В АРМИЯТА: КАКВО СТАВА С ДЪЛГООТЛАГАНИЯ СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД НА ОТБРАНАТА? ТАКЪВ НЕ Е ПРАВЕН ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ...

Pan.bg 14 ное 2020 | 19:07 views (1295) commentaries(0)
img
– Бихте ли обосновали, г-н генерал-лейтенант, необходимостта от новия Стратегически преглед на отбраната? Кое наложи неговото провеждане и свързан ли е той с промяна на средата за сигурност в региона и в световен мащаб?

Генерал Димитър Илиев:
– Системата за национална сигурност на Република България днес е изправена пред предизвикателствата на динамично променящата се среда на сигурност в регионален и глобален план. Нарастването на напрежението, кризите и конфликтите в близост до държавните ни граници и тези на ЕС поставят нови рискове и заплахи както за националната, така и за съюзната сигурност. Хибридните заплахи, международният тероризъм и кибератаките са сред главните предизвикателства пред националната сигурност. Коренно променената среда на сигурност и динамиката на рисковете и заплахите обосноваха необходимостта от провеждането на Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност. На тази основа бе извършен и Прегледът на отбраната, който вече е в своя заключителен етап.
В някои държави, например САЩ, такива прегледи се правят през 4 години. У нас последният е отпреди 10 години. Имаме намерение също да предложим 4-годишен период.
Стратегическият преглед на системата за защита на националната сигурност е на държавно ниво и включва множество институции. Стратегическият преглед на отбраната се извършва в рамките на МО. Работните групи в четирите направления представят доклади. Предстои скоро да бъде разгледан на Съвет по отбрана обобщеният доклад на министъра на отбраната пред Министерския съвет за резултатите от Прегледа на отбраната. След това да се търси неговото одобрение на политическо ниво.
Също така настоящият План 2020 за развитие на Въоръжените сили приключва и трябва да се приеме нов. Именно след Прегледа ще са готови стратегическите документи „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г.“ и План 2026. За целия период на Програма 2032 ще бъде съставен и инвестиционен план-програма, който определя в какво ще се влага финансовият ресурс, определен за отбрана.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка