Афера на века: ЦРУ и германци шпионирали 120 държави с машини за кодиране (Обзор)

Pan.bg 13 фев 2020 | 05:44 views (740) commentaries(0)
img 24chasa.bg


Превзели швейцарска фирма, правила устройства за криптиране

ЦРУ в сътрудничество с разузнаването на ФРГ е осъществило шпионската операция на века, като е получило достъп до секретната кореспонденция на над 120 страни в света в продължение на близо 50 години, разкрива разследване на в. “Вашингтон пост” и германския тв канал ZDF.

Съобщенията били получавани от двете спецслужби благодарение на секретен контрол върху швейцарската компания “Крипто” (Crypto AG), която произвеждала оборудване за криптиране още от времето на Втората световна война. От 1970 г. фирмата станала тайно собственост на ЦРУ и западногерманското разузнаване.

Те контролирали

всичко - от

наемането на

служителите

до насочването на продажбите. Преди това, от 1958 г., компанията била под надзор чрез фирма в Лихтенщайн.

Шпионите променяли устройствата за криптиране и много държави, без да подозират, купували машини, които давали на ЦРУ и спецслужбите на Федерална република Германия възможност за достъп до секретната кореспонденция. Подслушването ставало с помощта на специално създадени “дупки” в системата на сигурността на шифрирането.

Разузнавателната дейност, известна като “Операция Рубикон”, засегнала близо 120 страни, сред които Иран, Саудитска Арабия, Ватиканът, Египет, Либия, Индия, Пакистан, страните от Латинска Америка. Швейцарският неутралитет бил важен фактор, който определял голямото търсене на машините за криптиране. СССР и Китай обаче стояли далече от компанията, защото имали подозрения. Според бивши разузнавачи през 80-те години на миналия век

през

оборудването

на “Крипто”са

минавали 40%

от цялата тайна

дипломатическа

кореспонденция

в света. В документите на ЦРУ операцията е наречена “разузнавателният успех на века”.

Разследването показало, че германското разузнаване БНД, без знанието на федералното правителство, заработвало милиони, които отивали в черни каси. Двете спецслужби непрекъснато спорели на кого да продават оборудването. Германците не искали да шпионират съюзници, а американците смятали, че отношението към тях трябва да е като към страните от Третия свят.

ЦРУ и БНД знаели за готвещото се сваляне на чилийския президент Салвадор Алиенде. Декодираните телеграми на аржентинския военноморски флот, които ЦРУ и БНД предали на Великобритания, имали “решаващ принос” за британската победа през 1982 г. за Фолкландските острови, посочва разследването. Благодарение на устройствата САЩ можели да

наблюдават

действията на

иранските лидери

по време на заложническата криза през 1979 г.

Двете разузнавания отказали коментар на “Вашингтон пост”, макар официални лица от САЩ и Германия да не оспорвали достоверността на документите, пише изданието. Бившият държавен министър, отговарящ за координацията на действията на немските спецслужби при правителството на Хелмут
Кол, потвърдил в интервю за ZDF съществуването на “Операция Рубикон”. Според него тя е допринесла за световната сигурност.

Първите подозрения по повод криптографията се появили през 70-те години след изтичане на преписка между Агенцията за национална сигурност на САЩ и основателите на “Крипто”. Обектите на следеното получавали предупреждения заради недостатъчно предпазливи заявления на американски чиновници, в това число и президента Роналд Рейгън. Той публично казва, че САЩ прехващат съобщенията на либийските чиновници, причастни към взрива в берлинската дискотека “Ла Бел” през 1986 г.

През 1992 г. един от продавачите на оборудването е арестуван в Иран. Немското разузнаване излиза от операцията след този скандал, а ЦРУ изкупува германската част от компанията и продължава да действа минимум до 2012 г.

По думите на бивши и сегашни американски чиновници

активите на

компанията са

продадени едва

през 2018 г.

Междувременно тя губи позициите си заради развитието на технологиите на онлайн шифроването. Сегашните собственици на “Крипто” обявили, че не могат да коментират историята. Днес компанията работела изключително на швейцарския пазар на сигурността.

Швейцарските власти обаче са започнали разследване за проверка на изложените факти. Според журналистическите материали висши длъжностни лица в Швейцария са били осведомени за ролята на САЩ и ФРГ във връзка с компанията “Крипто” и са правели всичко да прикрият тези отношения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка