ГЕНЕРАЛ ЯВОР МАТЕЕВ, КОМАНДИР НА СКСО: СИЛИТЕ ЗА СПЕЦИАЛНИ ОПЕРАЦИИ ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ МАЩАБНА ТРАНСФОРМАЦИЯ!(Интервю за списание Клуб КРИЛЕ)

Pan.bg 15 окт 2020 | 13:43 views (7880) commentaries(0)
img
Силите за специални операции преминават през мащабна трансформация
Командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев
пред сп. „НАТО и България“

Интервюто е взето през месец август 2020
Автор Димитър СТАВРЕВ
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На 4 юли в Пловдив се състоя церемония по освещаване и връчване на бойното и представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Премиерът Бойко Борисов и заместник министър-председателят по обществен ред и министър на отбраната Красимир Каракачанов връчиха знамената на командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев. Представена бе и новата емблема на Командването. Пловдивският митрополит Николай отслужи ритуала по освещаването. На церемонията присъстваха още председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание о.з. ген. Константин Попов, командири на военни формирования, народни представители, представители на местната и централната власт в Пловдив, ветерани. Сред чуждите гости бяха командващият Специалните сили на САЩ в Европа генерал-майор Кърк Смит, командирът на специалните сили на Гърция генерал-майор Георгиос Цицокостас и командирът на специалните сили на Румъния бригаден генерал Дачиан Шербан.
Министър-председателят Бойко Борисов поздрави военнослужещите от Специалните сили и заяви, че на тях се разчита много: „Убеден съм, че с уменията, които получавате, под ръководството на вашите командири вие ще оправдаете вашия девиз - „Там, където другите не могат“.
Министър Красимир Каракачанов допълни: „Не забравяйте, че в българския военен музей има десетки чужди бойни знамена от победените наши противници, но никъде по света няма пленено българско бойно знаме. Пожелавам ви да пазите знамената чисти и неопетнени и да забивате знамето върху позициите на победения противник, но никога то да не попада в чужди ръце“.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов сподели: „Като началник на отбраната заставам зад Съвместното командване на специалните операции. Заставам зад думата „съвместно“. Ден преди този ритуал той наблюдава на летище Чешнегирово финалния етап от сертификацията на Тактическата група за специални операции и даде висока оценка за действията на военнослужещите. Адмирал Ефтимов благодари на държавното и политическото ръководство на МО за това, че в рамките на Стратегическия преглед на отбраната са ускорили създаването на СКСО. А на генерал-майор Матеев препоръча работа за съвместността, която е необходима в съвременните условия. И го увери, че зад него застават и командирите на видовете Въоръжени сили, както и всички командири на формирования от Българската армия.
В словото си ген.-майор Явор Матеев заяви: „Днес е паметен ден за Силите за специални операции. Те преминаха през върхове, но и през много изпитания. Всичко, което сме постигнали, е благодарение на общия ни труд. Само с вяра и труд мъжете и жените от Специалните сили постигнаха това, което сме днес – извоюваха своето място в йерархията на Българската армия и своето специално място в архитектурата на националната сигурност на Република България.

Всичко това бе повод в средата на юли 2020 г. екип на сп. „НАТО и България“ да посети СКСО и да разговаря с техния командир ген.-майор Явор Матеев.

- Г-н генерал, като командир на СКСО, как оценявате днешното състояние на СКСО по отношение на човешките ресурси, техниката и нивото на подготовка и мотивировка на военнослужещите?
По отношение на мотивацията нашите за военнослужещи и преди, и сега е характерно, че винаги са имали висока мотивация за служба в Специалните сили и в редовете на Българската армия по няколко основни причини - много млади мъже и жени искат не само предано да служат на Родината, но търсят и непревзети хоризонти, нови предизвикателства и рискове, а нашата професия ги предлага в изобилие. Заплащането е на последно място за мотивацията. Така е поне в началото. Смея да твърдя, че тези, които са останали, и за тях службата в Специалните сили се е превърнала в кауза и смисъл на служебния им път за развитие, мотивацията им е на много високо равнище. Все пак, за да скачаш с парашут, за да понасяш физически и психически натоварвания, с каквито нашата професия изобилства, се изисква сериозна мотивация. При нас има няколко подготовки, сред които парашутно-десантна, тактико-специална, огнева, физическа, които са уникални и само за нас като начин на подготовка, като тип на изпълняване на задачите. Така че тези, които през годините са подготвени, са се доказали, тези, които искат да вървят по този път и искат да останат след 2–3 години служба, са изключително мотивирани хора. Няма да крия, че много млади войници се отказват в първите 2–3 години, дори през първата година, и реално не изпълняват и първия си договор с МО, но такава е законодателната база и насила никой не може да остане. Така сме сигурни, че тези, които остават, избират Специалните сили като своя кауза, като професионален път и служба на Родината. Специалните сили са известни с това, че участват в много патриотични мероприятия, събития, посветени на родовата памет, на българската кауза. Провеждаме много мероприятия с Българската православна църква, с Пловдивската света митрополия. Също така работим успешно с местните власти, с държавната власт. Това също допринася за правилния подбор на военнослужещите, защото с около 80% от кандидатите, които приемаме, предварително сме горили с тях на такива мероприятия, в положителния смисъл сме ги „вербували“, запалили сме ги по Специалните сили и когато има конкурси, само подават документи.
По отношение на техниката – както в цялата Българска армия така и при нас има още много какво да се направи, така че да стигнем до нужното и искано от нас ниво, особено по отношение на автомобилната техника. Става въпрос както за бойни бронирани машини, така и за леко бронирани транспортни машини. Тук изоставаме значително. Много ни е стара техниката и работим усилено за реализиране на проект, който да реши въпроса с мобилността на Силите за специални операции, поне на минимално ниво. Проектът е съвсем в началото, преминава през необходимите стъпки като Съвет по оперативни способности, където премина на 13 юли 2020 г.; сега идват следващите стъпки. Търсим и бронирани, на по-високо ниво машини, наситени с въоръжение, средства за разузнаване и навигация, които да бъдат използвани за нашите задачи - борба с тероризма или ликвидиране на последствия от тероризъм; също така и леко бронирани автомобили за разнороден тип задачи. Ето защо казваме, че това е голям проект за мобилност на Силите за специални операции. В него влизат щабни, евакуационни и поддържащи машини. Проектът е от изключително значение за нас. По отношение на КИС техниката също работим усилено - тук получихме много нова техника, основно Harris. Използваме от години техника на тази компания и продължаваме да разширяваме това сътрудничество. Основно получаваме техниката по програмата FMF от САЩ. До скоро ни куцаше и личната екипировка и оборудване, средствата за защита и за придобиване на информация и разузнаване, уреди за нощно виждане и нощни прицели. Мога да кажа, че в последната година, в последния месец, дори днес получаваме нови каски и бронежилетки. Съвсем скоро ще бъдат финализирани конкурсите за уреди за нощно виждане и прицелите за стрелба нощем. Извършихме сериозна модернизация на автоматите АК-47 от последните най-добри серии. В областта на личната екипировка и въоръжението също имаме голям напредък. По отношение на парашутната материална част - ако някъде има коренна промяна в последните години, то е именно тук. Преди 3–4–5 години бяхме на ръба с използването на парашутно-десантната материална част, главно куполни парашути RS-4 и парашути „летящо крило“, вече имаме куполни парашути МС-6 и парашути „летящо крило“ Intruder RA-1. При това бройката им е няколко пъти повече, подчертавам – пъти повече, от положението преди 2–3 години. Може да не отговаря бройката на някои световни стандарти, но е в пъти повече от предишното състояние. Така нашите възможности за водене на подготовка и за безопасност при учебно-тренировъчни и при бойни парашутни скокове се подобриха значително. Парашутите „летящо крило“ Intruder RA-1 вече са за бойно използване, защото позволяват да се носи по няколко способа лично оръжие, боеприпаси и друго снаряжение. И двата типа парашути са от Топ 3 в света за двата типа, изключително качествени системи.
Специалните сили вече имат една съвсем нова способност с използването на БЛА MQ-19 AAI Aerosonde, придобити с договор по FMF от САЩ. Тази система коренно ни обърна представите и ни даде нови хоризонти за разузнаване, за добиване на разузнавателна информация; за много по-акуратен анализ на тази информация, защото е много по-достоверна; спестява много сили, средства и време в жива сила и техника. Тя ни дава способност в реално време да следим, командваме, управляваме и ако се наложи, да коригираме действията на нашите части. Изключително модерна и адекватна система, ще залагаме в бъдеще все повече на нея. Тя се използва вече при подготовки, при сертификации, при съвместни учения с нашите партньори. Стремим се да обучим повече хора за работа с нея, защото засега техният брой е малък. Също така се стремим да ъпгрейдваме системата с някои допълнителни елементи, които още повече ще ни разширят радиуса на действие.

- Генерал Матеев, това, което казвате за техниката, е чудесно, но за да работи, са нужни хора. Така стигаме до тежкия въпрос за това, какъв е некомплектът в СКСО по категории военнослужещи? Колко конкурса за попълване на незаетите места ще бъдат проведени до края на 2020 г.?

Абсолютно сте прав, за управление на техниката са необходими подготвени хора. Аз искрено се възхищавам на нашите хора, които работят с безпилотната техника. Това са един офицер и сержанти, които се справят на изключително високо ниво. Грижат се и експлоатират техника за милиони долари. Неслучайно проведохме много сериозен конкурс, преди да определим кандидатите за тези длъжности. Радвам се, че те оправдаха доверието и към момента я експлоатират абсолютно безаварийно. За цялата нова техника, за която говорихме досега, се стремим да обучим хора, които да я експлоатират надеждно и безаварийно. По отношение на личния състав през 2020 г. успяхме да постигнем много. Защо? Защото допреди три години и половина в Силите за специални операции, тогава 68-а бригада „Специални сили“, 10 години не бяха провеждани конкурси за нови военнослужещи. Можете да си представите как са функционирали Специалните сили или което и да е друго формирование на БА, ако 10 години в него не може да се влее свежа кръв. Какви са били причините сега няма да коментирам, най-общо казано, те са и от обективен, и от субективен характер, важното е, че това се преодоля. От 3,5–4 години ние ритмично провеждаме конкурси за набиране на личен състав. За това време много нови хора дойдоха в Специалните сили. Естествено, това ни натоварва, рисковете стават по-големи. Ще ви дам един прост пример – с тези, които стават парашутисти, защото не всички в Специалните сили са такива. Парашутисти стават бойните оператори от бойните ни формирования. Представете си една хомогенна маса от хора, които скачат 10 и над 10 години с парашут, изключително подготвени и натренирани, и огромна група от военнослужещи с едномесечен, едногодишен стаж като парашутисти. Разбирате колко трудно се напасват да работят безаварийно и как трудно се гради професионализмът в тази професия. От тази гледна точка ни е изключително трудно и предпоставките са много повече, но ние трябва да минем по този път. Ако не провеждаме ритмично конкурси, ще бъдем винаги в некомплект. Ритмично проведените конкурси в последните години ни позволиха да сведем некомплекта към все по-малки стойности. Успяхме, дори в най-тежките дни на кризата с COVID-19, да проведем конкурс и да наберем военнослужещи, естествено, при спазване на всички противоепидемични мерки. Мога твърдо да заявя, че няма нито един от военнослужещите от Специалните сили, нито от влезлите тогава нови бойци, разболял се от COVID-19. Днес и утре (бел. ред. 14 и 15 юли 2020 г.) има нов конкурс, който сме започнали веднага след предния. Това са хора, които са минали през големи цедки, защото медицинските изисквания са много високи, особено за тези, които ще стават парашутисти. Имахме 180 кандидати за 27 обявени места, но малък процент успяха да преминат през Авиолекарската комисия (АЛК), почти 1:8. Тъй като Специалните сили се развиват в изключително положителна насока, щатовете от 1 юли 2020 г. се промениха нагоре и с министерска заповед успяхме да увеличим отпуснатите ни бройки и съм убеден, че днес и утре ще успеем да приемем нови военнослужещи, така че некомплектът в категорията редници и ефрейтори ще бъде около 0%. Разбира се, винаги има едно текущо движение на военнослужещи, хора си тръгват по различни причини - житейски, лични, служебни и здравословни, и това генерира около 5% некомплект, което е нормално.
- Генерал Матеев, това е изключително впечатляващо – на фона на цялостното положение в Българската армия!
Напълно сте прав. Това се дължи на упорита работа през последните 3 - 4 години – срещи, предварителен подбор, спечелването им за тази кауза, „вербуването им“ в добрия смисъл. След днешния конкурс на практика ще ликвидираме некомплекта при редниците, при това при увеличаващи се щатове. При сержантите некомплектът е около 20%, което е нормално, тъй като през последните месеци значително променихме щатовете за тях. Сержант не се става ей така, сержант трябва да се заслужи с показани резултати в работата, с натрупан опит като стаж, да изпълниш минимални критерии, да бъдеш одобрен от комисия, да кандидатстваш и да бъдеш допуснат до обучение. От ноември 2019 г. имаме наш Учебен център, имахме и преди, но той вече е с различен статут и различни способности. Така вече сами ще обучаваме сержанти за Силите за специални операции, с което решихме проблемите, които имахме с обучението на други места. Но обучението за сержанти не може да е на конвейер, така че при увеличаващи се щатове некомплектът за сержанти от около 20–22% е приемлив. До края на 2020 г. ще има поне един модул за сержанти. Така ще бъдат освободени места за редници, които ще бъдат попълнени със следващия конкурс за нови военнослужещи. С новите реалности при нас ще се стремим да държим процента некомплект при редниците около 0% и се надявам до края на 2020 г. при сержантите некомплектът да бъде сведен до 15%. При офицерите в момента некомплектът е около 22–23%. Очакваме няколко офицери по програмата за обучение на най-добрите сержанти, както и випускници от НВУ, с които този показател да падне.

- От Военна академия „Г. С. Раковски“ чакате ли випускници? Има ли обучение на кадри зад граница?

Да, имаме там наши момчета на обучение. Не е голяма бройката, но за всички са определени позициите, които ще заемат, когато се върнат при нас. През последните години във ВА „Г. С. Раковски“ се обучаваха редовно и задочно по 5 - 10 офицери от Специалните сили. През последните 5 години над 25 офицери завършиха Академията. Това съвсем не е малко, но развитието на Специалните сили позволява наличието на нужните щатове за офицери с това ниво на подготовка. По отношение на обучението в чужбина – всяка година задължително има няколко наши офицери, които се обучават в курсове, специализирани за Силите за специални операции, основно в САЩ. Освен това имаме и хора, завършващи оперативно-тактическо ниво на академии, както казваме в България, „малка“ академия. Няколко офицери успяха да завършат в България и в чужбина и стратегическото ниво, т.нар. „голяма“ академия, така че мислим и за бъдещето на Силите за специални операции, включително на най-високо командно ниво – командир, зам.-командир и началник-щаб.

- В момента Силите за специални операции преминават през голяма трансформация. Ще има ли промяна в мисиите, числеността, дислокацията и въоръжението, заложени за СКСО в „Програма за развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032“ и „План за развитие на Въоръжените сили 2026“?

„Програма за развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032“ е основно за ресурсите за отбрана и плановете за модернизация на техниката. „План за развитие на Въоръжените сили 2026“ касае организационното изграждане на Въоръжените сили. И двата документа все още не са приети. За нас преходът започна през 2001 г. и продължава и до днес. Аз съм благодарен на целия личен състав за това, че със своя труд мъжете и жените от Специалните сили си извоюваха своето място в йерархията на Въоръжените сили и в архитектурата на националната сигурност на България. Второ - доволен съм и съм щастлив, че държавното ръководство и политическото и военното ръководство на МО през предходните години повярва в особеното място на Специалните сили в съвременните реалности. Законодателната власт на два пъти чрез промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС) гарантира така, че Специалните сили да имат базата да се развиват по най-добрите световни стандарти. Резултатът бе отделянето от Сухопътните войски преди 3,5 години на 68-а бригада „Специални сили“ като самостоятелно формирование и през 2019 г. бе създадено Съвместното командване за специални операции (СКСО). Подчертавам - съвместно командване, което означава, че военновъздушни, сухопътни и военноморски елементи на Специалните операции действат под съвместно и единно командване. То е с изключително големи задължения и изключително сложни задачи за изпълнение в целия спектър на специални операции на стратегическо и оперативно ниво. Това води и до промяна в организационното изграждане на Силите за специални операции, изразено дори в цифри. Така процедирахме, че се развиха основно нашите бойни формирования. Щабът на СКСО се създаде основно на база щаба на 68-а бригада „Специални сили“ и на някои други усиления, с минимално увеличение на щатовете. Огромното увеличение на щатовете е в бойните ни формирования (групите „Специални сили“) в Учебния център, в двата новосъздадени батальона – щабния и този за логистично осигуряване. Организационното развитие на Силите за специални операции е на база на взетите преди 1 - 1,5 години на Съвет по отбрана решения, промените в ЗОВС и в актове на Министерския съвет и в поднормативни актове на МО. В „План за развитие на Въоръжените сили 2026“ ние не излизаме от тези параметри. Не е тайна, казаха го и министър-председателят, и министърът на отбраната при връчването на бойното знаме преди няколко дни, от 1 януари 2021 г. предстои да се сформира още една група „Специални сили“ в гарнизон София. Това е една много отговорна и амбициозна задача, да създадеш ново формирование, и то Специални сили. СКСО ще хвърли много усилия това да стане реалност и се надяваме да изпълним успешно поставената задача. Ще продължи в същото време и организационното развитие и израстване на съществуващите формирования и структури, за които говорих. Пак повтарям - не на щаба, а на бойните и поддържащите формирования. Дай боже, с планираната модернизация и планираните ресурси по План 2032, дано икономиката да работи и да осигурява предвидените 2% от БВП за отбрана, в края на този период Българската армия да се гордее със своите Сили за специални операции, които да са на нивото на най-добрите стандарти в НАТО и в света.

- Поглеждате ли и към операциите на море?

И сега, съгласно ЗОВС и съгласно мисията и функциите на СКСО, при изпълнение на специални операции морският специален разузнавателен отряд (65-и МСРО) действа като част от Специалните сили на БА, под командването на СКСО. Независимо какво е в момента логистичното осигуряване на МСРО, къде се намира в мирно време, и сега сме намерили начин да работим много добре съвместно и позитивно с командването на ВМС, така че, когато се наложи да работи с нас и да участва в специални операции, то да бъде използвано по най-добрия начин и заедно с останалите формирования от постоянния състав на СКСО съвместно да изпълнява поставените задачи.

- През 2020 г. в кои мисии зад граница участват ваши военнослужещи?

СКСО участва с щабни офицери и сержанти и наши формирования в мисии и операции зад граница. Тук не мога да вляза в детайли. Това се извършва в съответствие с актовете на Министерския съвет и Народното събрание. Ако допреди няколко години Специалните сили участваха в контингентите на Сухопътни войски зад граница и не изпълняваха типични задачи, свързани с нашата ежедневна подготовка, сега нашите щабни офицери и сержанти и нашите формирования изпълняват само задачи, характерни и присъщи за Специалните сили. Към това се стремихме и това постигнахме. Поканени сме от НАТО и на база на легитимни решения на българските институции участваме в мисии и операции зад граница само защото сме показали качества и необходимото ниво на подготовка. Смея да твърдя, че на тези театри, в които участваме, Силите за специални операции се справят така, както и нашите партньори от НАТО.

- Какви подготовки и учения ви предстоят до края на 2020 г.?

От началото на годината до началото на пандемията си проведохме ритмично всички подготовки и учения, не само наши, но и съвместни, като тренировките в САЩ и в тренировъчните центрове на САЩ в Европа в Графенвьор и Хоенфелс и започнахме планиращи конференции за такива, които предстоят до края на годината. По време на наложените противоепидемични мерки трябваше да ограничим дейността си – например не се изпълняваха парашутни скокове; не можеше да провеждаме мащабни учения и подготовки с наши партньори и те повечето бяха отложени, много малка част бяха отменени. За отложените водихме подготовка в рамките на възможното. Виждате, че без никакво забавяне проведохме сертификацията, която завърши преди десетина дни, на поредната тактическа група за НАТО. Миналата седмица сертифицирахме поредно наше формирование за участие в мисия зад граница.
Оттук нататък продължаваме с участие в учението „Тракийско лято“, в учението „В4“, което е учение на Силите за специални операции на 4 от балканските държави, което ще се проведе в България; подготовка за учението „В9“, учението на Силите за специални операции на всички балкански държави, което ще се проведе в Румъния; има и други подготовки както в България, така и в чужбина. Засега няма отлагане. Същото важи и за вътрешните учения на групите „Специални сили“ и на обслужващите формирования. Всъщност рестрикциите от коронавируса ни дадоха възможност да отработваме елементи, които преди това не сме имали възможност да отработим. Като си ограничен да правиш едни неща, ти се съсредоточаваш върху други. Водихме подготовка върху разузнаване, върху изпълнение на наземните елементи от парашутната подготовка; усвояване на парашутната материална част, особено за новоприетите военнослужещи; стрелба със симулиращи боеприпаси в района на нашите формирования, така че не сме си губили времето.
В момента сме наблегнали на парашутно-десантната подготовка, всеки военнослужещ парашутист трябва да покрие минимални изисквания за годината, като брой и видове парашутни скокове. Ще се стремим да изпълним поне на 80% предвидената програма – така, както изисква Наставлението. В момента на летище Чешнегирово провеждаме летен парашутен лагер за целия летателен състав от СКСО. Тук е мястото да кажа, че си взаимодействаме отлично с българските ВВС, не само за този лагер, а изобщо. Специалните сили без авиационна поддръжка в голяма степен не могат да изпълнят задачите си, основно инфилтрация и ексфилтрация от районите за специални операции. Работим отлично и с вертолетите и екипажите от 24-та авиобаза-Крумово и с военнотранспортните самолети и екипажи от 16-а транспортна група-Враждебна. Неслучайно до 2025 г. трябва да сертифицираме и авиационно звено за специални операции, което да работи съвместно със Специалните сили. Гледаме на тях с положително чувство, надявам се и те да гледат така на нас.

- Какво ще бъде изградено в хода на течащия в момента ремонт на полигон „Црънча“, какво още е необходимо за подготовката на СКСО?

На полигон „Црънча“ се извършва строителство, не ремонт. Ремонтира се само една от съществуващите стари сгради, т.нар. кула за управление на мишенното поле и съпътстващите я съоръжения. Всичко останало е ново строителство - нови битови корпуси по най-съвременни стандарти, изграждане на столова, учебни зали, брифинг зали, сервизни и обслужващи помещения, цялата необходима инфраструктура (трафопост, пречиствателна станция). Капацитетът на полигон „Црънча“ ще бъде за минимум 250 души. Битовите условия ще бъдат такива, че те ще могат да се отдадат изцяло на подготовката си. Знам, че сте ходили на полигон „Ново село“ - е, нашите казарми ще дадат не по-малко добри и комфортни условия за военнослужещите, дори бих казал много по-добри условия, просто защото ще са нови и в тях ще бъде отчетен целият опит от „Ново село“. Заложили сме много високи стандарти в битовия корпус и в сервизните и обслужващи помещения, така че да осигурим уют на военнослужещите. Това е важно и за нашите партньори, когато водим съвместни подготовки. Убеден съм, че всички ще са доволни от условията за настаняване. В същото време влагаме значителни средства и в развитието на различните подполигони и сектори. Изграждаме нещо като градче за тренировка на действия в градски условия. На 6 май бяхте на „Црънча“ и видяхте изградените „бъбреци“, подобряваме непрекъснато условията в тях; развиваме shooting house; непрекъснато усъвършенстваме директрисите за стрелба; създаваме все по-добри условия за тактико-специална и огнева подготовка; създаваме центрове за търсене и спасяване, военна топография, взривни дейности или минно-подривна подготовка; на полигона и в близост до него сме обособили drop-зони, за които работим много добре с държавната и местната власт в лицето на областната управа и Община Пазарджик. За Специалните сили полигон „Црънча“ предоставя уникални способности, защото не е голям, ако го сравняваме с „Корен“ и „Ново село“, просто защото ние не се нуждаем от такива дистанции. Нашите действия са главно на близко разстояние. С новите битови условия военнослужещите с удоволствие ще тренират там, а нашите партньори от НАТО ще го оценят и ще искат непрекъснато да идват да тренираме съвместно.
Тук искам да допълня, че СКСО ще придобие част от бившето летище Чешнегирово. И сега огромна част от парашутно-десантната ни подготовка се води там. Плановете са в бъдеще да придобием района, защото той сега е с отпаднала необходимост. Наши формирования ще стопанисват необходимите ни части от летище Чешнегирово. Надявам се да ни бъдат предоставени средства, за да поддържаме и летателната, и грунтовата полоса, както и drop-зоните във вид за нормалното им използване. Не само за наши нужди, но и за нуждите на нашите партньори, когато идват за съвместни тренировки. Предвиждаме и нашият учебен център да има там съоръжения. Целта е Чешнегирово да живее не само по време на скокове и тактико-специални подготовки, но постоянно.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГЕНЕРАЛ ЯВОР МАТЕЕВ, КОМАНДИР НА СКСО: СИЛИТЕ ЗА СПЕЦИАЛНИ ОПЕРАЦИИ ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ МАЩАБНА ТРАНСФОРМАЦИЯ!(Интервю за списание Клуб КРИЛЕ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка