ГОРЕЩО: ОДОБРИХА СПЕШНИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ВОЕННИТЕ, ЗАСЯГАТ ВСИЧКИ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!!!

Pan.bg 01 фев 2020 | 20:31 views (5707) commentaries(4)
img
Одобрени са промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България
Otbrana.com


Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Предлаганите промени в закона имат за цел намаляване и преодоляване на некомплекта на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили и създаване на подобри условия за развитие на старшите офицерите, заемащи академични длъжности, съобщават от правителственатa информационна служба.

Предлага се увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба /по чл. 160, ал. 1 и 2 от ЗОВСРБ/ за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация /по чл. 160, ал. 3 от ЗОВСРБ/и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.

Предвижда се възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред. В законопроекта е заложено също регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.

Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност (в същото или повисоко длъжностно ниво) за срок една година.

Прецизира се и разпоредбата на чл. 24, ал. 3 от Закона за военното разузнаване относно вида на правоотношението на директора на Служба „Военна информация“, когато длъжността „директор на Службата“ се заема от цивилен служител, съответно изрично се регламентира, че когато длъжността е определена за военнослужещ с висше военно звание, той е офицер от висшия команден състав на въоръжените сили по смисъла на чл. 136 от ЗОВСРБ.

***

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да освободи флотилен адмирал Мален Чубенков от длъжността „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“ и от военна служба, считано от 06.02.2020 година, поради навършване на пределната възраст за притежаваното звание.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Разочарован 02 фев 2020, 17:30
   
  27
   
  3

  А гратисен период за непридобилите право на пенсия?

 2. #2
  Специалист 02 фев 2020, 22:23
   
  25
   
  1

  Честито на всички печеливши, вече няма да има нови пенсионери в армията. Не са ясни критериите за военните пенсионери. Тези мотивирани предложения са основа за корупция сред командирите. Въвеждането на мандат за полковниците е много добра идея. Пример е учебната база в долна митрополия. Там даже се сравняват с божества и останалите се обръщат към тях с Ваше величество господин полковник. Дори искаха да закриват нивото ВВВУ.. А какви божествени купони се вихрят там -мечта за всеки цар.

 3. #3
  САМО НАПРЕД 03 фев 2020, 06:53
   
  50
   
  7

  СТИГА КОМУНИЗЪМ, СТИГА ПЕДЕРАДЕВЩИНИ!

  АПЗта ВЪН НА МОМЕНТА!

 4. #4
  Освалдо 16 фев 2020, 22:15
   
  0
   
  0

  А бе, и на мен ми предложиха да си оттегля рапорта за уволнение, поради пределна възраст, но казах Не. Стига толкова. Парите не са всичко на този свят. Има далеч по-хубави неща...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка