АКАДЕМИЧНО СЛОВО НА НАЧАЛНИКА НА ВВМУ ФЛОТИЛЕН АДМИРАЛ БОЯН МЕДНИКАРОВ ПО ПОВОД ПРОМОЦИЯТА НА "ВИПУСК 2020"

Pan.bg 10 авг 2020 | 21:24 views (303) commentaries(0)
img АКАДЕМИЧНО СЛОВО
на Началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
по повод Промоцията на студентите от „Випуск 2020”

Скъпи випускници,
Уважаеми дами и господа

В живота на всеки човек има събития от съдбоносно значение. Днешният ден, скъпи млади хора, отбелязва едно такова събитие във вашия живот. Събитие, което вярвам, че никога няма да забравите - тържествената академична промоция на студентите от „Випуск 2020” на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.
През тази промоция своите дипломи от флотската ни Алма матер ще получат над 350 абсолвента, успешно завършили обучението си в образователно-квалификационните степени „бакалавър” и „магистър”. Дипломи, международно признати, подпечатани с печата на най-старото висше техническо училище в България и маркиращи бъдещия успех в живота на нашите възпитаници.

Скъпи випускници,
Гордея се с Вас, с Вашите високи успехи!
Не забравяйте, че всички успешно положени от Вас изпити са резултат от Ваши победи. Победи, които ще Ви дават увереност, за да вървите напред. Животът е за смелите, можещите и знаещите. Във вашата професионална и житейска реализация ще преминавате и през успехи, и през препятствия. Помнете, че с бъдещите си действия Вие ще представяте не само себе си, а и всички Ваши колеги, с които заедно сте учили, ще представяте своите преподаватели, ще представяте институцията ВВМУ.
Не преставайте да учите и ще бъдете винаги сред първите. Вашето обучение за овладяване на изкуството на една от най-престижните професии – морската, завърши. Ние бяхме взискателни, защото имахме огромна отговорност пред вас. Отговорността да Ви научим и да Ви подготвим за момента, в който ще търсите своята професионална реализация. Вие вече сте морски капитани, корабни и океански инженери, електро- и радио- инженери, IT експерти, специалисти по управление и експлоатация на гражданския флот, морските и речни пристанища. Вие имате не просто висше образование, а гаранция за квалитетна теоретична и практическа подготовка, която Ви превръща в международно търсени експерти в своите професионални направления.
През тази година отличникът на Випуск 2020 е колегата Андреана Иванова, показала перфектни резултати в изучаването на специалността „Мениджмънт на водния транспорт”. Позволете ми да споделя с вас, че преди четири години, когато тя прекрачи прага на морската ни Алма матер, категорично заяви, че нейното име ще стои един ден на стената на отличниците. Това вече е факт и доказателство, че поставиш ли си цел, нищо не
може да те спре, за да я постигнеш. За което я поздравявам лично и й пожелавам да продължава да бъде винаги толкова отговорна, устремена, напориста и да не спира да се надгражда.

Скъпи колеги,
В голяма степен Вие дължите днешния ден и на Вашите родители. На Вашите семейства и близки благодаря за вярата, безусловната подкрепа и търпението да са с Вас в нелеките моменти на Вашето обучение. Поздравявам ги, че са възпитали толкова будни и можещи хора. Скъпи родители, гордейте се в Вашите деца, днес приключва един важен етап от техния живот. Ние, техните преподаватели, смятаме, че сме им дали необходимите знания и практически умения, показали сме им подходи за правилно решаване на проблемите. Спокойни сме, че те притежават интилигентност, знания и умения, които ще им позволят успешно да се справят с всяко предизвикателство.

Скъпи випускници,
Не забравяйте, че обучението в морската ни Алма матер е не само условие за успешна професионална реализация, но и възможност да откриеш себе си, да докажеш себе си, да осъществиш идеите си. Нашето училище е място, където идеалите, въображението, усилията, приятелствата, постиженията намират общ покрив, където всеки може да намери своята лична причина да живее буден, да придобие мъдрост и смелост, водещ до успех и щастие. Вашата младост е залог за бъдещето, тя е символ на всичко ново и напредничаво, заредена е с енергията и амбицията на откриватели, които са готови да реализират в пълна степен всичко онова, което са получили като дар от своите преподаватели и наставници.
Нека получените днес дипломи винаги да Ви напомнят, че всяко добро начинание се увенчава с успех, когато е съпроводено с борбеност и със стремеж за развитие. Повод за гордост е, че много от нашите възпитаници имат успешна професионална реализация във всички ключови отрасли в нашата страна и в чужбина. Те се изявяват като ръководители на учреждения и фирми, обществени и неправителствени организации, изявяват се и в управлението на държавата.
За превръщането на Морско училище в национален, европейски и признат на световно ниво образователен и научноизследователски център, с висок авторитет сред обществото и бизнеса, пълноценно интегриран в европейското образователно и изследователско пространство, несъмнена заслуга имат най-вече хората, които работят във ВВМУ: преподаватели, изследователи, командири, административни и осигуряващи звена. Но успехите ни не биха били така значими без помощта и на институциите, реализиращи политиката в областта на висшето морско образование. Независимо от трудностите и препятствията, с които се сблъсква развитието на висшето образование и особеностите на политическата конюнктура, бих искал да изразя благодарност за подкрепата на Министерство на отбраната, Министерството на образованието и науката и Изпълнителна агенция „Морска администрация“, на Областна администрация - Варна, за доброто взаимодействие и сътрудничество с Община Варна. Благодарности и на колегите - ректори, за доброто взаимодействие в най-различни посоки и направления.
Съвременното състояние на нашето училище е плод на натрупване на добри практики и ярки традиции от поколенията преди нас, стабилна основа за новите ни успехи в различни направления на морското образование и наука. Най-новите ни симулатори и научно-изследователски комплекси имат изключително важно значение както за нас като преподаватели и изследователи, така и за нашите възпитаници. Те свидетелстват за ръст на качеството на обучението и научните изследвания.
С радост отбелязваме сериозния интерес към обучението във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” от нашите чуждестранни колеги. През настоящата учебна година във Флотската Алма матер 483-ма чуждестранни студента от 14 нации усвояваха тайните на морската наука. Днес 48 абсолвента от Гърция, Турция, Полша. За мен е голямо удоволствие да обява, че най-висок резултат сред всички чуждестранни обучаеми в училището показа Теодорос Мосхос от Гърция за специалността „КММ”.

Уважаеми млади колеги,
В края на своето слово, ще си позволя да Ви дам няколко съвета:
- Бъдете хора, които вярват в това, което правят. Вярвайте във Вашето успешно бъдеще и се стремете към него. Знайте, че онези, които гледат само към миналото и настоящето, със сигурност ще пропуснат бъдещето.
-Бъдете смели в мечтите си, неуморни в делата си в името на личния и колективен успех. Пазете свято името на Висшето военноморско училище, защитавайте достойно професионалната си подготовка; използвайте научните си познания единствено за добро, за напредък. Бъдете добри хора, спазвайте и утвърждавайте основните принципи на човешкия морал.
- Знайте че, неуспехите са неминуема част от нашия живот. Невъзможно е да живеете, без да се сблъскате с неуспех в някое от Вашите начинания. Неуспехите не са забавни, те могат да имат и много тежки последици. Но ще сбъркате, ако изживеете живота си прекалено предпазливо, страхувайки се от него.
Вашият път, скъпи абсолвенти, както казах, няма да е прав и няма да е лек. Затова Ви пожелавам:
- Позитивна енергия, за да Ви движи по пътя!
- Чувство за хумор, за да Ви е леко при трудностите!
- И разбира се здраве - за да можете да достигнете там, закъдето сте се запътили!
На добър час и попътен вятър, Вапцаровци!

Флотилен адмирал професор д.в.н Боян Медникаров
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка