Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде висока оценка на резултатите от международното учение „SHABLA 2017“

Pan.bg 20 юли 2017 | 08:00 views (1965) commentaries(3)
img Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде висока оценка на проведените днес, 18 юли, бойни стрелби по време на ВИП-деня на международното учение „SHABLA 2017“. В отговор на журналистически въпрос за повишаване на парите за отбрана министър Каракачанов заяви, че ще успеем да достигнем 2% от БВП за отбрана, но според него най-важно е да се направят разумните разчети, за да се похарчат парите на българския данъкоплатец правилно, така че да се увеличат способностите на въоръжените ни сили.
Гостите имаха възможност да наблюдават бойни стрелби на българската военна авиация и зенитно-ракетните комплекси на страните-участници в учението – България, САЩ, Република Сърбия и Украйна. В стрелбите се включиха всички системи за противовъздушна отбрана, които са на въоръжение в трите вида войски на българските Въоръжени сили. Те демонстрираха бойни способности по поразяване на цели при усложнена метеорологична обстановка на зенитен полигон „Шабла“ в направленията: „земя-земя“, „земя-въздух“, „въздух-въздух“ и „въздух-море“. Република Сърбия, Украйна и САЩ участваха в учението със зенитно-ракетни дивизиони и извършиха пускове „земя-въздух“ със зенитно-ракетни комплекси С-300, „Нева“, „Куб“ и „AVENGER“.
Висока оценка за организацията, провеждането и резултатите от международното учение „SHABLA 2017“ даде и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, който наблюдава бойните стрелби на формированията от четирите държави.
На ВИП-деня на „SHABLA 2017“ присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-командирът на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-майор Тимъти МакГуайър, началникът на ГЩ на Украйна армейски генерал Виктор Муженко, командирът на ВВС на Украйна генерал-полковник Сергей Дроздов, посланиците на страните-участници в учението, висши офицери и представители на областната и общинската администрация в региона.

***

ТУБС „Шабла 2017“ и свързаното с него международно учение „Tobruq Legacy“ се провеждат в рамките на многонационалното учение с висока видимост „Saber Guardian 2017“. Основна цел на учението е усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница. Ръководител на учението е командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.
Военновъздушните сили на Република България участват в учението със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300, „Нева” и „Куб”, изтребители МиГ-29, самолети Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-24. Сухопътните войски проведоха тренировки със зенитно-ракетен комплекс „ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2, преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“ и ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“. Военноморските сили изпълняваха пускове с ПРЗК „Стрела-2М“ и осъществяваха радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два кораба и два брегови поста. Катер от състава на ВМС ще бъде в готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС. Република Сърбия, Украйна и САЩ участваха със зенитно-ракетни дивизиони. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК С-300, „Нева“, „Куб“ и „AVENGER“.

Източник: http://websrv.mod.bg/


armymedia.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Teraflop 20 юли 2017, 08:27
   
  3
   
  1

  - Как се нарича човек с висше образование?
  - Висшист.
  - А този със средно образование?
  - Среднист.
  - А човек с начално образование?
  - Началник.

 2. #2
  БЕН ГЪН 20 юли 2017, 12:53
   
  3
   
  2

  Каква оценка може да даде този Visceral-ен патриотар?

 3. #3
  2 процента да гоева 20 юли 2017, 22:05
   
  0
   
  0

  Как сме щели да постигнем 2 процента????? Много просто!
  Не с увеличение на парите за отбрана, а с тяхното запазване при намаление на общата сума. Анадъмо????

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка