ДЕКЛАРАЦИЯ НА КАМАРАТА НА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Pan.bg 13 юли 2020 | 07:53 views (1237) commentaries(11)
img ПАН.БГ


По повод безпрецедентната обстановка в страната, ние от Управителния съвет на Камара на следователите в България (КСБ) като сдружение за защита независимостта и професионалните интереси на следователите, остро възразяваме срещу опитите Прокуратурата да бъде въвлечена в политически борби и скандали, целящи дискредитирането на институцията, статута на българските магистрати и независимостта на съдебната власт.

Като най-представителната съсловна организация в системата на съдебната власт, чиито приоритети са утвърждаване законността и противодействие на престъпността, защита правата на човека и интересите на гражданското общество, сме особено бдителни към опитите за намеса върху дейността на правоприлагащите органи. Считаме, че разследванията, водени от Прокуратурата на Република България, от която следователите са част, и извършените по тях действия са на принципна основа и произтичат единствено и само от Закона, независимо от разследваните лица и ведомствата, и институциите, които те представляват. Навежданите през последните дни, чрез изявления на политици, твърдения за неравнопоставеност и избирателност при провеждане на разследвания срещу лица, заемащи високи държавни длъжности, се явяват директен опит за намеса в независимостта на Прокуратурата и поставянето й в ситуация на зависимост от политически субекти.

Следим с безпокойство изявленията на държавния глава Румен Радев през последните дни, в които той открито нападна действията на правоприлагаците органи. В серия от политически изказвания - „Прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии“, „Нежеланието на прокуратурата да види сигналите за огромна корупция и грабеж на държавни средства издава страх и зависимости“, заяви, че не вярва на прокуратурата и поиска оставката на главния прокурор. Подобни изявления и то от президентската институция не само, че дават лош сигнал за държавността, но и говорят за незачитане разделението на властите, като основен принцип на правовата държава. Считаме, че тези изявления накърняват престижа на Държавата, институциите и в частност цялата съдебна власт, освен във вътрешен план, така и пред международните ни партньори.

В този смисъл остро възразяваме срещу политическия натиск, целящ да предизвика скандал и политическа криза в страната, външна намеса в работата на независимата съдебна власт и поставяне под съмнение професионалните ни действия при утвърждаване законността, противодействието на престъпността и защита на гражданските права и интереси. Наред с това от КСБ не приемаме твърденията на отделни политици, квалифициращи ни като част от „хунтата“ и „мафията“ в
съдебната система.

Призоваваме всички институции, политически субекти и медии да отстояват разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти в страната и да не допускат институционални и междуличностни конфликти!Управителния съвет на Камара на следователите в България
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  ванете 13 юли 2020, 10:37
   
  36
   
  2

  Следователи и прокурори дружно се защитават от общественото мнение! А защо за 30 години не можаха да съберат доказателства за осъжда нето на поне един корумпиран политик? И защо всички ние плащаме обещетения на бандити осъдили България в Страсбург, заради нарушаване на правата им при арест и следствие??? Това са те големите ( зависими ) професионалистви!!!

 2. #2
  KOREKTOR 1 13 юли 2020, 11:05
   
  23
   
  7

  "Като най-представителната съсловна организация в системата на съдебната власт, чиито приоритети са утвърждаване законността и противодействие на престъпността, защита правата на човека и интересите на гражданското общество, ................................................"

  АМИ ЛАЙНАРИ ДОЛНИ ПРОДАЖНИ И ЛИЦЕМЕРНИ ,

  КАТО СА ВИ ТАКИВА ПРИОРИТЕТИТЕ , ЗАЩО ТОГАВА БАШ МАФИОТА ТИКВОНИЙ И

  МАФИОТСКАТА МУ КРАДЛИВА ШАЙКА НЕ СА В ЗАТВОРА БЕ ВАЩА МАМА ДВУЛИЧНА ?

 3. #3
  jeliazko3y 13 юли 2020, 13:30
   
  18
   
  4

  Отговор на коментар: #2
  Как да вкарат тиквоний и шайката му в затвора като всички папкат от едно място.

 4. #4
  007ЛЛЛ 13 юли 2020, 14:40
   
  17
   
  2

  нормално е следователите да са на страната на управляващите, които и да са те, нищо ново под слънцето, слуги на господарите, какво очаквате?

 5. #5
  гост 13 юли 2020, 14:59
   
  14
   
  2

  Има една грешка в текста - камара трябва да е камОра. И всичко си идва на мястото! :)

 6. #6
  САМО НАПРЕД 13 юли 2020, 19:18
   
  5
   
  3

  Отговор на коментар: #2

  другарю,$л€доват€лит€ И прокурорит€
  ПО ПРОИЗХОД $а $и ваши-
  Б$П(БЪРЗО $ВИЙ ПАРИТ€)!

  А ПАРИТ€ Н€ МИРИШАТ, КАЗВАТ КОМУНЯГИТ€!

  КОЛКОТО ДО рум€н -
  ФАЛШИВИЯТ Г€Йрой -МНОГО Е О$РАН,
  ПЛАЧЕ ЗА ИМПИЙЧМЪНТ И ЗАНДАН!

  P.S.

  БЪРЗО Д€$И МЕ ЦЕЛУНА,
  ПО БАСТУНА,ПО БАСТУН...!:)) 7. #7
  KOREKTOR 1 13 юли 2020, 21:42
   
  4
   
  4

  ЗА #6

  ЙОВОВ,

  ДВА,

  ДВА ЙОВОВ.

 8. #8
  UCK 14 юли 2020, 12:12
   
  0
   
  2

  Отговор на коментар: #7

  циганска мършо дека си да ти е.п.м

 9. #9
  парламентарен въпрос 14 юли 2020, 15:01
   
  0
   
  0

  Какво е е.п.м.?

 10. #10
  KOREKTOR 1 14 юли 2020, 20:38
   
  1
   
  0

  ЗА #8 UCK

  НА МАЙКА ТИ В ПУТКАТА ДОБИТЪК.

 11. #11
  UCK 15 юли 2020, 07:12
   
  0
   
  1

  Отговор на коментар: #10

  къдя е дъртата мангалка макя ти?че пак да фърлам вътре.
  манаф вмирисан ДЕКА СИ?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка