Министър Каракачанов предпочита да дава военни клубове на общините под наем, а не безвъзмездно

Pan.bg 22 юли 2017 | 08:55 views (1700) commentaries(1)
img Спирдон Спирдонов

Според народния представител Петър Витанов, МО започва усилена разпродажба на 11 военни клуба, които са в Крумовград, Момчилград, Разград, Средец, Самоков, Сливница, Телиш, Симеоновград, Белене, Бояново и Нова Загора. Защо, попита той по време на днешния парламентарен контрол министъра на отбраната Красимир Каракачанов, се продават единствените места със социално значение за военнослужещите от запаса и резерва и какво ще предприеме МО, за да преустанови тази практика.

Министър Каракачанов отговори, че с част от изброените имоти, които се определят с отпаднала необходимост за МО, действително са извършени разпоредителни действия. Военният клуб в Нова Загора с площ 231 кв. м е продаден за 49 500 лв. Гарнизонния военен клуб в Сливница е прехвърлен безвъзмездно на Общината. Същата съдба има и Гарнизонния военен клуб в Средец. С останалите клубове, които се изброяват във въпроса, не са извършени разпоредителни действия, посочи министърът. Той поясни, че средствата, които се получават от продажба на военни имоти влизат в държавния бюджет.

Каква е визията на министър Каракачанов?

„Не на всяка цена да бъде продавана собственост на МО. Там където има интерес от общини, например Община София е заявила желание да й бъде прехвърлен един имот за разширяване на гробищен парк, след като има обществен интерес и е с отпаднала необходимост, аз ще го подкрепя. На други места, след като става въпрос за подобни клубове, които споменавате, ако има възможност те да бъдат дадени под наем, а не прехвърлени безвъзмездно на общината, е по-добрият вариант от гледна точка на интереса на МО. Всичко е въпрос на конкретен проблем в даденото населено място. Моето предпочитание е да използваме тези имоти за генериране на допълнителни приходи, които, макар че влизат в Министерството на финансите, като министър на отбраната ще мога да поискам средства за увеличаване на заплатите на военнослужещите, ремонт и възстановяване на военна техника и т.н.”

След репликата на народния представител Петър Витанов, който благодари за отговора, министърът продължи да развива намеренията си: „Наистина има много хубави имоти, които са военни клубове и могат да бъдат използвани по предназначение, ако, обаче, бъдат ремонтирани. Такъв е случаят във Видин, такъв е случаят в Пловдив, такъв е случаят и в Разград. Има и други имоти, които заради състоянието, в което се намират, не могат да бъдат използвани за нищо. Затова, не случайно казах, че предпочитам подобни имоти, вместо да стоят и да се рушат и вместо да бъдат продадени за частни интереси, да бъдат предоставени за ползване или под наем на общините. След възстановяване, действително да бъдат имоти, които и военните съюзи, запасното войнство и гражданите да ги ползват. Има сгради, които са уникални и са паметници на културата. Поради липсата на средства и поради факта, че към тях не е проявяван интерес за развиване на някаква дейност, са западнали до такава степен, че са опасни за използване. Това е моето предпочитание – на общините под наем или пък някоя военно-патриотична организация да го ползва под наем, може да бъде символичен, но да има ангажимент, а не прехвърляне безвъзмездно. Защото има случаи във времето, когато подобни имоти, прехвърлени на една или друга община стават обект на продажба.”

***

С министъра на икономиката работим за получаване на лицензи от руската страна, за да може авиоремонтният завод "Авионамс" да започне ремонт на изтребителната и другата летателна техника на ВВС. Това каза министър Каракачанов по повод на въпрос на депутата Николай Цонков. Практиката да се източват финансово държавните предприятия в структурата на МО е дългогодишна, допълни още той. Една част от тях отдават съоръжения, складова база и територия, като се занимават предимно с вземане на наеми, а не с производствена дейност. Частните фирми, каза министърът, трупат големи печалби за сметка на „мижавите наеми, който получава съответната фирма на ТЕРЕМ”. Трябва, посочи той, МО да направи всичко възможно да затегне пробойните, от които изтичат средства, да реализира печалби, за да има моралното основание да настоява за повече пари от държавния бюджет.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Teraflop 22 юли 2017, 09:10
   
  0
   
  0

  Двама нашенци на площад Сан Марко.
  - Скъпи,виж колко много гълъбчета!Имаш ли хляб?
  -Нямам хляб..давай,ще ги ядем без хляб!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка