ВЪПРОС: ЗАЩО СЛЕД КАТО ВОЕННАТА ЗАПЛАТА Е УВЕЛИЧЕНА С 30 ПРОЦЕНТА, НЯМА НИКАКЪВ ИНТЕРЕС КЪМ ВОЕННАТА СЛУЖБА?

Pan.bg 02 юни 2020 | 11:29 views (2670) commentaries(1)
img
pan.bg

Народното събрание прие днес внесения от правителството Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2019 г. с гласовете на 93 депутати. 30 се въздържаха.

Както обикновено се случва в последните години, интересът от страна на депутатите по тази тема бе слаб. Дори в един момент имаше опасност да не се гласува процедурното предложение за присъствие в залата на заместник-министъра на отраната ген. Атанас Запрянов поради недостатъчен брой народни представители. След малко изчакване и покани от квесторите се събраха 74 гласа и обсъждането премина с участие на представител на вносителя. Дискусия се състоя. В нея, обаче, се включиха единствено членове на Комисията по отбрана. В общи линии се повториха тезите от заседанието на комисията миналия четвъртък.

Правителството дава следната оценка на състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2019 г.: "И през 2019 г. състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволяваше изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи."

Валентин Радев от ПГ на ГЕРБ докладът е точна снимка на състоянието на отбраната и въоръжените сили. Той, обаче, постави няколко въпроса, на които следва да се търсят отговори. Защо, например, след като се увеличават вече трета година с по 10 процента заплатите в армията, а съвсем скоро бе вдигната и пределната възраст за военна служба, според званието, няма достатъчно кандидати за военнослужещи. Явно е, че не всичко е във възможностите на Министерството на отбраната, смята той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Niakoisi 03 юни 2020, 23:33
   
  16
   
  0

  Не се чудете, дами и господа управляващи, че няма желаещи за армията. Колко пъти се гаврите като променяте условията на военна служба в ущърб на военнослужещите? В другите нормални армии промените касаят само тези, които са новопостъпили при новите условия, а за тези на служба важат старите условия, ако ги ощетяват по някакъв начин или поне им се дава право да избират при новите условия ли да служат или да си остане при тези за които са се договорили като са почнали службата си. Едностранно увеличавахте годините за служба от 20 на 25 години, после още веднъж на 27 г., а за капак въведохте и избирателно възраст като изискване дискриминационно да важи за едни, а за други не. Въведохте понятието АПЗ, което го няма никъде другаде в армия на НАТО. Всеки е убеден, че армията, където по правило би трябвало да има най-голяма сигурност за военнослужещите и семействата им, е напълно несигурно място с постоянни промени, които опорочават всичко. Сега ще берете плодовете на безхаберието си и късогледството си, вследствие от нескопосаните решения, които сте приели, дами и господа политици!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка