши военни министри бяха изслушани за процедурата по придобиване на нов боен самолет (ОБЗОР) Снимка: АФП
София. Във временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет бяха изслушани бившите министри на отбраната Аню Ангелов, Ангел Найденов и Николай Ненчев. Тримата са били министри в периода от 2010 до 2017 година. Аню Ангелов заяви, че докато е бил министър всичко по работата на Министерството на отбраната във връзка с инвестиционния проект за нов боен самолет е било явно. На зададен му въпрос относно твърдения, че не е взел предвид военната експертиза в процедурата за нов самолет той обясни, че никога не е игнорирал военната експертиза. Аню Ангелов коментира, че има своя лична експертиза, а заместникът му е бил полковник, занимаващ се с армията през цялата си служба. Той подчерта, че отговорността за всяко решение като министър е била негова, слушал е какво му казват военните, но всяко решение е било върху неговите плещи. На въпрос във връзка с трите проекта за модернизиране на армията Аню Ангелов посочи, че трите не могат да вървят заедно, колкото и да изглежда, че всичко е решено и са гласувани някакви пари. Според него трябва да се прецени какви са приоритетите на страната ни. По думите му е безусловно, че Сухопътните войски страдат и са останали най-назад, но от друга страна са получили доста транспортни средства за джипове и транспортни автомобили по договор с „Мерцедес“. Бившият министър коментира, че ако сега трябваше да изпраща молба, би поискал и нови и стари самолети, а народните представители да преценят дали могат да се поемат разходите. Аню Ангелов коментира, че като министър е бил оптимист за процедурата за нов боен самолет, защото екипът му е свършил всичко, което е трябвало, оставало е само внасянето в НС. Според него, ако правителството не бе подало оставка през февруари 2013 година, то през юни договорът за нов самолет е щял да бъде факт.
Ангел Найденов обясни, че мнението му като министър е било да се отделят средства за летателна годност на МИГ-29 и осигуряване на ресурсите за експлоатацията му до края на жизнения му цикъл, както и да се стартира проекта за нов боен самолет. Той посочи, че след встъпването му в длъжност работата по процедурата за нов самолет е започнала оттам докъдето е стигнал предишният екип. Организирани са срещи с представителите на тримата участници - Италия, Швеция и САЩ и Португалия с искане за подновяване на предложенията им и стремеж към създаване на основа за по нататъшно стартиране на процедура. Ангел Найденов поясни, че е имало и предложение от Израел за продажба на употребявани F-16 с идеи за модернизация. Делегация от ВВС на САЩ също е предложила на страната ни употребявани F-16. Бившият министър уточни, че в началото на 2014 година окончателно е завършен проектът за придобиване на нов боен самолет и е бил внесен в Министерството на финансите и МС с основната идея да влезе в списък за финансиране чрез държавен заем или заем с държавна гаранция. Той коментира, че след като не е имало окончателни решения за финансирането и по негови указания е била разработена сравнителна таблица за експлоатационните разходи на самолетите, с които разполагаме и разчети за тяхната пълна модернизация. Ангел Найденов заяви, че е критично важно процедурата за нов боен самолет да се завърши, а отказът от реализацията на проекта е най-нежеланият вариант. Според него трябва да се върви към финализиране на процедурата за нов боен самолет, към вземане на решение за преговори и тяхното започване. Бившият министър посочи, че със сигурност разговорите за финализиране на процедурата също ще отнемат много време, което по експертни преценки е порядъка от 6 до 12 месеца от момента, в който се вземе решение за започване на преговори. По думите му вторият вариант също с негативен ефект е отлагането на вземането на решение, защото ако процедурата не се завърши ще се очаква средствата да се прехвърлят за следващата година.
Бившият министър Николай Ненчев заяви, че се е стремил страната ни да придобие самолет, който да е съвместим с партньорите ни в НАТО. Той коментира, че не е успял да завърши проекта, но надеждата остава. Николай Ненчев припомни, че в началото на мандата си е започнал разговори за модернизиране на армията и е приета програма. По думите му проблемите в авиацията са били най-чувствителни и им е било отделено най-голямо внимание. Бившият министър посочи, че е получил подкрепа от Комисията по отбрана и е предприел инициатива за среща със всички парламентарни групи, за да ги запознае детайлно с проблемите на армията. Той уточни, че се е стремил на срещите да има представители от всички войски. Николай Ненчев заяви, че е възложил да се състави група с условие за пълна прозрачност, но щом се води разговор за проекта във временната парламентарна комисия значи прозрачността се е загубила.
Биляна ИВАНОВА

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка