ВАЖНО: ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР ДАВА РАЗЯСНЕНИЯ ЗАЩО ПРИЕХА ОЩЕ 3 ГОДИНИ СЛУЖБА!

Pan.bg 01 фев 2020 | 20:19 views (5206) commentaries(2)
img

Министър Каракачанов за промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили

Министър Каракачанов за промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили
Въвеждаме мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан І ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност за срок една година, казва министърът на отбраната на заседанието на правителството при одобряване на промените. И продължава: „Има няколко случаи. За съжаление тенденцията е това да става трайно. На една и съща длъжност престояват повече от 4-5, има 7 години на една длъжност. За справка началникът на отбраната, най-висшия офицер в армията, мандатът му е 4 години. И толкова!“ Какво още каза министърът за пределната възраст за военна служба и другите поправки?

Спирдон Спирдонов

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, с цел намаляване и преодоляване на некомплекта на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили и съобразено с практиката и опита на останалите партньорски държави от НАТО предлагаме тези промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Първо, увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия.

Ето конкретния случай – флотилен адмирал Чубенков. Един достоен български офицер на 58 години излиза в пенсия. Практиката минималната граница в натовските държави е 62 г. за такава длъжност. До 65 за по-висшите офицери. При нас е ниска – 58.

Второ, възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред.

Тук първоначалният вариант имаше забележка от КОНПИ за това, че не сме регламентирали точно реда. Регламентиран е и е вкарано в проекта за закон. Това забави и гледането му днес на Министерски съвет с една седмица.

Също така регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.

Сега е 28 години. Пълно е със случаи на хора на 29, 30, 32, 33, 35 г., които искат да постъпят на служба, но нямат право, тъй като по закон е до 28 г. Уточнението тук е ясно, дължа да
го направя и за протокола, и за колегите, че изискванията за физическо, психическо здраве, подготовка и т.н. си остават в сила. Ако ти си на 36, 37 или 38 години, ако отговаряш на всички критерии, на конкурса и си физически здрав, психически здрав, т.е. и един млад и един на 38 г., който също е млад, ако отговаря на тези критерии, просто вдигаме границата за постъпване.

Според мен още когато е приеман закона доста неразумно са изчислявали, че трябва един войник минимум да има 18 години служба до края. Масовата практика показва, че постъпва, сключва договор за три години, още три години, а една част от тези след първия тригодишен договор напускат. Така че, един 32, 35, 36 годишен мъж или жена, които са годни спокойно могат да изкарат един-два договора, стига да имат желание.

Въвеждане на мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан І ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност за срок една година.

Има няколко случаи. За съжаление тенденцията е това да става трайно. На една и съща длъжност престояват повече от 4-5, има 7 години на една длъжност. За справка началникът на отбраната, най-висшия офицер в армията, мандатът му е 4 години. И толкова!

И затова въвеждаме принцип, за да може да има ротация, а не заседяване и по този начин ще даваме възможност на по-млади офицери отдолу да заемат по-висши длъжности и да се развиват.

Също така сме предвидили промени в Закона за военното разузнаване. Привеждане в съответствие със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България на текста: „директор на Службата“ може да бъде военнослужещ с висше военно звание.

В сега действащия закон не е уточнено изрично, е длъжността е част от висшия команден състав. И второто уточнение, което правим с тази промяна е изрично конкретизиране в случай, че длъжността „директор на Служба „Военна информация“ бъде определена за цивилен служител същия да има всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение, т.е. званието, което той няма.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  beni 02 фев 2020, 18:35
   
  60
   
  12

  какъвто министъра , такива и пълководците , пълна пародия на дебелаци и пенсионери.
  къде в друга държава я има, пенсионери да управляват армията.
  Срам!

 2. #2
  САМО НАПРЕД 02 фев 2020, 20:50
   
  74
   
  15

  СТИГА КОМУНИЗЪМ, СТИГА ПЕДЕРАДЕВЩИНИ!

  АПЗта ВЪН НА МОМЕНТА!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker