Разузнаването ще бори хибридни атаки, ДАНС с право да проверява лични документи

Pan.bg 25 фев 2020 | 02:44 views (426) commentaries(0)
img 24chasa.bg

Държавна агенция “Разузнаване” да може да обработва, съхранява и използва информация за хибридните атаки, както и за асиметричните рискове и заплахи. Такова предложение за изменение в Закона за Държавна агенция “Разузнаване” са внесли депутати от ГЕРБ.

Сред основните промени, разписани от тях, е преминаването на агенцията от сегашните ѝ чисто аналитични към по-оперативни функции.

Предлага се създаване на ново междуведомствено контратерористично звено, чието седалище ще е именно в ДАР. В него ще участват и органи и структури на прокуратурата, МВР, Държавна агенция “Национална сигурност”, служба “Военна информация” и агенция “Митници”. Според мотивите на вносителите то ще гарантира бързина при образуването на наказателно производство и налагане на административни мерки спрямо лица, за които е придобита информация за извършване и подготовка за терористични действия. На органите и структурите в състава обаче няма да бъдат възлагани допълнителни функции.

Средствата за новото звено пък щели да дойдат от бюджета. По разчети на вносителите ще са нужни 1,5 млн. лв. допълнително към бюджета на външното разузнаване за тази година. За издръжка и текущи разходи от тях ще се отделят 610 хил. лв., а за капиталови разходи 890 хил. лв.

Законопроектът предвижда и автомобилите на ДАР да могат да се движат със специален режим в случаите, в които пренасят пратки с разузнавателна информация или се превозват високопоставени служители.

Въвежда се и забрана бивши служители на агенцията да осъществяват контакти с лица, станали им известни по време на оперативно-разузнавателната дейност, освен ако не им е дадено изрично съгласие от председателя на агенцията за това.

Органите на ДАНС пък сами да могат да правят проверка, за да установят самоличността на лицата, които разследват, предвижда промяна в закона за агенцията за национална сигурност, която се прави през преходните и заключителни разпоредби на този за ДАР. В момента тази дейност се извършва от Министерството на вътрешните работи по искане на ДАНС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker