Измененията в Конституцията на Русия влязоха в сила! Владимир Путин може да остане президент до 2036 г. /СНИМКА/

Pan.bg 04 юли 2020 | 14:17 views (562) commentaries(0)
img
pan.bg

Нововъведенията в основния закон на Руската федерация означават обезсилване на президентските срокове на Владимир Путин и позволяват на властите да не изпълняват решенията на международни органи. Влизането в сила на измененията бе белязано от малък скандал.

Измененията в руската конституция, инициирани от президента Владимир Путин, влязоха в сила в събота, 4 юли. Поправките засегнаха 22 члена от основния закон на страната. Освен всичко друго, те означават отмяна на президентските срокове на настоящия държавен глава, позволяват на властите на Руската федерация да не изпълняват решенията на международни органи, а също така разширяват ограниченията за държавните служители.

"Конституция на президента на Руската федерация"

Влизането в сила на иновациите бе белязано от малък скандал. Документ с текста на новата редакция на конституцията беше публикуван на официалния интернет портал на правната информация на страница, озаглавен „Конституцията на президента на Руската федерация“, заяви Григорий Мелконянц, съпредседател на движението „Гласът“. След известно време страницата беше преименувана, но копие с оригиналното име е достъпно в базата данни archive.org.

Гласуването на измененията се проведе от 25 юни до 1 юли. Според Централната избирателна комисия на Русия 77,92 процента от избирателите одобриха промените в основния закон, 21,27 процента се изказаха против. Избирателната активност беше 67,97 процента.

Изключването на квалифициращата дума „подред“ от нормата за броя на сроковете за длъжността президент позволява на Владимир Путин да се кандидатира отново на изборите през 2024 и 2030 година.

Източник: dw.com Снимка: dw.com

Превод и редакция: pan.бг

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка