Турският парламент удължава мандата за операции в Сирия и Ирак за една година

Pan.bg 07 окт 2020 | 18:49 views (331) commentaries(0)
img
пан.бгТурският парламент удължава армейския мандат за операции в Сирия и Ирак за една година
Гласуването по този въпрос се проведе на 7 октомври

Турският парламент одобри искането на правителството да удължи правомощията на въоръжените сили за провеждане на операции в Сирия и Ирак за една година. Гласуване по този въпрос се проведе днес.

В съответствие с издадения мандат турската армия има законната възможност да провежда военни операции извън страната - в Сирия и Ирак. Освен това позволява разполагането на контингенти и военни бази на държави на територията на Турция, които подпомагат въоръжените сили на републиката или участват в тези трансгранични операции.

В миналото Турция вече е провела три военни операции на територията на съседна Сирия: „Щитът на Ефрат“, „Маслинова клонка“ и „Източник на мир“. В резултат на това между граничните градове Азаз и Джераблус е създадена буферна зона за сигурност, Африн е окупиран и територията на изток от река Ефрат е взета под контрол.

Освен това турските въоръжени сили периодично нанасят точни удари по цели на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Ирак, където тази организация разполага с лагери, приюти, командни пунктове и складове за оръжия. Военните са санкционирани за такива трансгранични операции от парламента, който през последните осем години удължава съответния мандат за една година. Анкара смята ПКК за терористична организация и една от основните заплахи за националната сигурност.източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка